Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trArcade Sistemler ve Oyun KonsollarıOyun Konsolları[MOD] Atari 5200 tamirat, video mod, power mod
Sayfa: 1 [2] 3 4   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: [MOD] Atari 5200 tamirat, video mod, power mod  (Okunma Sayısı 31134 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #15 : Eylül 01, 2016, 01:15:12 ÖÖ »

@delimawi, kesinlikle haklısın. Elimdeki TV'lerin elverdiği manuel ayarlarla çok uğraştım ama sesi yakalayamadım. Sadece bobinle oynayarak veya sadece değerini değiştirerek de yemedi. Ben de o bölgedeki elemanları elimdeki PAL Atari 2600'deki değerlerde elemanlarla değiştirmeyi düşündüm ancak sonra dedim ki "eşek - pardon RF yine RF dir dedim" yani o kadar uğraşıp çok tatminkar bir sonuç elde edemeyebileceğimi düşündüm...

i_r_on
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #16 : Eylül 01, 2016, 01:18:42 ÖÖ »

Valla maşallah tek konuya bir kaç tamir, bir üretim epey bir şey girdi

Atari 2600jr'da iş görecekse bu av mod pcb'lerinden birine talibim diyerek rengimi belirteyim

Every imagination is one's self reflection but not every self reflection is imagination. <I.R.on - 2001>

twitter | blog
byeni
Üye

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #17 : Eylül 01, 2016, 01:25:53 ÖÖ »

Yavuz bende @i_r_on gibi PCB'lerden birine talip olma sırasına girmek istiyorum. 
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #18 : Eylül 01, 2016, 01:28:37 ÖÖ »

Devre tamam ama bağlantılar henüz hazır değil. Composite video, audio ve S-Video çıkışları için konsolun arkasını eleğe çevirip delik deşik etmek istemedim. Bunun yerine Atari ruhuna daha yakın bir şekilde RF kablosu gibi bir sabit uzatma kablosu yapmaya karar verdim.

İşe önce konsolun ruhuna uygun siyah bir UTP kablo bularak başladım (ofisten arakladım )

Bildiğiniz üzere bu kabloada 2 adet ses, 1 adet CVBS ve 2 adet S-video (luma, chroma) kablosunu ve GND (toprak) hatlarını taşıyacak kadar 4 çift kablo var.

Uçlar için de sokağa çıkıp soket aramak yerine elimdeki kullanmadığım bir yan sanayi X-box/Nintendo/Playstation vs destekleyen çoklu video kablosunun ilgili uçlarını kullanmaya karar verdim.

Sonra kesip birleştirme işine koyuldum... Bolca lehim ve makaron

Kablomuz hazır

Kablonun diğer ucunda da PCB'deki pinheaderlar ile uyumlu soketler kullandım. Sanırım herşey hazır

Ses için devrede bir yer ayırmadım zira Atari 5200'ün sesi için öyle ekstra bir amplifikasyon devresi gerekmiyor. Sadece basit bir 1uF'lık kondansatör ile ac-coupling yapmak yeterli oluyormuş. Bu yüzden onu devreden ayrı monte ediverdim...

Eveeet denemeye hazırız artık. Power'ı verdim konsola Kahkaha
« Son Düzenleme: Ekim 26, 2017, 11:44:29 ÖÖ Gönderen: yavuzg » Logged

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #19 : Eylül 01, 2016, 01:35:47 ÖÖ »

Valla maşallah tek konuya bir kaç tamir, bir üretim epey bir şey girdi

Atari 2600jr'da iş görecekse bu av mod pcb'lerinden birine talibim diyerek rengimi belirteyim

Abi birebir uyumlumudur bilmiyorum ancak senin de gördüğün üzere luma sinyalleri bir direnç merdiveni ile birleştirilip 2N3904 ile yükseltiliyor. Burası muhtemel evrenseldir. Sadece direnç merdiveninden oluşan basit DAC kısmındaki direnç değerleri farklı olabilir, bir de Jr'da 4 seviye Luma olmayabilir (benzer Jr mod devre şemalarına bakılabilir).

Ayrıca Jr'da GTIA değil TIA kullanılıyor ancak önemli olan gereken Luma, chroma ve sync sinyallerini farklı bacaklardan alıyor olsan devreye doğru şekilde iletmek mümkün

Son olarak işin altın vuruşunu FMS6400 yapıyor. Bu entegre luma ve chroma sinyallerini "güzel" bir şekilde birleştirip Composite video sinyali üretmek için ve S-video için bir filtre entegresi. Bu entegre yerli piyasada yok ama  ama aliexpress'den bi tomar getirtmiştim. Jr'a modlama yapabilmen için ondan da gönderebilirim.

Uzun lafın kısası JR'da işe yararmı, yaraması için ne değişikler yapılmalı bunu ancak sen söyleyebileceksin

LW3D
Yönetici

Günü Kurtaran Avam Hiooargggh :)

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #20 : Eylül 01, 2016, 01:41:27 ÖÖ »

Makinist...power'ı verdik...ses gitti... (yazı yani) Arkası yarın mı yoksa?

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #21 : Eylül 01, 2016, 01:48:05 ÖÖ »

Nerde kalmıştık? Haa power verdik...

Sonuç; Simsiyah bir ekran. Ama ses var şükür

1-2 saatlik bir troubleshooting oturumundan sonra sorunun ya tamponlama için kullandığım 74HC4050'den (ki orijinal devrede low_budget CD4050 kullanmış - teorik olarak üretici firma dışında işlevsel bir farklılık olmamalı) ya da FMS6400'den kaynaklanıyor dedim.

74HC4050'yi söküp test ettim OK çıktı (baştan niye entegre soketi kullanmadım diye de bi araba söylendim kendimce ). Neyse onu eledik, soketlendirdik devam...

FMS'yi sökmeden önce bir de transistörlere bakayım dedim. Malum devre o kadar basitki çalışmaması için bakılabilecek eleman sayısı oldukça az.

Bir anda başımdan aşağı kaynar sular döküldü! Kahkaha Jeton düştü. ExpressPCB'de yanlışlıkla son projeden kalan "BC237" elemanın tanımını kullanmışım. Bu afedersiniz **k yiyen transistör NPN olmasına rağmen (sembolü aynı) bu devrede kullandığım 2n3904 transistörlerinin bacak sıralamasından farklı!!!

Hay lanet diyerek çare düşünmeye başladım. Ya PCB'nin transistörlerine giden hatları kesip biçecektim ya da transistörlerin bacaklarını biraz uzun tutup yerlerini farklı monte edecektim. PCB'ye girişmek yerine transistörün bacaklarını yamultmayı tercih ettim...

Bu şekilde kendi yaptığım devreyi bile tamir etmeyi becererek verdim powerı tekrardan...

Ve sonuç Kahkaha

« Son Düzenleme: Ekim 26, 2017, 11:44:43 ÖÖ Gönderen: yavuzg » Logged

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #22 : Eylül 01, 2016, 01:55:32 ÖÖ »

Bunlar Composite Video görüntüleriydi. Masamdaki LCD'de s-video girişi olmadığından Gameroom'daki Philips CRT'ye taşıdım aleti...

S-video testleri sonuçları composite video'dan bir RGB kadar muhteşem farklı olmasa da daha keskin görüntü kendini belli ediyor. Bazı oyunlarda bazı grafiklerde sonuçlar çok daha belirgin...

Örnek 1:

Composite:

S-Video:

Örnek 2:

Composite:

S-Video:

Pixellerin kenarındaki beyaz parlama, renklerin keskin kenarlarda birbirine karışması tipik composite video "sorunları" s-video sayesinde ayrı gönderdiğimiz luma (parlaklık) ve chroma (renk) sinyalleri sayesinde bariz daha net.
« Son Düzenleme: Ekim 26, 2017, 11:44:53 ÖÖ Gönderen: yavuzg » Logged

LW3D
Yönetici

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #23 : Eylül 01, 2016, 01:59:26 ÖÖ »

Tebrikler...Çok güzel görünüyor (LCD'de ancak bu kadar)... Bendeki Atari 5200'ün durumu nedir acaba diye merak etmeye başladım doğrusu Tez zamanda denemeliyim... Bu güzel yazı, açıklamalar için çok teşekkürler..

Not: Yukardaki LCD kısmını görmezden gelebiliriz..Post ederken yeni mesaj atmışsın...Çok daha iyi..

i_r_on
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #24 : Eylül 01, 2016, 02:00:36 ÖÖ »

@Yavuzg : Ben çok yanlış gelmişim o zaman, baktım da GTIA ile TIA arasında dağlar kadar fark var. Daha önceden de incelemiştim aslında GTIA'yı. Pinout'lar tamamen farklı, ilaveten luma GTIA'da 4 pin imiş.

Every imagination is one's self reflection but not every self reflection is imagination. <I.R.on - 2001>

twitter | blog
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #25 : Eylül 01, 2016, 02:11:50 ÖÖ »

Biraz oyun takıldıktan sonra artık Atari 5200'Ün barsaklarını toplayayım dedim. Ancak son bir sorun var halletmek istediğim. O da artık taca çıkmış olan RF sistemine rağmen konsolu besleyebilmek için hala RF kablosuna ve switchbox'a ihtiyacım olması durumu. Madem yola çıktık tam olsun dedim ve bunlardan da ilelebet kurtulabilmek için bir power mod yapmaya karar verdim... (Ref: http://atariage.com/forums/topic/20871-atari-5200-4-port-power-modification-warning-big/)

Bunun için gereken malzeme basit;

1 x 1N5404 (Rektifiye diodu)
1 x 47uF 35V elektrolitik kondansatör (filtre için)
1 x 100nF kondansatör (filtre)

biraz kablo, şase montaj tipi adaptör girişi ve biraz kablo biraz makaron.

Önce power kablolarını sokete sonra 100nF'lık kondansatörü iki kablo arasına son olarak da diodu (+) kbalonun sonuna lehimleyip makaronluyorum.

Maalesef bu noktada kasaya soket için bir delik açmak durumundayım...

Soketin yerleşmiş hali bu şekilde. Oh be diyor insan

Soketi yerleştirip RF modül üzerinden güç beslemesi yapan bobini ve büyük elektrolitik kondansatörü Atari 5200 den söktükten sonra kabloları uygun yerlere lehimliyorum.

Veriyorum powerı

Bu iş de oldu... Şimdi konsolu kapatabilirim...

Haaa son bir işim daha kaldı
« Son Düzenleme: Ekim 26, 2017, 11:45:06 ÖÖ Gönderen: yavuzg » Logged

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #26 : Eylül 01, 2016, 02:12:38 ÖÖ »

Tebrikler...Çok güzel görünüyor (LCD'de ancak bu kadar)... Bendeki Atari 5200'ün durumu nedir acaba diye merak etmeye başladım doğrusu Tez zamanda denemeliyim... Bu güzel yazı, açıklamalar için çok teşekkürler..

Not: Yukardaki LCD kısmını görmezden gelebiliriz..Post ederken yeni mesaj atmışsın...Çok daha iyi..

Abi gönder modlayalım

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #27 : Eylül 01, 2016, 02:20:12 ÖÖ »

Bu son kısım tamamen konsolun görsel kondüsyonu ile alakalı. Elektronikten anlamam diyenlerinizin bile ilgisini çekecek bir sonuç ürettim

Konsolun hali malum, çizikler yılların yıpranmışlığını gösteriyor. Kutulu falan almadıkça biz retroseverlerin sıklıkla karşılaştığı bir durum...

Bu konsol da çiziklerden nasibini almış. Şükür kırık parça yok ama genel görüntüsü "OK".

Şimdi sıkı durun

Bildiğiniz üzere bir süredir pinball projesi ile uğraşıyorum. Pinball camiasında kullanılan özel bir set parlatıcı var. Novus 1-2-3. Elemanlar bunları pinball plastiklerini ve oyun alanını temizlemek parlatmak için kullanıyor. Ben de bunlardan 2 ve 3 numaralı olanlarından getirtmiştim. 3 numara daha sert çizikler için 2 daha ince çizikler için. 1 numarayı genelde kimse almıyor zira camsil kıvamında bir temizleyiciymiş.

Neyse o çizik içindeki konsolu önce 3 ile 2 defa yumuşak microfiber bezle ovaladım. Sonra 2 numara ile 2 defa...

Ahanda geldiği durumu bu Kahkaha

Bu Novus'u şiddetle her retrocuya tavsiye ederim.

Sonunda Atari 5200 gameroom'daki layık olduğu yere 100% çalışır ve gıcır gıcır şekilde yerini aldı Kahkaha
« Son Düzenleme: Ekim 26, 2017, 11:45:21 ÖÖ Gönderen: yavuzg » Logged

LW3D
Yönetici

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #28 : Eylül 01, 2016, 02:22:25 ÖÖ »

Sağolasın...Allah razı olsun...

Madem başladık, Atari 5200'e oyun yazdık diye devam edeceksin diye beklemedeyim

Atari 5200, 5200 olalı bu kadar seri şefkat görmedi

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #29 : Eylül 01, 2016, 02:30:29 ÖÖ »

Sağolasın...Allah razı olsun...

Madem başladık, Atari 5200'e oyun yazdık diye devam edeceksin diye beklemedeyim

Atari 5200, 5200 olalı bu kadar seri şefkat görmedi

Yok abi oyun yazma işine girişmedim henüz

Elimde hediye paketiyle gelen ve benim lot olarak internetten aldığım ayunlarla küçük ama yeterli bir kolleksiyon oluştu. Oyunlar da süper, hemen hemen bütün arcade klasikleri var (Pacman, Centipede, Defender, moon patrol, choplifter vs)

Zaten bu Atari 5200'de genelde hep arcade convertler çıkmış ve kanımca gelmiş geçmiş en güzel arcade convertler olmuş. Atari 2600 ile alakası yok, grafikler ses süper. Ne klasiklerin ruhunu bozacak kadar gelişmiş ne de Atari 2600 versiyonları gibi "zorlama" olacak kadar zayıf değil, tam karar yani...

Sayfa: 1 [2] 3 4   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: