Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trCommodoreCommodore Donanım[PROJE] Commodore 128 Güç Kaynağı (PSU) Yapımı
Sayfa: [1] 2 3   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: [PROJE] Commodore 128 Güç Kaynağı (PSU) Yapımı  (Okunma Sayısı 24350 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« : Eylül 04, 2016, 23:27:38 ÖS »

Selamlar arkadaşlar...

Yine mini projeler serisine devam ediyorum. Bu sefer evdeki malzemelerle bir Commdore 128 güç kaynağı yapacağız. Dediğim gibi, evdeki malzemeleri kullancağımdan ortaya çok şık bir güç kaynağı çıkmayacak ama lazım olduğunda da senelerce iş görebilecek taşınabilir ve kısmen güvenli bir güç kaynağı olması da hedeflerimin arasında...

Neyse, nereden çıktı bu iş derseniz, efendim geçen hafta uzun zamandır uğramadığım bit pazarına gideyim dedim. Öyle gecenin köründe falan da değil, hani Cumartesi sabahı bütün  malların muhtemelen müdavimler tarafından tezgahlardan potansiyel olarak kaldırılmış olması gereken bir zamanda. Pazara girip şöyle bir göz atarken 3. veya 4. tezgahın önünde böbön çöplere bakarken amca lönk diye önüme bir Commodore 128 koydu

Kısmet işte. Normalde retro bilgisayarlara ilgim pek yoktur. Genelde bulduklarımı da eğer yanımda başka bir arkadaş varsa ona verir yoksa satın alır öyle veririm. Ancak bu sefer Commodore 128'i eve götürmek istedim. Eskiden dergilerden imrenerek bakardık arkadaşlarla hiç daha önce canlı canlı C128 görüp ellememiştim

Alet nispeten düzgün görünüyordu, kırığı çatlağı sararması falan da yoktu. Evde güzelce bir temizledikten sonra aleti denemeye karar verdim. Lakin elimde C128'e uygun güç kaynağı yoktu. Bildiğiniz üzere Commodore 128'İn güç giriş soketi Amiga'nın güç girişi ile aynıdır.

Ancak DİKKAT, soket aynı olmasına Amiga'nın voltajları Commodore 128 ile uyumlu DEĞİLDİR!!!

Tekrar yazayım. Lütfen bit pazarından (veya her nereden) bulduğunuz Commodore 128'lere Amiga güç kaynağı takarak denemeyin!!!

Neyse, Bir Amiga güç kaynağı modlanarak yine de bir Commodore 128'e güç kaynağı olarak dönüştürülerbilir, veya sadece soketi kullanılabilir ancak elimde Amiga güç kaynağı da yok. Pazarda zamanında çok görüp de almamışlığımız olan bir başka malzeme

E ne yapacağım o zaman diye düşünürken acaba elimdeki Commodore 64 güç kaynağını mı hacamat etsem diye düşündüm önce. Ancak C128'in istediği voltajlar C64 ile aynı olsa da (~9V AC ve +5V DC) güç gereksiniminin C64'den fazla olduğunu öğrendim. Bir C128 güç kaynağının internetten bulduğum fotoğrafına göre gereken voltajları ve çekeceği akımı öğrendim...

Şimdi işe koyulma zamanı...

Not: Bu arada bu soket resminde voltajlar ters!!! Her kim çizdiyse güç kaynağı erkek soketin pinlerine bilgisayardaki dişi soketin giriş voltajlarını yazmış. Bu resmi editleyip tekrar güncelleyeceğim... Düzeltildi
« Son Düzenleme: Aralık 01, 2017, 11:15:51 ÖÖ Gönderen: yavuzg » Logged

LW3D
Yönetici

Günü Kurtaran Avam Hiooargggh :)

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #1 : Eylül 04, 2016, 23:52:32 ÖS »

Uyuycaz kardeşim

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Eylül 05, 2016, 00:23:41 ÖÖ »

C128 uyumlu kare soket bulma hayallerim de bir dönem bu soketlerin NOS (Eski stok) satıldığı internet sitelerindeki stokların kurumuş olması sebebiyle suya düştü. Bazı uyanıklar tanesi £12 veya € civarında satmaya çalışsalar da "o kadar da değil kardeşim" diyerek bu hevesimden vaz geçtim.

O zaman ne yapacaktık? Şimdilik aleti atölye masamda idareten test edebilecek kadar bir yöntem bulmak lazımdı.

Pinlere girecek kalınlıkta teller ararken aklıma kare olmasa da en azından bir DIN soketinin pinlerinini kullanabileceğim geldi. Bunun için bir erkek bir DIN soketi parçaladım ve pinlarini açığa çıkardım. ~9V AC için de elektronik malzeme kutumun diplerinde (muhtemel yarım kalmış/başlamamış bir güç kaynağı projesinden) kalmış bir 220V-9V trafo buldum...

Bu şekilde +5V DC, GND masaüstü güç kaynağımdan ve ~9V AC de 10W'lık bir 9V trafodan temin edilerek gerekli voltajları elde ettim.

C128'in test ve mini tamirat kısmına detaylı girmeyeceğim zira fotoğraflamadım.

Alet elbette ki ilk seferde çalışmadı. Ama çok detaylı kayda değer bir tamirat  da yapmadım. Yine de referans olması açısından özetle;

- Alet'in power gösterge LED'i çoook sönük yanıyordu. Açıp voltajları kontrol edince 5V'un düğmeyi açınca 1.5V seviyesine düştüğünü gördüm. Siyah ekran bile gelmiyordu. Burada "kısmi" bir kısa devre veya olması gerekenden daha fazla bozulmuş bir kondansatörün göstergesiydi. Elektrolitik kondansatörleri (330uF/50V ve 220uF/50V, 100uF  ve büyük 1000uF olanlar) değiştirince voltaj düzeldi

- 5V düzelince en azından siyah ekran geldi. Bu sefer 12V yoktu (1V civarında) 9V AC'nin  içerde 12V DC'ye çevrildiği güç katmanın kondansatörlerini ve voltaj regületörünü (7812) değiştirdim. 12V geldi Ama hala siyah ekran vardı

- Tam Z80'in bacaklarından girişmeye başlayacaktım ki reset sinyalini kontrol ettim hep LOW (yani GND, 0 V) gördüm. Aleti açıp kapayınca bile değişmiyordu. Sonra internetten bulduğum şemalardan reset devresini inceledim. Hatları takip edince meğer diğer işeyleri yaparken yanlışlıkla reset switch'den gelen PCB hattına çok yakınından geçen bir elektrolitik kondansatörün GND bacağından lehim köprüsü yapmışım. Onu kaldırdım alet çalıştı Kahkaha

« Son Düzenleme: Aralık 01, 2017, 11:16:03 ÖÖ Gönderen: yavuzg » Logged

LW3D
Yönetici

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #3 : Eylül 05, 2016, 00:26:51 ÖÖ »

Bir an yazmayacaksın diye korktum....

C128'e Amiga 500 adaptörü takıp deneyen ve zarar veren çoktur Bunu ısrarla tekrarlamak, hatırlatmak gerek...

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #4 : Eylül 05, 2016, 00:32:20 ÖÖ »

Aleti kurtarınca artık test masamın boşalması gerekiyordu ancak test ederken kullandığım derme çatma güç kaynağını taşınabilir pratik bir hale getirmek istedim. Bunun için dolapları karıştırıp gereken malzemeleri toparladım:

1- 9V AC trafo (1A akım verebilmesi için 10W civarında olması gerekli)
2- 5V güç kaynağı (En az 2.5A verebilmeli. Test masamdaki güç kaynağı alet çalışırken 2.3 - 2.4A akım çektiğini gördüm)
3- Sigorta
4- Kablo tutucu zımpırtılar
5- biraz makaron
6- 220V anahtar
7- Kablo
8- Herşeyi içine alacak bir kutu

Malzemeler tamam ama birbirlerinden ayrı pinleri her seferinde doğru yerlere sokmak imkansız. Bunları da derli toplu olarak nasıl bir araya getiririm derken aklıma bir fikir geldi.

Önce pinlerin gireceği soketi koli bandıyla korumaya aldım.

Sonra pinleri tek tek doğru yerlerine taktım

Sonra silikon tabancamı ısıttım

.. verdim sıcak silikonu Arkasından biraz daha sıcak silikon sıkıp parçaladığım DIN soketşn plastiğini de yerleştdim...

Ve bu şekilde aleti bir süre soğumaya bıraktım...

« Son Düzenleme: Aralık 01, 2017, 11:16:18 ÖÖ Gönderen: yavuzg » Logged

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #5 : Eylül 05, 2016, 00:35:44 ÖÖ »

Silikon soğuyunca soketi Commodore 128'den rahatça çıkardım. Pinler suret gibi hizada kaldı

Koruyucu olarak kullandığım bandı da sökünce "e bundan iyisi şamda kayısı" demek kaldı Ev yapımı Amiga/C128 güç soketi işte

Tabi soket kare olmadığından üst tarafına bir işaret koymakta fayda var

« Son Düzenleme: Aralık 01, 2017, 11:16:38 ÖÖ Gönderen: yavuzg » Logged

LW3D
Yönetici

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #6 : Eylül 05, 2016, 00:38:24 ÖÖ »

güzel fikir... Çok adaptörsüz cihaz kurtaracak fikir (misal SVI bilgisayarların power girişi çok gıcıktır (belki de bir standarttır...ama SVI'dan başka yerde görmedim sanırım)

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #7 : Eylül 05, 2016, 00:40:44 ÖÖ »

Eh soketimizi de silikondan kalıpladıktan sonra geriye tüm bu malzemeleri toparlamak kaldı. Biraz matkap, biraz Dremel, biraz eğeleme ile delikler hazır...

İçerisi biraz daraldı ama kabloları uydurduktan sonra herşey yerli yerine oturdu gibi. Son olarak trafo ve 5V DC açık güç kaynağı PCB'sini de kutudaki iç vida yerlerine denk getirip vidalayıp sabitledim...

Son voltaj kontrollerini de yaptıktan sonra kısa devre, çatlayan patlayan bir şey olmadığını görünce kutunun kapağını kapatıp vidaladım. Ahanda ev yapımı C128 güç kaynağı...

« Son Düzenleme: Aralık 01, 2017, 11:16:55 ÖÖ Gönderen: yavuzg » Logged

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #8 : Eylül 05, 2016, 00:45:30 ÖÖ »

Yeni güç kaynağı sayesinde Commodore 128 atölye masamdan ayrılabildi şimdi deneme zamanı Kahkaha

Commodore 64 mod'u (sanırım zavallı 128'lerin %99'unun kullanıldığı tek mod )

128 modu da çalışıyor

Bi kartuş takıp ses v.s. çalışıyormu bakalım...

Herşey gayet güzel çalışıyor... Bu da bu mini projenin sonuna geldiğimizi gösteriyor...

Bir ara şu dikey "jail bar" ların da icabına bakmak lazım, gözümden kaçmadı değil.

« Son Düzenleme: Aralık 01, 2017, 11:17:10 ÖÖ Gönderen: yavuzg » Logged

LW3D
Yönetici

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #9 : Eylül 05, 2016, 01:15:53 ÖÖ »

Eline sağlık.. sağolasın

phantom
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #10 : Eylül 05, 2016, 01:19:40 ÖÖ »

Ellerine sağlık, Fabrikasyon cihaz gibi olmuş
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #11 : Eylül 05, 2016, 02:26:08 ÖÖ »

Bir an yazmayacaksın diye korktum....

C128'e Amiga 500 adaptörü takıp deneyen ve zarar veren çoktur Bunu ısrarla tekrarlamak, hatırlatmak gerek...

Haklısın... Muhtemel bu aletin başına da benzer bir iş gelmiş olabilir. 12V katmanı ~9VAC ile beslenerek oluşturuluyor. Voltaj regületörü ve çevresindeki hasar bundan kaynaklanmış olabilir (9VAC gelmesi gereken yere tam olarak +12 ve -12V denk gelince 24 voltluk bir voltaj farkı oluşuyor!!!

Bereket SID'e bişey olmamış

ilkerficicilar
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #12 : Eylül 05, 2016, 07:13:30 ÖÖ »

Ne güzel anlatım... Okurken gözünde canlanıyor insanın tüm süreç.

Bir de, silikondan kare DIN iyi fikirmiş Teşekürler.

http://cbm.ficicilar.name.tr/ - Commodore Hacking
joker_
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #13 : Eylül 05, 2016, 07:49:26 ÖÖ »

Bir çok adaptörsüz C128'i kurtaracak bir proje olmuş. Eline sağlık.
g 600
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #14 : Eylül 06, 2016, 11:08:57 ÖÖ »

yavuzg eline sağlık, 5v güç kaynağı switch mode sanırım, piyasa da satılıyor mu, bende de bir c128 var, 5 volt hattında 3 volt ölçtüm, sendeki sorun büyük kondansatörleri mi yoksa mercimek kondansatörleri değiştirince mi düzelmişti, birde c128 80 kolon görüntü verebiliyor bu görüntü normal televizyonda alınabiliyor mu yoksa monitör mü gerekir (sorumu c128 kullanmış arkadaşlarda cevaplayabilir) 
Sayfa: [1] 2 3   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: