Selamlar arkadaşlar...
Yine mini projeler serisine devam ediyorum. Bu sefer evdeki malzemelerle bir Commdore 128 güç kaynağı yapacağız. Dediğim gibi, evdeki malzemeleri kullancağımdan ortaya çok şık bir güç kaynağı çıkmayacak ama lazım olduğunda da senelerce iş görebilecek taşınabilir ve kısmen güvenli bir güç kaynağı olması da hedeflerimin arasında...
Neyse, nereden çıktı bu iş derseniz, efendim geçen hafta uzun zamandır uğramadığım bit pazarına gideyim dedim. Öyle gecenin köründe falan da değil, hani Cumartesi sabahı bütün malların muhtemelen müdavimler tarafından tezgahlardan potansiyel olarak kaldırılmış olması gereken bir zamanda. Pazara girip şöyle bir göz atarken 3. veya 4. tezgahın önünde böbön çöplere bakarken amca lönk diye önüme bir Commodore 128 koydu

Kısmet işte. Normalde retro bilgisayarlara ilgim pek yoktur. Genelde bulduklarımı da eğer yanımda başka bir arkadaş varsa ona verir yoksa satın alır öyle veririm. Ancak bu sefer Commodore 128'i eve götürmek istedim. Eskiden dergilerden imrenerek bakardık arkadaşlarla hiç daha önce canlı canlı C128 görüp ellememiştim

Alet nispeten düzgün görünüyordu, kırığı çatlağı sararması falan da yoktu. Evde güzelce bir temizledikten sonra aleti denemeye karar verdim. Lakin elimde C128'e uygun güç kaynağı yoktu. Bildiğiniz üzere Commodore 128'İn güç giriş soketi Amiga'nın güç girişi ile aynıdır.

Ancak DİKKAT, soket aynı olmasına Amiga'nın voltajları Commodore 128 ile uyumlu DEĞİLDİR!!!
Tekrar yazayım. Lütfen bit pazarından (veya her nereden) bulduğunuz Commodore 128'lere Amiga güç kaynağı takarak denemeyin!!!
Neyse, Bir Amiga güç kaynağı modlanarak yine de bir Commodore 128'e güç kaynağı olarak dönüştürülerbilir, veya sadece soketi kullanılabilir ancak elimde Amiga güç kaynağı da yok. Pazarda zamanında çok görüp de almamışlığımız olan bir başka malzeme

E ne yapacağım o zaman diye düşünürken acaba elimdeki Commodore 64 güç kaynağını mı hacamat etsem diye düşündüm önce. Ancak C128'in istediği voltajlar C64 ile aynı olsa da (~9V AC ve +5V DC) güç gereksiniminin C64'den fazla olduğunu öğrendim. Bir C128 güç kaynağının internetten bulduğum fotoğrafına göre gereken voltajları ve çekeceği akımı öğrendim...

Şimdi işe koyulma zamanı...
Not:
Bu arada bu soket resminde voltajlar ters!!! Her kim çizdiyse güç kaynağı erkek soketin pinlerine bilgisayardaki dişi soketin giriş voltajlarını yazmış. Bu resmi editleyip tekrar güncelleyeceğim... Düzeltildi