Oyun oynayacaksa 8-bit konsollardan başlatmanızı tavsiye ederim,
Şurada mandela etkisi ile ilgili bir şeyler zırvalamıştım :
https://eksisozluk.com/entry/65072072okursanız ne demek istediğimi muhtemelen anlarsınız.
gerçi günümüzün çocukları tablet / telefon falan derken erken olgunlaşıyorlar benim üstte anlattığım anlamda. ancak düşük detaydan fazla detaya yavaş geçiş çocukları daha fazla rahatlatacaktır.
önceleri tablet / konsol vesaire teknolojik zamazingoların çocuklara zararlı olmadıklarını ve beyinlerini geliştireceğini düşünenlerdendim ancak artık kararsızım. bu yaşlarda öğrenmeleri gereken çok daha önemli şeyler var aslında mesela basit motor becerileri, oradan oraya hoplamak zıplamak, koşmak. etraflarında olan biteni izlemenin de görsel açıdan yeterince beyinlerini meşgul ettiğini düşünüyorum.
beri yandan şu var : günümüzün iletişim araçlarını daha çocukken tanıyor olmak onlara bizde olmayan inanılmaz bir vizyon katacak ve ufuklarını açacaktır.
bizim ufaklık 4.5 yaşında, geçen sene oyun kabininde dövüş oyunu oynadık biraz karşılıklı. bir anda tavırları değişti, saldırganlaştı. wii üstünde virtual arcade'de shinobi oynatmıştım bir kaç sefer ancak pek becerikli değildi, ben de üstüne çok gitmedim. son 1 sene içinde de ev konsolla dolu olmasına rağmen herhangi bir oyun konsolu kullandırmadım. bir sefer ps3'te direksiyon ile araba yarışı oynatmıştım ki vatandaş gaz'a ulaşamasa da sitenin parkında direksiyonu gayet iyi idare ediyor.
son bir senedir daha çok evdeki tablet'in şarjı varsa yahut annesinin telefonunu ele geçirirse kurcalıyor. çizgi film vesaire yine aynı şekilde ölçülü, okula gittiği için pek vakti de olmuyor zaten.
ben işten gelince benim oynamak istediğim oyunlar bilmece oyunu / kulaktan kulağa falan gibi düşünsel oyunlar, onun oynamak istedikleri kapışmaca, körebe, atçılık falan

lafın özü : hangi konsolu / teknolojik aleti alırsanız alın ona hapsolmasın.
geçenlerde sana tablet mi alayım yoksa başka bir şey mi istersin dedim, polis arabası istedi vatandaş