Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trGenel KategoriGenel SohbetEmülatörlerde konum kaydetme hile midir?
Sayfa: [1] 2   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Emülatörlerde konum kaydetme hile midir?  (Okunma Sayısı 14898 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
onuryıldız
Üye

Üyelik Bilgileri
« : Ocak 28, 2017, 12:46:06 ÖS »

Merhabalar,

Birkaç gündür kafama takılan bir düşünceyi sizle paylaşmak istedim. Retro oyunları (SNES, Megadrive, NES, Amiga, C64 vs.) oynamak için kullandığımız emülatörlerde konum kaydetme (save state) özelliği var biliyorsunuz. Oyunda bulunduğunuz yeri kaydedip, daha sonra buradan devam etmemizi sağlıyor bu özellik. Bu oyunların orijinalinde daha doğrusu oyunların bağlı olduğu platformda böyle bir özellik yok. Bazı oyunlarda password sistemi var. Bazı oyunlarda da kredi sistemi var (jeton atılan MAME vb. Arcade oyunlar hariç). Bunlar oyun içi bizim sahip olduğumuz haklar ve oyunun bize sunduğu imkanlar. Ancak save state öyle değil. Save state bir nevi günümüz teknolojisinin bize sunduğu bir imkan. Ahlaki ve vicdani olarak kafamda şu soru oluşuyor; Bir oyunu oyun içi imkanlarla (password, credit) bitirmek mi doğrudur, yoksa çocuk olduğumuzda sahip olduğumuz geniş zamana şu an sahip olamadığımız için ve dolayısıyla bir oyunun başına oturup günlerce ve haftalarca o oyunu bitirmeye çalışamayacağımız için save state imkanından faydalanmak mı doğrudur? Kafamda save state kullanımının mantıklı ve mantıksız maddelerini şöyle sıraladım;

1 - Mantıklı çünkü 80'li ve 90'lı yıllarda çıkan konsolların, bilgisayarların oyun kaydetme gibi bir teknolojileri yoktu. Olsaydı bu imkanları sunarlardı. Dolayısıyla save state bir hile değil, teknolojinin sunduğu bir yenilik (bazı oyunlar var ki gerçekten zor). Bir nevi modern teknolojiyle bu oyunları oynuyoruz.

2 - Mantıklı çünkü binlerce oyun var. Tek bir oyuna saatler günler harcamak yerine save state yaparak daha kısa sürede oyunları bitirip daha çok oyuna vakit ayırabiliriz.

3 - Mantıklı çünkü eskiden çok fazla oyuna sahip olma imkanımız yoktu ve zamanımız boldu. Bir oyunu enine boyuna oynamak için nedenlerimiz vardı.

4 - Mantıksız çünkü bu oyunlar tek oturuşta bitirilmek için tasarlanmış. Bu oyunları bitirmek için gerçekten el beceriniz olmalı ve emek harcamalısınız. Save state kolaylaştırıyor.

Biraz fazla mı kafaya takıyorum bu konuyu ancak fikrinizi almak istedim.
aNNaTaR
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #1 : Ocak 28, 2017, 13:08:19 ÖS »

Eğleniyorsanız ve kimseye de zarar vermiyorsanız bir sıkıntı yok demektir. Online oyunlarda nasıl olur bilemem.
phantom
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Ocak 28, 2017, 13:09:11 ÖS »

Caizdir
serkanarslan
Üye

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #3 : Ocak 28, 2017, 13:26:42 ÖS »

sosyokültürel olarak değerlendirecek olursak toplum üzerinde kelebek etkisi yaratabilir Kahkaha Kahkaha Kahkaha

varol
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #4 : Ocak 28, 2017, 13:51:20 ÖS »

Pat the nes punk ve ian podcast'lerinde save state etiğine değinmişti,

Mevzunun geldiği nokta genelde şu oluyor, çok hastası olmadığım bir oyunun nasıl olduğunu görmek istiyorsam save state kullanırım zira 30 küsür yaşında adamlarız çocukluğumuzdaki gibi bir bölümün zor bir kısmını mükemmelleştirecek vaktimiz yok.

Tabi pokemon gibi bir oyunda her hamle sonrası save alıp critical vurana kadar load yaparsak da düpedüz hile yapmak oluyor.

Tamamen vicdanımıza kalmış bir şey, ben özellikle nes, c64 tarzı oyunlarda bitirmişten saymıyorum kendimi yoğun save state kullandığımda.
cengizermis
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #5 : Ocak 28, 2017, 14:03:44 ÖS »

Level sonu save state caiz, level içi haramdır!

-Cengiz's- Retro Game Room @youtube:
http://www.youtube.com/user/cengizermis1
ibo1973
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #6 : Ocak 28, 2017, 14:21:05 ÖS »

Level sonu save state caiz, level içi haramdır!

Bu iyiydi Kahkaha

Bence kafaya fazla takıyorsun keyfin nasıl isterse öyle oyna bitir
hasimayaz
Ziyaretçi
« Yanıtla #7 : Ocak 28, 2017, 14:36:28 ÖS »

ajandaya şifre yazmak dışında doğru bulmuyorum. 
segaa
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #8 : Ocak 28, 2017, 15:30:11 ÖS »

Bazı jeton düşmanı ghouls goblins, robocop gibi arcade oyunlara uygulanması müstehaktır. Hatta ben cheat dosyası ile ölümsüzlük bile uyguluyorum. Kahkaha

serkanarslan
Üye

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #9 : Ocak 28, 2017, 16:37:31 ÖS »

Onlarda da jetonun tanesi 50 kuruştan hesaplanır. Atariciye olası ayrılacak bütçeye bölünür. Çıkan sayı Üzeri yapılan tüm kredi eklemeleri ayıptır, kakadır, kötüdür

AmigAmigA
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #10 : Ocak 28, 2017, 17:19:35 ÖS »

Zaten bugün yaşadığımız hayattan zevk alamamamızın sebebide bu,herşeye imkanımız var.Bir tuşla oyun indir,indirdiğin oyunda hile yap,oyun yükleme süresi yok,ölme korkusu yok.Atıyorum bir goblinsi halaoğluyla çözmemiz aylar sürmüştü.93 yılında ne internet var,ne cep var fikirler havada uçuşuyordu,ne güzeldi ama :=)
onursapci
Uzman

80 leri yaşamamış , yaşamamıştır.

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #11 : Ocak 29, 2017, 00:27:41 ÖÖ »

(Y/N) ler de  dayanayıp zamanında az Y ler seçmedik . Seninki bunun yanında  cok hafif  kalır .Ama  Cengizermiş e katılıyorum yine de

C64 ve A500 gerisi teferruat
malik
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #12 : Ocak 30, 2017, 07:04:22 ÖÖ »

Oyuna ara vermek veya joystiki kırmamak için kullanılabilir.
Bunun haricinde arcade oyunlarda Y/N hilesi ve save state kullanmamak gerekir.
Oyundan zevk almak için birazda küfür etmek lazım. Ama çocuklar duymasın.

Zaman kısıtlı ise save state yapıp daha sonra kaldığımız yerden devam edebiliriz. Bu özellik iyi olmuş.
knighTeen87
Deneyimli

SNK ve Dragon Quest Hastası

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #13 : Ocak 30, 2017, 07:15:22 ÖÖ »

Bence ara vermek ya da oyunun başından ayrılmak zorunda kaldığın durumlar haricinde save state almak hile kategorisine girer, şahsen save state alarak ilerlediğim oyunlarda da başarı hissi almıyorum ben. Oyunları sana sundukları koşullar içerisinde yenmek gerekiyor, kendi kuralların çerçevesinde değil.

Oyunlarımın resimlerini paylaştığım tumblr adresim: http://knighteen87.tumblr.com

Oyun listem: http://www.rfgeneration.com/cgi-bin/collection.pl?&name=knighTeen87&fo
arasalkan
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #14 : Ocak 30, 2017, 09:20:47 ÖÖ »

Atari 2600'de sırf kendi skorumu geçeyim diye kramp giren parmaklarıma bakıp bakıp ulan yine geçemedim demekten daha keyifli ne olabilir ki ,bölümden ziyade skor oyunlarında %100 hiledir evet o.O
Sayfa: [1] 2   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: