Arkadaşlar merhaba,
Raspberry Pi kullanarak elimden geldiğince eski 8-bit bilgisayarlarımızı andıran bir bilgisayar yaptım. Bunu yaparken 3D yazıcı veya CNC gibi imkanlarım olmadığı için babadan kalma hardcore imalat tekniklerini kullandım. Baba mesleği mobilyacılık ve model uçak geçmişim olduğu için bu ayrıca tercih ettiğim bir yöntem keza eski alışkanlıklar kolay terk edilemiyor ellerimle birşeyler üretmeyi seviyorum, meditasyon gibi geliyor.
imalat aşamasında resim çekmek biraz geç aklıma geldi artık olduğu kadar paylaşacağım. Sözü fazla uzatmadan nasıl yaptığımı anlatayım.
Önce malzeme listesi:
- Raspberry Pi 3 ve uyumlu plastik kutu
- tenkeyless mekanik klavye (ben cooler master kullandım)
- motorola atrix multimedia dock ve adaptörü
- Zykel adsl modem
- 3 adet plastik proje kutusu
- laptop havalandırma ızgaraları ve ram kapağı
- tv kumandası pil kapağı
- dvd oynatıcı metal kasası
- mini kesici dremel, eğe, zımpara, testere, koruyucu gözlük, eldiven vs.
önce kağıt üzerinde kabaca neler yapacağımı malzemeleri nasıl birleştireceğimi planladım.
ilk olarak 3 adet plastik kutuyu klavyenin boyuyla eşitlenecek şekilde kesip birbirlerine yapıştırdım ve tüm bileşenleri içine koyacağım kasanın temel halini elde ettim.

Pi'nin micro sd kartını istediğim zaman değiştirebilmem için bir tv kumandasının pil kapağını kesip kutunun alt kısmına bir çeşit implant yaptım.

sırasıyla kutunun içine usb hub ve 5 volt besleme amaçlı kullanacağım motorola atrix multimedia dock'u plastik tabanının bir kısmıyla beraber yaptığım kutuya entegre ettim.

ardından pcb üretemediğim için donör olarak kullandığım zyxel prestige 600 modemin kartının bana lazım olan güç girişi, güç düğmesi, usb ve ethernet portu barındıran arka kısmını kestim, üzerindeki devre elemanlarını çıkarıp sadece portları barındıran ham pcb'ye dönüştürdüm. Kesim esnasında kopan şaseyi uygun şekilde birleştirdim. Modemin B tipi usb portunu söküp A tipi usb taktım ve kutuya yerleştirdim.

daha sonra raspberry Pi'nin kendi kutusunu temel oluşturması için kesip kutuya son bileşen olarak yapıştırdım ve Pi'yi yerine vidaladım.

hepsini birleştirdim kablolar lehimler..

Kutunun üst kapağına havalandırma için bir laptop'un alt kapagından kestiğim mazgal ve ram kapağını taktım. ram kapağı tüm üst kapağı çıkarmadan, gerektiğinde Pi'nin GPIO pinlerine ulaşmak için oldukça kullanışlı.

şimdi sıra metal kesmeye geldi, kutu ve klavyeyi birleştirmek için hurda dvd player'ın metal üst kapağından L şeklinde yaklaşık 8mm'lik iki parça kestim. klavyenin üst kapağını söküp bu parçaları kapağın iç üst kısmına taktım. Benzer bir metal parça da kutunun içine montaj etmek üzere kestim. Kutu ve metallere karşılıklı delikler açarak somun civata kullanarak kutu ile klavye kapağını birleştirdim.

20 sefer söküp taktığım tüm bileşenleri son defa birleştirdim ve bitti.

Doğrusu bittiğine üzüldüm imalat aşaması zor ama çok zevkliydi. Bana bir çeşit basitleştirilmiş real life Steve Jobs simulasyonu oyunu gibi geldi

filmini izleyip imrenmiştim kısa bir süre de olsa bilgisayar üretiyormuş hissine kapılmak çok güzeldi. Gerçi birleştirdiğim birbiriyle ilgisiz parçaları düşününce daha çok dijital Dr. Frankenstein simulasyonu gibi oldu ya neyse

Son olarak tüm bu süreçte imalat aşamasında kesme biçme/parça bulma işlerinde bana destek olan ve sürecin simulasyon havasına girmesinde katkısı olan semtimizin elektronikçileri Selim abi ve Ömer'e, yine semtin bilgisayar tamircisi Hilmi'ye, "trash talk" sureti ile uzaktan destek veren Emre'ye

, izin gününde klavyeyi bulmama yardımcı olan kuzenim Murat'a, neredeyse iki hafta işten kaytarırken yerime bakan abim Oğuz'a ve imalata fiilen katılan babam'a en içten teşekkürlerimi sunarım, sağ olsunlar var olsunlar

Umarım faydası olmuştur, sürç-i lisan ettikse affola. Saygılar sevgiler.