Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
Sayfa: [1] 2   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: [CONVERSION] Neo Geo MVS - Pulstar  (Okunma Sayısı 15113 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« : Nisan 03, 2017, 23:09:15 ÖS »

Bu yazımda Neo Geo MVS arcade sisteminde çıkmış bir oyun kartuşunu başka bir oyuna nasıl dönüştürebileceğinizi anlatacağım. Buna literatürde "conversion" veya "repro" (repro biraz daha farklı aslında ama genelde eş anlamlı kullanılıyor) deniyor. Daha konsörvatif çevrelerde "bootleg" de deniyor ancak neyin orijinal neyin olmadığı tartışılır. Sonuçta orijinal donanım üzerinde orijinal oyun kartı çalıştırıyorsunuz, bootleg olan bir durum yok, yoksa var mı? Amaan neyse... Sonuçta niyetiniz yaptığınız oyunu ebay'de orijinal diye birisine kakalamak değilse bence problem yok...

Neyse, isterseniz önce bunu "neden" yapmak isteriz onu anlatayım kısaca, sonra bunu "nasıl" yapacağımıza geliriz.

Soru:

MAME tabanlı bir emulasyon sistemi, Pandora's Box 4, 161-in-1 MVS multi kartuşu veya yeni çıkan MVS/AES multikart sistemlerde istediğimiz Neo Geo oyununu oynamak mümkün. Neden tek bir oyun kartuşu yapmaya uğraşalım ki?

Kısa Cevap:

Yapabiliyor olmak

Uzun Cevap:

Kabine power verdim mi şak diye karşımda görmek istiyorum oyunu kardeşim... Öyle yok PC açılsın, MAME front-end yüklensin, yok 161-in-1 kartuşun menüsüne gir oyunu seç, onu yap bunu yap... Yaş ilerleyince insan bazen parmağını şaklattı mı karşında görmek istiyor bir şeyleri.

Ayrıca bu işe sardırdıktan sonra nadir Neo Geo oyunlarını varsa kolleksiyonunuza katmanın da ekonomik bir yolu. Örneğin bu yazımda anlatacağım convert PULSTAR. Bu oyunun orijinal kartuşunu 350-500 dolara ebay'den alırım derseniz bu yazının geri kalanını okumanıza gerek yok zaten Ya da MVS sisteminde resmi olarak hiç çıkmamış bazı oyunları da bu yöntemle MVS kartuşu haline getirmek mümkün (örn. Ironclad) veya homebrew kart yapmak veya bu yöntemi AES kartuşlarına da uygulamak mümkün vs vs.

Neyse, öyle ya da böyle bir sebep bulup kendinize kısa bir haftasonu projesi çıkartmak istiyorsanız zamanınızı verimli geçireceğiniz bir mini proje diyelim...

Şimdi gelelim bu işin "nasıl" kısmına...

Dürüst olmak gerekirse bu işin nasıl yapılacağını paylaşıp paylaşmama konusunda tereddütlerim vardı. Acaba birileri burada paylaşacağım bilgiler ile nadir bir NeoGeo oyununu üretip birilerini kandırmaya kalkışır mı? Sonra düşündüm, bu kadar zahmete girmeyi göze alıp, bu kadar malzeme ve ekipmanı bir araya getirip bu işi becerebilecek bir kişi birilerini kandırmak gibi kafa yapısında olamaz (ya da ben öyle olmayacağına inanmak istiyorum). Ya da en azından birileri de bu tür ürünleri gördüğünde kandırılmamak için nelere dikkat etmesi gerektiğini öğrenir dedim...

Yine de ben uyarımı yapayım; Arkadaşım, lütfen burada okuduklarınla birilerini kandıracak işler yapma! Kahkaha

Yine çok uzattın, resim görmek istiyoruz diyorsanız başlayalım isterseniz...

AmigaMan
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #1 : Nisan 03, 2017, 23:11:48 ÖS »

Ooo üstadım hoşgeldin

Amiga ölmedi, efsane uyuyor
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Nisan 03, 2017, 23:22:20 ÖS »

İşin önce teorisini anlatayım.

Neo Geo MVS kartuşların içinde 2 adet PCB bulunuyor;

1) PROG board
2) CHA board

Bu iki PCB'nin bir çok türü var. SNK firması oyununa göre farklı ihtiyaçları karşılayacak farklı PCB'ler üretmiş. Hepsinin teknik detaylarını anlatmaya kalksak uzun sürer ve zaten bilmiyorum. Kafayı bu işe takan arkadaşlar zaten sonunda olayı tamamen çözüp multi kart yapmaya karar vermişler

Neyse, işe önce hedeflediğimiz oyuna uygun kartları içeren nispeten ekonomik yollarla ulaşabileceğimiz bir MVS kartuşu aramakla başlıyoruz.

Bunun için Neo Geo scene'ninde Xian Xi olarak bilenen arkadaşın sitesini inceleyebilirsiniz:

http://www.jamma-nation-x.com/jammax/mvsboardcodes.html

Benim hedefim PULSTAR yapmak olduğundan ihtiyacım PROGBK1 ve CHA256 türü PCB'leri içeren nispeten ucuz bir oyun. Örneğin Samurai Shodown 3

Bu oyunu @crowded arkadaşımızdan temin ettim. Teşekkürler @crowded

Oyunu göndermeden önce @crowded'dan kartuşu açıp fotolarını paylaşmasını istedim. Kendisi ricamı kırmadı ve resimleri paylaştı. Bunu kendisinden istememin sebebi kesinlikle bir güvensizlikden değil, ki @crowded son derece güvenilir birisidir, kartuşun "gerçekten" istediğim PCB'leri içerdiğinden ve zamanında yapılmış bir repro/bootleg olmadığından emin olmak istedim.

Neyse öyle değilmiş. İşe kartuşun PCB'lerinin orijinal hallerinin birer fotosunu çekerek başladım. Hani olur da conversion işini beceremeyip geri döndürmem gerekirse referans olsun diye...

PROG PCB:

CHA PCB:

« Son Düzenleme: Ekim 26, 2017, 11:05:27 ÖÖ Gönderen: yavuzg » Logged

crowded
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #3 : Nisan 03, 2017, 23:30:29 ÖS »

Bu oyunu @crowded arkadaşımızdan temin ettim. Teşekkürler @crowded

Oyunu göndermeden önce @crowded'dan kartuşu açıp fotolarını paylaşmasını istedim. Kendisi ricamı kırmadı ve resimleri paylaştı. Bunu kendisinden istememin sebebi kesinlikle bir güvensizlikden değil, ki @crowded son derece güvenilir birisidir, kartuşun "gerçekten" istediğim PCB'leri içerdiğinden ve zamanında yapılmış bir repro/bootleg olmadığından emin olmak istedim.

Neyse öyle değilmiş. İşe kartuşun PCB'lerinin orijinal hallerinin birer fotosunu çekerek başladım. Hani olur da conversion işini beceremeyip geri döndürmem gerekirse referans olsun diye...

Dostum umarım yardımcı olabilmişimdir. Bu yeni projen ile bize farklı bir konuda ışık tutacağın için şimdiden şahsım adına teşekkür ederim
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #4 : Nisan 03, 2017, 23:31:31 ÖS »

Aslında bu PCB'lerin çok detaylı fotoları internette mevcut. Tüm Neo Geo arşivine dair detaylı foto ve etiket scan'lerine şuradan ulaşabilirsiniz;

http://www.mvs-scans.com/index.php/Main_Page

Neyse, yapmamız gereken temelde Samurai Shodown 3 oyunun fabrika tarafından üretilen Mask ROM'larını söküp yerlerine istediğimiz oyunun ROM dosyalarını EPROM'lara yazıp bunları lehimlemek. Basit gibi gözüküyor değil mi? O kadar basit değil ancak işe bir yerlerden başlamak lazım. Lehim pompamızı alıyoruz elimize ve başlıyoruz 500 tane lehimi sökmeye...

Yaklaşık 1 saatlik bir uğraş sonucu tüm Mask ROM'ları söktüm...

Ancak motorlu lehim pompam bu tempoya daha fazla dayanamadı ve öldü. Çok emeği geçmişti garibimin Kahkaha

Sonra sıra kartuşun etiketini sökmeye geldi. Bunu da üflemeli havyayı 100 derece civarına getirip veya herhangi bir ısı tabancası ile yavaş yavaş etiketi ısıtarak yaparsanız etikete ve kartuşa zarar vermeden etiketi temiz bir şekilde çıkartabilirsiniz.

Etiket ve orijinal mask ROM'ları çöpe atmadım. Bir yerde güvenli bir şekilde saklayacak şekilde paketledim. Burası size kalmış. Belki günün birinde kartuşu orijinal haline getirmek istersek diye.

« Son Düzenleme: Ekim 26, 2017, 11:05:41 ÖÖ Gönderen: yavuzg » Logged

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #5 : Nisan 03, 2017, 23:52:00 ÖS »

Daha sonra yakacağımız (programlayacağımız) EPROM'lar için güzel etiketler hazırladım.

Bunu da yapmak size kalmış ancak tavsiyem genelde sadece EPROM'un penceresini kapatmak için kullandığımız siyah izole elektrik bandı kullanmak yerine ROM'ların adını yazabileceğiniz etiketler kullanmak. Bunun da sebebi burada içinde sadece bir kaç Mask rom olan basit bir NES, SNES veya Megadrive kartuşunu değil, 16 tane EPROM kullancak olmamız Kahkaha Karıştırmak işten bile değil

16 EPROM demişken onu da belirteyim, Pulstar yapmak için ihtiyacımız olan EPROM'lar şöyle;

1) C1, C2, C3, C4, C5, C6 ROM'ları için 6 adet 27C322 EPROM (32Mbit - 2M x 16)
2) C7, C8, SP2 (V1-V4 için de - orası biraz enteresan) için 7 adet 27C160  EPROM (16Mbit - 2M X 8 veya 1M X 16 şeklinde çalışabiliyor)
3) S1 için 1 adet 27C301 EPROM (1Mbit - 128K X 8 )
4) M1 için 1 adet 27C010 EPROM (1Mbit - 128K x 8 )
5) P1 için 1 adet 27C800 EPROM (8Mbit - 1M x 8 veya 512K x 16 şeklinde çalışabiliyor)

TOPLAM: 16 EPROM

Burada dikkat çekici bir iki nokta var; mesela (3) ve (4) yani S1 ve M1 ROM'ları için 1Mbit'lik EPROM'a ihtiyaç var, ikisinde de aynı tür EPROM'u neden kullanmıyoruz? Cveap "bacak dizilimleri", anlatacağım...

Bir de ben bazı EPROM'ların yerine daha büyğk EPROM'lar kullandım, çünkü elimde o EPROM'lar yoktu. Örneğin 27C800 yerine 27C160 kullandım, 27C010 yerine 27C020 kullandım vb. Yeri gelince anlatacağım...

« Son Düzenleme: Ekim 26, 2017, 11:05:52 ÖÖ Gönderen: yavuzg » Logged

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #6 : Nisan 04, 2017, 00:09:15 ÖÖ »

MVS kartuşlarında gördüğünüz üzere çoğunlukla Mask ROM yerine geçebilecek eski tür 16-bitlik EPROM'lar kullanmamız gerekiyor. Örneğin 27C322, 27C160, 27C800 gibi...

Bu tür EPROM'ları programlamak için yaygın TL866 miniPro'yu kullanamıyorsunuz maalesef. Aslında kullanabiliyorsunuz ancak uygun bir adaptör yapmanız/almanız lazım. Örneğin @simon bir adaptör yapmıştı. Ancak onunla da 322 programlamanız mümkün değil (en azından modifiye etmeniz lazım).

Peki ne tür bir EPROM programlayıcıya ihtiyaç var?

Cevap 1:

Hız istiyorsanız paranın alabileceği en pahalı profesyonel programlayıcıyı alın

Cevap 2:

Yavaş da olsa ben hesaplı bir şey alayım diyorsanız; aliexpress + willem + Dip-42 adaptör diyorum

Ben benim emektar Willem'i kullandım 16-bitlik EPROM'lar için. Yanlız şunu da belirteyim, "yavaş" dan kastım gerçekten bir bölüm dizi seyredecek kadar yavaş Bir adet 27C322 programlamak yaklaşık 35-40 dk sürüyor elimdeki Willem 3.0 cihazla...

Neyse, bu şekilde CHA board bitiyor. (6 adet C322, 2 adet C160 ve 2 adet C020)

Burada S1 ROM'u olarak kullandığım C020'ye dikkat!

Elimde 27C301 olmadığından 2 modifikasyon ile 27C20 kullandım S1 ROM yerine;

1) Önce 1Mb (128KB) datayı DOS copy komutuyla ikiye katlıyoruz

Kod:

copy /b kaynak.bin + kaynak.bin hedef.bir

2) Sonra 27C301 ile 27C010 arasındaki bacak farkına göre lehim yapıyoruz. Burada 2. bacak ile 24. bacağın yer değiştirmesi lazım.

Bu PCB üzerindeki jumperların yerini değiştirmemiz gerek yok.

İşi yarıladık...
« Son Düzenleme: Ekim 26, 2017, 11:06:01 ÖÖ Gönderen: yavuzg » Logged

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #7 : Nisan 04, 2017, 00:22:33 ÖÖ »

Şimdi sıra PROG board'una geliyor...

Burada braz detay var zira jumper pozisyonlarına bakmamız lazım. MVS-scans sitesindeki PULSTAR PCB fotolarına bakıyorum.

http://www.mvs-scans.com/index.php/Pulstar

Sonra benzer şeklide fotolarda gördüğüm gibi V-ROM ve P1/SP2 ROM'ları yerleştiriyorum...

Burada da P1 ROM yerine kullanacağım 27C800 elimde yok. Bunun için daha büyğk olan bir 27C160 feda ediyorum.

Yaptığım modifikasyonlar:

1) copy komutu ile ROM dosyasını ikiye katlamak.
2) En yüksek adres bitini (A19) sıfıra çekmek, yani GND'a bağlamak. Aslında buna gerek olmayabilirdi ancak ben eşeğimi sağlam kazığa bağlamayı tercih ederim hep.

Bu şekilde işimizi tamamladık gibi. Önce CHA board'U yerine yerleştiriyorum...

Sonra PROG board...

Veeee kartuşu MVS'e takıp veriyorum powerı Kahkaha

Klasik Neo Geo açılış tıngırtısı Kahkaha oldu galiba bu iş...

Kart açıldı, grafikler mükemmel, sevinç gözyaşlarımız oyunun açılış müziğini duyunca maalesef hüsrana dönüşüyor

Çünkü müzik yerine cazır cuzur sesler geliyor 
« Son Düzenleme: Ekim 26, 2017, 11:06:12 ÖÖ Gönderen: yavuzg » Logged

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #8 : Nisan 04, 2017, 00:40:44 ÖÖ »

Şimdi işler biraz çetrefilleşiyor. Acaba EPROM'ları hatalı mı yaktım, yanlış jumper ayarları mı yaptım (oraya geleceğim), o kadar çok kontrol ettikten sonra bile böyle bir hata yapabilirmiyim acab derken, tekrar okumaya başlıyorum...

Sorunun analizi...

Grafikler gayet güzel. Demekki C-ROM'lar OK.

Acaba sorun S1 ve M1 (Sound? Music?) ROM'larında mı?

Konuyu okudukça bozuk ses sorunun enstrüman ve sample'ların depolandığı V-ROM'lardan kaynaklandığını buluyorum.

Biraz daha okuyunca da PULSTAR'da kullanılan 2 adet 32Mbit'lik V-ROM'un BYTE modunda çalıştığını anlıyorum. Maalesef 27C322 sadece 16-bit modunda çalışabilen bir EPROM

Çözüm var mı? Evet bu oyun için var. PROGBK1 kartında 4 adet V-ROM takılabilecek yer var ve 2 adet 27C322 kullanmak yerine 4 adet 27C160 kullanabilirim

Eğer çevireceğimiz oyunda bu boş slotlar kullanılıyor olsaydı bu dediğimi yapamayacaktım. Genelde bu tür durumlar için 8-bit (BYTE modu) çalışabilen flash + DIP adaptör veya uygun 32Mbit'lik EEPROM kullanılıyormuş...

Neyse, yine alıyoruz lehim pompamızı elimize ve başlıyoruz sökmeye...

Bu arada yeni bir lehim pompası aldım. Kısaca hemen onun da yorumunu yapayım. Tek kelimeyle mükemmel!

2 adet 32Mbit V-ROM'lar yerine 4 adet 16Mbit EPROM (27C160) kullanıyorum.

Ancak bu sefer datayı bölmem lazım. Bunun için MVS repro yapan bir alman şahsiyetin kendi geliştirdiği mir bir tool kullandım.

http://www.wolfgangrobel.de/romwizard.htm

Basit bir HEX editörü de kullanabilirdim ancak adamın tool'u elimin altındaydı zaten...

Sonra PCB'deki bu kullanılmayan boş V-ROM deliklerini açıyorum.

Ve yeni EPROM'ları yerlerine lehimliyorum...

Adreslemenin doğru yapılabilmesi için bazı jumperların yerini değiştirmek gerekiyor.

İşlem tamam gibi...
« Son Düzenleme: Ekim 26, 2017, 11:06:26 ÖÖ Gönderen: yavuzg » Logged

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #9 : Nisan 04, 2017, 00:50:22 ÖÖ »

Oyunun sesi düzeldi!!! Kahkaha

Hemen bir tur oyun oynayayım dediğimde bazı sample'ların (örn oyun başındaki efekt ve müz,k, sonundaki müzik v.s) yine parazitli olduğunu duyduyorum...

Sorunu yine araştırmaya koyulunca Neo Geo development sitesindeki PROGBK1 sayfasına bakıyorum...

https://wiki.neogeodev.org/index.php?title=PROGBK1

Bu sayfada PCB üzerindeki Jumperların ne olması gerektiğine dair detaylı bilgiler var. 27C160 için olması gereken jumperlar bunlarmış.

Biraz okuyunca sorunun ne olduğunu anlıyorum. Kullandığım boş V-ROM yuvalarının adreslemesini sağlayan jumperların elimdeki Samurai Shodown'dan devşirme PROGBK1 kartında yanlış olduğunu farkediyorum (aslında öylesine koymuşlar zira o alanlar boş zaten).

Olması gereken buymuş...

Bu şekilde ses konusu da tamamen çözülüyor

« Son Düzenleme: Ekim 26, 2017, 11:06:42 ÖÖ Gönderen: yavuzg » Logged

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #10 : Nisan 04, 2017, 00:52:27 ÖÖ »

İşimiz bitti mi?

Bir kaç kozmetik fantazi dışında evet

Temizlik...

Çizik bakımı

ve yeni etiket...

« Son Düzenleme: Ekim 26, 2017, 11:06:51 ÖÖ Gönderen: yavuzg » Logged

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #11 : Nisan 04, 2017, 00:55:32 ÖÖ »

Son olarak MVS slot ve kartuşu kabine yerleştiriyorum...

Burada daha işim var aslında. Bu kabin için de 6-in-1 JAMMA switch almıştım ancak uzatma kablolarını yapmadım henüz. Amacım 2-3 adet MVS slot, NES ve kalan yerlere bir kaç CPS-1 oyunu bağlamak...

Şimdilik amacıma ulaştım. Kabini çalıştırdımmı Pulstar açılıyor Kahkaha

« Son Düzenleme: Ekim 26, 2017, 11:07:07 ÖÖ Gönderen: yavuzg » Logged

phantom
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #12 : Nisan 04, 2017, 00:58:05 ÖÖ »

Yok artık üstad sıfırdan oyun ürettiniz, helal olsun size
varol
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #13 : Nisan 04, 2017, 00:58:55 ÖÖ »

Elinize sağlık, yine okuması oldukça keyifli bir proje.

Repro, card swap, conversion mevzularında evet insan "kendi kendime istediğimi yaparım satmam ya"
diyor (ben de öyle diyorum), fakat geçenlerde meşhur Pat Contri podcast'inde orijinaline benzer reprolar konusunda, "Mutlak surette üzerinde repro ibaresi bulunması gerekiyor, satmayacak olsanız dahi öldüğünüzde birileri orijinal sanabilir" demişti.
Evet tedbirli davranmak için oldukça uzun bir ihtimal ama biraz haklı gibi.
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #14 : Nisan 04, 2017, 01:11:42 ÖÖ »

Elinize sağlık, yine okuması oldukça keyifli bir proje.

Repro, card swap, conversion mevzularında evet insan "kendi kendime istediğimi yaparım satmam ya"
diyor (ben de öyle diyorum), fakat geçenlerde meşhur Pat Contri podcast'inde orijinaline benzer reprolar konusunda, "Mutlak surette üzerinde repro ibaresi bulunması gerekiyor, satmayacak olsanız dahi öldüğünüzde birileri orijinal sanabilir" demişti.
Evet tedbirli davranmak için oldukça uzun bir ihtimal ama biraz haklı gibi.

Aslında o konuya da değinecektim @varol, hatırlatman iyi oldu...

Dikkat ederseniz PULSTAR etiketinin üzerine seri numarası koymadım. Bu tamamen bir aldatmaca olurdu.

Ebay'de üzerinde seri numarası yazmayan kartlar ya conversion'dır ya da etiketi repro'dur dikkat edin. SNK her kartuşa ayrı bir seri numarası vermiştir. Satıcı aynı karttan farklı ilan açmışsa ve seri numaraları aynıysa kart convert/reprodur dikkat!

Bir de pahalı/nadir bir kart alacaksanız muhakkak kartın açılmış ve fabrika Mask ROM'larını görebileceğniz fotosunu isteyin.

Yok açmam etiketi yortılır vs diyorsa yalan söylüyor demektir zira MVS kartı açarken etiket yırltılmaz

Dikkat edilecek diğer şeyler:

- PCB'de üzerinde oyunun kodu'nun da bulunduğu Mask ROM'lar olması lazım. Bazı ROM'lar da Toshiba da yazar.
- Kart daha hafiftir. 16 tane seramik EPROM taktığınızda kart baya bi ağır oluyor. Ayağınıza düşürseniz kendinizi sakatlayabilirsiniz

Sayfa: [1] 2   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: