Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
Sayfa: [1] 2   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: [TAMİRAT] Tekken 2 Arcade PCB  (Okunma Sayısı 12832 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« : Nisan 15, 2017, 01:47:48 ÖÖ »

@phantom'un gönderdiği paketten devam ediyorum. Sega ST-V'den sonra elime bir Namco System 11 PCB'si geçiyor; Tekken

Bu PCB'nin sorunu grafiklerdeki ve renklerdeki bozulma. Oyun'u test masamda denediğimde açıldığını görüyorum. Klasik "Good morning!" ses sample'ı karşılıyor bizi

Ancak ilk açılıştaki renk kontrol ekranında hafif pembeye çalan bir ton olduğunu görüyoruz. Sonrasında gelen "Namco Presents" yazısı ise hiç okunmuyor bile, karman çorman...

... ve sonrasındaki genel oyun grafiklerinde muhtelif parazitler mevcut...

« Son Düzenleme: Kasım 13, 2019, 15:58:02 ÖS Gönderen: yavuzg » Logged

zangief_34
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #1 : Nisan 15, 2017, 01:52:58 ÖÖ »

F5F5F5......
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Nisan 15, 2017, 01:54:22 ÖÖ »

@phantom PCB'de darbe almış parçalar gördüğünü söylemişti. Bunu hatırlayıp PCB'yi fiziksel olarak incelemeye başlıyorum ve gereçkten de bu PCB'nin oldukça darbe aldığı görülüyor.

GPU'da 3-4 tane darbe alan yer tespit ediyorum...

Tekken'in GPU'su bu arkadaşlar

Darbe 1...

ve darbe 2...

ve darbe 3...

ve knock-out!

Bunların dışında klasik olarak muhtelif SMD elektrolitik kondansatörler de darbe almış, hatta bazıları kopup kaybolmuş.

« Son Düzenleme: Kasım 13, 2019, 15:58:23 ÖS Gönderen: yavuzg » Logged

byeni
Üye

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #3 : Nisan 15, 2017, 02:03:45 ÖÖ »

Yavuz heyecanla takip edeceğimiz yeni tamirat başladı. Sonucu heyecanla ve merakla bekliyoruz.
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #4 : Nisan 15, 2017, 02:04:37 ÖÖ »

GPU'nun sağlı sollu aldığı darbelerden hafif olanların bacaklarındaki lehimleri tazeleyip düzeltiyorum. Bunlar nispeten kolay işler ancak son yıkıcı darbeyi almış kısımdaki bacak çipin altına içeriye doğru kıvrılmıştı. Bunu mercek altında dikkatle ve yavaaaaaaşça yerine doğru çekmeye çalışırken korktuğum oluyor

Zaten son derece deforme olmuş olan bacak çipten çıktığı yerden sıfır bir şekilde kopuyor.

Şimdiiii ne yapacağız diye düşünürken ki eskiden olsa paniklerdim, bu gibi durumlarda hala bir şansımız daha olduğunu biliyorum...

İncecik bacağın GPU'dan çıktığı yer sıfır kopmuş durumda. Burada kalan metal yaklaşık milimetrenin belki çeyreği kadar bir nokta. Buna bu haliyle herhangi bir lehim yapmak imkansız zira tutmaz.

Bu durumda yapmanız gereken Dremel gibi bir gereçle çok ince bir matkap ucu kullanarak (burada 0.5mm'lik uç kullandım) dikkatli bir şekilde bacağın koptuğu yeri çipin içine doğru oymak. Bu sayede kopan bacağın çipin içine doğru olan uzantısını lehim yapılabilecek kadar meydana çıkartmamız lazım.

Bu şekilde... (Dikkatli bakarsanız deliğin içindeki bakırı görebilirsiniz)

Yanlız Dremel'i çok yavaş çalıştırmalısınız ve çok dikkatli hafif hafif bacağa doğru inmelisiniz zira bacağın içerde kalan kısmı çok sağlam/kalın bir bakır değil...
« Son Düzenleme: Kasım 13, 2019, 15:58:40 ÖS Gönderen: yavuzg » Logged

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #5 : Nisan 15, 2017, 02:12:04 ÖÖ »

Kynar wire denilen çok ince montaj teli ile bacağın gittiği PCB hattından bacağa uzanıyor ve teli bolca flux kullanarak (komşu bacaklara köprü yapmasın diye) dikkatlice ortaya çıkan bakır kısma lehimliyorum. Mükemmel olmadı ama bu alanın sadece 1-2 mm genişliğinde olduğunu düşünürsek fena da olmadı diyebiliriz

Verelim bakalım power'ı...

Oynatalım uğurcuğum

Good morning!

Yani renkler, parazitler düzelmiş... Ancak parlaklıkta bir patlama var... Yine de işin en tehlikeli kısmını atlatmışız gözüküyor
« Son Düzenleme: Kasım 13, 2019, 15:58:56 ÖS Gönderen: yavuzg » Logged

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #6 : Nisan 15, 2017, 02:24:31 ÖÖ »

GPU'nun tamir edilen bacağının çevresine parmağımla dokununca görüntüde bozulmalar tespit ediyorum. Bunun üzerine incelediğimde büyük darbeyi alan yerin tam karşısındaki flash'lardan birisinin de bacaklarında lehim çatlaması olduğunu farkediyorum. Bu flash'ın da bacaklarındaki lehimleri tazeliyorum. Anlaşılan büyük darbeden bu da nasibini almış...

Sonra sıra şu ışık patlamasını bulmak. Dikkat ederseniz fotoda özellikle beyaz olan karakterlerin beyazı taşmış dağılmış gibi extra parlak...

Darbe almış kondansatörlerin orada yine darbe almış minicik bir potansiyometre var. Bunun parlaklık ayarı yaptığını umarak mini tornavidam ile biraz oynatıyorum...

Ve tahminim doğru çıkıyor

Son olarak kopmuş SMD kondansatörlerin yerine normal elektrolitik kondansatörler lehimliyorum. Özellikle parlaklık ayar pot'unun yanındaki kondasatör önemli...

Bunların bir kısmı prensip icabı konulan filtre kondansatörler. Olmasalar da devre çalışır ancak görevleri 5V beslemede olası voltaj sıçramaları veya parazitleri süzmek. Yani normalde %90 işe yaramıyor gözükseler de "kötü gün dostu" diyebileceğimiz parçalar...

Son olarak bir kez daha veriyorum power'ı...

Good morning!

Sanırım oldu bu iş

Son olarak yaptığım takma bacağın bir yerlere takılıp yeniden kopmaması için üzerini silikonla kaplıyorum...

@phantom, nurtopu gibi bir Tekken'in oldu
« Son Düzenleme: Kasım 13, 2019, 15:59:09 ÖS Gönderen: yavuzg » Logged

phantom
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #7 : Nisan 15, 2017, 10:04:21 ÖÖ »

@ yavuzg özellikle bu gece birseyler cikar diye beklemistim ama sabah cok erken kalkmanin yorgunluguyla uyuyup kalmisim
Sabah uyaninca heyecanla bir cirpida okudum, bizim yamulmus tekken tekrar hayata dondu demek bir ara okurken tam dedim bundan sonrasi husran mi diye ama tum problemlere bir sekilde care buldun,
Harika bir tamirat yazisini biraz da beni ilgilendirdigi icin buyuk bir heyecanla okumuş oldum, ellerine saglik, emegine saglik
Heroman
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #8 : Nisan 15, 2017, 10:22:37 ÖÖ »

Bu pcb'nin şansı ,yavuzg ye rastlamasi  onu  hayata döndürmus
.
Lionheart
Deneyimli

Arcade

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #9 : Nisan 15, 2017, 11:48:40 ÖÖ »

Abi eline sağlık.Yine güzel bir çalışma çıkarmışsın.Bende ki bir Tekken 2 PCB de buna benzer bir renk sorunu vardı.Buradan yola çıkarak bende ki PCB ye bir göz atayım.
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #10 : Nisan 15, 2017, 12:15:53 ÖS »

Abi eline sağlık.Yine güzel bir çalışma çıkarmışsın.Bende ki bir Tekken 2 PCB de buna benzer bir renk sorunu vardı.Buradan yola çıkarak bende ki PCB ye bir göz atayım.

@Lionheart, sen söyleyince farkettim bunun Tekken 2 olduğunu ben Tekken 1 diye açmışım başlığı, düzelttim...

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #11 : Nisan 15, 2017, 12:21:51 ÖS »

@ yavuzg özellikle bu gece birseyler cikar diye beklemistim ama sabah cok erken kalkmanin yorgunluguyla uyuyup kalmisim
Sabah uyaninca heyecanla bir cirpida okudum, bizim yamulmus tekken tekrar hayata dondu demek bir ara okurken tam dedim bundan sonrasi husran mi diye ama tum problemlere bir sekilde care buldun,
Harika bir tamirat yazisini biraz da beni ilgilendirdigi icin buyuk bir heyecanla okumuş oldum, ellerine saglik, emegine saglik

@phantom, aklıma gelmişken belirteyim, Namco System 11, 12 PCB'lerinin JAMMA konnektör kısmını biraz dar yapılmıştır. JAMMA soketine takarken pinleri mutlaka gözle hizalayarak tak. Özellikle sağdan soldan da biraz aşınmış bir PCB'yi sokete direk sol baştan gözünle bakmadan takarsan yanlışlıkla neredeyse 1 pin kaydırman mümkün. Bu da kaymanın durumua göre +5V ile GND hatlarının kısa devre yapmasına bile sebep olabilir dikkat!

AmigaEsref
Genel Yönetici

love is where you find it.

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #12 : Nisan 15, 2017, 14:08:14 ÖS »

Abi eline sağlık 10 numara olmuş tekken 2 de en sevdiğim oyunlardan biridir.

AMIGA 500 | GOTEK | 1 MB RAM | 1.3 ROM | Pi Zero HDMI
AMIGA 1200 | 8GB CF | 3.2 ROM | TF1230 Turbo Kart | HDMI-520
COMMODORE 64 | IRQHack64 | KissCart64 | 64K CUPCAKE-CART | Pi 1541 | 1084 S
'Cause I'm CRT., I'm retro | CRT, and I'll win the fight | CRT, I'm a power load | CRT, watch me shine
phantom
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #13 : Nisan 15, 2017, 14:53:32 ÖS »

@phantom, aklıma gelmişken belirteyim, Namco System 11, 12 PCB'lerinin JAMMA konnektör kısmını biraz dar yapılmıştır. JAMMA soketine takarken pinleri mutlaka gözle hizalayarak tak. Özellikle sağdan soldan da biraz aşınmış bir PCB'yi sokete direk sol baştan gözünle bakmadan takarsan yanlışlıkla neredeyse 1 pin kaydırman mümkün. Bu da kaymanın durumua göre +5V ile GND hatlarının kısa devre yapmasına bile sebep olabilir dikkat!
Uyarı icin tesekkur ederim, özellikle dikkat edicem
LW3D
Yönetici

Günü Kurtaran Avam Hiooargggh :)

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #14 : Nisan 15, 2017, 18:35:16 ÖS »

Bu herkesin yapabileceği bir işlem olmamış... Şu incecik yeri genişletmek, lehimlemek falan cerrah işi... Eline sağlık.

Sayfa: [1] 2   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: