Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trArcade Sistemler ve Oyun KonsollarıArcade Sistemler (Moderatör: yavuzg)[TAMİRAT] Sega Wonderboy (Bootleg)
Sayfa: [1] 2   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: [TAMİRAT] Sega Wonderboy (Bootleg)  (Okunma Sayısı 12626 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« : Mayıs 29, 2017, 00:05:44 ÖÖ »

Selamlar beyler,

Bir çoğunuz CGTR İstanbul buluşmasındayken ben de Ankara'da evde sizleri kıskanarak kös kös otururken bari kendimi tamirata vereyim dedim

Rafta bir kaç tane arcade kartı birikmişti el atmam gereken onlara giriştim. En üstteki yığın geçenlerde @retroman (Süleyman) dan toplu olarak aldığım bootleg arcade kartlardı. Bunlardan ilk elime gelene, biraz da enteresan olduğu için, Sega Wonderboy'un zamanında yapılmış bir klonu (bir diğer değişle "bootleg") olan arcade kartına giriştim.

Bu kart normalde alışık olduğumuz JAMMA standardında değil. Sebebi de JAMMA dediğimiz standardın henüz daha icat edilmediği bir döneme, yani 80'lerin başı, ait olması...

Bu sebeple öncelikle bu kartın konnektör dizilimi bularak işe başladım. Gerçi bu kartın konnektörünü JAMMA konnektörüne çeviren bir adaptör de kısmen lehimlenmişti ama kablolarının çoğu kopmuştu.

Kartın en azından açılıp açılmadığını test edebilmek adına kabloları kopmuş adaptörün video kablolarını tespit edip "Sega System 8" olarak bulduğum dizilimdeki ilgili yerlere lehimledim. Daha sonra bu konuya daha şık bir çözümle geri döneceğim ancak öncelikle bu kart çalışıyor mu, çalışmıyor mu bi anlayalım dedim...

Dediğim gibi bu kart JAMMA değil, bootleg olmasına rağmen orijinal Wonderboy gibi bu da Sega System 8 standardında bir kartmış ve pin dizilimi şu şekildeymiş: 

Kod:

SOLDER  |  PARTS
    ---------------------+----------------------
               GND   | 1 | A |   GND
               GND   | 2 | B |   GND
               +5V   | 3 | C |   +5V
               +5V   | 4 | D |   +5V
       Coinmeter 2   | 5 | E |   Coinmeter 1
                     | 6 | F |   +12V
                     | 7 | G |   
       2P.Button 1   | 8 | H |   1P.Button 1
       2P.Button 2   | 9 | I |   1P.Button 2
                     |10 | J |   
           2P.Down   |11 | K |   1P.Down
             2P.Up   |12 | L |   1P.Up
          2P.Right   |13 | M |   1P.Right
           2P.Left   |14 | N |   1P.Left
          1P.Start   |15 | O |   Coin 1
          2P.Start   |16 | P |   Coin 2
                     |17 | Q |   Test Sw.
                     |18 | R |   Service
           Speaker   |19 | S |   Speaker
             Green   |20 | T |   Red
              Sync   |21 | U |   Blue
               GND   |22 | V |   GND
« Son Düzenleme: Ekim 27, 2017, 01:21:52 ÖÖ Gönderen: yavuzg » Logged

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #1 : Mayıs 29, 2017, 00:23:38 ÖÖ »

Karta güç verdiğimde oyunun açılması güzel bir sürpriz oldu ancak elbette sorunsuz olsaydı zaten bu yazıyı yazmazdım değil mi

Oyunun spritelar ile ilgili ciddi sorunları olduğu anlaşılıyordu...

Her ne kadar bootleg olmasına rağmen orijinal Sega kartına oldukça sadık yapılmış bir karttı bu. Üstelik internetteki forumlarda da okuduğum kadarıyla oldukça sevilen bir kartmış zira Sega'nın özel kriptolama çipleri olmadığından ileride bozulma riski de daha azmış.

Neyse, kartın orijinaline olan bu benzerlikler ışığında okuduğum tamirat yazılarından sprite'lar ile ilgili sorunların çoğunlukla "daughter board" adı verilen ana kartın üzerine takılan minik ikinci kat karttan kaynaklanabileceğini düşündüm. Bunun için işe önce bu minik eklenti kartını sökerek başladım.

Ancak kart o kadar zamanda (30 yıl) öyle bir birleşmiş ki bağlantı konnektörüne zarar vermeden çıkartmak için önce pas sökücü/kontak spreyi ile konnektörü biraz yumuşatmam gerekti.

Biraz bu şekilde gevşemesini bekledikten sonra bir tornavida ile hafif hafif oynatarak

Sonunda...

« Son Düzenleme: Ekim 27, 2017, 01:22:16 ÖÖ Gönderen: yavuzg » Logged

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Mayıs 29, 2017, 00:36:55 ÖÖ »

Minik kartın 80'lerden kalma pin header konnektörünü incelediğimde potansiyel sorunu tespit ettim sanırım...

Pin headerın bazılarının lehimlerinin çatlamış olduğunu tespit ettim. 30 yıl içinde kartın maruz kalmış olabileceği fiziksel etkenlerden bu gayet normal.

Bu durumun tüm pinlerde potansiyel olarak olabileceğini düşünerek tüm pinlerin lehimlerini tazeledim.

Bu arada hazır kartı parçalarına ayırmışken diğer soketli çiplerin soketlerini de temizlemek için pas sökücü kontak spreyi ile 30 yıl bakımı yapmaya karar verdim...

Söktüğüm soketli çipleri de geri takarken karıştırmamak için karttaki yerleşimlerine benzeyecek şekilde süngere yerleştirdim.

Kartın üzerine sıktığım sprey ve yılların pisliğini yıkadıktan ve kartı kuruttuktan sonra söktüğüm EPROM'ları ve PAL'leri geri takmadan önce pinlerini metal fırça ile temizledim (Farkı görmek için temizlenen ilk iki pin ile diğerlerine bakın)

« Son Düzenleme: Ekim 27, 2017, 01:23:15 ÖÖ Gönderen: yavuzg » Logged

LW3D
Yönetici

Günü Kurtaran Avam Hiooargggh :)

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #3 : Mayıs 29, 2017, 00:50:18 ÖÖ »

Bu ilgimi çekti doğrusu...Elimde benzer sorunları olan orjinal Wonderboy var Yol gösterici olabilir... izliyoruz...

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #4 : Mayıs 29, 2017, 00:50:40 ÖÖ »

Kartın kopmuş bazı konnektör pinlerini bakır folyo ve epoksi kullanarak tamir ettim. Bu bakır folyoyu kırtasiyelerde bulabilirsiniz.

ve kartı tekrar çalıştırdım...

Spite problemi halloldu ancak oyunu başlattığımda karakter ilerlerken arkaplan grafiklerinin garip hareket ettiğini gördüm...

Bazı arkaplan grafikleri normal kayarken bazıları kaymıyor ve bir ekran kadar kaydıktan sonra sabit kalıp silinmeye başlıyor v.s.
« Son Düzenleme: Ekim 27, 2017, 01:23:28 ÖÖ Gönderen: yavuzg » Logged

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #5 : Mayıs 29, 2017, 01:08:51 ÖÖ »

Bu kartta arkaplan grafikleri bu üç ROM'da tutuluyormuş...

Yaşadığım sorunun bu ROM'larla ilgili olabileceği barizdi ancak arkaplan grafiklerinin yapısı ve renklerinde sorun olmaması ve sadece scroll (kayma) animasyonunda sorun olması muhtemelen bu ROM'ların data değil adres hatlarında bir sorun gibi gözüküyordu.

ROM'ların adres hatlarını takip ederken bunu buldum...

Minik bir darbe, ancak bir büyüteçle inceleyince hatlardan birisinin kopuk olduğu anlaşılıyor...

Gerekli yamayı yaptım. Bir tavsiye, bu tür yama tamiratlarında hattın darbe almış ve kopmuş yerini yamamak yerine başladığı ve bittiği yerler arasına kablo döşemek daha kalıcı oluyor

Neyse, bu yama arkaplan görüntülerinin kayma sorununu düzeltti

« Son Düzenleme: Ekim 27, 2017, 01:23:43 ÖÖ Gönderen: yavuzg » Logged

LW3D
Yönetici

Günü Kurtaran Avam Hiooargggh :)

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #6 : Mayıs 29, 2017, 01:11:31 ÖÖ »

Sega System 8 olduğunu fark etmeden birisi Jamma arayüzüne bağlayabilir mi? Bağlamış olsa, kart zarar görür mü? Kart zarar görmese de sorunlu görünmesinin sebebi Sega System 8 standartına göre bağlanmamış olması olabilir mi?

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #7 : Mayıs 29, 2017, 01:14:30 ÖÖ »

Son olarak kart kendine geldiğine göre artık adam gibi bir system8-jamma çevirici yapayım bari dedim zira arcade kartların konnektörlerine lehim yapmayı sevmem.

Bu çevirici derme çatma olan diğerinden daha iyi

Son olarak boğuk/kısık gelen ses kısmını da tüm elektrolitik kondansatörleri yenileyerek düzelttim.

ve kartı kabindeki 6'lı JAMMA switch'in boş bir slotuna yerleştirdim...

« Son Düzenleme: Ekim 27, 2017, 01:24:05 ÖÖ Gönderen: yavuzg » Logged

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #8 : Mayıs 29, 2017, 01:16:48 ÖÖ »

Sega System 8 olduğunu fark etmeden birisi Jamma arayüzüne bağlayabilir mi? Bağlamış olsa, kart zarar görür mü? Kart zarar görmese de sorunlu görünmesinin sebebi Sega System 8 standartına göre bağlanmamış olması olabilir mi?

System8 22 x 2 yani 44 pin. 56 pinlik JAMMA'ya bağlamak pek aklı başında birinin yapabileceği bir iş değil ancak neleri gördük bu güne kadar, o da mümkün Kahkaha

AmigaMan
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #9 : Mayıs 29, 2017, 03:33:52 ÖÖ »

Ellerinize sağlık üstadım

Amiga ölmedi, efsane uyuyor
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #10 : Mayıs 29, 2017, 09:42:34 ÖÖ »

System8 22 x 2 yani 44 pin. 56 pinlik JAMMA'ya bağlamak pek aklı başında birinin yapabileceği bir iş değil ancak neleri gördük bu güne kadar, o da mümkün Kahkaha

Söylemeyi unutmuşum, System8 soketi ile JAMMA arasında farklar büyük. Bir şekilde 1. pin'den hizalayıp takılsa bile görüntü bile gelmez ekrana. İlk 5 pin aynı olduğundan voltajlar tutar ancak "Coinmeter" pinine -5V gelir JAMMA'dan.

Bunlar bir arıza yaratırmı dersen bilemem, belki.

Senin Wonderboy'da ne benzer bir sorun yaşadım derken sende bir system 8 - JAMMA adaptörü olduğunu varsayıyorum doğru mu?

Agony
Uzman

Amiga gibi yar, Commodore gibi de yadigar olmaz.

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #11 : Mayıs 29, 2017, 10:02:41 ÖÖ »

Eline sağlık abi, bir kart daha hayata dönmüş. Bu arada bu Wonderboy'u C64'te çocukken çok oynardım. Arcade görüntüsü daha güzelmiş. Kahkaha

Yeri gelmişken sorayım, Elvira'dan bir gelişme var mı?

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #12 : Mayıs 29, 2017, 10:48:16 ÖÖ »

Eline sağlık abi, bir kart daha hayata dönmüş. Bu arada bu Wonderboy'u C64'te çocukken çok oynardım. Arcade görüntüsü daha güzelmiş. Kahkaha

Aslında arcade'e olan merakımın esas sebeplerinden birisi de buydu. Ben de hepimiz gibi Commodore 64 çocuğuyum ve tüm bu oyunları arcade slonlarında değil Commodore versiyonlarıyla tanıdım diyebilirim. Ne zaman ki oyunların arcade versiyonlarını o zamanki Commodore/Atari versiyonlarıyla kıyaslandığında inanılmaz gelişmiş gördüğümde bir hayret ve hayranlık oluşmuştu.

Alıntı
Yeri gelmişken sorayım, Elvira'dan bir gelişme var mı?

Yok

Levent (Lvnt)
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #13 : Mayıs 29, 2017, 11:16:17 ÖÖ »

Elinize sağlık. Yollar köşeleri yuvarlak geçiyor, kartı elle tasarlamışlar

Use the brute force, Luke
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #14 : Mayıs 29, 2017, 11:47:44 ÖÖ »

Elinize sağlık. Yollar köşeleri yuvarlak geçiyor, kartı elle tasarlamışlar

Muhtemel öyle Arkadan ışıklandırılmış bir tasarım masası üzerinde aydınger kağıdı üzerine eğilmiş elinde cetvel ve asetat kalemi olan bir mühendis gözümün önüne geldi Kahkaha

Bu arada, konuyla hafif ilişkisi var diye soruyorum, hep kafama takılan soru, yav bu Sega Wonderboy ile Nintendo Adventure Island olayı nedir? Düpedüz çalıntı mı? Kim kimden çalmış? Ya da bir eski telif hakkı vs gibi konular mı var...

Sayfa: [1] 2   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: