Selamlar...
Başlık bu haliyle pek bir anlam ifade etmeyebilir o yüzden kısaca "wolf unit" hakkında bilgi vererek bu mini projeyi anlatmaya başlayayım.
Midway firması bildiğiniz üzere pinball ve arcade camiasında bir çok ürüne imza atmış bir Amerikan firması ama belki de bunların içinde en çok bilineni Mortal Kombat...
Midway, Mortal Kombat oyunlarını dönemsel olarak farklı donanım tasarımları üzerinde üretmiş. Bu dönemsel donanım tasarımlarına dayalı arcade sistemleri üzerinde de sadece Mortal Kombat değil başka, MK kadar çok popüler olmayan, oyunları da çıkartarak çeşit yapmış.
Bu mini projenin konusu olan Midway platformunun kod adı "Wolf Unit"
Bu platform üzerinde çalışan 7 oyundan bilinen en popüler olanları ise Mortal Kombat 3 (MK3) ve Ultimate Mortal Kombat 3 (UMK3). Midway bu oyunların değiştirilmemesi için de sistemde bir güvenlik çipi kullanmış. Bu çip Wolf Unit PCB'si üarinde "U64" olarak işaretleniş olan çip. Aslında bu güvenlik çipi bir PIC microdenetleyicisi. Midway bu sayede hem Ar-Ge ve üretim ekonomisi yapmış hem de oyunların tamamının Mortal Kombat'a kaçak yoldan dönüştürülememesini sağlamış.
Ref:
http://www.system16.com/hardware.php?id=613Peki bu kısa tanıtımdan sonra, ben neden bu kısıtlı oyun yelpazesine sahip bu platforma dair bir modifikasyon projesine giriştim derseniz, bir şekilde zaman içerisinde elimde 4 adet Wolf Unit birikti

Bunların hepsi UMK3. Bunların hepsi elime arızalı geçen Wolf Unit PCB'leriydi. Bazılarının tamirat yazılarını yazmışımdır, hatırlamıyorum. Bir kısmı pratik olarak tamir edilemeyecek şekilde özel çipleri arızalıydı bir kısmının sorunu ise piyasadan temin edilebilen malzemelerle (RAM, logic IC, DAC, opmamp vs) çözümlendi.
Uzun lafın kısası, özel çipleri arızalı olduğundan dolayı yedek parça sepetine attığım UMK3'leri bile zaman içerisinde tanıştığım arkadaşlardan temin ettiğim parçalarla tamir ettim.
Bu dört Wolf Unit'in kısa tarihçesi böyle

Peki 4 adet UMK3 ile ne yapılabilir? Normalde Birini tutup diğerini yedek yapıp diğer kalanları ise satar veya takas yaparsın.
2 sene öncesine kadar bunlarla yapılabilecek şey buydu ancak KLOV forumlarındaki bir eleman "nazerine" Wolf Unit'ler üzerindeki güvenlik mekanizmasını kırmayı başardı. Merak edenler konuyu kısaca buradan okuyabilirler:
https://forums.arcade-museum.com/showthread.php?t=328152 Bu çalışma sonrasında PIC kodunu yeniden üretebildi mi orasını bilmiyoruz. Ancak yaptığı ve camiayla paylaştığı kod bu güvenlik çipinin kodu değil, oyunların herhangi bir güvenlik çipiyle çalışabilmesi sağlanmış modifiye edilmiş program ROM'ları.
Bu işe "ANY-U64" modifikasyonu deniyor.
Bu ROM'lara aşağıdaki link'den ulaşabilirsiniz.
https://forums.arcade-museum.com/showthread.php?t=334749Ben de bu mini proje kapsamında ANY-U64 mod'u yaparak elimdeki UMK3'lerden birisini daha nadir olan MK3'e dönüştürmeye karar verdim.
Daha nadir diyorum zira aslında piyasadaki UMK3'lerin hemen hepsi aslında zaman içerisinde Midway tarafından bir "upgrade kit" şeklinde sağlanan çiplerle UMK3'e dönüştürülmüş MK3'ler. Dönüştüre dönüştüre geriye pek bir MK3 kalmamış.