Laptop değil ama 500-650mhz p3 işlemcili küçük ve sessiz kasa isteyenler hp brio bulursa uçarak atlasın derim:
http://www.ebay.com/itm/HP-Brio-BA-400-D8764A-NL04731638-MEW-AM-Socket-370-PIII-650Mhz-256-mb-Ram-HDD16G-/171575153919?hash=item27f2ad14ff:g:qC4AAOSwnDxUht7FBa400, ba600 vb çeşitli modelleri var. Çokça bulunabiliyor. Yedek parça sorunu olmaması lazım yani. İşlemci slot ya da soket olabiliyor. Anakart değişebiliyor haliyle. Ben iki tür anakarta rastladım, biri slot1, matrox g200a onboard vga'lı. Diğeri soket işlemcili i810 vga'lı. Kasa, güç kaynağı aşağı yukarı hep aynı. Bendeki biri Celeron 600 işlemci ile gelmişti, p3 600 taktım, yola devam. İki sdram slotu var. İlla 100 mhz ram olacak, 133'lerin çoğunu beğenmedi, kingstonları kabul etti ama. Uzun zaman 2x256mb ile kullandım. Ki 98se'ye 2x64 gayet yeterli bence. Pasif işlemci soğutucusu var ama işlemcinin hemen üzerinde güç kaynağının fanı var. Hem güç kaynağını hem işlemciyi soğutuyor, Güç kaynağı da 100w falan az güç çekiyor. Sessiz hd (ide) takmak şartıyla makine çok sessiz. Çoğunda ya da hepsinde belki onboard vga ve ses var. Bendeki celeron ile gelen makinede i810 ekran kartlı çipset var. Need for speed porsche unleashed ten örnek vereyim yol ortasından giden şerit çizgilerini sağa sola bulandırmadan en iyi bu ekran kartı gösterdi şimdiye kadar. Ne tnt tnt2, ne voodoo 1 2 3, texture keskinliği konusunda i810 derim. i740'ın geliştirilmiş hali ve o da zaten matrox gibi profesyonel pazara yönelik bir üretici olan real3d'nin grafik işlemcisi (ya da ondan geliştirilmiş, tam hatırlayamadım)
https://www.revolvy.com/topic/Intel740&item_type=topici740 voodoo1 ayarında bir grafik işlemci yanlış hatırlamıyorsam. i810 da aşağı yukarı 3dfx banshee ayarında olması lazım. Banshee gibi sadece 16-bit 3d destekliyor ve tek texture processoru var.
Görüntü (texture) kalitesinin yüksek olmasının sebebi driverlerde hızlandırma numaralarının olmaması. İşte burada tüm tnt ve voodoo'lar 1 2 3 herneyse darmadağın oluyor. Çünkü driver daha akıcı oyun için düşük kalite textureleri (mipmap deniyor) seçiyor. Ekran kartının hafızasında örneğin 256x256 pixellik bir texture'nin (3d modelin üzerine giydirilen resimlere texture deniyor) 128x128, 64x64, 32x32, 16x16, 8x8 ... şeklinde daha az yer kaplayan versiyonları bulunur. Model uzaktaysa küçük görüneceği için ona göre daha küçük bir texture seçilir, böylece çok ciddi bir hızlanma ve akıcılık sağlanır. 3d'nin kralları nvidia ve 3dfx sürücülerinde de hangi ayarla ne yaparsanız yapın sürücü düşük kalite textureleri çok erken seçtiği için oyunu bulanık bir görüntü ile oynarsınız. Yıllar içinde sürücüleri güncelledikçe görüntü keskinliğinin azaldığına şahit oldum. En yeni sürücüler bu konuda işleri daha da berbat etmekten bir işe yaramadı (hataların giderilmesine sözüm yok tabii). Olanlar ek olarak v1 v2 takabilir tabii, glide olayı farklı birşey, ona sözüm yok. i810'un kötü bir tarafı yok mu? Sanırım var. Ben doğru sürücüyü iki üç denemede buldum, eski bir intel sürücüsü. Yeni olanı beğenmedimmi çalışmadımı hatırlamıyorum, bir sorun vardı. Birde full opengl var (icd) ama yetersiz bir durum mu vardı neydi, burada da bir sıkıntı vardı sanki. Yazayım da sonra o kadar esip gürlemişsin bu muydu, tırtmış olm bu demeyin.
Nereden girdik nereden çıktık... brio'ya döneyim. Onboard ses kartı fena değil. Dos konusunda (adres:220 irq:5 dma:1 hikayesi) ne yapılır bilmiyorum, sb-link falan birşeyler var galiba. Ben hep windows 98se xp linux falan kullandım bu makinede. Dos'u windows içinden kullandım hep. Nedense xp'de inanılmaz hızlı açılıyor. Neden öyle bilmiyorum. Xp'nin açılıştaki o sağa giden çubuğu bir tur bile atamadan o ekran geçiyor. Çok daha hızlı bilgisayarlarda o çubuğun defalarca turladığını görmüşsünüzdür. (Xp sp 2 ile bu deneyimi bir süre yaşadım, keyifli oluyor

Velhasıl özellikle quake2, quake3, unreal, unreal tournament, nfs porsche zamanı oyunlar için hararetle tavsiye ederim
Bit pazarından 20-50tl'ye full kasa denk getirebilirsiniz diye tahmin ediyorum. 20tl'den aşağı da vermeyin biraz para kazansın abiler. Bozuk çıkarsa esas problem ya anakart ya güç kaynağıdır. Buradan falan geri elden çıkarabilirsiniz. Birileri çalışır hale getirir geri satar vb.