Üzerinde uğraştığım bir sistemi neredeyse tamamladım.
Bu sistemden ve CRT ekrandan daha önce bahsetmiştim:
Pentium 2 350 Mhz + Matrox MGA Millenium + Voodoo 2 12 MB + Audigy 2
Philips 107T6
Katkıda bulunanlar: commander64, ibeser, appiah4, izmirmaster, Gökçe Bozkurt
Detaylara gelirsek... Win98SE yükledim. Sıradan bir web sayfasından Retail package indirdim ve kurdum. Win98Plus! her zaman hoşuma gittiği için yine vazgeçmedim. Temalardaki ses paketleri biraz rahatsız etse de sorun yok...
Sistemin 4 SD RAM slotu da dolu: 192 MB. Frekansları uyumlu olmadığı için olumsuz etkisi var gibi geliyor, test edip, gerekirse sonradan eklediğim 32x2 RAM'leri sökeceğim.
Bu sisteme 2.5 inch dizüstü harddiski takmak için parçalar edinmiştim ama çalışmadılar. Zaten aylardır ertelediğim için 3.5 inch diske geri döndüm.
Auidgy 2 bu sistem için fazla ileri kaçtı, sistemi biraz yavaşlatıyor. Bir P3 veya P4 sistem kurmayı planlamadığım için şimdilik sistemden sökmeyeceğim. Ön paneliyle çok şık duruyor. Midi kablolarını edinebilirsem ön panel çok faydalı olacak. Audigy 2 platinum yazılım paketini yükledim. Keşfetmek keyifli olacak. Halihazırda Windows açılırken başlangıç sesi çıkıyor, ama daha bitmeden bir çakışma nedeniyle ses kesiliyor. Windows ortamında ses duyulmuyor ama oyunlarda ses geliyor. Audigy 2 yazılım paketinden şüpheleniyorum.
Sistemi henüz internete bağlamadım. Elimde bir adet USB Wi-Fi dongle var fakat sanırım sorunlu. Sorunu çözebilirsem IE6'yı hatırlamak güzel olabilir.
Klavyenin sorunları var, yapısal olarak zarar görmüş (çapraz olarak burulmuş), onu değiştireceğim.
Harddisk konusunda tam istediğim olmadığı için oyun ve program paketlerimi uygulamadım. O yüzden diğer donanımları (Roland RA-50, Blasterkey MP3, Gamepad, Skymaster Joystick) kurmadım.
Kasa ProFAX marka, daha önce duymamış, görmemiştim. Kasaya retrobright uyguladım ama apartman koşullarında ister istemez kısıtlanıyor insan, tam performans alamadım. Ama temiz ve hijyenik, bundan eminim. PSU'yu değiştireceğim. Tüm sistemi geçmişini bilmediğim bir PSU'ya emanet etmek istemiyorum, sadece Matrox ekran kartı bile epey maliyetli. (PSU: Frisby 300 W)
Bir adet 3.5 inch FDD bir adet 250 MB Zip drive taktım. Zip drive tahminimden de pratik ve kolay kullanımlı çıktı. Biraz Zip disket edinmem gerekiyor...
Son 5.25 yuva boş kalmasın istedim bu yüzden HDD kızak taktım. Kızakta 40 GB kaliteli bir HDD var. Belki oyun ISO'larını ona yükleyebilirim.
Hoparlörleri letgo'dan aldım (35 lira). Durumu berbattı. Temizlemek 2 saatimi aldı. Plastik aksamlar çok sağlam, sürücüler kaliteli gibi. Bas, tiz ve surround ayarları var. Woofer açıp kapatılabiliyor. Temizledikten sonra sesini denedim, o dönemin tipik hoparlörü... Kasasına retrobright uygulamadım. Zaten artık çok zorunlu değilse retrobright uygulamayacağım...
Kasanın üzerindeki Media Tray'i çok seviyorum. Üzerinde 3.5 Disket, Zip Disket, CD ve MO sergileyebiliyorsunuz. Bakım yazılımlarını el altında tutmak için ideal...
Peki bu makine neden tam olarak hazır değil? 1. Anakart dual slot 1 barındırıyor fakat ikinci slot lehimli mi yoksa sadece "dummy" mi hatırlayamadım. İkinci slot işlevsel ise çift Pentium 2 350 yapabilirim. Bu, Audigy 2 kullanacaksam önemli. Fakat Voodoo 2 oyunları için gerekli mi bilmiyorum, deneyerek öğreneceğim... Henüz elimde uygun CPU yok zaten...
2. Audigy 2 kullanacaksam RAM miktarını muhakkak artırmam gerekiyor. Ama dört RAM slotunun hepsini kullanmamam gerekiyor... RAM miktarını optimize etmeliyim.
3. Audigy 2'yi sökersem daha eski ama benzer şekilde gelişmiş bir ses kartı edinmem gerekecek.
4. İşletim sistemini stabil ve daha sessiz bir disk ile değiştirmeliyim. 2.5 inch HDD için bir dönüştürücü edinmeliyim.
5. PSU değiştirilecek.