Geçenlerde 350mhz bir p2 ile biraz vakit geçirdim. Herhalde 7-8 tane ekran kartı denemişimdir. Esas savage4 düşünüyordum ama takılı kalan kart matrox g450 oldu. Uzun zaman sonra iyi geldi, özlemişim bunlarla vakit geçirmeyi. Bilgisayar da üniversite zamanımdaki bilgisayarım. Gerçi ses kartı cpu ve kasa dışındaki herşey değişti ama olsun

97-98 yıllarında 32mb'lık bir s3 savage4 kullanmıştım. Nvidia tnt1'den yavaştı ya da aynı hızdaydı ama unreal d3d modunda texture sıkıştırma desteği olması sebebiyle herhalde daha gızlı ve akıcıydı. Savage4'te dikkatimi çeken diğer birşey de fps'nin tnt'ye göre daha fazla değişmesiydi, yani örneğin oyun sırasında fps'nin düşük ve yüksek değerleri arasındaki fark tnt'ye göre fazlaydı. Bizdeki savage4'ün esas kötü tarafı ise sürücüler pek iyi değildi herhalde, göçüyordu.
Geçende 350mhz bir p2'desavage3d deneme şansım oldu. Aslında olay sabage4'ten çıktı. Elimde soğutucusu olmayan bir savage4 gt vardı. Bir heves deneyeyim dedim. Uygun bir soğutucu bulup taktım. Denedim ama çalışmadı. Hevesim kursağımda kalınca elimde savage3d vardı onu deneyeyim dedim. i740, riva128, voodoo1 ayarında bir kart olduğunu biliyordum sadece, daha önce hiç kullanma şansı tatmadığım bir karttı.
Sürücü ıvır zıvır işler sırasında web'e bakınmaya başladım. Savage 3d meğersem enteresan yapısı sebebiyle trilinear filtreleme işini performans azalması olmadan yapabiliyormuş. İlginç. Bu arada filtreleme ne kadar iyiyse 3d kaplamalar o kadar... nasıl diyelim 'bozulmasız' ya da olması gerektiği gibi görünür. Kötüden iyiye sıralama şu şekilde: filtreleme yok, bilinear, trilinear, anisotropic.
Kart çalıştı, sürücüler kuruldu. Quake3'ü açtım. Video ayarları... aha! Quake3 otomatik trilinear filtrelemeyi açmış. Quake3'ü bir sürü başka kartla denemiştim, zayıf kartlarda ayarları biraz düşürdüğünü görmüştüm ama bunu ilk defa gördüm. Trilinear filtrelemeyi bedavaya getirdiği doğruymuş demekki. Timedemo 21 fps verdi. Aynı bilgisayarda aynı çözünürlükte tnt2 (ultra, vanta vırt zırt vb değil) 38fps yapıyor. Sadece quake3 trilinear'ı bilinear'a düşürüyor, ben de trilinear'a getirmeyi düşünemedim. Kartların ikisi de agp.
Savage3d'nin görüntüsü biraz virge'yi hatırlatıyor. Alpha blending (saydamlık) sırasında özellikle. Alpha blending'i düşük renk bit derinliğinde dither ile yapıyor gibi, hız amaçlı tabi. Matrox mystique220 / millenium II kadar bariz bir dither görüntüsü olmuyor ama belli oluyor. Dither nedir? Kabaca saydamlık etkisi için bir pixeli saydam nesneden sonraki bir pixeli saydam nesnenin arkasından görünenden almak ve saydamlık etkisini bu şekilde elde etmek diyebiliriz. Quake2'de software rendering'de de kullanılıyor. Quake2 software rendering'deyken görüntü ayarlarına gidin. Stipple alpha'yı açın. Çözünürlüğü düşük tutun ve tam ekran yapın ki pixeller belli olsun. Sonra su birikintisi olan bir yere gidin. Suya bakınca mesele çok net anlaşılacaktır

EDIT: Unreal software rendering'in default ayarlarında 'fast translucency' açık geliyor, o da aynı şey, gidip bir yerdeki su yüzeyine bakın.
Bu arada web'de savage3d'yi araştırırken agp hakkında enteresan bir bilgiye ulaştım. Meğersem agp'nin özelliklerinden, özellikle tnt2, voodoo3 vb zamanına kadar hiç doğru düzgün faydalanılamamış. Bunun bir delili kartların yarış halinde gün geçtikçe daha fazla ram'a sahip olması gösterilebilir. Malum agp pci'den daha hızlı bir veri yolu. Ama agp'nin esas özelliği, textureleri ekran kartı hafızasına kopyalamaya gerek olmadan doğrudan sistem belleğinden kullandırtabilmesi. Verimli kullanılamayan özellik de bu. Hatta voodoo3 gibi bazı kartlar aslında pci modunda çalışıyormuş. Sistem karmaşık olduğu için hiç uğraşmamışlar ve ona harcayacakları zamanı parayı daha etkin olacak yönlerde kullanmışlar. EDIT: i740 ve i810 agp texturing'i verimli şekilde kullanabiliyor diye biliyorum.. intel, haliyle.
Velhasıl savage3d hızlı sayılmaz, ama yavaş da dememek lazım, düşük ayarlarda idare eder. İyi tarafı ısınmıyor, pasif soğutucu var. Tnt2 ü'de pasif soğutuculuydu ama el yakacak kadar ısınıyor. Dos ıvır zıvırlarına henüz bakmadım ama tnt'ler dos konusunda iyiydi, savage3d'de trio ve virge mirasçısı olarak muhtemelen süperdir. İsteyen olursa bakayım, makine kurulu. Isınmayan bir tnt2 performansı için ise g450 tavsiye edebilirim.
Böylelikle gece gece alakasız yırtık dondan çıkma incelememizin sonuna gelmiş bulunmaktayız, herkese iyi geceler

Not: başlık ms-dos sistemleriymiş, bu biraz win32 only oldu ama o da bir tür ms-dos sayılır... neyse bir dahaki sefere daha dikkatli olurum