Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
Sayfa: [1] 2   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: E Klavye  (Okunma Sayısı 11917 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Cengiz Demir
Uzman

Üyelik Bilgileri
« : Temmuz 07, 2017, 08:27:43 ÖÖ »

Boğaziçi Üniversitesi tarafından Türkçeye uygun ergonomik ve optimal olarak geliştirilen E-Klavye, ‘’Türkiye’nin milli klavyesi’’ on parmak yazım ilkeleri göz önüne alınarak tasarlandı. Sağlık ve konfor açısından kullanıcılara avantaj sağlayan E-Klavye’de hızlı yazım performansı da öne çıkan özellikler arasında yer alıyor. Klavyenin mucidi Prof. Dr. Mahmut Ekşioğlu, E-Klavye’nin “ileri teknoloji ve yöntemlerle geliştirilmiş, deneye ve matematiğe dayalı, dünyanın en bilimsel klavyesi’’ olduğunu belirtti.

http://www.cnnturk.com/teknoloji/yeni-bir-milli-e-klavye-gelistirildi

Ctrl+C ==> Ctrl+V olayına bittim.  Kahkaha

İyi bir şey mi kötü bir şeymi anlamadım.
10 parmak öğrenip, yazabilenler için belki iyi olabilir.
Ama, bunca senedir F klavyeyi 10 parmak kullanılacak şekilde, günlük yaşama sokamadılar.

Milletin kafasını iyice karıştıracaklar.
Gerçi en fazla kamu kurumlarında yapabilirler, genel kullanımda yaygınlaştıramazlar diye düşünüyorum.

spunky
Deneyimli

10 Çeşit insan vardır. Binary bilen ve bilmeyen.

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #1 : Temmuz 07, 2017, 09:48:52 ÖÖ »

Allah akıl fikir versin bile diyemiyorum artık.

1. Klavyeler sol üst köşeden sağa doğru harfleri ile isimlendirilir. Bu Qjüof klavye olmuş isim bile yanlış.

2. Bu milli olma işini birileri fena halde yanlış anlamış sanırım argodaki anlamıyla birileri akıl ve ruh sağlığımız üzerinde milli olma çabası içinde.

3. Bu arkadaşlara aylak bakkal nerelerini tartar konulu bir araştırma konusuna odaklanmalarını önerebiliriz.

A500+ |68020M-Tec Turbo,3.1 Rom, 4.5MB Ram, Indivision ECS, SCSI External CD-Writer, SCS2SD via A590|
A1200 |Apollo 040, 32MB Ram, 14" 1438|
Commodore 64c |SD2IEC,IrqHack,1084,Final III|
Amstrad CPC6128 |3.5" Hack|
Sega MDII, Sega MS, Ps1, Ps2, PS3, Micro Genius, A2600, PSP, Nintendo DS
appiah4
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Temmuz 07, 2017, 10:11:06 ÖÖ »

Üstünde #, \, ` ve ~ olmayan bir klavye düzeninin bilimsel olarak en optimal klavye olarak tanıtıldığını da gördüğümüz olaydır.

Retronautics: Retro bilgisayar, donanım ve proje galerim.
witchdoktor
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #3 : Temmuz 07, 2017, 10:18:01 ÖÖ »

Bir de bu klavyelerle nasıl bir hız elde edilmek isteniyor onu anlamıyorum. Evde çocuklar bile Q-klavye ile gayet hızlı yazabiliyorlar. Bu kadar hızlı yazmak isteyeceğiniz şey ne olabilir ki? Mahkemede, mecliste falan katip misiniz (ki onların imdadına da stenografi vb yetişiyor)? Arşivleri bilgisayara geçen veri girici misiniz ki artık OCR ile hallediliyor bu tarz işler. Yazar mısınız, ki Orhan Pamuk bir gününün nasıl geçtiğiyle ilgili bir yazısında günde sadece 1 sayfa yazdığını ifade ediyordu. Yani nasıl bir üretkenlik bu tarz bir yazım ihtiyacına gereksinim duyuyor? Bıraksınlar icadı micadı da F-klavyeyi yaygınlaştırmaya çalışsınlar, bunun dışında da klavyenin hakkını verecek bilgi üretimi bu ülkede nasıl arttırılır onu araştırsınlar...
maverick
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #4 : Temmuz 07, 2017, 10:31:24 ÖÖ »

Ben olsam klavyeye en çok kullanılan kısayolların tek tuşa atandığı bir sistem oluştururdum, tüm dünya için de geçerli olup benimsenirdi. Gerçi son çıkan klavyelerin üzerinde bu tarz kısa yol içeren tuşlar da mevcut (ses açma-kapama, hesap makinesi v.b.)

En çok kullandığım tuşlar w,a,s,d / kopyala / yapıştır / geri al

| Amiga 1200 | C= 64 | PS1 | PSone | Commodore Dergileri |
BioMenace
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #5 : Temmuz 07, 2017, 10:35:21 ÖÖ »

Bir de bu klavyelerle nasıl bir hız elde edilmek isteniyor onu anlamıyorum. Evde çocuklar bile Q-klavye ile gayet hızlı yazabiliyorlar. Bu kadar hızlı yazmak isteyeceğiniz şey ne olabilir ki? Mahkemede, mecliste falan katip misiniz (ki onların imdadına da stenografi vb yetişiyor)? Arşivleri bilgisayara geçen veri girici misiniz ki artık OCR ile hallediliyor bu tarz işler. Yazar mısınız, ki Orhan Pamuk bir gününün nasıl geçtiğiyle ilgili bir yazısında günde sadece 1 sayfa yazdığını ifade ediyordu. Yani nasıl bir üretkenlik bu tarz bir yazım ihtiyacına gereksinim duyuyor? Bıraksınlar icadı micadı da F-klavyeyi yaygınlaştırmaya çalışsınlar, bunun dışında da klavyenin hakkını verecek bilgi üretimi bu ülkede nasıl arttırılır onu araştırsınlar...

Yerinde ve doğru tespitler

Alınıklarım: https://goo.gl/UoWo8n
Satılıklarım: https://goo.gl/kDMfMp
ibo1973
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #6 : Temmuz 07, 2017, 14:18:00 ÖS »

Herşeyin milli olması türkiyeden çıkması bence çok çok güzel olur zaten icat edilen herhangibirşey ne olursa olsun version 1.0 da kalmaz gelen yorumlara eleştirilere göre yoğrulur v.1.1 1.2 1.3 gibi devam eder örneğin oyunlar üzerine yazdığım bir program vardı bir zamanlar kulananlardan gelen yorumlar ile düşünerek vs 128 version galiba ilerletmiştim 3 sene gibi bir zamanda ilk version ile son version arasında isimden başka ve temel bir kaç özellikten başka bir benzerlik kalmamıştı Sonuç itibari ile o oyun üzerine yazılmış en gelişmiş ve benzersiz bir program olmuştu yani demek istediğim milli ürünlerimize biraz daha yapıcı eleştiri ile yaklaşıp  kulanarak deneyerek olumlu eleştiriler yaparak milli ürünlerimizin dünya standartlarına yükselmesini hatta daha iyi olmasını sağlamalıyız bence kırıcı yıkıcı eleştirlerden bence uzak durmak bu anlamda çok önemli bence.
« Son Düzenleme: Temmuz 07, 2017, 14:19:32 ÖS Gönderen: ibo1973 » Logged
Cengiz Demir
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #7 : Temmuz 07, 2017, 15:51:59 ÖS »

@ibo1973 E klavye özelinde söylüyorum.
Araştırdık bilimsel olarak en iyisi bu denilmiş.
Bunun üzerine çok da fazla değişim yapacaklarını sanmıyorum.

Ayrıca iyi bir fikir sonucu ortaya çıkacak milli ürüne, kimsenin karşı çıkacağını da sanmıyorum.

İtiraz edilen konu; milli diyerek, çok işe yaramayacak işler peşinde koşulması.

En basitinden, elindeki Pardus'u batır göçert.  Sonra git, Disksiz bilgisayar,
e klayve vb peşinde koş.

Yani uzun lafın kısası. Doğru planlanmış işe yarayacak milli projelere direnç gösterileceğini sanmıyorum.

« Son Düzenleme: Temmuz 07, 2017, 15:57:12 ÖS Gönderen: cdemir » Logged

hakanzade
Ziyaretçi
« Yanıtla #8 : Temmuz 07, 2017, 16:08:30 ÖS »

Direkt yıkıcı eleştiri yapmamak adına yukarıdaki resme bakarak yarım saattir bazı Türkçe metinleri yazmaya çalışıyorum.
Qwer klavye ile yazmaktan pek bir fark göremedim. Yani bu E klavye düzeni ile maksat ne olmuş, Türkçe kelimelerde kullanılan harfler daha yakın mı konulmuş. İngilizce yazarken klavyeyi mi değiştireceğiz.

Şu Qwer klavye ne zaman icad edildiyse adamlar ne gzel yapmış Türkçeye bile uyuyor bence.
witchdoktor
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #9 : Temmuz 07, 2017, 16:10:54 ÖS »

Bunca laf üzerine "Yerli Malları Haftası" ile o günün anlam ve önemi vesilesiyle ilkokulda yaşadıklarım geldi gözlerimin önüne, duygulandım
ibo1973
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #10 : Temmuz 07, 2017, 16:38:55 ÖS »

çok işe yarar birşey olmadığının hatta tam bir saçmalık olduğunun bende farkındayım ama zaman içinde bu proje bile geliştirilerek çok güzel bir hale gelebilir bence tabi geliştirilirse bu hali ile kim kulanır neye lazım olur bende bilemiyorum ama genede geliştirilebilir. Ancak ekran klavyesini arada bir kulanan biri olarak şu anda sanırım bu klavyeyi sadece kredi kartı ile alışveriş yaparken kredi kartı bilgilerini mouse ile girerek güvenlik açısından kulanılabilir diye düşünüyorum Kahkaha sonuçta standart dışı bir dizilimi var Kahkaha
Alpyre
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #11 : Temmuz 07, 2017, 17:40:53 ÖS »

Dolandırıcı karakterli insanlar, Tübitak'a doldurulan çapsız yöneticileri de fırsat bilerek "Yerli ve milli" ajitasyonu ile çıkar elde etmeye çalışıyorlar! Şu hale bak! Ne günlere kaldık!

Bu projenin geliştirilmesine gerek falan yok arkadaşım. Türkçe için optimize edilmiş F klavye uzuuun yıllardır ZATEN var.

Ben çok küçükken teyzem Tekel Müdürlüğünde memurdu. Kullandıkları tüm daktilo ve bilgisayar klavyeleri istisnasız F klavyeydi. Gözlerimle gördüğüm bir şey bu benim (esasında bütün devlet kurumlarında durum buydu o dönem).

Q klavye (ben 10 parmak kullanabiliyor olsam da) rezil bir klavye yerleşimidir. Çünkü daktilonun harf çubukları birbirine takılmasın diye yazıcıyı yavaşlatmak için tasarlanmıştır.

'80 sonrasında başlayan denetimsiz ithalatın sonucu olarak her yer Q klavye doldu.

Devletin kurumlarına aklı başında insanları getirmeyi beceremeyen bir millet olduğumuz için PC'ler, Commodore'lar, Amiga'lar ülkeye hep Q klavye ile girdi (oysa tüm bu cihazlar için F klavye'ye sahip olması şart koşulmalıydı).

Artık iş işten geçmiş, tren zaten kaçmış...
...bari milli serveti bu dolandırıcı tıynetli adamlara yedirmeyin diyeceğim ama... nerdeee! Freni patlamış kamyon gibi bayır aşağı gidiyor ülke!

Lanet olsun!

Alper
toddler
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #12 : Temmuz 07, 2017, 20:56:02 ÖS »

Bir kaç ay önce yabancılarında q klavye ile yazmanın zorluğundan bahsettikleri bir yazı okumuştum. Tabii bunca zaman sonra herkes alışmışken değiştirilmesi gibi bir durumdan bahsedilmiyordu.

Askerde yazıcı olduğum için F klavye kullanmıştım. 2 gün içinde q klavyeye göre bariz şekilde hızlı ve rahat yazdığımı hatırlıyorum.

Ev kullanıcıları zaten q klavye ile yaşamaya alışmış. Devlet dairelerinde de f klavye rahatlığı varken yeni bir klavye yerleşimiyle uğraşmak dostlar alışverişte görsün demektir.

Askerlikten konu açılmışken buna askerlikle ilgili bir örnek vereyim. Askerlik 18 ay olduğu dönemde her üç ayda bir yeni asker gelirdi. Her üç ayda birde yeni eğitim programı. Eğitim programlarında bazı şeyler mesela bir atış şekli sürekli değişirdi. Dayanamayıp komutana sormuştuk neden değiştiğini. Cevap şu; kurmay subaylar eline tüfeği alır, bakar şu nasıl rahat bu nasıl rahat diye. Sonunda şu atış pozisyonu şöyle olmalı diye karar verir ve o şekilde eğitim programına girer. Sonra o işle ilgili birime yeni bir kurmay subay gelir. Eğitim programını inceler ve tüfekle o şekilde atış şu şekilde daha iyi olur der ve yeni eğitim programına o şekilde girer.  

C64|C|G|C128|1541U2
A500|A500+|Slim SDHxC|Gotek
A600|FuriaEC020 33MHz+FPU 40Mhz
A1200|BPPC|BVision|64MB Ram|3Com Eth.
A1200|ACA1230/56Mhz 64MB|IndivisionAGA MK2cr|RapidRoad USB|FastATA 1200 MK-V|Netgear MA401
Dingoo A320(OpenDingux)
Pandora(First Batch)
RaspberryPi 1-2-3
BananaPi/Pro
spunky
Deneyimli

10 Çeşit insan vardır. Binary bilen ve bilmeyen.

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #13 : Temmuz 08, 2017, 14:58:49 ÖS »

Belki de asıl sorulması gereken şey şu ; "Kaç yıl daha klavye kullanacağız ?"

A500+ |68020M-Tec Turbo,3.1 Rom, 4.5MB Ram, Indivision ECS, SCSI External CD-Writer, SCS2SD via A590|
A1200 |Apollo 040, 32MB Ram, 14" 1438|
Commodore 64c |SD2IEC,IrqHack,1084,Final III|
Amstrad CPC6128 |3.5" Hack|
Sega MDII, Sega MS, Ps1, Ps2, PS3, Micro Genius, A2600, PSP, Nintendo DS
i_r_on
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #14 : Temmuz 08, 2017, 15:08:09 ÖS »

Hayır herşeyi geçtim de Win ne yahu? Klavye dediğin şey ille de windows'ta mı kullanılır?

Every imagination is one's self reflection but not every self reflection is imagination. <I.R.on - 2001>

twitter | blog
Sayfa: [1] 2   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: