Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
Sayfa: 1 ... 5 6 [7] 8   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Commodore Neden Battı?  (Okunma Sayısı 63954 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
witchdoktor
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #90 : Nisan 29, 2023, 18:20:21 ÖS »

HP PA-RISC sistemi tercih edilmişti. PowerPC ise 3.parti şirketlerin (Phase V vb) çözümüydü.

https://www.amigareport.com/ar303/feature3.html
Mad_Wolf
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #91 : Nisan 29, 2023, 18:27:52 ÖS »

Bence Commodore'un ana batma sebebi vizyonsuzluk.
Levent Abi'nin Teknoseyir videosuna anlattığı gibi 8bit sonra herhangi bir vizyonları olmadığı için adamlar direkt gidip Amiga'yı satın aldı. Onu da o vizyonsuzluk ile gelitiremediler ve zamanının çok çok ötesinde olan bir cihaz belli bir süre sonra zamanının çok gerisinde kaldı. Sonra da burda birçok arkadaşın söylediği gibi tren kaçtıktan sonra çok geç oluyor bazı şeyleri toparlamak için.
Üstüne de maddi gücü kaybedince olanlar oldu.

AmigaX1000
Üye
**

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #92 : Nisan 29, 2023, 22:36:04 ÖS »

''HP PA-RISC sistemi tercih edilmişti.''
Aslında HP / PA(Hewlett packard / Precision Architecture = Hassas Mimari)
İşlemci olarak iyiymiş ama (Amiga x1000'de pa semi işlemci var)
(PA-Semi Çift çekirdekli PA6T-1682M) Commodore dayanamamış.
Hiç Amiga makinada çıkmamış zaten HP PA-RISC işlemci ile.

fort_apocalypse
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #93 : Nisan 29, 2023, 22:59:09 ÖS »

C64 ve A500 klavyesi ve disk drive'ı ile kişisel bilgisayar olarak tasarlandı, üçüncü parti yazılımcılar sayesinde oyun makinası özellikleri ön plana çıktı.

Benim kişisel bilgisayar serüvenim sırasıyla C64, A500 ve 20-Mhz 80286... şeklinde oldu. 286 ya geçtiğim tarihte A1200 henüz piyasaya çıkmamıştı.
Tahminimce A1200 piyasaya çıkmakta çok gecikti ve yazılımcıların pek ilgisini çekemedi.
Bence; bir bilgisayarı sattıran donanımdan çok yazılımdır. O dönemde A1200'ün kapasitesini zorlayan 500 tane oyun yazılmış olsaydı CBM batmazdı.

Aynı dönem 520ST, FALCON gibi benzer ürünler üreten Atari de sonunda battı.

Donanım üreten firmaların yazılım üreten firmaları desteklemesi gerekiyordu.

recepMUM
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #94 : Nisan 30, 2023, 00:33:39 ÖÖ »

Açıkçası bugün Amiga diye bir bilgisayar gençliğimizde yer ettiyse bunu sevabıyla, günahıyla Thomas Rattigan’a borçluyuz. Rattigan, Amiga 1000’in yanlış pazarlandığını ve toptan hatalı bir SKU olduğunu biliyordu. Bu nedenle onun emriyle Amiga bilgisayarlar ikiye bölündü. Bolca genişleme yuvası olan gelişmiş üst model Amiga A2000 sanatçılara pazarlanırken, C64’ün yerine geçmesi düşünülen, klavye içi formatta bir giriş modeli de yapıldı. Bu modelin ismi Amiga 500 ya da A500’dür.

Bu dönem Amiga’nın altın çağı olmuştur. Toplamda çok kısa bir zaman zarfında 6 milyon satış gerçekleşmiştir. Apple’ın harika çocuğu Steve Wozniak, en çok Amiga’dan tedirgin olduğunu ve teknolojinin göz kamaştırıcı olduğunu söylemiştir.

Ne var ki Rattigan’ın bu başarısı Commodore’un en önemli hisse sahiplerinden Irving Gould’u rahatsız eder. Rattigan’ın yeterince kâr edemediğini öne sürerek bir danışmanlık firması ile anlaşan Gould, aslında Rattigan’ın şirketi ele geçirmesinden rahatsızdır. Tüm Amiga severlerin bugün nefret ettiği bir isim, danışman Mehdi Ali tarafından hazırlanan rapor uyarınca Thomas Rattigan 1987 yılında, bir günde işten kovulur. Jay Miner ve diğer önemli mühendisler de bu kovulma dalgasını takip eder. Dahası Gould’un bu hareketi sonucu Rattigan, şirketi hakkı olan ve ödenmeyen maaşları karşılığında 9 milyon dolarlık dava eder. Sinirlenen Gould, 24 milyon dolarlık karşı tazminat davası açar. 1991’de biten davayı kaybeden Commodore, bugün hala açıklanmayan bir miktarda tazminat ödemek zorunda kalır.

Amiga momentum kazanmış, ama AR-GE olmadığı için geleceğini garantiye alamamıştır. Ayrıca gelmiş geçmiş en iyi CEO’sunu kaybetmiştir.

Daha sonra çıkacak A1200 ve A3000 ve 4000 modelleri ancak rakipleri yakalamaya yaramış, ilk Amiga’ların şok edici teknolojik üstünlüklerinden yoksun olmuştur.

1994 yılında piyasada tutunamayan Commodore’un iflasını açıklaması ile Amiga’nın da üretimine son verilmiştir. Bugün Amiga sayesinde yetişen oyun yapımcılarının firmaları arasında Rockstar Games, Reflections, Team 17, DICE, Factor 5 ve Sony Computer Entertainment Europe gibi isimler yer alır. Bir başka değişle Amiga olmasaydı bugün Battlefield 4 oynayamayacaktık. Amiga patenti, çeşitli firmalar arasında paylaşılmıştır. Arada sırada ismi Amiga olan PPC mimarili bilgisayarlar piyasaya sürülse de bunların Amiga ile alakası yoktur.

Zira Amiga’nın babası Jay Miner, 1994 yılında Commodore’un iflasını açıklayıp Amiga’nın öldüğünü ilan etmesinden iki ay sonra böbrek yetmezliğinden hayatını kaybetmiştir.
AmigaX1000
Üye
**

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #95 : Nisan 30, 2023, 01:04:33 ÖÖ »

Amiga zor olanı yapmış.Ama kolayı yapamamış.
Donanımı yapmayı başarmış tam istedikleri olmasada,
yazılım olarakda işletim sistemi iki parçada olsa var.
Donanımla yazılım uyumu tamam.
Hdd yok(Ucuz A500'de olsa extra para ile alınabiliyor),ram az,
kullanıcı için yazılımların uyumu önceki bilgisayarlardan daha iyi.
Kolay olan kısım atx bir sistem gibi birşey yok.
Anakart kendi tasarımları.Geliştirmek için diğer firmalara
şans tanınsa iyi olurmuş.Beklentiler karşılanamamış Commodore
finansal olarak batmış ve kaçınılmaz son gelmiş.
Apple o zamanlardan beri gelip başarmış mesela ama
kimseyi Amiga gibi etkilememiş.Amiga Forever
witchdoktor
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #96 : Nisan 30, 2023, 08:56:50 ÖÖ »

Tek donanım kaynaklı bir şirketin PC klon furyasına karşı direnmesi zaten imkansızdı. Apple'ın batmamasının en büyük nedeni Ipod ve Itunes müzik hizmetleri idi.
haydar_abi
Uzman

İlla ki Amiga

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #97 : Nisan 30, 2023, 10:02:42 ÖÖ »

Daha önceleri de yazdım. Commodore sadece Amiga değil, PC klonları da yapıyordu. Bu alanda sağlam mallar yapsa da parça bazında üretim yapanlarla rekabet edememiştir. Batması da çok yönlü bir olaydır. O dönemde Filipinlerde Amerikanın desteğiyle iktidarın devrilmesi tam bir kaosa neden olmuş. Amiga üreten fabrikaların çoğunun burada olması, CD32'nin pazara geç girmesi, playstationa pazar payını kaptırması da önemli bir olaydır.

Amiga fanatiği.... 
Amigalıktan çıkmış Amigalar....

Amiga 1200 + Vampire V1200
LG 24MA53 TVMonitör
Amiga 500 Plus +TerribleFire030 64MB+16 GB CF
Amiga 2000
Amiga 500 + 1MB Çip + 9.5 mb FastRAM + Internal GOTEK + 4GB CF HDD
2 Casper M989A Monitor
Commodore64
onursapci
Uzman

80 leri yaşamamış , yaşamamıştır.

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #98 : Nisan 30, 2023, 10:47:48 ÖÖ »

Commodore batmasaydi belki efsane olamazdı

M.J.Fox Parkinson olmasa belki geleceğe dönüş 4,5,6,7 çekilecek efsane olamayacaktı

O yüzden bence bazı kötü sonlar belki de iyidir bilemeyiz ki

C64 ve A500 gerisi teferruat
MC_Skywalker
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #99 : Nisan 30, 2023, 12:37:22 ÖS »

Teknoloji şirketlerinin önünde daima iki yol vardır. Ya evrilerek ilerleyecekler yada batacaklar. Isırlımış elma bu batıştan önce PowerPC işlemcilerini terk ederek Intel işlemcilere geçip ardından da İngiliz Acron şirketine (ARM’a) yatırım yapıp TUMB2 ISA satın alarak (normal bindik lisanslama değil sahiplik şeklinde satın alma)mobil cihaz sektörünün gelişimini yakalamayı çok iyi başardı ve bugünkü konuma geldi.

Şuan sıra ARM’ın batışına geldi. Conilerin düşük nm IC üretim için kullanılan UV Lazer litography tekniğinin lisandan dolayı Çinli firmalara ambargo koyması (Covid-19’a bağlanan chip krizi) ve ARM’ı Nvidia aldıktan sonra üreticiler için olan lisanslama şeklini değiştirmesi üretici firmaları RISC-V’e doğru bir yol haritası çizmeye başlamalarına neden oldu. ARM, MIPS’i bitirdi şimdide kendini bitirecek.
wizofwor
Genel Yönetici

Gosub ile gidilen yerden goto ile dönen adam

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #100 : Mayıs 02, 2023, 09:13:10 ÖÖ »

Apple 90'larda diğer öncü bilgisayar şirketlerinden farkı yoktu. O da batmak üzereydi. 
Steve Job's un geri dönmesi ile 1997'den itibaren toparlamaya başladı. Apple'ı kurtaran
Uygun fiyatlı, kompakt internet bilgisayarı konsepti ve BSD tabanlı yeni işletim sistemiydi.

Apple'ın Intel'e geçmesi çok daha sonra 2006'da oldu.
Telefon sektörüne 2007 yılında girdi.
ARM işlemciye 2020'de geçildi.   

haydar_abi
Uzman

İlla ki Amiga

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #101 : Mayıs 02, 2023, 10:21:21 ÖÖ »

Apple'nin Microsofta boyun eğdiğini de unutmayın.

Amiga fanatiği.... 
Amigalıktan çıkmış Amigalar....

Amiga 1200 + Vampire V1200
LG 24MA53 TVMonitör
Amiga 500 Plus +TerribleFire030 64MB+16 GB CF
Amiga 2000
Amiga 500 + 1MB Çip + 9.5 mb FastRAM + Internal GOTEK + 4GB CF HDD
2 Casper M989A Monitor
Commodore64
HkRecai
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #102 : Mayıs 06, 2023, 12:19:05 ÖS »

Sonuçta Commodore'un batmasına neden olan biz kullanıcılar isek ben kendimden örnek verirsem, 1987-1993 arası ağzımın suyu akarak Commodore 64- Amiga 500 kullanıken oyun dergilerinde yada oyun çektirdiğimiz yerlerde PC oyunlarını demo pclerde görünce yavaştan MS-Dos PC'ler beni kendine çekti. PC'de habire disket değiştirme yok, oyunlar harddiskten hızlı yükleniyor, Oyunlarda midi müzikler var şahane, Mortal kombat 1-2 PC'de nerdeyse Arcade ayarında, Amiga'da gudik, PC de olan  Amigada olmayan bir sürü oyun vardı, Land of lore, Alone in the dark, Prehistorik 2. vs. Olan oyunların çoğuda gudik oluyordu. Pc ayarında Amiga vardıysa da ben o zamanlar hiç duymadım, Bursa'da heryer PC oyun PC oyun diye yazıyordu, 1994 yazın çalışarak üstüne evden para ekleyerek sanıyorum markası ULTRA PC olan monitörlü bir 386 bilgisayar almıştım, Ben bu şekilde Commodor'u batırdım.
witchdoktor
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #103 : Mayıs 06, 2023, 19:30:35 ÖS »

3D oyun furyasına ayak uyduramadı. Donanım fiyatları PC'nin en azından 2 katı idi. Yanlış yönetimsel kararlar şirketi borçlu hale getirdi ve AAA, Hombre gibi güncellemeler uygulamaya koyulamadı, hatta talep edilen cihazlar (A1200, A600, CD32) bile üretilip piyasaya sürülemedi.
emarti
Uzman

Only Amiga Makes It Possible █

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #104 : Mayıs 06, 2023, 21:40:02 ÖS »

Batan geminin malları kıyıya vurmuş alanlar/kullananlar belli diyorsunuz.

https://github.com/emartisoft My GitHUB | http://csdb.dk/scener/?id=26786 My CSDB | https://c64kernal.com Genesis

READY.
SYS(64767): EMARTI
Sayfa: 1 ... 5 6 [7] 8   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: