Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
Sayfa: 1 [2]   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: [TAMIRAT] wolf unit (mk3/umk3)  (Okunma Sayısı 14890 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #15 : Temmuz 18, 2017, 14:07:24 ÖS »

mk boardları ilk açıldığında renkli karlı bir görüntü ile cpu test ekranı gelir. o ekranı gbs82xx ile yakalamak pek mümkün değil zira gbs önce kendi kendini bi ayarlamaya çalışır o sırada...

o ekran gelip pcb akabinde yine reset alıp o ekrana dönüyorsa;

- CPU kenarda olduğundan beceriksiz eller veya kötü paketleme sonucu cpu'nun bacaklarındaki lehimler çatlar, onlara bakmak lazım. (beceriksiz eller derken kartı tam cpu'Nun kenarından tek elle tutmuşsa satıcı paketlerken büyük kart esnemiştir - elimden geçen umk3'lerin yarısını bu hatadan diğer yarısını da yanmış u45 hatasından tamir ettim )
- u45 eğer yerine tam oturmamışsa veya soketi çatlamışsa o ada reset sebebi.
- MAX693 entegresi bozuk olabilir (ancak daha önce çalıştığı söylenen bir kart için pek geçerli değil bu)

kart takılıyken voltaja bak. 5.0V altında kalıyorsa reset sebebi... az yükseltmen gerekir (5.1V civarı)

ggolem
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #16 : Temmuz 22, 2017, 18:16:56 ÖS »

Gelismeler;

- Voltajlar kart uzerinde 4.98 - 5.00 civariydi. Orda sorun yokmus.

- max693'e bakacagiz nerdeymis bulalim...

- yavuzg icime iyce kurt dusurdukten sonra (gbs82xx) goturup karti CRT de denedim. Onceden gbs82xx de gordugumuz yesilimtrak ekran tamamen gbs82xx nin uydurmasiymis meger. CRT de bakinca, en ufak goruntu yok. Ama board, tahminen watchdog yuzunden, reset attikca 1sn de bir, vsync eder gibi monitorde bir titreme oluyor, o kadar. Onun disinda siyah. Ben de once FPGA leri saglamlari ile deneyelim, CPU reflow etmeden once diye bekledim.

- saglam oyun geldi. 3 FPGA (U45 U47 U35) , ve security chipi saglam kartta denedim. Saglamlar. Cok iyi haber, en azindan elimizde zor bulunur yedek parcalardan var demektir, karti tamir edemesek bile.

- Saglam kartta, DS1 Led'i (ayri duran) ve beraber duran DS2 ve DS3 den ses amp entegresine yakin olan sonuk digeri yanik duruyor. Bizim bozuk kartta DS1 yanmiyor.

islemciyi reflow edelim bakalim...

ggolem
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #17 : Temmuz 23, 2017, 02:52:59 ÖÖ »

Max693 de neymis derken bir de gordum ki islemci denetleyiciymis! Su resetlerin kaynagi diyelim. Datasheeti indirdigim gibi kontrol ettim. Calisiyor. CPU dan bekledigi sinyali alamadigi icin 1.6 sn de bir reseti cakiyor. Bu onemli entegrenin de anlamini cok merak ettigim DS1 ledinin cok yakiinda olmasi dusundurucu.

Neyse diyip, islemcyi ustun koru (sokmeden) reflow icin havyeyi beklerken, islemcinin tepesine biraz bastirip acmayi denedik. Su yanmayan ledin yanmasi ve DONG sesinin gelmesiyle sonunda hos bir ip ucu yakaladik.  Kahkaha

Kuyumcu buyuteciyle islemci bacaklarindaki lehimlere baktik, en az 3 bacakta net catlak vardi!  Kahkaha  Zaten bastirinca da geldigini dusununce, lehimleri tazeledik..

Aciyoruz, ve acilmiyor. 

Sonra islemciye bastiriyoruz, sonraki reseti alip, normal aciliyor.  Sonra fark ettik ki aslinda islemciye baskidan degil, karttaki esneme yuzunden aciliyor.

Bu arada bir sure esnek vaziyette tutarak, ROM check'i izledik. video romlarinin tamami kirmizi. Diger butun rom lar yesil geliyor.

Tabii ki butun grafikler %80 bozuk sekilde oyun normal calisiyor. Seslerde sorun yok.

2. saat suren ugrasin ardindan, kartin ne kadar hangi acida ensyince calistigina kadar tespit ettik. Toplamda 2mm yi gecmez esneme ile, , aciliyor, birakiyoruz, reset. Esnetiyoruz acilioyor.

Bu kadar tekar edilebilir hale getirmemize ragmen hala bulamadik sorunlu noktayi. Daha iyi bir fikir gelmesse, kartin ses amfisinin oldugu sag ust ceyrekteki herseyin lehimlerini tazeleyip, yine olmazsa islemciyi sokerek tertemiz tekrar lehimleyecegiz.

Islemciye ve karta zarar vermeden lehimli PLCC nasil sokulur...?

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #18 : Temmuz 23, 2017, 12:30:34 ÖS »

işlemciyi tamamen sökmene gerek yok. dediğim gibi kartı yanlış tutmaktan ve paketlemekten ötürü lehimler çatlamış. tüm bacakları bolca flux ve az lehimle reflow etmek yeterli olacaktır. cpu nun önündeki 245 ve 244 leri de reflow et.

tüm romlar kırmızıysa u35 veya onun yakınında olan bir 245 veya 244 (tam hatırlamıyorum) çiplerinin lehimlerini kontrol et. bir de o taftaki kartın tam sınırındaki çiplerin bacaklarını...

ggolem
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #19 : Temmuz 23, 2017, 15:56:36 ÖS »

Yavuzg'nin tavsiyesi uzerine sag ust ceyrekteki herseyin lehimini tazelemeye, cpu onundeki 244 ve 245 chiplerinden basladim. Ama sonuc ayni. Cemberi arttirarak gittim ve lanet sey sonunda ortaya cikti. U68 reflow edildince, stabil bir sekilde kart artik aciliyor!   

Simdi graphic romlar ile (yada onlara erisim ile) ilgili soruna geldi sira. Hepsinin bozulmus olma ihtimali dusuk geliyor, ayni boarddaki ses romlarinin program ve bios'un falan saglam oldugunu dusunursek, buyuk ihtimal erisimde sorun var. Hatta simdi aklima calisan kart geldi, kirmizi gorunen U133'u saglam karta takip baktigimizda yesil gorunuyor, demek ki sorun romlarda degil. Yavuzgnin dedigi entegreleri reflow ederek baslayayim.

Bu arada kart hakkinda bir takim bilgiler de edinmis olduk. Wolf unit tamir etmek gerekirse yardimci olabilir dusuncesiyle elimdeki dosyayi paylasiyorum.

LEDler

DS1 ledi boot led gibi birsey. Eger power up test skip edilmiyorsa DIP switchler ile, o zaman power geldikten sonra, ekranda klasik MK karli CPU test ekrani geliyor, onun sonunda BONG sesi geliyor ve LED yaniyor, sonra hep yanik. Eger powerup test yapilmasin olarak ayarli ise, power geldikten bir kac yuz ms sonra bu LED de yaniyor. BONG sesi bu durumda yok. Eger oyunun attract mode sesleri de kapatilmissa (DIP5) o zaman jeton atana kadar hic ses yok.

Birlikte duran ledlerden birinin power olduguna artik daha cok inaniyorum, digeri ise, ROM test baslayinca yaniyor. Rom test bitince sonuyor.

Yani eger powerup test acik ise, power takildigi anda bir led, BONG sesinden sonra DS1 ledi, 3-5sn sonra da ROM check basladiginda son led yaniyor.

* IMG_1281s.jpg (919.51 KB, 1760x1320 - Görüntüleme: 1375 kez.)
ggolem
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #20 : Temmuz 23, 2017, 21:14:09 ÖS »

Ugrastiracak... 

Bir miktar potansiyel entegreyi reflow etmeme ragmen video epromlar duzgun okunamiyor.

Video epromlarin sinyallerini scope ile  kontrol ettim. A6 da hic sinyal yok. Sinyal olan bir cok adres pininde cok garip sinyaller var. Bufferlanmis keskin bir kare dalgadan cok uzak sekiller gorunuyor scopeda. Bazilarinda 3.1v civarinda gurultulu bir voltaj. Bunlarin baglandigi entegreleri bulmak sart oldu sanirim.

ggolem
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #21 : Temmuz 26, 2017, 12:21:39 ÖS »

Sonra aklima geldi kontrol ettim, calisan saglam kartta da eprom sinyalleri bekledigimden cok farkli. Herhalde o yillarda cok da harika yapamiyorlar miymis nedir artik bilemiyorum. Fakat bizim bozuk boardda hala Video Eprom bus'inin 6. adres biti (epromlarin da 6. bacagina denk geliyor tesadufen) sessiz. Epromlar dogru adreslenemiyorsa, tamaminin kirmizi cikacagi kesin, ama sorun sadece bu olmayabilir de.

Bu pinin nereye bagli oldugunu bulduk, u40'in (74x244) 3. bacagina geliyor (aradaki 47ohm direnci saymiyorum). Cikis bacagi bu, giris bacagi DMA controllera gidiyor, ki mantikli, iyi guzel. Scope ile sinyanli kontrol ettim, giris temiz (17. bacak) cikis 0-1V arasinda  Ney

Entegrenin diger kanallari saglam, girisleri de cikislari da 0-5V araliginda.

-- Bu buffer entegrelerinin bozulacagini hic sanmiyordum. Ama tecrubem yok, bunlarda cok bozukluk oluyor mu?

Baska birsey daha var, sistem ROM check yaparken, bu islemi anladigim kadariyla DMAC uzerinden yapmiyor. Cunku ROM larin tek tek okunduklarini  chip select ve bus pinlerinden gorebiliyorum, fakat bu islem sirasinda, epromlara erisen, DMAC degil, u40'in giris bacaginda normalde oyun sirasinda gordugumuz sinyalleri, ROM check sirasinda gorunmuyor. Rom check saniyorum daha basit bir kod ile, CPU dan direk erisim ile yapiliyor, BIOSdaki ufak program ile. Bunlar hep tahmin tabi...

ggolem
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #22 : Temmuz 26, 2017, 18:49:45 ÖS »

244 bozuk degilmis, devreden soktukten sonra usenmeyip bacaklarina tel lehimleyerek breadboardda test ettik, sorun yok.  

O zaman sorun ne diye arastirmaya devam edince u40'in 3. bacaginin, ground'a bagli oldugunu fark ettik. Oyle birsey olmamasi gerekiyor, ama olmus.

2 saat bir yerlerde kisa devre mi var diye aradim durdum. Yok ter temiz gorunuyor hersey. Fakat saglam board'a da baktim ki gercekten u40'in 3. bacaginin ground'a bagli olmadigina emin olayim. Evet, saglam kartta oyle birsey yok. Bozuk kartta bu uc grounda bagli ve epromlarin adress bus'inin 6. bit'ini olduruyor.

3. bacagi goz ve multimetre ile nerelere bagli ise cikardim. U24'e (74f373 flip flop) 2. bacagina yani input 0'ina bagli, ve baska da bir yere gitmiyor gibi duruyor. Hatta onu yaparken komple video eprom erisim kismini da cikardim. Ekleyim de belki bi gun birinin isine yarar. Wolf unit circuit olarak arattigimda hic birsey karsima cikmiyordu.

Bu durumda 2 ihtimal var ya entegre bozuk ve icerde groundluyor. Yada entegrenin altindan goremedigim bir via dan devam ediyor bu yol baska yerde kisa devre oluyor. Olcup dururken fark ettim ki aslinda multimetrenin ottugu deger 5ohm. 0 ohm degil. Multimetre 0.3 ohma kadar olcuyor, bu 3. bacak ve ground arasi 5 ohm. devrenin bir yerinde goremedigim kotu bir pislik pis bir lehim parcasi yada pasli bir tel falan da 5 ohm olabilir, ama entegrenin bozularak yapiyor olma ihtimali artiyor.

Mecburen entegreyi sokuyorum. Altindan bir yere gitmiyor. Ve olcuyorum ki, kisa devre gitmis.

Disarda soktugum entegreyi de olcuyorum ground ve 2 numarali bacagi arasinda 5.0 ohm var. Olmamali. Bir bozuk parca bulduk sonunda.  Kahkaha

yavuzg olmadigimizdan dolayi, elimizde bunun yerine takacak parca yok. Simdi gunlerce bunun yerine parca ara dur...

nerden bulunur ki?  Masum

* wolf-video-circuit-partial.png (43.05 KB, 804x1122 - Görüntüleme: 1358 kez.)

* IMG_1281.jpg (913.56 KB, 1760x1320 - Görüntüleme: 1335 kez.)
ggolem
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #23 : Temmuz 27, 2017, 18:31:18 ÖS »

Mutlu son 

Tespitimiz dogruymus, bozuk baska bir wolf unit uzerinden calistigini tahmin ettigmiz bir F373'u sokup bizimkine taktik, power up ettik ve butun ROMlar yesil geldi.

Cok ugrastirmasina ragmen, karti kurtarmis olduk, kac paradir bilmiyorum ama artik uretilmeyen bu kartlardan kurtarmis oldugum icin ugrastigima degdi. Mk3 ve sonrasini da sevmem aslinda ama yine takip biraz oynarim artik.

Heroman
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #24 : Temmuz 27, 2017, 19:02:42 ÖS »

Güle güle kullan elinden kaçmadı ggolem...Tebrikler
Sayfa: 1 [2]   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: