Bugün çokça merak edilen latency testlerini yaptım. Alpyre sağolsun test yazılımına bir frame counter eklemişti. Timer 1/50 ile sayıyor. Yani her bir tick 20ms.
Öncelikle HDMI-520 üzerinden TV'ye convert ettiğim görüntü (arkadaki renkli olan) ve Amiga Mono Composite çıkışından aldığım CVBS görüntüsünü bir başka TV'ye doğrudan bağladım (Sağda önde duran).
Her iki TV de LCD. Her iki TV'de de counter'ın stabil olduğu anı yakalamak biraz zorladı ama sonuç aşağıda:

Dikkatli incelerseniz çok enteresan bir sonuç var. Direk CVBS bağlı olan görüntü, HDMI üzerinden bizim konvert ettiğimiz görüntüye nazaran 1 frame daha geç geliyor. Composite görüntüde 20ms lag var...
Şimdi bu nasıl olabilir? Muhtemelen CVBS processing TV içerisinde daha uzun bir yol izliyor. Zira interlaced olan görüntüyü TV progressive yapabilmek için en az 1 field kadar bekletiyor olmalı.
Bu sonuç en azından bizim scandoubler'ın, LCD TV üzerinden composite çıkışa göre ek bir gecikme getirmediğini, hatta 20ms daha verimli olduğunu göstermiş oldu.
Bunun üzerine, TV'deki gerçek gecikme miktarını da ölçmek istedim. Sağdaki ikinci TV yerine emektar analog 1084'ü koydum.

Burada HDMI görüntünün analog görüntüye oranla 2 frame yani 40ms geç geldiğini görüyoruz. Ancak şuna eminim ki bunun sebebi bizim converter değil, TV içerisindeki processing. Bunu nasıl ispatlarız?
Bu sefer aradan HDMI-520'yi çıkardım. CVBS mono çıkışı doğrudan LCD TV'ye, RGB çıkışı ise doğrudan 1084'e bağladım.

Şimdi arada hiç HDMI-520 olmamasına rağmen, LCD TV'deki composite görüntünün, 1084'e nazaran 3 frame yani 60ms gecikmeli geldiğini görüyoruz.
SONUÇ:
1- HDMI-520 "zaten beklediğimiz üzere" görüntüye ms bazında ekstra bir latency getirmiyor. (Bunu hep söylüyorum, zaten bunu istesek de yapamayız çünkü kart üzernde RAM yok.)
2- LCD TV'lerde default olarak 40ms yani 2 framelik bir gecikme olduğunu gördük. Ama bu benim elimdeki TV için geçerli. Daha kaliteli güncel TV'lerde veya game modu olanlarda bu gecikme daha az olabilir.
3- LCD TV'lerde CVBS, Composite vb girişler kullanıldığında varolan 2 framelik gecikmeye 1 framelik ekstra bir gecikme ekleniyor. Toplam 3 frame, 60 ms lag...
İşin bizi ilgilendiren kısmı:
Herhangi bir LCD TV'ye Composite vb yerine HDMI üzerinden HDMI-520 ile giriş yapmak gecikmeyi 20ms düşürüyor.
HDMI-520 kullanırken, elimizdeki TV'nin kalitesine bağlı olarak 40ms yani 2 framelik bir lag olacağını öngörmeliyiz. Ama bunun sebebi HDMI-520 değil, TV nin kendi gecikmesi...
İyi haftasonları...
EDIT: Yukarıdaki yazıda tüm frame kelimelerini field olarak düşünebilirsiniz. Yanlış yazmışım. 1 frame 1/25 saniye, 1 field 1/50 sn aslında PAL için...