Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
Sayfa: 1 [2] 3   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: [TAMIRAT] tetris (bootleg)  (Okunma Sayısı 25773 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
ggolem
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #15 : Ağustos 04, 2017, 19:59:57 ÖS »

Ton ureticilerinin her birinin cikisi, birer dirence gidiyor. Kartta 4 ton uretici yeri var demistim, ama 3 tane takili. 4 direnc yeri var, 3 tane takili... 4 direncin diger uclari 2-2 birlesip, 2 kanal olarak birer DC blocker kapasitor yoluna gidiyor. Oradan trimpod oradan da audio amp in.

resimde gorunen mavi kapasitorun padleri yollardan ayrilmis... sorun buymus. O arayi baglayinca 2. kanal ses de geldi.

4. hatayi da boyle gidermis oldum. Simdi oyun calisiyor. Sesleri duzgun. Fakat goruntu bozuk.

* audio_mix.jpg (322.05 KB, 815x878 - Görüntüleme: 2194 kez.)
ggolem
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #16 : Ağustos 04, 2017, 20:04:48 ÖS »

Çok temiz gidiyorsun ggolem keyifle takip ediyoruz..bu arada tetrisin o muhteşem sesleri burada
 https://www.youtube.com/watch?v=8e01c9Ys2OU

yaktin beni heroman, hic gidip bakmamistim. Sanirim 1 kanal daha eksik. Ben calisan tetrisle kiyasliyordum, demek onda da bir ufak ariza var, kanallardan biri yok. Emin degilim kontrol etmem gerekecek simdi...

ggolem
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #17 : Ağustos 04, 2017, 20:49:17 ÖS »

RAM chipinin bozuk oldugunu fark edene kadar, goruntu neden gelmez diye arastirirken, JAMMA konnektorundeki RGB-S den geri dogru gitmeye karar vermistim. goruntuyu kim cikariyor? (kim derken, hangi chip)  O kisimda edindigim bilgileri yazmayi unuttugumu simdi fark ettim. Bu kart tekrar arizalandiginda o bilgilere tekrar ihtiyacim olacak ve neyin nerede oldugunu unutmus olacagim. O yuzden onlari da yazayim...

Kart hakkindaki bilgilerimi update ettim.

Goruntu 3 tane seri direnc uzerinden RGB komponentleri olarak uretiliyor. Burda her biri icin 2-3 bit, direnc agi ile yapilmis DAC var anladigim kadariyla. Toplami 8 olacak miktar bit var. Cunku bu direnclere giris, 8 bit bir latch flip floptan geliyor. Yani bu 8 bitin bir kismi R, bir kismi G bir kismi B icin kullaniliyor, seri direnclerin sonu direk Jamma konnektorune bagli. Boyle seylerle ugrasmamis biri icin acayip heycan verici birsey bunu kesfetmek. Adventure oynamaktan bir farki yok benim icin.

Bu kart uzerinde calisirken, kucukken nasil oldugunu bir turlu anlamadigim, sonra da zaman ayirip okuyup arastirmadigim bir cok konuyu piyasada nasil cozup uyguladiklarini ogrenmis oldum. Benim icin en buyuk faydasi bu zaten. Ogrendim de nolcak? Hic iste...

* tetris_m3.jpg (965.77 KB, 1800x1350 - Görüntüleme: 2120 kez.)
ggolem
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #18 : Ağustos 04, 2017, 21:06:00 ÖS »

Oyunun tum grafikleri character map teknigi ile yapilmis. Sprite yok. Bozuk goruntude zaten bu fark ediliyor. Karakterler bozuk. Ya epromdan dogru okunamiyor, ya epromda yanlis yaziyor, belki baska oyunun epromunu takiverdiler. Yada bozuldu eprom. Yada surucusu...

Epromlari kontrol edince sagdaki dikine duran epromun pek mesgul address bus'inin saglam, ama data businin pek saglam olmadigini goruyorum. Yani sinyalin saglam olmadigini goruyorum, kimin bozuk olduguna bakicaz...

CPU nun address businda bir ton sey bagli olacak, o yuzden bunlarin bus transceiver entegrelerle, yada tek yonlu bir hat ise, line driver, yada bus buffer chipleri ile bufferlanmasi gerekiyor. Yoksa CPU buslari, bir suru chip'i suremez.  Hem bozulursa da onlar bozuluyor, direk CPU bozulacagina...

Bu epromun da databusi 8 bit bir latch'e bagli. Cunku sadece okuma var, bus hic input olmuyor ya... Ya bu latch bozuldu, ya eprom bozuk. Cunku sinyalin durumu soyle:

emin olmak icin, calisan tetrisin o epromunun databus'ina bakiyorum o boyle:

Calisan tetrisin eprom'u soketsiz, direk lehimlenmis. Onu bu tamirat icin sokup risk'e atmam. O da soketli olsa onu takardim bozuk karta ve eprom mu bozuk latch mi anlardim. Simdi mecburen latch'i sokuyorum.

* char_eprom_databus_bad.jpg (569.54 KB, 1800x1350 - Görüntüleme: 2031 kez.)

* char_eprom_databus_good.jpg (630.18 KB, 1800x1350 - Görüntüleme: 2009 kez.)
joker_
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #19 : Ağustos 04, 2017, 21:21:55 ÖS »

Eline sağlık. Bayağı heyecanlı gidiyor
ggolem
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #20 : Ağustos 04, 2017, 21:26:24 ÖS »

Isi tabancasi ile girisiyorum tekrar ve mis gibi sokuyorum tertermiz. Kullandigim isi tabancasi baya boya falan sokmek icin olanlardan, oyle elektronik icin ozel havyalardan degil. Ama sonuc iyi, deliklerin icleri tertemiz. Padler saglam.

8 bit latch'i disarda kontrol etmeyle ugrasamam, hemde elimde zaten sifiri varken. Yenisini takiyorum, power up,  veeeee

* char_eprom_latch.jpg (455.83 KB, 1900x1118 - Görüntüleme: 2036 kez.)
« Son Düzenleme: Ağustos 04, 2017, 21:28:13 ÖS Gönderen: ggolem » Logged
ggolem
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #21 : Ağustos 04, 2017, 21:31:42 ÖS »

zort.

Sinyal ayni. Goruntu ayni. Eprom gitmis o zaman 

Simdi sinyal duzgun olsa da goruntu bozuk olsa, derdik ki, eprom'un icindeki veri bozulmus. Yazalim bastan duzelir... Yazalim ayri konu zaten o da ayri bir is.  Ama bu durum iyce cacik, cunku eprom bozuk, duzgun databusda boyle sinyal olmaz. Clock suresinden daha kisa degisimler olmamali, oyle sivri sivri ....

Yavuzg olmadigimiz icin, cekmecede 27 serisi eprom programlayici, yada silicimiz yok.    Yolcunet'in verdigi hurda pit fighter bootleg kartinda dunya kadar 27C512 var, ne guzel. Soktum 2 tane. Ama programlamak?

Gozum arduino, bread board, cnc icin yeni gelen 0.1mm lik PCB kazima uclari, ve power supply im arasinda gidip geliyor...

(ipucu: arduino eprom programmer shield)

seytana uymadan once, internete girip direnc netmis, bilmemne otomasyonmus sayfalara bakiyorum, eprom programlayici diye... sessizlik... terk edilmislik... Bu meretler gunes isiginda yada uzun surse bile ev florasanlarinda silinmiyor muydu, diye bir bakayim dedim. Evet dogru hatirliyorum, siliniyormus. 1 hafta falan yaz gunesinde, yada 3 yilda falan ev florasaninda siliniyor mus. Tam benlik.

ali expresse bakiyorum var 30-40$ a birseyler, 1 ay surecek, 2 hafta surecek, sabir yok?

Bir arduinoya bakiyorum, sende kac pin var lan diyorum, bi power supply a bakiyorum programlama icin gereken 6.25 V ve 13 V falan gibi seyleri temiz verir mi diye...

27C512 nin 16 bit adress bus'i, 8 bit data bus'i var. 24 pinim olsa, arduino ile okumam cok kolay. Bakiyorum ki arduino 22 pin.

O zaman, latchler yada seri bus driverlar falan kullanmak gerekecek, is buyuyor iyce.

Bi eprom programlayamiyor muyuz simdi bilmiyorum. Bu kadar ariza gidermisim bu karttan, daha birakacak degilim.

elimde eprom biraz oturayim bakayim.   
Heroman
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #22 : Ağustos 04, 2017, 21:41:08 ÖS »

Biraz dinlen ggolem bu arada bir yerden çıkar gelir belki forumun faydaları  Kahkaha
i_r_on
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #23 : Ağustos 04, 2017, 22:49:56 ÖS »

Ggolem : Maşallah tamirat süper gidiyor Tamirat realtime yapılıyorsa yazdırmak istediğin dosyayı gönder, programlayıp göndereyip bir eprom.

Benzer epromsuzluk / eprom programlayıcısızlığı bir dönem sid player projesini yaparken ben de ciddi bir şekilde deneyimlemiştim. TR'de (illaki bir yerlerde vardır da) malesef eprom/eprom programlayıcı falan deyince aval aval bakıyor insanlar.

2 sene önce ortalıkta esamesi okunmuyordu ancak direnc.net'te var aslında,

https://www.direnc.net/tl866-universal-programlayici

buyu bu da sahibinden,

https://www.sahibinden.com/ilan/ikinci-el-ve-sifir-alisveris-teknik-elektronik-devre-montaj-minipro-tl866-usb-eprom-programlayici-dogus-346490584/detay

Çin'e göre biraz fahiş, ben aldıktan sonra Direnç.net'in yerinde Kadıköyde görmüştüm, makuldü fiyatı. Şimdi makas epey açılmış.

Şu anki bilgimle yerinde olsaydım ve eprom programcı beklemek zorunda olsaydım herhalde uçuk şu iki denemeye koyulurdum.

1. Arduino ile eprom'u latch'ler ile kontrol edip dump ederdim. Sorun eprom içeriğinde olmayabilir.

2. Eprom programlayıcı yapma deneyimim yok ancak iki adet 62256 SRAM'i piggy back yapıp pil ile besleyerek arduino ile doldururdum. Eprom'un olduğu yere bunu takardım

Tabii programlayıcı varsa bu tip işlere girmeye hiç gerek yok

Every imagination is one's self reflection but not every self reflection is imagination. <I.R.on - 2001>

twitter | blog
ggolem
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #24 : Ağustos 05, 2017, 00:36:17 ÖÖ »

once o SID projesi neymis onu sorayim?

tabi canim, realtime, elimde eprom oturuyorum oyle. Valla makbule gecer, ulusta var adamim yaziyor ama oraya gitmesi bir baska kabus... yine de yarin bi gitme ihtimalim var... ankarada misin i_r_on?

aslinda hic fena fikir degilmis SRAMlarla eprom emulatoru yapmak, aklima gelmemisti dogrusu   benim icin aciliyeti olan sey sorunlarin tespiti, ve cozumu. Kalici tamirat icin sabrim olabilir. (hala olabilir diyor bak...)

kendime bu tarz bir eprom emulatoru yapip bulundurayim, 512kbit 1-2mbitlikler icin falan, baska tamiratlar gerekirke baska kartlarda da cok isime yarar, eprom saglam mi diye iki dakkada kontrol ederim, calisiyorsa sonra epromunu ayarlarim onun Tesekkurler!

o tl866, 27 serisi programliyor mu?

i_r_on
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #25 : Ağustos 05, 2017, 00:52:14 ÖÖ »

@ggolem :

Şurada proje : http://www.commodore.gen.tr/forum/index.php?topic=9562.0

İstanbuldayım, ptt kargo ile gönderebilirim. Tl866 27 serisini programlıyor evet. Yeni rom tedarik edeceksen bu arada uv eprom yerine eeprom yahut flash da tercih edebilirsin. En azından silme için ekstra aparat kullanmak gerekmez.

Desteklediği çiplerin listesi şurada : http://www.autoelectric.cn/minipro/miniprosupportlist.txt

Bir de nand/nor flash programlayabilse tadından yenmeyecek ancak o yeteneği yok.

Böyle bir programlayıcı arızalı olduğundan şüphelendiğin lojik entegreleri tespit etmek için de ideal. Misal latch'i söktükten sonra başka bir tanesini lehimlemek yerine programcıda her iki latch'i de test edebilirdin. Ben artık prototip çalıştığım devrelerde işler yolunda gitmediğinde ilk iş lojik entegreyi alıp programlayıcıda test ediyorum, fena ağzım yandı bir kaç kez. Latch / buffer vesaireyi malzeme kutusunda bol bol bulundurmak lazım

Every imagination is one's self reflection but not every self reflection is imagination. <I.R.on - 2001>

twitter | blog
ggolem
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #26 : Ağustos 07, 2017, 01:43:08 ÖÖ »

Bu bootleg tetrisin, mamede neye denk geldigini de anlamak cok zor oldu benim icin. Tamam yeni EPROM alalim yazalim falan ama ne yazacagiz?

Neyse, yaptim bir EPROM okuyucu derme catma, ardino leonardo + 2 tane 74HC374 latch kullanarak.

Arduino pin0-7 : data bus direk bagli, zaten tek birsey baglanacak, ve tristate oluyor. (hani belki programmer'a gider bu...)
Arduino pinA0-A5, 7, 8 : 8 bitlik address bus, 2 tane latch'in inputuna bagli.
Arduino pin10,11 : latchlerin clocklarina bagli, yada enable iste.
Arduino pin12 : Eprom OE'ye bagli.
Latchlerin outputlari da, 8+8 16 bit epromun address bus'ina.

Okuma sirasinda, data bus pinleri input.

okumak icin

Adress bus'a okunacak 16 bit adresin, Hi-8 biti yaziliyor, sonra A15-A8'e bagli latchin clock'u HIGH-LOW yapiliyor, latch'e ust 8 bit yerlesiyor. Sonra Low-8 bit yaziliyor, diger latchin clocku HIGH-LOW yapiliyor, alt 8 bit de o latche' yerlesiyor, adres secilmis oluyor.

Eprom OE low yapilip (buna pek gerek yok aslinda), data busdan 8 bit okunuyor.

olabildigince basit.

Leonardoya seri baglantidan da bir komut ara yuzu yaptim. R komutu ile siradaki 256 byte ekrana hex dump ediliyor. Boyle genel olarak gormek mumkun.

yada D komutu ile, 64kB in tamami binary olarak seri porttan basiliyor. CoolTerm kullaniyorum ben bunu capture etmek icin.

Sonuc olacak kullanimi kolay. Eprom u tak, USByi tak arduino acilsin, coolTerm yada herhangi bir terminal programini acip seri porta baglan, dosya capture/save'i baslat. D ye bas bekle. Dosyayi kapat.

Bunu PCB yapar miyim acaba leonardo shield seklinde diye dusunuyorum, eprom programlayicimiz yok madem en azindan okumasi basit olsun?

Neyse bu mini projeden sonra konuya geri donersek, bootleg tetristeki diger eprom'u okudum, ve mame'ye romident yaptirdim. Tanidi hangi sette oldugunu falan gosterdi. Maincpu olarak goruyor, yani icinde oyunun programi var. Zaten bakinca icinde ascii yazilar da gormek mumkun.&nbsp; Bozuk eproma baktim okunmuyor sinyal kotu ve 10-16 byteda bir tekrarlayan bir veri var.

Simdi ne yazacagimiz da asagi yukari belli olduguna gore, yazmak icin 6.5V ve 12.5, 13 gibi bir takim voltlari nasi uretsek mantikli olur pratik bir yol var mi varsa programmer a donusturmeye deger mi vs..vs..

Onerileri bekliyorum uzman arkadaslardan.

not: resimde 3 latch var, son latch bagli degil su anda, 64kB dan buyuk romlar icin A16 ve uzeri icin kullanacagim onu. 1MB lik MK3 romlari icin mesela.

* ggEpromProto.jpg (894.47 KB, 2000x1500 - Görüntüleme: 1699 kez.)
« Son Düzenleme: Ağustos 07, 2017, 01:45:51 ÖÖ Gönderen: ggolem » Logged
ggolem
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #27 : Ağustos 07, 2017, 01:54:05 ÖÖ »

Bir baska soru ise, $15-$20 lik eprom silicisi bile olmayan garibanlar, 300W lik kurutma isleri icin satilan ampullerle eprom silebilirler mi?

13.6 W  315nm-400nm dalga boyunda kuvveti var
3.0W da 280nm-315nm dalga boyunda kuvveti var.

epromu silen dalga boyu 400 den itibaren basliyor 300 alti daha iyi falan...

normalde eprom siliciler icin 250nm civarlarinda kullaniyorlar, eprom datasheetleri de buna gore hesap vermis. 512kbit lik eprom bu durumda 20dakkada siliniyor. Bunu yapan siliciler 4W civari elektrik tuketiyorlar.

Bizim lamba 300W yiyor. Epromu silmesini beklerim. Hatta bozmasini...

Yarin gorecegiz, deneyen yada tahmini olan var mi?
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #28 : Ağustos 07, 2017, 02:07:21 ÖÖ »

@ggolem, arduino ile yaptığın eprom okuyucu güzel bir mini proje olmuş tebrikler

yazmaya gelince öneri istersen bence senin elin bir aliexpress yapar

bi TL866 baya bir iş görüyor. tamiratlarda ilerledikçe PAL/GAL, flash vs yazman da gerekecek. i_r_on'un da belirttiği gibi logic IC ve memory test özelliklerini de çok kullandım.

bir de UV silici...

27C400, 800, 322 vs türü 16-bitlik EPROM'lar için de ayrıca bir willem kullanıyorum.

Yani benim set;

1- TL866 + adaptörleri
2- willem + adaptörleri
3- silici

bunlardan oluşuyor ve senelerdir işimi gayet güzel gördü. toplamda 100 USD geçeceğini sanmam şu an...

maliyetini çoktan kat be kat çıkardılar bu arada...

i_r_on
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #29 : Ağustos 07, 2017, 02:34:43 ÖÖ »

Ben hepsiburada'dan aldığım diş fırçası hijyen nanesi ile 4-5 turda siliyordum. Bence iş görür.

Şöyle bir şeydi benim kullandığım,

Daha sonra aliexpress'ten ucuz bir eprom silici aldım ve kurtuldum. Silme işi ile uğraşmak istemiyorsan Eeprom'lar eprom'lardan daha ucuz. Alışveriş yaparsan bunlardan da temin et derim.

twitter | blog
Sayfa: 1 [2] 3   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: