Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

  Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trGenel KategoriProjeparalel port kullanımı
Sayfa: [1] 2 3   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: paralel port kullanımı  (Okunma Sayısı 18889 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
programci42
Üye
***
Mesaj Sayısı: 196


Üyelik Bilgileri
« : Eylül 29, 2017, 00:56:33 ÖÖ »

Arkadaşlar merhaba kendi pc üzerinde bazı deneyler yapıyorum mesela usb portu üzerinden nerdeyse her türlü cihaz çalışıyor led yaktım, standart ampul yaktım, dc motor çalıştırdım ancak paralel port ile sadece led yakabildim.
paralel port kontrolü için internetten bir tane program indirdim onunla test ettim pinleri port çalışıyor ancak nedense dc motor çalıştırmadı amperi mi az nedir tam çözemedim hem usb de hem de paralel portta çıkış gerilimi +5V şeklinde okumuştum ama neden öyleyse birinde çalışan şey diğerinde çalışmaz?

Birde dedim ki sanırım bunun gücü az röle ile dışarıdan başka bir güç kaynağı ile tetikleyerek motoru çalıştırayım dediöo da olmadı. Röle 5 bacaklı 12v olmäsı lazım galiba rölenin bağlantısını yapamadım çünkü röle de çalışmadı.
Logged
i_r_on
Uzman
*****
Mesaj Sayısı: 2.873



Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #1 : Eylül 29, 2017, 01:32:41 ÖÖ »

Usb port'u üstündeki 5V çıkışı 100mA'e kadar bir akım sağlar ki bunu doğrudan bir şey kontrol etmek için kullanamazsınız. (Yeni tip usb port'larında daha yüksek akım çekmek de mümkün)

Paralel port üstündeki pin'leri ise doğrudan bir motoru, led'i vesaire beslemek için kullanmamalısınız. Buradaki gerilim ve akım seviyeleri TTL seviyesinde.

- Lojik 1 seviyesinde voltaj en az 2.4v olur ve 0.32 mA akım source edilir.
- Lojik 0 seviyesinde voltaj en fazla 0.4v olur ve 14 mA sink edilir.

Gerilim seviyesi tutuyor belki ancak akım sizin çalıştırmak istediğiniz şeyler için yeterli değil.
Logged

Every imagination is one's self reflection but not every self reflection is imagination. <I.R.on - 2001>

twitter | blog
Levent (Lvnt)
Uzman
*****
Mesaj Sayısı: 2.294



Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Eylül 29, 2017, 01:36:58 ÖÖ »

Üstat paralel portu yakmış olmayasın? Sinyal göndermek için tasarlandığından fazla akım çıkmaz oradan, kolay kolay birşey çalışmaz yani. Bana sorarsan usb çok daha iyi, paralel seri port işi biteli çok oldu.
Logged

Use the brute force, Luke
programci42
Üye
***
Mesaj Sayısı: 196


Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #3 : Eylül 29, 2017, 13:48:08 ÖS »

Peki ben paralel port ile röle çalıştırmak istiyorum bu pinlerden çıkan lojik 1 akımı güçlendirme gibi bir seçeneğim var mı bu akımı nasıl yükseltebiliriz ya da daha güç tüketimi olan bir röle mi kullanmam gerek. Kullandığım röle 5V ve 20ma akım çekiyormuş yani bahsettiğiniz değerler röleyi çalıştırmak için yeterli gelmiyor ya pinden çıkan voltajı yükselteceğim ya da daha düşük voltajda çalışan bir röle kullanacağım sanırım değil mi?
Logged
programci42
Üye
***
Mesaj Sayısı: 196


Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #4 : Eylül 29, 2017, 13:58:52 ÖS »

Bazı hazır röle kartları var mesela aşağıdaki linkteki röle paralel port ile kontrol edilebilir mi?
https://www.robotistan.com/1-way-5v-relay-module-tekli-5v-role-karti
Logged
hakanzade
Ziyaretçi
« Yanıtla #5 : Eylül 29, 2017, 14:06:21 ÖS »

O röleyi modül şeklinde değil sadece röle olarak kullan. 50 tane paralel bağlasan USB'nin gücü gene yeter. Normal bir bilgisayarda usb'den 1 ampere kadar çekebilirsin.


Logged
Levent (Lvnt)
Uzman
*****
Mesaj Sayısı: 2.294



Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #6 : Eylül 29, 2017, 14:22:52 ÖS »

Röleyi doğrudan paralel porta daha doğrusu bilgisayardan çıkan herhangi bir yere bağlamak bana sıkıntılı bir işmiş gibi geliyor. Çünkü röle serbest kaldığında bobinde ters voltaj oluşur, bunun için röleye paralel ters yönlü hızlı diyot koymak gerekir ki ortaya çıkan yüksek voltaj lojik çıkışları ya da önüne çıkan herşeyi uçurmasın. 5v’tan ne olacak demeyin, işin içine bobin kondanstör diyot vb girince hiç beklenmeyen şeylerin olması çok normal birşey haline geliyor.

Paralel port çıkışını optokuplörden geçirip (izolasyon için), transistörle güçlendirip röleyi transistör çıkışına koymanız herhalde en doğrusu. Şahsi fikrim röle işine hiç bulaşmayın derim. Yanlış anlama olmasın, olmaz çalışmaz vb. demiyorum. Birileri yapmıştır hasbel kader çalışmıştır olabilir. Ama yaptığı işin doğruluğu konusunda ben şüpheliyim.
Logged

Use the brute force, Luke
Simon (Özay Turay)
Yönetici
*****
Mesaj Sayısı: 7.587


Commodore Forever


Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #7 : Eylül 29, 2017, 16:30:47 ÖS »

Bu tarz işler için Arduino kullanmanı öneririm. Hem yazılım yönünü de geliştirmiş olursun. Arduino'ya da USB üzerinden seri haberleşme ile istediğin komutu vererek PC üzerinde bir arayüz de oluşturabilirsin.
Logged

https://retrodergi.com - https://e-turay.com - https://karizmawow.e-turay.com

Retro: Commodore 64, Amiga 500, Amiga 1200
Retromsu: Wii, XBox360, XBox, PS3 Slim, PS2 FAT, PS1, PS Vita, Nintendo 3DS, Nintendo 2DS
programci42
Üye
***
Mesaj Sayısı: 196


Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #8 : Eylül 29, 2017, 17:31:59 ÖS »

Aslında ben yazılım geliştirme uzmanıyım zaten programlama bilgim var ben elektronik bilgimi geliştirmek istiyorum elektronik tarafım zayıf.
Ben en kolay programlanabilen port olduğu için ve elimde hazır bir pc olduğu için böyle bir yöntem seçtim pc' ye bağlı bazı cihazları paralel port ile çalıştırmak, ya da açma-kapama gibi bir işlem yapmak istiyorum. Bu cihazlarda ledler var, ampuller var, motorlar var, röleler var vs.
Kısacası paralel portu kullanarak bu motorları, ledleri, röleleri çalıştırmak istiyorum.
Fakat bahsettiğim gibi doğrudan etki edilemiyor sanırım Levent arkadaş transistörle güçlendir demiş ama ben bu bağlantıların nasıl yapıldığını da tam bilmiyorum çizimli anlatım olsa daha kolay anlarım.
Logged
evreno
Deneyimli
*****
Mesaj Sayısı: 1.233



Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #9 : Eylül 29, 2017, 17:39:42 ÖS »

dijital elektronik ile analog elektronik ayrı konular aslında
yapmak istediklerin ile ilgili her ikisini de ayrı ayrı öğrenmen lazım
Logged
eins
Uzman
*****
Mesaj Sayısı: 1.816


A.K.A. deliMawi


Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #10 : Eylül 29, 2017, 17:40:09 ÖS »

Paralel port ile role arasına transistor takman gerekir. Ayrıca roleleri voltajına uygun olarak başka bir kaynaktan beslemelisin. Transistor yanmasın diye bir direnç ve role ters emk voltajından korunmak için de bir diyot gerekli.

Bu yukarıdakileri yapmak yerine ULN 2008 di sanırım entegre kullanman işleri kolaylaştırır. Giriş direnci transistor ve diyot yerine bu entegreyi kullanıyorsun. Ayrıca bir çok kanalın oluyor.

ULN2008 relay schematic yaz bulursun devreyi.

Hatta buldum. Aşağıdaki devredeki bobinler yerine role takabilirsin.

Logged

Doberman ♦ megaOne ♦ HDMI-64 ♦ HDMI-520 ♦ NewSchool
programci42
Üye
***
Mesaj Sayısı: 196


Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #11 : Eylül 29, 2017, 17:59:36 ÖS »

Teşekkür ederim aslında ben robot tasarlamak istiyorum 4 tekerli ve kameralı olacak 2 adet dc motor bu motorlara bağlı tekerler olacak elimde bir tane windows 8.1 tablet var .net 4.0 destekliyor zaten yazılımı ona kuracağım tabletin kamerası zaten var bir de usb to paralel port dönüştürücü takacağım usb çoklayıcı var tablette bluetooth var wifi var internete bağlanabilir masa üstü pc üzerinden tabletle iletişime geçip komutları bluetooth veya internet üzerinden göndereceğim.
Mesela yukarı yön tuşuna basacağım internetten bu bilgi tablete gidecek dediğim gibi programlama bilgim var zaten daha önce de basit bir chat programı yazmıştım aynı mantık aslında tablete bu bilgi gelince paralel porttan motora elektrik gidecek ve robot hareket edecek.
İşte fotoğraf gönder diyecem mesela tablette zaten onboard kamera var e ben kameradan fotoğraf çekme kodunu da biliyorum zaten hop çek fotoğrafı jpeg olarak kaydet chat programı üzerinden data olarak gönder.
Aslında yapmak istediğim şey çok basit yazılımsal olarak her şeyi hazırladım her şey kafamda sadece elektronik kısımda takıldım.
Logged
Alpyre
Uzman
*****
Mesaj Sayısı: 2.237



Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #12 : Eylül 29, 2017, 18:22:33 ÖS »

Merhaba. Şu videoda (aslında bir video serisinin 4ncü bölümü) gereksinim duyduğun devre çok basitçe anlatılıyor. Belki yardımcı olur:

Logged

Alper
Levent (Lvnt)
Uzman
*****
Mesaj Sayısı: 2.294



Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #13 : Eylül 29, 2017, 19:47:32 ÖS »

delimawi: süpersin
http://www.ti.com/lit/ds/symlink/uln2003a.pdf, sayfa14, çıkışlar paralel bağlanabiliyormuş. Daha fazla akım yani. Her çıkış 0.5A. Başka ulnxxxx entegreler de var. Bu entegreler bobin motor vb çalıştırma işlerini baya kolaylaştırıyormuş.
Logged

Use the brute force, Luke
eins
Uzman
*****
Mesaj Sayısı: 1.816


A.K.A. deliMawi


Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #14 : Eylül 29, 2017, 20:26:59 ÖS »

Evet transistor koymaya usendigimde hep uln kullanirim. Bunun bir de udn olani var. Biri high side biri low side. Yani kisacasi uln ve udn arasina motor baglayip iki yone de donmesini kontrol edebiliyorsun.
Logged

Doberman ♦ megaOne ♦ HDMI-64 ♦ HDMI-520 ♦ NewSchool
Sayfa: [1] 2 3   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: