Selamlar millet...
Gece gece yatmadan kısa bir tamirat yapayım dedim ve sizlerle de paylaşmak istedim.
Konumuz efsane retro joystick'lerden QuickShot II Turbo.
Bildiğiniz üzere bu joystick Commodore 64, Atari ve Amiga camiasında oldukça popüler olmuş ve "klikli" tabir edilen sesleri çıkartan oldukça da dayanaklı bir kontak mekanizmasına sahip retro bir joystickdir.

Ancak yine bildiğiniz üzere, hele ki 20-30 yıllık kullanımdan sonra bu "klik" sesini çıkartan zamanında "çook sağlam" dediğimiz bu kontakların müzmin sorunu mekanizmanın kalbi olan yayın kırılmasıdır.

Benim de uzun zamandır kullandığım QuickShot bu sorundan muzdarip, aşağı hareket mekanizmasının yayı kırıldı geçenlerde.
İnternette bu konuyu nasıl ele alıyorlarmış acaba diye yaptığım araştırmada bulduğum yöntemler ise pek tatmin edici değildi. Ya koldaki ateş mekanizmalarından birisinin yayını yedek parça olarak kullanmayı öneriyorlardı ya da başka bir QuickShot'ı yedek parça yapmakdan bahsediyorlardı.
Tepedeki ateş tuşlarını bozmak istemiyordum ve elimde bu mekanizmalı başka bir QuickShot da yoktu. Biraz düşündükten sonra "klik" sesi bir fikir verdi

Bu klik sesini başka bir şey daha çıkartıyordu... Arcade kontrollerde kullanılan microswitchler

Acaba bunların içinde de benzer bir mekanizma var mı dedim ve elimdeki yığınla microswitch'den bir tanesini (en dandiğini) açtım. Bu switchleri açması kolay bu arada, kenarlarından maket bıçağı ile hafif kanırtınca açılıyorlar...

... veee açıldıktan sonra QuickShot'ın kontaklarında kullanılan mekanizmanın çok benzeri bir mekanizmayı görüyoruz. Ayrıca ihtiyacımız olan yay da burada

Yedek yayı bulduk, şimdi yerleştirmeye geldi sıra. Burası biraz sabır gerektiriyor, yayı takarken sinir olabilirsiniz.
Püf noktası; önce metal kontağı yerine yerleştirin ve bir elinizle bunu sabit tutun...

Sonra ince uçlu bir pensle yedek yayı önce metal kontağın deliğine geçirin sonra diğer ucunu da mekanizmanın destek deliğine pensin ucuyla gerdirerek geçirin ...

İşte hepsi bu. Yerli piyasadan rahatlıkla bulabileceğiniz 1-2 TL'lik basit bir microswitch ile QuickShot'ımızı 10 dk'da tamir ettik

iyi geceler...