Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trCommodoreCommodore Genel[Tamirat] QuickShot II Turbo
Sayfa: [1]   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: [Tamirat] QuickShot II Turbo  (Okunma Sayısı 9719 defa)
0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« : Ağustos 02, 2018, 02:36:46 ÖÖ »

Selamlar millet...

Gece gece yatmadan kısa bir tamirat yapayım dedim ve sizlerle de paylaşmak istedim.

Konumuz efsane retro joystick'lerden QuickShot II Turbo.

Bildiğiniz üzere bu joystick Commodore 64, Atari ve Amiga camiasında oldukça popüler olmuş ve "klikli" tabir edilen sesleri çıkartan oldukça da dayanaklı bir kontak mekanizmasına sahip retro bir joystickdir.

Ancak yine bildiğiniz üzere, hele ki 20-30 yıllık kullanımdan sonra bu "klik" sesini çıkartan zamanında "çook sağlam" dediğimiz bu kontakların müzmin sorunu mekanizmanın kalbi olan yayın kırılmasıdır.

Benim de uzun zamandır kullandığım QuickShot bu sorundan muzdarip, aşağı hareket mekanizmasının yayı kırıldı geçenlerde.

İnternette bu konuyu nasıl ele alıyorlarmış acaba diye yaptığım araştırmada bulduğum yöntemler ise pek tatmin edici değildi. Ya koldaki ateş mekanizmalarından birisinin yayını yedek parça olarak kullanmayı öneriyorlardı ya da başka bir QuickShot'ı yedek parça yapmakdan bahsediyorlardı.

Tepedeki ateş tuşlarını bozmak istemiyordum ve elimde bu mekanizmalı başka bir QuickShot da yoktu. Biraz düşündükten sonra "klik" sesi bir fikir verdi

Bu klik sesini başka bir şey daha çıkartıyordu... Arcade kontrollerde kullanılan microswitchler

Acaba bunların içinde de benzer bir mekanizma var mı dedim ve elimdeki yığınla microswitch'den bir tanesini (en dandiğini) açtım. Bu switchleri açması kolay bu arada, kenarlarından maket bıçağı ile hafif kanırtınca açılıyorlar...

... veee açıldıktan sonra QuickShot'ın kontaklarında kullanılan mekanizmanın çok benzeri bir mekanizmayı görüyoruz. Ayrıca ihtiyacımız olan yay da burada Kahkaha

Yedek yayı bulduk, şimdi yerleştirmeye geldi sıra. Burası biraz sabır gerektiriyor, yayı takarken sinir olabilirsiniz.

Püf noktası; önce metal kontağı yerine yerleştirin ve bir elinizle bunu sabit tutun...

Sonra ince uçlu bir pensle yedek yayı önce metal kontağın deliğine geçirin sonra diğer ucunu da mekanizmanın destek deliğine pensin ucuyla gerdirerek geçirin ...

İşte hepsi bu. Yerli piyasadan rahatlıkla bulabileceğiniz 1-2 TL'lik basit bir microswitch ile QuickShot'ımızı 10 dk'da tamir ettik iyi geceler...
« Son Düzenleme: Ağustos 02, 2018, 02:39:37 ÖÖ Gönderen: yavuzg » Logged

Fero
Üye

-=Amstrad=-

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #1 : Ağustos 02, 2018, 05:16:15 ÖÖ »

Harika oldu bu Elimde bol bol var o switchlerden birini söküp eldeki joysticklere girişeyim. Eline sağlık abi.

ibeser (Ayak Takımı)
Deneyimli

Sega<Nintendo<Amiga

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #2 : Ağustos 02, 2018, 08:43:57 ÖÖ »

Eline sağlık. Artık bu sesin nereden geldiğini ve nasıl tamir edileceğini öğrenmiş olduk

lunarstrain
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #3 : Ağustos 02, 2018, 10:23:57 ÖÖ »

Kırılan yayları biraz gerdirip tutturarak da bir süre daha kullanabiliyorsunuz. Ancak benim elimdeki qs ii turbonun sanırım devre kartında bir sorun oldu, yay sağlam, temas ediyor olmasına rağmen yukarı gitmiyor.
onursapci
Uzman

80 leri yaşamamış , yaşamamıştır.

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #4 : Ağustos 02, 2018, 10:41:22 ÖÖ »

Kırılan yayları biraz gerdirip tutturarak da bir süre daha kullanabiliyorsunuz. Ancak benim elimdeki qs ii turbonun sanırım devre kartında bir sorun oldu, yay sağlam, temas ediyor olmasına rağmen yukarı gitmiyor.

Kabloda da sorun olabilir

C64 ve A500 gerisi teferruat
Agony
Uzman

Amiga gibi yar, Commodore gibi de yadigar olmaz.

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #5 : Ağustos 02, 2018, 11:16:34 ÖÖ »

İnternette bu konuyu nasıl ele alıyorlarmış acaba diye yaptığım araştırmada bulduğum yöntemler ise pek tatmin edici değildi. Ya koldaki ateş mekanizmalarından birisinin yayını yedek parça olarak kullanmayı öneriyorlardı ya da başka bir QuickShot'ı yedek parça yapmakdan bahsediyorlardı.

Abi ben yıllarca böyle tamir etmiştim bütün Quickshotları. Zira o yıllarda başka alternatif yoktu. Eski ya da bozuk joysticklerin yaylarını takardım. Hiç bulamadığımda üst taraftaki ateş tuşlarından birini alırdım. Çok nadirde olsa, eski yayı biraz daha gerdirirdim. Çok çileli bir şey aslında. Hele o yayı takmak delirtir adamı. Ayrıca, yayı takmak için sert uçlu cımbızda kullanışlıdır.

Bu microswitch olayı iyiymiş ama. 1-2tl'ye haloluyor.

Cengiz Demir
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #6 : Ağustos 02, 2018, 11:31:26 ÖÖ »

Geçenlerde bir konuda bahsedilmişti.
Ben tükenmez kalem yayı kullanmıştım o zamanlar.
Çok dayanıklı olmuyorlardı diye hatırlıyorum. Ama yine de iş görüyordu.

lunarstrain
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #7 : Ağustos 02, 2018, 11:39:38 ÖÖ »

Kabloda da sorun olabilir

doğru söylüyorsunuz. Ben elektronikten pek anlamıyorum, aslında multimetre ile kabloda sorun olup olmadığı ölçülebilir sanırım ama nasıl yapıldığını öğrenmem lazım.

Bu arada http://s.aliexpress.com/AFFniaYR adresinden yeni yay da temin edilebilir.
fort_apocalypse
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #8 : Ekim 15, 2025, 02:33:46 ÖÖ »

Bu konuyu hortlatma zamanı çoktan gelmiş.

Elinize sağlık Yavuz Hocam.

onursapci
Uzman

80 leri yaşamamış , yaşamamıştır.

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #9 : Ekim 15, 2025, 07:08:13 ÖÖ »

Eline sağlık abi

Ben de yolda gecenlerde  bir tane yay buldum . Lazım olursa kullanirım Kahkaha

* Screenshot_2025-10-15-07-05-55-351_com.whatsapp-edit.jpg (848.46 KB, 1220x2085 - Görüntüleme: 344 kez.)
« Son Düzenleme: Ekim 15, 2025, 07:11:44 ÖÖ Gönderen: onursapci » Logged

C64 ve A500 gerisi teferruat
Mad_Wolf
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #10 : Ekim 15, 2025, 08:21:41 ÖÖ »

Ellerinize sağlık
Decypher
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #11 : Ekim 15, 2025, 10:29:29 ÖÖ »

Yaylı microswitch bulmak da yayın kendisini bulmak kadar zorlaşmış, evdeki dört ayrı microswitchin içini açtım, hepsinde de yaylı yerine metal plakalı sistem kullanılmış

Bir iki siteye mail attım, ellerindeki microswitchlerden hangilerinin yaylı olduğunu biliyorlar mı diye ama satıcılar da o bilgiye sahip değil anlaşılan.
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #12 : Ekim 17, 2025, 23:40:06 ÖS »

vay canına..

yazıyı geriye doğru okudum meğer ben yazmışım 7 sene önce Kahkaha

Oğuzhan
Genel Yönetici

There's no place like 127.0.0.1

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #13 : Ekim 18, 2025, 19:02:02 ÖS »

vay canına..