Diagnostic BIOS'u yazan arkadaşa şükürler olsun ki azıcık bir kodla kartı çalıştırıp hatalarını sırayla test ediyor. Ancak takıldığı yerde duruyor ve diğer testlere devam etmiyor. İlk olarak takıldığı yer WRAM. Yani "Work RAM". NEO GEO kartı bir bilgisayara benzetirseniz WRAM, BIOS'dan sonra ilk kullanılan sistemin ana hafızası diye düşünebilirsiniz ve hex 10000'den sonra başlıyor. Bu hata mesajından da WRAM'e ilk erişiminde hata aldığını görüryoruz, adres 10000...
Bazen, kartı defalarca açıp kapatınca, bazen soğukken biraz farklı bir adres alıyoruz. Mesela 10002...

Ama genelde WRAM'e eriştiği ilk adreste hata alıyoruz. Bu mesajda arkadaş bir şey yazmaya niyet ediyor ama farklı bir şey okuyor. Demekki arada bir bir kaç byte yazdığı da oluyor (10002 adrese kadar gelebildiği durumlara bakılırsa). Bu ne anlama geliyor? Kontrol sinyalleri OK. Adresleme OK. Ancak data sorunlu.
Hatlar kopukmu bakıyorum...

Kopuk değil. O zaman işimiz kolay, "00 80" yazıyorum "00 00" okuyorum dediğine göre low byte'da sorun var yani Low WRAM sorunlu

Değiştiriyorum...

Sonuç? Maalesef RAM'i değiştirsem bile sorun devam ediyor. Elektronik devre elemanları tamamen bozulduğunda işimiz kolay. Ancak yarım yamalak bozulduğunda sorunun nereden kaynaklandığını anlamak zorlaşıyor.
Taktik değiştiriyorum. Başka bir şey deniyorum.
Eğer bir eleman tam bozulmadıysa kısmi bozulmuş demektir. Yani bazı giriş çıkış bacaklarında sinyal görseniz de aslında içerlerde başka sorunlar oluşmuş olabilir.
Bunu test etmek zor ancak şunu biliyorum ki genelde lojik devre elemanları (RAM, CPU v.s.) adres ve data bacaklarının giriş empedansı çok yüksek olur. Nedir bu giriş empedansı? Bacaklar ile GND arasındaki direnç diye basitçe tarif edebilirim. Aslında burada basit bir direnç yok. İç devre elemanlarının oluşturduğu kompleks yapının basit bir ohm metre ile ölçüldüğünde gördüğümüz "bileşke" direnç, yani empedans...
CMOS devre elemanlarında bu MegaOhm seviyesinde olur genelde. Tek tek adres ve data bacaklarını ölçmeye başlıyorum acaba kısa devre veya kısa devreye yakın sorunlu bir hat varmı diye...
Örneğin bu normal bir bacak. 8 MOhm (Mega Ohm) ölçüyoruz... (Not: Bu testi devrede enerji yokken yapıyoruz. Hatta güç kaynağından bağlantısını sökün.)

Ancak mesela bu bacakta bir sorun var!!!

Burada 500 Ohm gibi bir direnç ölçüyorum. Bir kaç bacak daha var 200 Ohm civarında ölçüm aldığım.
Tamam sorunu bulduk diyebilirsiniz, ama maalesef işimiz o kadar basit değil...

Bu data hatlarına sadece bu RAM çipleri bağlı değil ki zaten bu çipi değiştirmiştik... Bu hatlara CPU, PPU (LSPC - NeoGeo'nun GPU'su diyebilirsiniz), NEO-G0 ve daha önce değiştirdiğimiz NEO-I0 bağlı...
Bunlardan birisinin data pinlerinin içindeki devre zarar görmüş ve hatları aşağı çekiyor.
Çözüm?
Tek tek bu elemanları söküp yeniden ölçüm alacağız. 200-500Kohm'luk ölçümlerimiz yeniden 8-10Mohm seviyesine gelirse bileceğiz ki arızalı elemanı devreden sökmüşüz

İşe ne kolay yedek bulabileceğimiz elemanlardan başlamakta fayda var. CPU'dan başlayalım o zaman...

Tekrar ölçüm alıyorum ama maalesef yanmış eleman CPU değilmiş. Devam ediyorum...
NEO-I0'yu yeni değiştirdik o olamaz. NEO-G0'ya ise hiç dokunmak istemiyorum zira elimde yedeğim yok ama gerekirse eşlenik iç devresi internette var, iş oraya gelirse zor da olsa normal devre elemanları kullanarak sıfır bir NEO-G0 yapmak mümkün...
Neyse, devam ediyorum ve NEO-F0'a geliyorum. Bu eleman çevre birimleri ile (butonlar, kollar, kredi gösteren LCD paneller hatta marquee'lerin arkasındaki ışıkları yakan devrelere de sinyaller buradan gidiyor v.s.) iletişimden sorumlu. Dolayısıyla eğer bişeyler yanmışsa bu cephenin en önündeki çip diyebiliriz.
Ve ayrıca yedek parça olarak elimde var

Şansımı bu sefer NEO-F0'da deniyorum...

Çipi söküp bir kez daha o sorunlu pinleri ölçüyorum...

Aha! Bulduk data hatları yanmış olan çipi

Yerine yedek parça takıp yola devam ediyorum...

Eveeet... WRAM hatamız kalmadı, diagnostic BIOS bir sonraki teste geldi ve bu sefer de BRAM, yani Backup RAM hatası verdi...
Çıldırmak üzereyim. Arızaların ardı arkası kesilmiyor