Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

  Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trCommodoreCommodore Donanım[Proje] xum1541 - Arduino Pro Micro ile PC'ye 1541 floppy bağlamak
Sayfa: 1 ... 6 7 [8] 9   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: [Proje] xum1541 - Arduino Pro Micro ile PC'ye 1541 floppy bağlamak  (Okunma Sayısı 10221 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Agony
Uzman
*****
Mesaj Sayısı: 2.173


Amiga gibi yar, Commodore gibi de yadigar olmaz.


Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #105 : Şubat 10, 2019, 15:29:46 ÖS »

Driver sorunu olabilir. Benim XU1541 başlığına da bir bak istersen.

Hangisi abi o?
Logged

yavuzg
Genel Yönetici
*****
Mesaj Sayısı: 4.937



Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #106 : Şubat 10, 2019, 16:54:05 ÖS »


Bu arada, orijinal proje linkinden 32bit sistem kullanın demiş. 64bit Win10 ile deniyorum. Cidden bu da bir sorun olabilir mi? @yavuzg, abi sen hangi sistemi kullandın?


Win7 64-bit kullanıyorum

xum'un driver'larını zadig ile kurdun mu?

opencbm'i indirdikten sonra xum için gereken "install" komutu ile kurdun mu?

opencbm'den sonra cbmxfer (arayüz) kurdun mu?

Yazımda belirttiğim şu detayı yaptın mı?

... Yazılımı kurarken de OpenCBM'in kurulduğu yeri gösteriyoruz (Bunu unutmayın burası önemli). Yani "C:\Program Files\OpenCBM" ...
Logged

Agony
Uzman
*****
Mesaj Sayısı: 2.173


Amiga gibi yar, Commodore gibi de yadigar olmaz.


Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #107 : Şubat 10, 2019, 17:01:27 ÖS »


Bu arada, orijinal proje linkinden 32bit sistem kullanın demiş. 64bit Win10 ile deniyorum. Cidden bu da bir sorun olabilir mi? @yavuzg, abi sen hangi sistemi kullandın?


Win7 64-bit kullanıyorum

xum'un driver'larını zadig ile kurdun mu?

opencbm'i indirdikten sonra xum için gereken "install" komutu ile kurdun mu?

opencbm'den sonra cbmxfer (arayüz) kurdun mu?

Yazımda belirttiğim şu detayı yaptın mı?

... Yazılımı kurarken de OpenCBM'in kurulduğu yeri gösteriyoruz (Bunu unutmayın burası önemli). Yani "C:\Program Files\OpenCBM" ...

Abi hepsini yaptım. Artık son çare kabloları kontrol edecem.
Logged

yavuzg
Genel Yönetici
*****
Mesaj Sayısı: 4.937



Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #108 : Şubat 10, 2019, 17:07:08 ÖS »

Ööööf... uğraştırıyorsun bizi...

kablon yanlış




Çektiğin foto çok açıklayıcı olmasa da (tüm kabloları görmüyorum, soketin tam arkasından çeksen iyi olurdu, neyse) kırmızı kablonun "pin 3" e gittiğini varsayarsak soketi 1541'e taktığın zaman arkadan bakınca kırmızı kablonun SAĞ tarafında GND olmalıydı...

Sende GND siyah kablo ise bak bakalım nerde???

Yukarıdaki pin dizilimini gösteren şema 1541'in dişi soketine bakar şekilde. sen bu dizilimi erkek kabloya ÖNDEN bakar gibi yapmışsın anlaşılan. Arkadan, yani kabloların olduğu yerden bakar şekilde yapacaksın...
Logged

Agony
Uzman
*****
Mesaj Sayısı: 2.173


Amiga gibi yar, Commodore gibi de yadigar olmaz.


Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #109 : Şubat 10, 2019, 18:25:21 ÖS »

Alan dar olduğu için daha detaylı çekemedim fotoyu. Evet, siyah kablo GND. Zaten o kablo hep dediğin yerdeydi. Arduino üzerinde, 3 tane GND var, acep "şurda da denesem olur mu?" diye diğerine takmıştım. Zaten ilk fotoda, doğru yerdeydi. Aşağıda benim kabloların sokette lehiğmli olduğu sıralama mevcut. Şimdi yolladığın ve bu başlığın 2. sayfasının en başında duran şemaya göre dizilim yaptım.

1 Numara - Kahverengi
2 Numara - Siyah
3 Numara - Kırmızı
4 Numara - Sarı
5 Numara - Turuncu
6 Numara - Yeşil

Sizler gibi her gün bu tip işleri yapmıyorum, o nedenle hata yapmış olabilirim. Vaktinizi aldım kusura bakmayın, yine de yardımlar için çok teşekkür ederim.
Logged

yavuzg
Genel Yönetici
*****
Mesaj Sayısı: 4.937



Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #110 : Şubat 10, 2019, 18:36:56 ÖS »

Sevgili @Agony, "uğraştırıyorsun bizi" derken ben sana takılmak için söylemiştim. Sen ciddi anlamda söylediğimi sandın sanırım, eğer öyleyse özür dilerim kardeşim...

Konuya dönersek, kastettiğim sorun senin kabloları yukarıdaki şemaya göre "Arduino" ya bağladığın sıra değil, erkek 6 pin DIN soketin uçlarında...

Gösterdiğin resimde, DIN sokete lehim yaptığın kabloların yerlerini simetrik olarak değiştirmen lazım, onu diyorum.

Yani;

- 6 ortada OK
- 3 de ortada o da OK

1 ile 5 ve 2 ile 4 ün yerlerini değiştirmen lazım...

Logged

Agony
Uzman
*****
Mesaj Sayısı: 2.173


Amiga gibi yar, Commodore gibi de yadigar olmaz.


Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #111 : Şubat 10, 2019, 19:48:41 ÖS »

Malum, pazar bugün cidden meşgul etmiş olabilirim. Ondan dedim. Estaf. ne özürü abi.

Ben direk 6 pin sokete lehimleyip, kabloları arduinoya göre ayarlarım diye hesap yaptım. Hatta yanlış lehimlenirse uğraşmayayım diye arduino kısmını lehimsiz yaptım.

6 pin DIN soketi dediğin gibi tekrar mı lehimlemek lazım şimdi?
Logged

eins
Uzman
*****
Mesaj Sayısı: 1.739


A.K.A. deliMawi


Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #112 : Şubat 10, 2019, 20:57:46 ÖS »

Arduino tarafında değiştirsen de olur. 1,5 ve 2,4 sadece...
Logged

Agony
Uzman
*****
Mesaj Sayısı: 2.173


Amiga gibi yar, Commodore gibi de yadigar olmaz.


Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #113 : Şubat 10, 2019, 21:30:46 ÖS »

Yerlerini değiştirdim gene sonuç yok. Yalnız benim aklım hala sürekli yanan kırmızı ledde. O normal mi? Bir yerde bir hata var.
Logged

misket
Üye
***
Mesaj Sayısı: 202



Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #114 : Şubat 10, 2019, 23:22:14 ÖS »

Uzun süredir, 64 bit windows 10 notebook'la sorun yaşamadan bu işleri yapıyordum. Son bir kaç ay dokunmadım, sonra notebook bozuldu, yeni notebook geldi falan derken bu gün tekrar disket çekesim geldi. Yeniden zadig, admin ile open cbm, sonra cbm transfer, sonra sırayla çalıştır derken tabiki olmadı Aygıt yöneticisi sorunsuz gözüküyor, CBM Transferi açıyorum, aygıt aramadan pat diye açılıyor ve katiyen aygıtı görmüyor. Driver'ı commodore da deniyorum, sorunsuz, arduino sorunsuz, kablo daha önce kullandığım kablo, ne oldu şimdi
Logged
Agony
Uzman
*****
Mesaj Sayısı: 2.173


Amiga gibi yar, Commodore gibi de yadigar olmaz.


Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #115 : Şubat 14, 2019, 15:22:14 ÖS »

Son konuşmalardan sonra yaptığım bir kaç testi paylaşmak istiyorum:

-Kabloları ve hatta Arduino'nun bacaklarını da multimetreyle test ettim. Hiç bir sıkıntı yok.

-Geçen günlerde, sanal pc üzerinden Win7 32bit yükledim. Bu sistem üzerinden Arduino'yu bağlayınca, o kırmızı led direk yanmadı. Programı açtığım zaman yandı. Fakat, gene 1514'i görmedi cihaz. Sonra artık ne olduysa, kırmızı lamba sürekli yanmaya başladı. Kısacası yine hüsran oldu. Gerçi sanal pc olduğu için çokta randımanlı bir test olmamışta olabilir.

Aklıma artık iki şey geliyor. Ya firmware ile ilgili bir sorun ya da driver ile ilgili bir sorun var. Yine de öneriniz varsa paylaşırsanız sevinirim.

Logged

Oğuzhan
Uzman
*****
Mesaj Sayısı: 2.208



Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #116 : Şubat 14, 2019, 15:27:03 ÖS »

Son konuşmalardan sonra yaptığım bir kaç testi paylaşmak istiyorum:

-Kabloları ve hatta Arduino'nun bacaklarını da multimetreyle test ettim. Hiç bir sıkıntı yok.

-Geçen günlerde, sanal pc üzerinden Win7 32bit yükledim. Bu sistem üzerinden Arduino'yu bağlayınca, o kırmızı led direk yanmadı. Programı açtığım zaman yandı. Fakat, gene 1514'i görmedi cihaz. Sonra artık ne olduysa, kırmızı lamba sürekli yanmaya başladı. Kısacası yine hüsran oldu. Gerçi sanal pc olduğu için çokta randımanlı bir test olmamışta olabilir.

Aklıma artık iki şey geliyor. Ya firmware ile ilgili bir sorun ya da driver ile ilgili bir sorun var. Yine de öneriniz varsa paylaşırsanız sevinirim.



Önerim şu Haftasonu uğrayacağım sana bakarız beraber
Logged
Agony
Uzman
*****
Mesaj Sayısı: 2.173


Amiga gibi yar, Commodore gibi de yadigar olmaz.


Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #117 : Şubat 15, 2019, 22:56:10 ÖS »


Önerim şu Haftasonu uğrayacağım sana bakarız beraber

Haftasonunu bekleyemedik, ben cevap dahi yazamadım, ama bugün geldi @Oğuzhan. Çok sağol dostum.

Bi yarım saat kadar uğraştık. Daha evvel @yazvuzg'nin de belirttiği gibi kabloları yanlış takmışım. (Aha kızıyor bak ordan, aha sopayla kovalıyor. Kahkaha)

Fakat sonuç gene hüsran oldu. Kabloyu arduinoyu @Oğuzhan aldı, evinde denedi. Sağolsun az öncede müjdeli haberi verdi. Yazılımla ilgili bir sorunmuş. Detayları arduino geri geldiğinde paylaşırım. Ya da @Oğuzhan'da paylaşabilir.

Dostum tekrar tekrar çok teşekkür ediyorum.
Logged

Agony
Uzman
*****
Mesaj Sayısı: 2.173


Amiga gibi yar, Commodore gibi de yadigar olmaz.


Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #118 : Şubat 18, 2019, 21:25:57 ÖS »






 

Vee zafer...

@Oğuzhan sağolsun çok yardımcı oldu. Daha öncede belirttiğim gibi tamamen yazılımsal bir sorunmuş.

@yavuzg'nin da belirttiği adımları tek tek yapmama rağmen olmuyordu. Önce, opencbm dosyasını komut sistemiyle yükleyip, ardından CBM Transfer dosyasını, opencbm'nin  yüklediği klasöre yüklüyoruz.

Fakat, bu adımlardan sonra CBM Transfer'in update dosyasıda opencbm klasörüne kopyalanmalıymış. Ben bu adımları da denemiştim fakat, kabloyu ters taktığım için olmamış. Gerekli dosyaları http://www.6502.org/users/sjgray/software/cbmxfer/cbmxfer.html adresinden indirebilirsiniz.

Kısaca yapmanız gerekenler şöyle:

1) "opencbm-0.4.99.99" isimli klasör içideki "install.cmd" dosyasını sağ tıklayıp yükleyin. Otomatik olarak komut sistemi üzerinden yükleme yapacak. Bu dosyayı buradan indirebilirsiniz.

2) "CBM-Transfer100-setup" isimli klasör içindeki "setup.exe" yi çalıştırın. Burada yüklenecek yerin "C:\Program Files\opencbm" olduğundan emin olun. Bu dosyayı buradan indirebilirsiniz.

3) "CBM-Transfer110" isimli klasörün içeriğinin tamamını "C:\Program Files\opencbm" dizinine çıkarın. Bu dosyayı buradan indirebilirsiniz.

Hepsi bu. Ardından, "CBMXfer.exe" dosyasını çalıştırın.


* IMG_0915.JPG (60.32 KB, 1024x768 - Görüntüleme: 150 kez.)

* 1.JPG (72.73 KB, 735x510 - Görüntüleme: 143 kez.)

* 2.JPG (18.65 KB, 507x146 - Görüntüleme: 143 kez.)

* IMG_0920.JPG (39.42 KB, 768x768 - Görüntüleme: 145 kez.)
« Son Düzenleme: Şubat 18, 2019, 21:29:48 ÖS Gönderen: Agony » Logged

Metallic
Uzman
*****
Mesaj Sayısı: 805



Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #119 : Mart 12, 2019, 05:49:16 ÖÖ »

Gece vakti internette bir şeyler araştırırken aklıma bir fikir geldi: XUM1541'i 1541'e değil de C64'e bağlayarak kullanmak. PC tarafında yazılım olarak C64TPC'nin yazılımını kullanınca bence çalışabilir. Kendim denemek isterdim, ama elimde XUM1541 yok. Zaten C64 ve diğer alet edevatlarım da kullanılabilir durumda değil. XUM1541'i olan bir arkadaş deneyerek bilgi verirse sevinirim.

C64TPC'nin yazılımı şuradan indirilebilir. Rar dosyasının içerisinde manual da var. Manual'dan anladığım kadarıyla biraz açıklama yapayım: Önce XUM1541 ile C64'ü pc'ye bağlayın. Pc'de aygıt yöneticisinden bakarak XUM1541'in sanal COM portunu öğrenin. C64TPC yazılımını kurup çalıştırın. Yazılımda sağ üst taraftaki Serial Port kısmında XUM1541'in portunu seçin ve Connect yapın. Sol taraftaki browser kısmında bir d64 imajı seçin (bop_n_rumble.d64 varsayılan olarak seçili geliyor). Sağ orta kısımdaki Virtual Driver 1 (08)'i Open'a tıklayarak açın ve Mount'a tıklayarak seçili imajı sanal sürücüye bağlayın. Son olarak C64'de LOAD"*",8 [ENTER] yaparak yükleme yapıyor mu diye bakın.

Logged
Sayfa: 1 ... 6 7 [8] 9   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: