Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trAmigaAmiga YazılımAmiga ile oyun geliştirmek.
Sayfa: 1 [2]   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Amiga ile oyun geliştirmek.  (Okunma Sayısı 20728 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
i_r_on
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #15 : Mayıs 27, 2018, 23:55:56 ÖS »

GGJ güzel organizasyonmuş. 48 saat uykusuzluk ne kadar gerçekçi? (10 sene önce olsa sormazdım bu soruyu ya )

Every imagination is one's self reflection but not every self reflection is imagination. <I.R.on - 2001>

twitter | blog
AmigaEsref
Genel Yönetici

love is where you find it.

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #16 : Mayıs 28, 2018, 00:19:48 ÖÖ »

GGJ güzel organizasyonmuş. 48 saat uykusuzluk ne kadar gerçekçi? (10 sene önce olsa sormazdım bu soruyu ya )
Uyumadan olur mu ya ? ben hiç sevmem uykusuzluģu gözüm açık uyurum valla 😂😂

AMIGA 500 | GOTEK | 1 MB RAM | 1.3 ROM | Pi Zero HDMI
AMIGA 1200 | 8GB CF | 3.2 ROM | TF1230 Turbo Kart | HDMI-520
COMMODORE 64 | IRQHack64 | KissCart64 | 64K CUPCAKE-CART | Pi 1541 | 1084 S
'Cause I'm CRT., I'm retro | CRT, and I'll win the fight | CRT, I'm a power load | CRT, watch me shine
Fero
Üye

-=Amstrad=-

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #17 : Mayıs 28, 2018, 02:56:30 ÖÖ »

Uyumak serbest. Projeni bitirmek için 48 saatin var tabi. Ben ortalama 6 saat uyku ile takılıyorum. Zaten gece atıştırması, çay, kahve molaları falan derken muhabbete dalıp uykuyu unuttuğu bile oluyor insanın. Fena eğlenceli

Alpyre
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #18 : Mayıs 28, 2018, 10:44:30 ÖÖ »

Ben mem allocation olaylarını konsept olarak bilsem de, c 'de pointer konusuna bile hakim değilim. Amos 'un bu nedenle faydalı olacağı kanısına varmıştım. Tabi işin optimizasyonunu hiç düşünmedim. 48 saatlik bir maraton için sanırım AMOS bana istediğimi verecektir. Peki AMOS 'un assembly konusunda kendimi geliştirmem açısından bir faydası olur mu?

Aslında oyun yazacaksan, dinamik allokasyon çok da ihtiyaç duyacağın bir şey değil. Hatta belki de kaçınman gereken bir şey, oyunun orta yerinde Not Enough Memory hatası görmek istemezsin. O yüzden bunu bir tarafa bırakalım, Amos sana bu konuda sıkıntı vermeyecek gibi görünüyor. Bunu hiç söylemedim varsay.

Peki AMOS 'un assembly konusunda kendimi geliştirmem açısından bir faydası olur mu?

Amos bir BASIC dialektidir. Yani Yüksek-Seviye dillerin doruk noktası gibi bir yerde. Assembly ise en Alçak-Seviye dil olduğuna göre... ı-ıh faydası dokunmaz.

Tabi Amos'ta dilediğin yerde Assembly'ye geçiş yapabiliyorsun. Amos'un komut ve yönergelerinin yetersiz kaldığı, düşük seviye çağrılar için yapılıyor bu genelde. Ya da AmigaOS kütüphanelerindeki fonksiyonlardan faydalanmak istiyorsan...
Gel gör ki bu 48 saatlik bir maratonda kalkışmak istemeyeceğin kadar riskli bir şey. Kısa zamanda çözemeyeceğin hatalara düşebilirsin. O yüzden kodunu olabildiğince Amos rutinleri çerçevesinde tutsan iyi olacaktır.

Amiga'da Copper adlı bir çip var biliyorsun, bu çip kullanılarak renk paletindeki tek bir renge, yumuşak renk geçişi atayabiliyorsun. Platform oyunlarındaki açık maviden, koyu maviye geçiş yapan gökyüzü efektini bu çiple yaparlar genellikle. Şimdi mesela Amos'ta bu çip satır arası Assembly yönergeleriyle kodlanabildiği gibi, doğrudan bir Amos komutu olan "Rainbow" ile de çok basitçe (ancak daha sınırlı olarak) ayarlanabiliyor.

Sonra... Amos, bir BASIC dialekti olduğu için, aslında prosedürel kodlaman gereken bir dil. Bununla birlikte, fonksiyonel kodlamak isteyenler için de Procedure anahtar sözcüğü eklemişler.

Örn: C'de şöyle bir fonksiyon tanımladık diyelim:
Kod:
int topla(int a, int b)
{
  return(a + b);
}

Bunun Amos versiyonu şöyle bir şey oluyor:
Kod:
Procedure _TOPLA[A, B]
End Proc[A+B]

Ha Procedure'den dönen sonucu Param'diye bir anahtar sözcükle okuyorsun bu arada.

Kod:
_TOPLA[2, 3]
RESULT = Param
Print RESULT

Yani fonksiyonel programlama mümkün, ancak yavaş. Procedure çağrılarının CPU yükü Amos'ta çok fazla (Assembly veya C'deki gibi hızlı değiller). Otomatik değişken çevrimleri ve kopyalamaları yüzünden sanırım.

O nedenle döngüler içinde Procedure çağrısı yapmak Amos'ta pahalı (haliyle oyunun gerçek Amiga'da çalışacak ve bunlar çok hızlı makineler değiller). Ben kodunun modüler olmasını istediğin yerlerde Gosub / Return çiftini kullanmanı tavsiye ederim. Procedure'leri döngüsel olmayan rutinler için kullanmanı tavsiye ederim, örneğin açılış ekranını çizdirmek için bir Procedure yazılabilir. Sonuçta bu oyun açılırken bir kere çağrılacak vs...

Sonra SubTask olayı. Amos'ta kolayca SubTask oluşturmak mümkün değil. Örneğin ana kodun oyun mantığını işlerken, oluşturacağın bir SubTask arkaplanda müzik çalsın, ya da karakter sprite'larını anime etsin istersen bu mümkün değil (Assembly'ye düşüp exec.library rutinleri çağırmazsan tabi)...

Gel gör ki, adamlar bunu da düşünmüş. Müzik çalacaksan Music diye bir komut var. Mod dosyalarını Memory Bank'lara yüklüyorsun. Sonra "Music 1" diye çağırıyorsun, o arka planda 1nci bank'taki Modu çalıyor.

Benzer şekilde çalışan bir de Anim komutu var.

Bunları öğrenmek zamanını alacaktır. Bence AmosPro kurup, çalışmaya başla yavaş yavaş.

Alper
joker_
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #19 : Mayıs 28, 2018, 10:51:45 ÖÖ »

@Alpyre; öyle güzel anlatmışsın ki, Amos öğrenesim geldi
emarti
Uzman

Only Amiga Makes It Possible █

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #20 : Mayıs 28, 2018, 11:16:06 ÖÖ »

@Fero

Bence C ile bir geçmişin olduğu için direkt Amiga'da C ile kodlamaya başlamalısın.

https://github.com/emartisoft My GitHUB | http://csdb.dk/scener/?id=26786 My CSDB | https://c64kernal.com Genesis

READY.
SYS(64767): EMARTI
i_r_on
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #21 : Mayıs 28, 2018, 15:15:43 ÖS »

Uyumak serbest. Projeni bitirmek için 48 saatin var tabi. Ben ortalama 6 saat uyku ile takılıyorum. Zaten gece atıştırması, çay, kahve molaları falan derken muhabbete dalıp uykuyu unuttuğu bile oluyor insanın. Fena eğlenceli

Ben de yakın zamanda epey bir hackathon kaçırdığım için böyle bir organizasyonu deneyimlemek istiyorum. Kasım'a kadar neler olur bakalım. Değişiklik olsun diye kutu oyunu tarzı bir şeyi hedefleyebilirim. (Ekranlar, microcontroller falan)

Every imagination is one's self reflection but not every self reflection is imagination. <I.R.on - 2001>

twitter | blog
Fero
Üye

-=Amstrad=-

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #22 : Mayıs 29, 2018, 06:12:33 ÖÖ »

@Alpyre harika anlatmışsın abi. Kafamdaki bir kilit açıldı okuyunca. Klik sesini duydum adeta Önümde aşağı yukarı 6 ay var. Bu sürede kendimi basit birşeyler becerebilecek kadar geliştirebilirim diye düşünmüştüm ama şimdi AMOS 'a başlamam bu sürecin sonunda bana pek birşey katmayacak. Açıkcası assembly e ucundan kıyısından bulaşmak istiyorum.

@emarti Yanlış anlaşılmış olabilir. C geçmişim yok. Yüzeysel bilgim var sadece. Ama yine de assembly e göre C daha tanıdık geliyor tabi. 6 ay C ile uğraşman daha mantıklı tabi. Bunun üzerinde de biraz düşüneceğim.

@i_r_on hocam elektronik kutu oyununa girişirsen seni izlemekten kimse oyununu bitiremez sanırım Başta ben dibinden ayrılmam.

Oğuzhan
Genel Yönetici

There's no place like 127.0.0.1

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #23 : Mayıs 29, 2018, 09:04:35 ÖÖ »

Alıntı
Tamam Üstad alırız amigaları gideriz kısmetse bende DP4 A1200 Tablet le gelirim.

Tarih yaklaşınca bu konuda bir post açarız. Bakarsın başka gelmek isteyenler de olur. Hatta Oğuzhan(oguzog) 'da ufaktan niyetlenmiş gibiydi

Herkesi ağırlarız yeter ki gelin

Amiga 500/500+/1200/4000
Commodore 64
Atari 1040STe/Falcon 030/Jaguar/2600
Roland MT-32 Rev.A&B/SC-88
Sony PS 1-2-3-4-5/PSP/PVM 9"/TV 9"/TV 11"
Sega SMS2FR/MD1FR/MD1JP/MD2/Saturn/Dreamcast/GG
Nintendo NES/SNES/DMG/GBC/GBP/GBA/GBASP
programci42
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #24 : Mayıs 29, 2018, 17:58:37 ÖS »

Arkadaşlar ben amigadan ve agima oyunu geliştirmekten pek anlamam ama C# ve Xna ile geliştirdiğim bir kaç oyun var ben de katılmak isterim kısmetse tabi bir engelleme olmazsa ben tek başıma veya sizinle ekip olarak ta katılacağım.
Ben çizimlerden ve animasyonlardan anlamam zaten hazır şu ana kadar hep hazır yapılmış grafikleri indirip onlar üzerinde çalışıyorum sadece kod yazıyorum anlayacağınız. Eğer windows için oyun geliştirmeyi düşünürseniz ben de yardımcı olurum tabi sadece 2 boyutlu ya da 2.5 boyutlu oyunlar yapabiliyorum şimdilik. Bunun dışında playstation 2 ye de oyun geliştirebiliyorum bakalım hayırlısı.
i_r_on
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #25 : Mayıs 30, 2018, 15:41:58 ÖS »

@Fero : Lokasyon tutmuyor malesef Ben İstanbul'dan katılırım muhtemelen.

twitter | blog
Fero
Üye

-=Amstrad=-

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #26 : Mayıs 30, 2018, 18:18:00 ÖS »

@Fero : Lokasyon tutmuyor malesef Ben İstanbul'dan katılırım muhtemelen.

Zaman yaklaşsın da, buralardan bir daha organize oluruz. İstanbul da da örgütlenilir bakarsın

MAG-2
Üye

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #27 : Ekim 25, 2020, 21:06:58 ÖS »

https://www.youtube.com/watch?v=-SQEORSphBs&feature=youtu.be

Şöyle birşeyler var...

be.net/ozzy_
Voltron
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #28 : Ekim 26, 2020, 11:23:15 ÖÖ »

Forumdan blackturk'un de çok güzel bir yazı ve video dizisi var bununla ilgili.

https://www.commodore.gen.tr/forum/index.php?topic=13460.0

Metal grupları çok bağırıyor. haklıyken haksız duruma düşüyorlar...
Sayfa: 1 [2]   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: