Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trCommodoreCommodore DonanımC64TPC (C64'ü PC'ye Bağlar)
Sayfa: 1 [2] 3 4 ... 10   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: C64TPC (C64'ü PC'ye Bağlar)  (Okunma Sayısı 113288 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
nightlord
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #15 : Ocak 09, 2008, 02:04:26 ÖÖ »

@arda: kafa karisikligi yaratan konu portlardaki isim benzerligi c64'un normalde 1541 ile haberlestigi portun adi seri port, fakat bunun elektriksel ve protokol ozellikleri bakimindan pc'deki seri port ile bir alakasi yok. burada aeymur'un projesinde donanimdan cikan ortadaki kisa kablo (jakli olmayan) c64'un seri portuna bagli, pcden gelen (pc'nin seri portuna bagli olan) bir kablo da yine bu cihaza bagli. Yani pc uzerinde calisan yazilim ve c64tpc donanimi beraberce, commodore'un storage protokolu olarak gelistirdigi IEC protokolune uyumlu bir storage cihazi gibi calisiyor.

Bir not, bu projenin hic degisiklik gerektirmeden VIC 20, PET, ve C128 ile de calisacagini tahmin ediyorum.
Arda
Uzman

I'm *the* guy from Argleton

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #16 : Ocak 09, 2008, 22:56:39 ÖS »

evet seri port isim karmaşası yaratmış sistemi tahmin etmiştim güzel proje. hem basit, hem donanımı ellemeden yazılımla birsürü geliştirme yapılabilir. kolay gelsin Aslında bu proje ile devasa diskler yaratabilinir

Tabii kullanım alanı olmaz ama teoride aynı track'i okutarak her seferinde başka bilgi servis edilir, bitmeyen diskiniz olur, tabii c64 tarafında da bir loader yazmalı bu iş için

Aslında birsürü ide donanımı var artık. onlar da çok güzel şeyler valla

aeymur
Üye

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #17 : Ocak 10, 2008, 03:02:41 ÖÖ »

Sağolun arkadaşlar, çok moral verdiniz...
@nightlord çok teşekkür ederim, aklımda olacak.

C64TPC|Dingoo A-330
endo64
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #18 : Ocak 10, 2008, 09:50:32 ÖÖ »

@aeymur: Elinize saglik, hem yazilim hem donanim gayet guzel gorunuyor. Ben de bir tane almak isterim.
Skate
Uzman

A Sinner Scener

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #19 : Ocak 11, 2008, 01:05:20 ÖÖ »

Vice'ın Drive Emulation bölümünün kodlarını ve viceteam'in sitesinde konuyla ilgili yayınlanan dökümanları inceledim. Eğer sıfırdan bu modülü yazmaya kalkarsak %99 uyumlu bir versiyon elde etmemiz yıllarımızı alacaktır. Ancak Vice'ın source codeları çok düzenli ve drive emulasyon bölümünü bağımsız kullanılabilecek bir modül şeklinde yazmışlar. Yani ufak modifikasyonlarla kendi projelerimizde olduğu gibi kullanabiliriz. Hatta bir deneme projesi yapacağım yakında.

Kısacası benim vardığım sonuç Viceteam ile irtibata geçip onların onay ve desteğini aldıktan sonra bu projede Vice'ın drive emulasyonunu kullanabiliriz.
nightlord
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #20 : Ocak 11, 2008, 01:36:53 ÖÖ »

@skate: ilginc bi noktaya parmak basmissin. okurken ilk tepkim aslinda "viceteamden onay almaya gerek yok zaten gpl lisansli" demek oldu. Ama konuyu biraz incelemekte fayda var

Eger aeymur bu donanimi satmaz ve public domain yaparsa zaten sorun yok. eger satarsa bile pc tarafinda calisan o vice tabanli 1541 emulasyon driver'i (diye isim takiverdim) kodlarini acik tutup gpl lisansli olarak verdiginiz surece GPL lisansinin kosullarini yerine getirmis oluyorsunuz diye dusunuyorum. yapamayacaginiz tek sey, o kodu kullanarak simdi closed source bir 1541 emulasyon driver'i yayinlayip satmak olabilir.

Ama senin cevrende zaten konuyla ilgili avukatlar var onlara danisabilecegine eminim
Skate
Uzman

A Sinner Scener

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #21 : Ocak 11, 2008, 01:53:01 ÖÖ »

Bir noktaya dikkat. Ben hukuki yönden konuşmadım. "Onay ve destek" dedim. Kısacası Viceteam'e "Böyle bir proje var, Vice'ın drive emulasyon modülünü kullanmayı düşünüyoruz, ne dersiniz?" dediğimizde gelebilecek yanıtlar şöyle.

- Olur kullanın, zaten GPL...
- Elbette ki kullanabilirsiniz ancak...
- Zamanında X projesinde de bu modülü kullanmışlardı. Onların projesini bir incelemenizi tavsiye ederiz.
- Projeden bizi haberdar ettiğiniz iyi oldu, projeniz bitince haber verin belki bir tür entegrasyon yaparız.

v.s. v.s.
aeymur
Üye

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #22 : Ocak 11, 2008, 13:51:04 ÖS »

Eger aeymur bu donanimi satmaz ve public domain yaparsa zaten sorun yok. eger satarsa bile pc tarafinda calisan o vice tabanli 1541 emulasyon driver'i (diye isim takiverdim) kodlarini acik tutup gpl lisansli olarak verdiginiz surece GPL lisansinin kosullarini yerine getirmis oluyorsunuz diye dusunuyorum.

@nightlord, eğer seni doğru anladıysam bahsettiğin duruma LGPL (Genel Kısıtlı Kamu Lisansı) izin veriyor. Genelde kitaplıklarda kullanılır ve bu kitaplıkların ticari yazılımlarda da kullanılmasını mümkün kılar. Yazılımın diğer kısımlarının kapalı kalmasına ve istendiği şekilde lisanslanmasına izin verir. Projede bolca LGPL lisanslı kitaplık (GNU C Library, GTK+...) kullandım. Bu sayede platormdan bağımsızlık ta kazandım. GPL (Genel Kamu Lisansı) farklıdır ve pür özgür yazılım felsefesini yansıtır. Kod verdiği projenin de GPL olmasını bekler.

belgeler.org'da her iki lisansın gayrıresmi çevirileri var. Özgür yazılım konusuna merak duyan arkadaşlara okumalarını tavsiye ederim: http://www.belgeler.org/howto/others-f.html

@skate, 1541emu projesinde de bahsettiğin yol izlenmiş. Kodlarına bi baktım. Vice'in 1541 emulasyonu yapan kısımlarını kullanmışlar. Sende bak istersen. Vice çok başarılı ve söylediğin gibi kodları derli toplu. Ancak lisansı ticari bir yazılımda kulanılmasına uygun değil. Niyetleri gerçekten bu muydu? İrtibat kurmak faydalı olabilir. Sana hemen dönemediğim için kusura bakma.
« Son Düzenleme: Ocak 11, 2008, 16:44:52 ÖS Gönderen: aeymur » Logged

C64TPC|Dingoo A-330
nightlord
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #23 : Ocak 11, 2008, 19:15:10 ÖS »

aeymur: Aslinda LGPL ve GPL lisanslarinin ikisinin de "ticari" olarak kullanilmasinda sakinca yok (ticari ile ne kastettiginize bagli, ben "parayla satilan" anlaminda kullaniyorum). Senin yazdiklarindan zaten lisanslara asina oldugunu anliyorum. Tek dikkat cekmek istedigim nokta su. Seninki gibi bir projede hardware'i satip pc uzerinde calisan yazilimi GPL ile lisanslayarak dagitman mumkun. dolayisiyla GPL ile dagittigin bu yazilimi hazirlarken taban aldigin baska bir yazilimin (Vice) GPL lisansli olmasi bu konuda senin donanim satmani engellemiyor. Eger donanim satmiyuor olsaydin bile C64tpc yazilimini satabilirdin. GPL lisansli bir sw para ile satilabilir. Fakat GPL lisansli yazilimin kaynak kodlari acik olup, isteyen herkesce, run edilebilmesi, kopyalanabilmesi, ve degistirilip baska bir GPL lisansli proje uretilebilmesi gerekiyor.

Yani GPL lisansli bir proje kullanilarak baska bir yazilim uretilirse o da GPL lisansli olmak zorunda. Hatta buna bazi ortamlarda "GPL Infection" deniyor ben bu terimi sevmesem de:)

LGPL'in farki son madde (yani son ozgurluk) ile ilgili. LGPL bir yazilimi kullanarak yeni bir yazilim hazirladiginda onu istediginiz lisansla lisanslayabiliyorsunuz. Yani kendi kodlarinizi da acmak zorunda kalmiyorsunuz. tabi bu da aeymur'un de belirttigi gibi bunlarin ticari projelerde kullanimini kolaylastiriyor.

Dolayisiyla vice takiminin size "hayir kardesim bizim kodu kullanip bisey uretip de satamazsiniz" deme hakki yok teknik olarak. GPL lisansi kullanmalari bunu engelliyor Ama tabii ben burada teknik bir sohbet amaciyla butun bunlari yaziyorum. Yoksa tabii ki diyalog, kibarlik, racon ve baska bircok guzel sebepten dolayi ben olsam ben de vice takimi ile temasa gecerdim. Skate'in belirttigi gibi pekcok konuda yardimlari olabilir.

aeymur
Üye

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #24 : Ocak 11, 2008, 19:51:29 ÖS »

Haklısın nigtlord, GPL yazılımların ücret karşılığı dağıtılmasına izin verir. Ben ticari bir yazılımda kulanılması için uygun değil derken senin de özetlediğin diğer şartları kastetmiştim zaten.

C64TPC|Dingoo A-330
aeymur
Üye

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #25 : Şubat 04, 2008, 02:24:58 ÖÖ »

Arkadaşlar 1541 emulasyonu özelliğini nasipse Breakpoint'e kadar eklemiş olmayı umuyorum. Bu arada projeyi tanıtmak için ingilizce içerikli bir site de açmak istiyorum. Sitede kullanmak için görsellere ihtiyacım var. Konuyla ilgili yardımlarınızı bekliyorum, projeyi beraber tanıtalım. Benim aklımda ana görsel olarak şöyle bir sahne var: C64 elindeki TPC'yi yukarı savurmuş, RS232 kablosu kırbaç gibi sinmiş PC'nin üzerinde şaklıyor. Remin altında da "Obey Your Master!!!" yazıyor.

Sizin aklınıza başka şeyler geliyor olabilir. Paylaşırsanız sevinirim. Grafik yetenekleri olan ve yardım etmek isteyen arkadaşlar olacağını umuyorum.

C64TPC|Dingoo A-330
DevilisH
Uzman

aLWaYs AmigA

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #26 : Şubat 04, 2008, 03:08:13 ÖÖ »

aeymur, öncelikle gerçekten tebrik ederim.inşallah proje tamamlandığı zaman ilk alacaklardan da biriyim.

Bir konuda fikrimi paylaşmak istiyorum özellikle.Bu zamana kadar yabancı retrocu arkadaşlarımızın yaptıklarını forumlarımızda paylaştık.Yeri geldi Amiga 600'e rusların yaptığı ram kartı gördük yeri geldi minimig projesini gördük,yeri geldi Fransızların yaptığı başka bir ürünle karşılaştık.Her millet kendi dilinde ve ingilizce olarak birşeyler sunmuş.Tabii ağırlık biraz daha kendi dillerinde.(Bknz.Amiga 600 8 MB Ram kart örneği ) Irkcılık yapmak değil amacım ama Cihazın adı Türkçe bir kelime olsa mükemmel olurdu diye düşünüyorum.İlerde yabancı bir alışveriş sitesinde (vesalia,amigakit,..) Türkçe adıyla satılan bir C64 ürünü benim şahsi düşünceme göre mükemmel gurur verici olurdu.Yani her ay bir C64 donanımı üretsek eyvallah deyip geçerim ama nadir bir olay.

Ayrıca bu aletin adının haricinde reklamınında Türk yapımı olduğunu belli etmesi yurtdışında ülkemizi başarı ile temsil etmek gibi geliyor bana.

Katılmayan arkadaşlarım olabilir.Ben düşüncemi daha doğrusu önerimi ifade etmek istedim.

Tekrardan tebrik ederim aeymur.

aeymur
Üye

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #27 : Şubat 04, 2008, 04:08:30 ÖÖ »

Çok teşekkürler DevilisH, benim zaten böyle bir niyetim vardı. Şu ana kadar boş kaldıkça bir şeyler düşündüm ama bulamadım. Şimdi kafa kafaya vermişken ismini de hep beraber belirleyelim o zaman. Hem kulağa hoş gelen hem de akılda kalıcı Türkçe bir isim bulmaya çalışalım.

C64TPC|Dingoo A-330
DevilisH
Uzman

aLWaYs AmigA

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #28 : Şubat 04, 2008, 05:11:20 ÖÖ »

Benim ilk aklıma gelenlerden bir kaç tane yazdım aeymur.Diğer arkadaşlarda fikirlerini beyan eder ve en uygun şekilde güzel bir isim bulunur elbet.Bu konuda gerekirse forum yöneticileri bir oylama gerçekleştirebilir heralde.

Bu güzel çocuğa isim babası olmak herkese nasip olmaz

Eski Dost    PC64

DOST    PC64

Ay YILDIZ    PC64

Harika    PC64

ittifak    PC64

Gelecek    PC64

Ati    PC64

Kafadar    PC64

Zabıta    PC64

MeG
Deneyimli