Seri -> seri,midi devresini oluşturma sırasında amiga, seri port, midi, paralel port hakkında dökümanları ve amiga 500, 500+, atari st şemalarını inceledim. Aslında devre hazır. Bazı devre elemanları değerlerini teyit etmem gerekiyordu. Bu arada orjinal devrede bazı "doğru olmayabilecek" kısımlara denk geldim. Şöyle:
. Orjinal devrede midi konnektörleri kılıf ve orta uç şaseye bağlı. Olmamalıydı. Analog seste gürültü oluşturabilir deniyor.
. Midi hattı üzerindeki dirençler çok küçük. Normalde 220 ohm tavsiye edilmiş. 5mA civarı akım döngüsüne denk geldiği söyleniyor. Orjinal devrede 150 ohm. 4n27'deki led'in gerilim düşümü (1.3v) ile hesaplandığında 8.2 mA'e denk geliyor. Şahsen hayvanlama pahalı cihazların midi girişlerindeki optoizolatörlerin led'lerinin ömürlerini kısaltmak istemem. O dirençleri 220 ohm hatta 280 ohm ile değiştirmeyi düşünüyorum (4mA)
. Hata değil ama, şemadaki tx hattındaki diyot bzx79c, diğerini okumak için çıkarmam gerek. Her ikisi için de 5v'a yakın bir zener kullanmak yeterli olur sanırım.
Kartı, değişiklikleri yaptıktan sonra deneyeceğim sanırım (hala denemedim)
Diğer bazı durumlar:
. Amiga dahil seri portlarda hep bir line driver entegreleri var. Bu bir çeşit tampon vazifesi yapıyor. Aşırı bir durum olmadıkça zor bulunan çipler güvende sayılır. (Ekstra güvenlik her zaman iyidir tabii, içerideki bir şey bozulacağına dışarıdan takılan birşey bozulsun)
. Amiga'nın paralel portu korumasız. Pc'den dosya almak için kullanmayı düşünüyordum. Şu an doğrudan hiçbir şeye bağlayasım gelmiyor. Tampon devre ile kullanmak gerek diye düşünüyorum. Üstelik standart olmayan uçlar var
. Amiga paralel portu için sound sampler buldum

mono gerçi, basit sayılır
. Optoizolatör ile izolasyon ilk bakışta çok iyi bir fikir gibi gözüküyor. Ancak besleme dışarıdan olmalı. Besleme amiga'dan alınacaksa güvenlik olarak tampon devreden hiçbir farkı yok
. Yeni devre maliyet olarak öncekinden çok farklı değil. Kabaca 4'lü NOT, optoizolatör, rs232 level shifter, 2xmidi konnektör, 25 pin seri konnektör, 9 pin seri konnektör var. Led'leri ve midi thru'yu dahil etmedim
. Kart üzerinde ikinci bir 25pin konnektör çok yer kaplayacak. O yüzden 9pin konnektöre meyilliyim. Bir de amiga'nın seri bağlantısında standarttan farklı şeyler var. Hardware reference'de mi bir yerlerde hiçbir zaman tam bağlantılı seri kablo ile kullanmayın diyor! 9pin ile sadece gereken uçları çıkmak bana daha mantıklı ve kullanışlı geliyor. 25pin kullanılacaksa bile en azından standart olmayan uçları saklamak gerek. Lazım olduğunda (?) her zaman kart çıkartılıp doğrudan amiga'ya bağlantı yapılabilir.
. Yeni tasarımda hem amiga seri portu tarafı, hem dışarı verilen seri, hem de midi tarafında tampon devreler var. Seçme anahtarı; ne amiga seri portunu ne dışarıdan gelen midi ya da seri elektrik bağlantılarını ellemiyor.
. Daha güvenli olması için komple optoizolatörlü, ayrı kendi beslemesi olan bir ara kutu olabilir
. Ya da internal, içeriden rx tx uçlarının arasına giren bir kart.
. Amiga'nın, hatta c64, atari vb birçok bilgisayarın joystick portları korumasız. Uçlar doğrudan o zor bulunan entegrelerden geliyor. Tamam, zamanında mesele maliyetmiş ama şimdilerde bunların bozulmadan kalması daha önemli