Ana Sayfa
Amiga Dokumantasyon Projesi
Medya
Yardım
Ara
Giriş Yap
Ziyaretçi
. Lütfen
giriş yapın
veya
üye olun
.
1 Saat
1 Gün
1 Hafta
1 Ay
Her zaman
Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz
Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.tr
Diğer Nostaljik Bilgisayarlar
Atari
Atari SDrive-MAX
« önceki
sonraki »
Sayfa: [
1
]
Aşağı git
Gönderen
Konu: Atari SDrive-MAX (Okunma Sayısı 7266 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
phoenix
Yönetici
Atari SDrive-MAX
«
:
Şubat 02, 2019, 00:45:28 ÖÖ »
İlk deneysel heyecanım. Anlatım, ifade ve bilgi paylaşımnda eksikliklerim olursa şimdiden özür dilerim.
İlk hazır proje denemem olan SDrive-MAX, Arduino Uno tabanlı ve dokunmatik ekranlı Atari 8 bit disket emülatörü. Bu çalışma sayesinde Atari üzerinde 4 sürücüye sahip oluyoruz.
En temel özelliği, bilgisayarın çalışmasından bağımsız olarak Atr,Xex,Cas formatlarında (başka varsa denemedim,fikrim yok) imajları yerleştirmeyi veya değiştirmeyi mümkün kılması. Böylelikle gücü kapamadan, 4 sürücüden birini seçip "RESET" düğmesine basıldığında, o disketteki dosyayı otomatik olarak yüklüyor.
Kullanılan parçalarda şu şekilde;
ATmega328p'li bir Arduino UNO. Kadıköy'den aldım.
2.8 "TFT dokunmatik ekran ,ILI9341 uyumlu çip ve 8 bit paralel mod. Ekranı aşağıdaki adresten temin ettim.
https://www.aliexpress.com/item/2-8-inch-TFT-color-LCD-touch-screen-module-for-Arduino-UNO-MEGA2560-R3-Development-board/32831754174.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.27424c4dh7oVG1
Micro SD kart.
1N4148 diod
Programlama için "avrdude" yazılımı.(Ek olarak veriyorum.)
https://drive.google.com/open?id=1NRLikrU-176Cq0tV0LbJ6CrWxZd-uxL0
Ardunio Uno'nun gücünü usb üzerinden alıyorum(önerilen de bu), malum Atari'nin hem kendini hemde harici bir donanımı beslemesi güç.
Sio ucu Türker Gürevin'den temin ettim. Sağolsun sonraki gün elimdeydi. Çok teşekkür ederim.
Lehimleme işlerinde Kaan Akkurt'un desteği için teşekkür ederim. Sio ucu ben lehimledim ve ayrı bir mutluluk içindeyim.
Daha detaylı bilgi için kaynak adres;
http://www.kbrnet.de/projekte/sdrive-max/index.html
Videoyu da yüklenince ekleyeceğim.
001.jpg
(72.56 KB, 1024x768 - Görüntüleme: 1177 kez.)
002.jpg
(182.97 KB, 1024x1365 - Görüntüleme: 1190 kez.)
004.jpg
(81.7 KB, 1024x768 - Görüntüleme: 1174 kez.)
005.jpg
(124.53 KB, 1024x1365 - Görüntüleme: 1169 kez.)
003.jpg
(95.09 KB, 1024x768 - Görüntüleme: 1233 kez.)
«
Son Düzenleme: Şubat 02, 2019, 01:05:04 ÖÖ Gönderen: phoenix
»
Metallic
Uzman
Ynt: Atari SDrive-MAX
«
Yanıtla #1 :
Şubat 02, 2019, 02:54:19 ÖÖ »
phoenix İlk SDrive'ın bu kadar geliştirildiğinden haberim yoktu, gündeme getirdiğin için teşekkürler. KBr ismindeki arkadaş ilk SDrive'ı temel alarak önce SDrive-NG (Next Generation), sonra SDrive-MAX'ı gelistirmiş. Bir de bunu yakın zamanda kaybettiği arkadaşı Raster'a (SDrive'ı yapanlardan) ithafen yapmış, helal olsun ne diyeyim. Kullanım açısından D0 sürücüsündeki disket imajının değiştirilememesi bana ilginç geldi. Bu D0'dan her bootlandığında SDrive'ın kontrol programı/browser'ının çalışacağı anlamına geliyor. D1'den de bootlatılabiliyormuş gerçi, ama çok disketli oyunlarda sorun çıkıyor mu diye bakmak lazım.
KNG
Üye
«
Yanıtla #2 :
Şubat 02, 2019, 07:48:30 ÖÖ »
Bir adet lehimli, bir adet lehimsiz (klasik espriyi yapmadan olmazdı
)
Tebrikler, güzel çalışma olmuş.
phoenix
Yönetici
«
Yanıtla #3 :
Şubat 02, 2019, 08:58:12 ÖÖ »
Alıntı sahibi: Metallic üzerinde Şubat 02, 2019, 02:54:19 ÖÖ
çok disketli oyunlarda sorun çıkıyor mu diye bakmak lazım.
Projenin gelişim sürecindeki bu detaylardan haberim yoktu. Sadece şunu biliyorum, SDrive-Max çıkınca sio2sd fiyatında indirim yapılmış.
Çok disket olayını da denerim. Yalnız sayısından çok henüz emin olmamakla birlikte 3-4 bootdan sonra alet tepki vermeyebiliyor. Bu durumda da atari yi kapatmak gerekiyor. Belki ileri bu daha stabil olabilir.
Alıntı sahibi: KNG üzerinde Şubat 02, 2019, 07:48:30 ÖÖ
Bir adet lehimli, bir adet lehimsiz (klasik espriyi yapmadan olmazdı
)
Tebrikler, güzel çalışma olmuş.
Teşekkürler @KNG, açıkçası uno ve ekranı birbirine takmak pratik geldiği için gözüme kestirdim projeyi. Yoksa ince işçilik falan olsa (o kısımlards da yardım aldım) pek cesaret edemezdim.
Halledelim hemen sanada
Levent (Lvnt)
Uzman
«
Yanıtla #4 :
Şubat 02, 2019, 10:38:34 ÖÖ »
Tebrikler ve teşekkürler. Sio2sd için herhalde yurtdışından alışveriş yapmak lazım, kolayca denk gelinmiyor. Böylesi hem hızlı hem ucuz. Hem de proje açık kaynak kodlu galiba. Aynı kilitlenme sorunu sio2sd'de de var. O yüzden çok da kafaya takılacak bir şey değil
Use the brute force, Luke
Metallic
Uzman
«
Yanıtla #5 :
Şubat 02, 2019, 10:49:28 ÖÖ »
Alıntı sahibi: phoenix üzerinde Şubat 02, 2019, 08:58:12 ÖÖ
Yalnız sayısından çok henüz emin olmamakla birlikte 3-4 bootdan sonra alet tepki vermeyebiliyor. Bu durumda da atari yi kapatmak gerekiyor. Belki ileri bu daha stabil olabilir.
Burada takılan SDrive-MAX değil bence, kullandığın Atari 800XL takılıyor. Bu A8 oyunlarında sık görülen bir durum. SDrive-MAX yerine SIO2PC kullansan da karşına çıkar. Atari 800XL'nin OS'unda cold/warm start mantığı var. Bilgisayar ilk açıldığında cold start yaparak açılıyor, ama reset tuşuna bastığın zaman hafızadaki magic bytes denilen baytların durumuna göre warm start yapabiliyor. Warm start yaptığında çoğu oyun bakarsın yeniden çalışmaya başlar, bazıları da takılır kalır. Sonuçta bilgisayarı ikide bir kapatıp açmak zorunda kalıyorsun. Bu sorundan kurtulmak için devresi olan ayrı bir reset düğmesi takıyorlar, ya da OS ROM değişikliği yapılıyor.
Ayrıca SIO kablosunda reset sinyali yok ve SDrive-MAX'i de SIO kablosuyla değil, bir USB kablosuyla besliyorsun. Bu durumda bilgisayarı kapatıp açtığında Sdrive-MAX'i resetlemiş olmuyorsun zaten.
phoenix
Yönetici
«
Yanıtla #6 :
Şubat 02, 2019, 11:06:40 ÖÖ »
Alıntı sahibi: Metallic üzerinde Şubat 02, 2019, 10:49:28 ÖÖ
Alıntı sahibi: phoenix üzerinde Şubat 02, 2019, 08:58:12 ÖÖ
Yalnız sayısından çok henüz emin olmamakla birlikte 3-4 bootdan sonra alet tepki vermeyebiliyor. Bu durumda da atari yi kapatmak gerekiyor. Belki ileri bu daha stabil olabilir.
Burada takılan SDrive-MAX değil bence, kullandığın Atari 800XL takılıyor. Bu A8 oyunlarında sık görülen bir durum. SDrive-MAX yerine SIO2PC kullansan da karşına çıkar. Atari 800XL'nin OS'unda cold/warm start mantığı var. Bilgisayar ilk açıldığında cold start yaparak açılıyor, ama reset tuşuna bastığın zaman hafızadaki magic bytes denilen baytların durumuna göre warm start yapabiliyor. Warm start yaptığında çoğu oyun bakarsın yeniden çalışmaya başlar, bazıları da takılır kalır. Sonuçta bilgisayarı ikide bir kapatıp açmak zorunda kalıyorsun. Bu sorundan kurtulmak için devresi olan ayrı bir reset düğmesi takıyorlar, ya da OS ROM değişikliği yapılıyor.
Ayrıca SIO kablosunda reset sinyali yok ve SDrive-MAX'i de SIO kablosuyla değil, bir USB kablosuyla besliyorsun. Bu durumda bilgisayarı kapatıp açtığında Sdrive-MAX'i resetlemiş olmuyorsun zaten.
Evet, sana yazdıktan sonra farkettim
Teşekkür ederim bilgiler için. İşin bu kısmına hiç kafa yormamıştım. Çalışmam gereken daha çok konu var sanırım
«
Son Düzenleme: Şubat 02, 2019, 11:22:07 ÖÖ Gönderen: phoenix
»
freedom
Uzman
Retro allowed me to be free.
«
Yanıtla #7 :
Şubat 02, 2019, 11:30:43 ÖÖ »
@Phoenix,
Ben foruma yetişemeden konu patlamış gitmiş.
Tebrikler.
İlk fırsatta aynısından denemek istiyorum. Malzeme siparişlerini verdim bile.
Ancak SIO ucu soket ve pinlerinden temin etmem lazım. Sn. Türker Gürevin bu konuda yardımcı olur umarım.
https://www.bulentozgur.com/retro
attilan
Uzman
«
Yanıtla #8 :
Şubat 03, 2019, 21:23:10 ÖS »
Eline sağlık Phoenix, microsd kart slotunun lcd uzerinde olması da kolaylık olmuş. Peki lcd ekranı hiç kullanmadan makinayı açtığında ekrana gelen dosya yöneticisi aracılığıyla kullanabilir miyiz?
commodore 64/64c, amiga 600, vestel msx, xbox, raspberry pi
phoenix
Yönetici
«
Yanıtla #9 :
Şubat 05, 2019, 21:19:50 ÖS »
Alıntı sahibi: attilan üzerinde Şubat 03, 2019, 21:23:10 ÖS
Eline sağlık Phoenix, microsd kart slotunun lcd uzerinde olması da kolaylık olmuş. Peki lcd ekranı hiç kullanmadan makinayı açtığında ekrana gelen dosya yöneticisi aracılığıyla kullanabilir miyiz?
Bak bunu hiç denemedim
Normalde aleti yazılım yüklü olduğu için ekran olmadan da işlem yapılaibliyor olması lazım. Sonuçta ekrana LCD nin arayüzüne paralel bir ekran geliyor ki buradan da sürücülere dosya atayabiliyorsun.Test bilgileri yakında. Okullar açılınca ilk hafta iptal oluyor bende herşey
Sayfa: [
1
]
Yukarı git
« önceki
sonraki »
Gitmek istediğiniz yer:
Gitmek istediğiniz yer:
-----------------------------
Genel Kategori
-----------------------------
=> Genel Sohbet