@BioMenace: tabiiki üstat ne demek. Sırf ben değil yanlız, daha bir çok bigili kişi var burada.
Şu nasıl olur, burada kafam karıştı gibisinden bir soru olmayınca çok da birşey çıkmaz ama vlb hakkında aklıma gelen ve bazıları beni geren birkaç meseleyi yazayım:
* vlb kartı takarken anakartı arkadan isa uzantısı olan soketin altından desteklemek lazım. Ama anakart metal parça üzerine monte edildiği için o soket altına erişmek zor olabiliyor. Ben de en son vlb kartı takacağım yuvanın altında delik benzeri oarmağımın geçebileceği metal parçaları tercih ediyorum. Olmazsa o metal üzerine alttan destek gerekecek yerlere sanayide delikler açtırılabilir
* vlb kartları sık söküp takmak iyi birşey değil, anakartı esnetiyor
* tek tek sorunsuz çalışan vlb kartları aynı anda çalıştıramadığım oldu. Bir makinada hem io kart hem vlb kartı ikisi de vlb. Onun düzenini hiç bozmuyorum. En fazla ses kartı değiştiriyorum. Onda da awe64 sorunlu

* iki vlb kart konusunda, birkaç denemeden sonra sıkılıp isa io kartı ve vesa ekran kartı takıp geçiyorum. Ekran hızı daha önemli
* anakartta turbo özelliği varsa harika, tek tuşla 8mhz çalışmaya geçiyor. Gerçek eski bilgisayar hissiyatı için bu konuda 386/sx 16-bit veri yolu olduğu için daha iyi. 486'lar hep 32-bit veri yoluna sahip
* vlb 40mhz bus hızında çok da kararlı olmayabiliyormuş. 33 mhz'de iyi. Yani cpu olarak ya 33mhz ya da 66mhz sanırım en kararlı ve hızlı tercihler oluyor.
* 50mhz bus hızında vlb çalışır mı? Bilmiyorum. Elimde 486dx50 var, anakartında vesa yok