Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trCommodoreCommodore Genelcommodore 64'de çok başarılı grafik çalışmalar..
Sayfa: [1] 2 3   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: commodore 64'de çok başarılı grafik çalışmalar..  (Okunma Sayısı 32469 defa)
0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
LW3D
Yönetici

Günü Kurtaran Avam Hiooargggh :)

Üyelik Bilgileri WWW
« : Eylül 30, 2006, 09:36:57 ÖÖ »

commodore 64'ün sınırlarını zorlayan çalışmalara bir yenisi daha eklendi. Aşağıdaki linkten bakabilirsiniz.

http://noname.c64.org/csdb/release/?id=40476

* 40476.gif (13.29 KB, 320x200 - Görüntüleme: 1389 kez.)

zıpzıp
Yeni Üye
*

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #1 : Ekim 01, 2006, 13:17:19 ÖS »

commodore 64 , 16 renk değilmiydi ? süper olmuş
Datura
Üye
**

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Ekim 19, 2006, 13:04:14 ÖS »

commodore 64 , 16 renk değilmiydi ? süper olmuş

Zaten bu resim de 16 renkli
deli_cadi
Üye
**

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #3 : Temmuz 17, 2007, 15:27:43 ÖS »

valla süper olmuş!!!!
ruzgar
Üye
**

Crusaders

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #4 : Temmuz 18, 2007, 17:18:54 ÖS »

Muhtesem bir calisma olmus
Gokhan Ozkan
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #5 : Temmuz 19, 2007, 08:41:48 ÖÖ »

Bu kadar başarılı çalışmların olması çok iyi
nightlord
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #6 : Temmuz 19, 2007, 21:49:52 ÖS »

biraz eski ama. Grafik deyince...

http://noname.c64.org/csdb/release/?id=12042

* kirsten.png (43.33 KB, 384x271 - Görüntüleme: 1361 kez.)

* hand.png (16.91 KB, 384x271 - Görüntüleme: 1692 kez.)

* madonna.png (26.01 KB, 384x271 - Görüntüleme: 1725 kez.)

* xmen.png (9.99 KB, 384x271 - Görüntüleme: 1504 kez.)
nightlord
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #7 : Temmuz 20, 2007, 02:39:16 ÖÖ »

Colors: bu calismalar tamamen gercek c64 uzerinde piksel piksel elle ciziliyor. Ortalikta ne photoshop filtresi var ne de true type font. Hatta bugune kadar c64'te true type font kullanan bir tek urun bile gormedim. Yanlis bilgi uzerinden yorumlar yapmissin.

Buraya cok dikkat bu soylediklerin c64 scene de buyuk suclamadir (sen tabi bilmedigin icin soylemissin bunlari ama ben yine de uyarayim). Ozellikle C64 grafikerleri asla photoshop, plug-in vs kullanmaz. Elinde baska tool olmadigi icin kullanmak zorunda kalsa bile resme zoomlayip pikselleri tek tek koyar. Bunun aksine kalkisan derhal afaroz edilir. Rezil rusfa olur.

c64 demolarinda 1990'larin baslarinda bir donem baska bilgisayara birsey hesaplattirip cikan animasyonu c64'te oynatma olayi populer olmustu. Sonra bir iki yil icinde bu olay yok oldu. Cunku insanlar senin bu dusunduklerini 1993 yili civari dusunup bundan vaz gectiler.

Fakaat... Capraz gelistirme denilen yani bir platform uzerinde baska platformu hedefleyen urun gelistirmek metodu da yeni cikmis birsey degil. 1980'lerde cikan cogu c64 oyununu da zamaninda oyun firmalari amiga ve PC ler uzerinde gelistiriyordu. Bu gelistirme isleminin niteligini iyi anlamak lazim. Ornegin capraz gelistirme ile kod yazmak ne demek?

bir c64 programini c64 uzerinde kartus monitorunde yazabilirsin. o zaman ornegin degisken kullanamazsin. Veya yazdigin bir programda kucuk bir hata yuzunden program kendi kendini silebilir. yazdgin kodun yaninda, kod yazmak icin kullandigin program ve baska bir suru ivir zivir zaten 64 K olan bellegin icine sigismaya calisir. Sonra yazdigin kodu bugun 20 yasina gelen 5.25'lik disket surucunle 17 yasindaki bir diskete kaydedersin. Aylarca emek verdigin urunler uzerine 2000 defa yazilip cizilmis disketlerin sagligina emanet olur.

Oysa PC de istedigin uzunlukta degiskenler kullanabilir veya kodlarini gigabaytlarca harddisklerde saklayabilirsin. CDlerde backuplarini alabilirsin. demonun test edilmesi sikistirilmasi vs hep cok daha hizli olur.

Bunlar c64 icin kod yazdigin gercegini degistirmez. Hala ayni derecede akilli olman gerekir. ama eskiyen bazi commodore donanimlarinin yerine ruhsuz pclerini kole makine olarak kullanmis olursun

Bu anlattiklarim kod icin gecerli. Genelde muzisyenler ve grafikerler tamamen gercek c64 kullanir.
nightlord
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #8 : Temmuz 20, 2007, 10:14:29 ÖÖ »

yani aslinda boyle ortaya konusmamak lazim. spesifik olarak kisi ve resim belirtmek daha dogru. ornegin su an benim daha once post ettitgim digital magic deki resimlerden bahsediyorsan, onlari yapan kisi Dane/Crest. Bu calismalarini kendi yazdigi c64 uzerinde calisan X-fli editoru ile yapiyor. Ben bunu bizzat Floppy 2005 partisinde Isvec'te gordum.

partilere gelip bazi grafikerleri is basinda izlemeni tavsiye edecegim sadece. Ben bizzat bazi piksel grafik calismalarina tanik oldum. Turkiyede bu kalitede is cikartabilen c64 grafikeri sayisi hayli az, fakat Turkiye'deki 7dx veya nightshift partilerine gelirsen orada Turbo, Hyrogen, Arcane, veya Daturayi is basinda gorebilirsin. Ozellikle Hydrogen fanatikcesine yalnizca C64 kullanir. Hatta Amiga mouse bile kullanmaz.

Onceki post'daki bilgi eksikligin oldugu yorumumu yanlis anlamissin. Su an bir ajansta grafiker olman veya gecmiste amigada grafikerlik yapmis olman scenein bugunku durumu ile ilgili bilgi eksikligini (ozellikle capraz kod gelistirme ile ilgili olanlari("pcde demo yapalim amiga1200de oynasin vs")) gidermiyor. Hatta yalnizca guncel degil butun zamanlarda bir grafikere pc'den convert yapmissin demek yapilabilecek en buyuk suclamadir. Bu C64 scene'indeki en ciddi konulardan biridir. Siradan bir olay degildir.
« Son Düzenleme: Temmuz 20, 2007, 10:16:09 ÖÖ Gönderen: nightlord » Logged
LW3D
Yönetici

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #9 : Temmuz 20, 2007, 11:11:01 ÖÖ »

Emek verip, tek tek piksel piksel çalışan birine PC'den convert etmişsin denmesi, çok hoş bir durum değil. Ama bazı çalışmaların piksel piksel çıkacağına insan inanamıyor. Yukardaki örnekler bence gerçekten sıradışı...

Bakkada
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #10 : Temmuz 20, 2007, 11:46:51 ÖÖ »

Grafikerlikte mantik olarak bir insan ne kadar yetenekli olursa olsun, belirli yuz hatlarini yalnızca yeteneği ile çizemez.

Magrur olma padisahim senden buyuk allah var.

LW3D
Yönetici

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #11 : Temmuz 20, 2007, 12:46:39 ÖS »

Birbirimizi kırmadan kapatmak değilde, birbirimizi kırmadan, fikirlerimizi paylaşalım. Benim Colors'a ve Nightlord'a katıldığım noktalar var. Colors'ın yazdıklarından sanırım Bakkada'nın çıkardığı sonucuda anlamadım. Bende PC'den C64'e convert sağlayan birçok araç gördüm. Hatta PC'de yapıp, C64'e atsam nasıl olur diye düşündüğümde oldu. Bunu ben bunu yaptım adına değil, sadece bir deneme olsun diye yapmayı düşünüyordum. Bu tür çalışmaları piksel piksel yapanlara saygı duyarım, ama yeri geldiğinde PC'den C64'e de yollarım. Onlarla aynı kefeye konulmam belki, ama scener olduğumuda kimse söyleyemez Farklı amaçlar, farklı uygulamalar. Kötü niyet olmayıp, açık olduktan sonra bence hepsine yer var. Sizlerinde bu konuda pek farklı düşüncede olduğunuzu sanmıyorum.

Bakkada
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #12 : Temmuz 20, 2007, 16:19:37 ÖS »

Tesbihi berihde hata olmaz...
Ben Colors'un yeteneginle ilgili herhangi birsey solemedim , madonnayi cizememesi de beni rahatlatmiyor Bende sistem muhendisiyim ama 3gundur bir domain replication sorununu cozemedim.Ama bunu cozebilen var.Soylemek istedigim bu imkansiz die soylemler gereksiz oluyor.Filled vector de imkansizdi , 3d icin de C64'de imkansizdi.Bir urun hakkinda  bu elle cizilemez yorumunu duyduktan sonra gercek kanit beklerim ben.Sagduyu ve tecrube cok onemli seylerdir ama her zaman %100 dogruyu gostermezler.Ayrica elestirilemez demiyorum ama elestiri farkli dogru olup olmadigini bilmedigimiz bir bilgiyi vermek ayri.Sunu herkes gonul rahayligiyla soyleyebilir : Kardes bu grafikler bence hic guzel deil....

EMREZ
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #13 : Temmuz 20, 2007, 17:04:42 ÖS »

c64 ün popüler olduğu yıllarda olsa süper derdik ama şimdi 24 bit bilmem kaça bilmem kaç pixeller varken bu grafiklere güzel demek kendimizi kandırmak olur ama c64 için çok güzel Masum)

this is amiga speaking.
nightlord
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #14 : Temmuz 20, 2007, 20:09:57 ÖS »

iste tam olarak Emrez'in son mesaji gibi mesajlarin gelmesini engellemek icin Colors'a cevap yazdim. Malesef bu eksik/yanlis bilgi uzerinden elestirme konusu boyle bir virustur ve insanlar arasinda hizla yayilir.

Colors'un ilk mesajinda iki tane sav var:
1- Bu grafikler elle c64'te cizilmemis (bu topic'e post edilen 5 resmi kastettigini varsayiyorum) Photoshop falan kulanilmis
2- bugun c64 icin gelistirme yaparken PC kullanmak cok anlamsiz.

Ilk mesajimda bu iki sav ile ilgili yanlis varsayimlari ortadan kaldirmaya calistim. Birinci sav'i tamamen ortadan kaldiramam. Kisi istedigine inanir. Ama bu savin pekcok aktif c64 grafikerini saibe altinda birakmaya yeltenen guclu bir suclama oldugunu Colors'a anlatmaya calisiyorum

Ikinci sav'in ise yanlis oldugunu kanitlayabiliyorum. Capraz gelistirme artik pekcok zaman elimizde kalan tek uretme yolu. Avantajlarinin yaninda cok onemli olan tarafi, artik 20 yillik disketlere calismalarimizi saklayamayacagimiz. Bu gercegi C64 icin bu yillarda birseyler uretmeye calismayan bir kisi gozden kacirabilir bunu anliyorum. Malesef google bu konularda cok sey soylemiyor. Pouet ise c64 scene acisindan neredeyse tamamen gozardi edilen bir sitedir. Google bunu da soyleyemez. Ha bu arada google sizi partilere goturup piksel grafikerleri ile tanistirmaz da.

Dolayisiyla mesajlarimda sabirla bu bilgileri ulastirmaya calisiyorum ki bu virus daha fazla yayilip, insanlar yapilmasi 80-90 saat suren bir piksel grafige bakip da "yapilmasi 5 dakika surmus 24 bit cok pikselli calisma varken buna guzel dersek kendimizi kandirmis oluruz" demesin hicbir zaman.

Ama heyhat:) bu anlatmaya calistigim seylere karsilik Colors beni eski manasiz scene tartisicilari ile esdeger tutuyor Bana google da aratinca cikanlardan bahsediyor.

Ortada kimse icin kirilacak birsey yok. Sadece teknik olarak yanlis soylemler ve bunlara verilen cevaplar var.

LW3D: PC'den grafik convert etmekte kendi basina yanlis olan birsey yok. Yanlis olan PC'den convert ettigin seyi baskalarina Piksel grafik diye satmaktir. Iste bu buyuk bir suctur c-64'te. Birisine bunu yaptigini soylemek de buyuk suclamadir bu yuzden. Yoksa demolarda bile convert oldugu acikca belirtilerek kullanilan grafik ogeler oluyor zaman zaman.
Sayfa: [1] 2 3   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: