Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
Sayfa: 1 [2] 3 4 ... 8   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: [Restorasyon] High Speed  (Okunma Sayısı 63096 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
ggolem
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #15 : Haziran 29, 2019, 14:48:57 ÖS »

Butun oyunlar, ki 8-10 bin oyun var, onume konulsaydi, en cok oynayacagim sira asagidaki liste gibi oluyordu. O yuzden bu kadar kotu durumdaki bir High Speed'i almaya karar verdim. 9. sira hic fena degil. 2. siradaki oyun zaten High Speed'in 2. versiyonu. Konu ayni, sadece cok daha zengin bir playfield var ve DMD var Get Awayde. Turkiyede oyle canimizin istedigini alma sansimiz da yok sonucta. Bu listedeki oyunlardan Scared Stiff ve High Speed haric digerlerini oynadim. Bazilarini cok oynadim.  High speed ve Scared Stiff'i ise sadece Pinball Arcade'de oynadim.

Pinball Arcade, belki bilenler vardir, tilt simulasyon yazilimi. Simulasyon kismina diyecek yok, bana cok basarili geldi. Arayuz ve sunum, cok daha iyi olabilirdi. Mesela o kadar detayli yapilmis 3d masalar var ve icinde rahat rahat gezip zoomlama yok. Yada 50 tane oyun yuklu ise, her defasinda 25. ye kadar ok tusu ile tek tek inmek gibi sacmaliklar var, insan bir search koyar, yada cok kullanilanlar falan gibi bir liste tutar. Mac ve windows ve mobil versiyonlari var.

Cok sayida populer Williams tilt makinesini koymuslar. 2018 de Williams ile lisansi yenileyememisler ve Williams oyunlari kaldirilmis. Fakat, torrent uzeirnden butun oyunlar icinde olan halini bulmak mumkun.  Digital kisim ise, soylediklerine gore, oyunlarin epromlari emule edilerek yapilmis. Konus sesleri, muzikler, oyun algoritmalari vs epromlardan yani. O yuzden bir ekranda elde edilebilecek en iyi sonuc diyebilirim. Gercek makinenin yerine olur mu? Bana gore asla.

Hem oyunu tanimak gormek hem de restorasyon sonrasi ayarlarini orjinaline yakin yapmak icin bence iyi bir arac. Aslinda icinden gorselleri RIPleyebilsem belki eksik bazi yerleri tamamlamak icin faydali olabilir.

Cok iyi bildigim bazi oyunlari oynayarak test ettim, fiziki simulasyon 1-1 diyecegim kadar iyi. Mesela gercek makinede tam olarak nerde basarak topu nereye atacagimi bildigim seyi simulasyonda deniyorum farki anlayamayacagim kadar aynisi oluyor.

1. Scared stiff
2. Get away (High Speed 2)
3. Elvira and the party monsters
4. Bride of pinbot
5. Twilight zone
6. Medieval madness
7. Terminator2
8. Pirates of Caribbean
9. High speed
10. Apollo13
11. Fun house

ggolem
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #16 : Haziran 29, 2019, 15:02:01 ÖS »

Eger $150 verecekseniz, tilt makinesi ayagini Turkiyede kolayca temin edebilirsiniz. Kullanilmislarinin Amerika satisi $10-$15 civarinda. Amerika disinda biraz daha pahali piyasasi. Almanyada €65'e 4 tanesini alabiliyoruz. Fakat Turkiyeye kargolamiyor, avrupa icine €40 civarina kargoluyorlar. Amerikada sifirini isterseniz $80 civari. Turkiyeye kargo, $100-$140 civari. O da gumrukten gecer mi ne olur bilinmez.

Yani buyuk yada cok agir parcalarda olan sorun tilt makinesi ayaklari icin de gecerli.

Turkiyede ayni ayagin uretilmesi konusunu da sorusturdum, pratik bir cozum yok. Bu ayaklarin uretildigi metodu uygulasak (roll form), 10.000 metre civari islem altinda fiyat yuksek oluyor. 10.000 mereden de herhalde 8000 ayak cikar.

Dandirik 4 tane demir parcasinin bana maliyeti 500TL ile 1000TL arasinda 

ggolem
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #17 : Haziran 29, 2019, 15:09:21 ÖS »

Neyse, o isi bi sekilde cozucez. Belki bir yurt disina giden biri, yada belki ben gidince yanimda getirecegim herhalde.

Bizim bacaksizin, diger eksiklerini de onden tespit etmem gerekiyor ki, yanimda getirme isi daha verimli olsun. Parca temini problem bir konu olmasaydi, Once kasadan baslayayim, sonra backbox, sonra playfield, sonra elektronikler diye daha keyfi bir sira ile gidecektim. Yine benzer bir sira ile gidecegim sanirim, ama o zaman digerlerine elimi bile surmeyecektim basladigim parcayi bitirene kadar. Simdi ise once bir herseyin uzerinden gecip, bana lazim olacak satin almam gerekecek herseyi tespit etmem gerekecek.

Once oyun hakkinda ki en fazla toplu bilginin oldugu oyunun manual'ini temin etmek gerek, Yavuzun da yaptigi gibi. Oyunu satin aldiginizda yaninda geliyor bu kitapcik, ve oyuncu icin nasil oyunanir bu oyun, kitapcigi degil, teknik servis kitapcigi.

Neyseki internetten buluyorum ve bastiriyorum.

* manual.JPG (388.71 KB, 901x1600 - Görüntüleme: 1424 kez.)
muhendis
Ziyaretçi
« Yanıtla #18 : Haziran 29, 2019, 15:21:05 ÖS »

hayırlı olsun epey bakım istiyor makine güle güle kullanın
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #19 : Haziran 29, 2019, 16:51:36 ÖS »

abi bazı şeyleri aklıma geldikçe  yazayım...

sadece manuelden ürün kodlarına. bakarak alman gerekenler;

- tüm solenoid sleeve leri
- tüm yaylar
- tüm plastik postlar
- tüm lastikler

bunları bir de 1-2 tane fazla yedekli alırsan da iyi olur

ercanersoy
Deneyimli

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #20 : Haziran 29, 2019, 20:28:02 ÖS »

Hayırlı olsun.
ggolem
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #21 : Haziran 29, 2019, 22:40:22 ÖS »

Oyunun kitapcigi olmasa bu mereti restore etmek baya daha zor olurdu. Cok iyi kaynak.

https://www.ipdb.org/files/1176/Williams_1986_High_Speed_Instruction_Manual.pdf

Kitapciktaki listelere bakilirsa, en az 64 yanip sonen lamba var. Zaten 8x8 matris tarama ile calisan sistemde 64 lamba oluyor, tum hatlar kullanilmis. Bazi hatlarda birden fazla lamba da vardir. En az 10-20 tane sabit yanan lamba vardir General Illumination konusu (GI), 53 switch, 11 tane flasher lamba, sanirim 14 de selenoid var. 280 civari numaralandirilmis parca var. Bunlarin bazilarindan 3'er 4'er tane olabiliyor.

Bu kadar seyin icinde hangi malzemem eksik, restorasyonu bitirmeden bilmem gerekiyor ki alisverisi onceden yapabileyim. O yuzden kendime google sheets'de bir malzeme listesi olusturuyorum, kitapciktaki gorselleri de kullanarak, buradakileri tek tek kac tanesi eksik tespit edip, temin etme yollari arayacagim. Ayrica boyle bir listeden kontrol ettiklerimi isaretleyerek giderek birseyi atlama olasiligimi azaltacagim.

Boyle diyorum cunku Yavuz uyardi, bu kirapciklarda hatalar eksikler olabiliyormus. Cok normal, oyun prototip asamasinda iken hazirlanmaya baslaniyor bu materyal, sonra imalat sirasinda, yada 1-2 versiyon sonra bazi seyler degistiriliyor.

Yavuz bu uyariyi yaptiktan sonra hemen 1-2 farklilik gordum bile. Backbox uzerinde bir polis isigi var, onun kirmizi kapagina montaj icin ek vida koymuslar, manuelde sadece klipslerle tutturulmus gorunuyor. Herhalde sonra problem oldu saglam durmadi, vidalamaya karar verdiler.

* High Speed Parca Alisverisi.pdf (837.11 KB - Yükleme: 231 kez.)
ggolem
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #22 : Haziran 30, 2019, 15:46:39 ÖS »

Alet ortaligi dagitti. Kocaman sey, ayagi da yok (sanki olsa ne fark edecek). Playfield ve backbox da ana kabinden ayri. Hepsini yere koyunca baya bir yer kapliyor meret. Cami da ayri duruyordu banyoda, nedense ona taktim durup dururken, sunu hadi bi temizleyim. Boyle plan disi islerden uzak durmak lazim aslinda.

Deli bir toz tabakasi vardi uzerinde. Oyle ufleyince gidenlerden degil. 8 bar hava ufleyince bile gitmiyor. Verdim suyu. Bir camur akti. Kurudu. Simdi hem banyo camur, hem cam camur. Saglam bir temizleyicim vardi, cam cok umursadigim bir parca olmadigi icin, onunla sildim. Toz/camur turevi seyin cogu gitti. Side rail denilen yan profillerin arasinda bir de cami kavrayan, camin uzerinde gidip geldigi bir malzeme var. Herhalde o polimer zamanla camdaki bazi toz pas ve muhtelif bir takim kirlerle birlesip yeni bir pislik uretmis, o silerek gitmiyor. Ben de yeni bilenmis bir iskarpelayla kazidim. Cikinca birsey kalmiyor artik. Ama camin temiz hali de cizik icinde.

Cam bence orjinal degil. Gordugum kadariyla pinball camlari 3/16" oluyormus. (4.7mm) Kumpasla cam kalinligini olctum 4.7mm. Cam belki de orjinaldir. Bizden 4mm pencere cami almis olsalar 4.7 olmazdi sanrim.

O zaman bu camikurtarmayi deniycez mecburen, orjinal oldugunu bile bile bunu atamam kolay kolay. Turkiyede kolay temin edebilecegim tek parcasi, orjinal kalmis iyi mi.  

https://youtu.be/QvjsFzJ0jvs

* pfglassdirtA.JPG (518.4 KB, 1980x1485 - Görüntüleme: 1335 kez.)
« Son Düzenleme: Temmuz 01, 2019, 19:25:50 ÖS Gönderen: ggolem » Logged
ggolem
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #23 : Temmuz 01, 2019, 12:13:31 ÖS »

Cam bir yana, ufak ufak eksikleri ve bozuklari tespite baslayayim dedim.

Ilk gozume carpan, oyun alani oyuncaklarinan biri eksik. Hatta soyle soyliyim, bu oyunun oyun alanina ozel uretilmis tek oyuncak eksik. Orjinali $80, reproduksuyonu $45 civarina satilan basit bir obje.

Rampa uzerindeki trafik isigi yok. Belki kasanin icindeki pisligin icinde bir yerlerdedir, olmaz ya diyerek, kasanin esas pisini temizlemeye karar verdim.

Su pislikten bahsediyorum:

Rahat 2-3 avuc toz kir kum toprak ip orumcek agi lastik tozu sigara izmariti kombinasyonunun icinde tek tek parmaklamak istemedigim icin, icindeki lambalari aldiktan sonra supurge ile giristim. Tam olarak supurge denemez aslinda.

* junk2.JPG (772.38 KB, 1920x1440 - Görüntüleme: 1311 kez.)

* junk1.JPG (837.52 KB, 1920x1440 - Görüntüleme: 1327 kez.)
ggolem
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #24 : Temmuz 01, 2019, 12:20:04 ÖS »

Sunu kullanarak girisiyorum. Maksat icindeki pisligi ayri bir kaba almak aslinda. kendi uydurdugumuz bir siklon cokturucu var arada, kovasini bosalttim, vakum ona toparladi herseyi. Sonra icinden ayikladim gozle gorulur parcalari.

https://youtu.be/AbYCe5iWpg8

Kalan tozu da kompressorle kova icinden kontrollu bir sekilde ufletip dogaya kazandirdim. Dipte kalanlar kucuk tel parcalari, direnc, diyot, ve bir dolu asiri paslanmis vida, 1-2 tane de plastik kor somun:

* shopvac.JPG (381.22 KB, 1280x960 - Görüntüleme: 1271 kez.)

* shopvac2.JPG (621.48 KB, 1920x1440 - Görüntüleme: 1194 kez.)
« Son Düzenleme: Temmuz 01, 2019, 19:26:35 ÖS Gönderen: ggolem » Logged
ggolem
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #25 : Temmuz 01, 2019, 12:30:35 ÖS »

Simdi bi soru, youtube videolari  neden cikmiyor? Youtube butonu ile ekliyorum, tam linki de yazdim, sadece video kodunu da yazdim cikmiyor bir sekilde, bilen var mi?
evreno
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #26 : Temmuz 01, 2019, 12:42:59 ÖS »

kolay gelsin
başlığa mesaj yazarken youtube simgesine bastıktan sonra url yi tam olarak yazmayın örnek link bu : https://youtu.be/QvjsFzJ0jvs bunun sadece QvjsFzJ0jvs kısmını tagların arasına yazın
eski mesajlarınızda da düzenle ile onları da düzeltebilirsiniz
fort_apocalypse
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #27 : Temmuz 01, 2019, 12:45:12 ÖS »

Simdi bi soru, youtube videolari  neden cikmiyor? Youtube butonu ile ekliyorum, tam linki de yazdim, sadece video kodunu da yazdim cikmiyor bir sekilde, bilen var mi?

Youtube videolar bende de, bilgisayarda hiçbir browserda (explorer, firefox, chrome) çıkmıyor, ama android telefonda çıkıyor.

ggolem
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #28 : Temmuz 01, 2019, 19:04:30 ÖS »

kolay gelsin
başlığa mesaj yazarken youtube simgesine bastıktan sonra url yi tam olarak yazmayın örnek link bu : https://youtu.be/QvjsFzJ0jvs bunun sadece QvjsFzJ0jvs kısmını tagların arasına yazın
eski mesajlarınızda da düzenle ile onları da düzeltebilirsiniz

Oyle de yaptim, olmuyor. Dun koydugum da bozulmus, o cikmisti  aslinda koydugum zaman
ggolem
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #29 : Temmuz 01, 2019, 19:22:35 ÖS »

Forumda sorun var, herhalde birseyleri guncellediler. Ben koydugumda full URL koymustum youtube butonu ile, calisiyordu. Simdi sadece video kodu bekliyor, ama basina malesef http://youtube.... / kendi koyuyor. forum sayfasi https:// ama koydugu youtube linki http://  browserlarin cogu buna izin vermez. https sayfadan http yuklemeye izin vermedi hatasi veriyor.
Sayfa: 1 [2] 3 4 ... 8   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: