Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trCommodoreCommodore GenelC64 Yükleme yaparken başka işlem yapamıyor mu
Sayfa: [1]   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: C64 Yükleme yaparken başka işlem yapamıyor mu  (Okunma Sayısı 6729 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
HkRecai
Uzman

Üyelik Bilgileri
« : Ekim 14, 2019, 10:49:10 ÖÖ »

Selam arkadaşlar, Commodore 64 oyunlarında dikkatimi çeken bir şey var.
Nerdeyse bütün tosec arşivini 15 senede peyder pey elden geçirdim. Sanırım Commodore 64'te imkansız olan bir şey var.
Kaset yada disketten yükleme esnasında klayve yada joystick etkileşimli bir işlem yapılamıyor.

LOADING yapıyorum, Loading yapana yılan bile dokunmaz dercesine loading ekranları hep klavye ve joystiğe kilitli, borderler renk cümbüşü yada ince çizgiler şeklinde kilitlenmiş ekran oluyor.

Yani varsa da ben görmedim yada hatırlamıyorum. Oysa bu durum çoğu Amiga 500 yada 1200 de çok sıradan bir olay, oyun içinde yükleye yükleye gidersiniz, oyun bir yandan rami boşaltır ve aynı anda yükler, oyun oynarken flopy sürücüden çıkan cızrt seslerini saymazsak yükleme yapıldığının farkına bile varılmaz.

Sanırım C64 için böyle bişey donanım olarak imkansız herhalde.

* swiv.png (6.22 KB, 384x272 - Görüntüleme: 623 kez.)

* swiv2.png (2.25 KB, 384x272 - Görüntüleme: 627 kez.)
Gökçe Bozkurt
Deneyimli

Nigripinis

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #1 : Ekim 14, 2019, 10:58:20 ÖÖ »

64 k bilgisayardan multitusking beklemek haksızlık değil mi ?
Bırakın sadece oyun oynatsın..

A4000|FastlaneZ3|RetinaZ3|Tandem Ide|CF
A2000|G-Force 040/33|Cybervision64-3D|
A2000|Mobo|GVP HX-2000-II|Supra 8Mb
A2000|Mobo|8Up!6Mb
A1200|PPC 040/25/200|Mediator Sx|Vodoo4500|256Mb
A1200|Hawk 8Mb|CF
A1200|Mobo|Elbox 4Mb
A600|ACA030|Indivision ECS|A604|CF
A600|Mobo|A
Levent (Lvnt)
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Ekim 14, 2019, 11:01:11 ÖÖ »

Swiv resimlerini de koymuşsun üstat, tevafuk olmuş c64 swiv zamanında arcade makinelerindeki gibi oyun devam ederken disketten ara yükleme yapmasıyla ünlüydü. Zamanında ataricilerde onu oynardım, disketten yüklerken helikopterin düşman gelmeden ilerlediğini hatırlıyorum. Hatta commodore dergisinde oyun açıklamasında da var. Hatta avatarımda bile c64 swiv var

ekleme: dergide anlatılan amiga versiyon galiba, mayıs 91, 63.sayı.
« Son Düzenleme: Ekim 14, 2019, 11:14:28 ÖÖ Gönderen: Levent (Lvnt) » Logged

Use the brute force, Luke
fort_apocalypse
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #3 : Ekim 14, 2019, 11:02:47 ÖÖ »

Kasetten yükleme yaparken, müzik çalar, resim gösterir hatta basit bir başka oyun bile oynanabiliyor. Bakıyım, bulabilirsem oyunlu örnek eklerim. 

HkRecai
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #4 : Ekim 14, 2019, 11:22:37 ÖÖ »

Levent (Lvnt), Sabah SWIV canım çekti C64'te oynayayım dedim, Amiga'daki gibi sanmışım oynadım oynadım ilk boss'ta hop yükleme ekranı çıktı. Oysa Amiga'daki gibi oynamaya devam ederken işi bitmiş kısımları Ram'den atıp yükleceğini sanıyordum.

fort_apocalypse evet resim ve müzik oluyor ama klavye yada joystik girişi hiç görmedim sanırım.
Levent (Lvnt)
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #5 : Ekim 14, 2019, 13:02:41 ÖS »

Levent (Lvnt), Sabah SWIV canım çekti C64'te oynayayım dedim, Amiga'daki gibi sanmışım oynadım oynadım ilk boss'ta hop yükleme ekranı çıktı. Oysa Amiga'daki gibi oynamaya devam ederken işi bitmiş kısımları Ram'den atıp yükleceğini sanıyordum.

fort_apocalypse evet resim ve müzik oluyor ama klavye yada joystik girişi hiç görmedim sanırım.

Ben ilk boss'a geldim ama henüz geçemedim Benim hatırladığım yukarıda yazdığım gibi, ama 25 - 30 yıl geçmiş yanlış hatırlıyorumdur belki.

ilkerficicilar
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #6 : Ekim 14, 2019, 13:23:14 ÖS »

Aslında iyi fikir.

LOAD"FILANCA",8,1

dedikten sonra bekleyeceğimize o arka planda yüklerken

bir şeyler yapıp hatta

LOAD"FALANCA",8,1

diyerek bu yüklemeyi de sıraya almasını sağlayabiliriz.

Özellikle bir şeyler geliştirirken farklı parçaları arka planda ayrı ayrı sırayla yüklemesini sağlamak hoş olacak.

Bir kurcalayayım bakalım.

http://cbm.ficicilar.name.tr/ - Commodore Hacking
izmirmaster
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #7 : Ekim 14, 2019, 13:57:17 ÖS »

aynı dönemin IBM PC 640KB ram ile de bu işleri yapamıyor, AMIGA yapıyor ama ne derece performans olur orası ayrı

GEOS ile olabilirmi diye düşünüyorum ama?

fort_apocalypse
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #8 : Ekim 14, 2019, 15:08:12 ÖS »

Ekteki .zip içindeki "Ghostbusters (Europe) (Ricochet) (Budget).TAP" oyun yüklenirken başka oyun oyananabiliyor.

Başka örnekler de vardı ama şu an için bunu bulabildim. emulatorde deneyebilirsiniz.

Ek: Exploding Fist (Europe) (Budget).tap  oyununda da aynı durum sözkonusu.

* Ghostbusters (Europe) (Ricochet) (Budget).zip (41.11 KB - Yükleme: 207 kez.)
* Exploding Fist (Europe) (Budget).zip (56.01 KB - Yükleme: 196 kez.)
« Son Düzenleme: Ekim 14, 2019, 15:16:27 ÖS Gönderen: fort_apocalypse » Logged

Levent (Lvnt)
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #9 : Ekim 14, 2019, 15:24:55 ÖS »

aynı dönemin IBM PC 640KB ram ile de bu işleri yapamıyor, AMIGA yapıyor ama ne derece performans olur orası ayrı

GEOS ile olabilirmi diye düşünüyorum ama?
PC'lerde tsr'ler ile gariban multitasking'ı yapılabiliyordu. Tsr mod müzik çalarlar falan vardı sanki.

wizofwor
Genel Yönetici

Gosub ile gidilen yerden goto ile dönen adam

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #10 : Ekim 14, 2019, 15:56:20 ÖS »

Commodore 64 yükleme yaparken ikinci bir iş daha yaptıran tekniğe "IRQ loader" deniyor. Demolar için gayet sıradan bir şeydir, ama ticari işlerde pek rastlayamazsınız. Kodlaması zordur. Klavye ve joystick girişleri için kullanılan standart bellek adresleri datasette tamponuyla çakıştığı için, teyp yüklemesi sırasında ve joystick kullandırmak daha da zordur. İmkansız değildir ama biraz uğraştırır :p

HkRecai
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #11 : Ekim 14, 2019, 17:22:17 ÖS »

Ekteki .zip içindeki "Ghostbusters (Europe) (Ricochet) (Budget).TAP" oyun yüklenirken başka oyun oyananabiliyor.

Başka örnekler de vardı ama şu an için bunu bulabildim. emulatorde deneyebilirsiniz.

Ek: Exploding Fist (Europe) (Budget).tap  oyununda da aynı durum sözkonusu.

40 yıllık C64 oyun hayatımda ilk kez böyle bir şey görüyorum, yükleme yapılırken oyuncunun teri soğumasın, canı sıkılmasın bağbında, bir şey daha öğrenmiş olduk. Teşekkürler paylaşım için.
fort_apocalypse
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #12 : Ekim 14, 2019, 17:33:17 ÖS »

Rica ederim, bir şey değil.
Commodore64 her zamanki gibi bizleri şaşırtmaya devam ediyor.

Sayfa: [1]   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: