Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trGenel KategoriGenel SohbetGümrük Müdürlüğüne Nasıl Fatura İbrazı Yapacağım? (CİMER Geri Dönüş Yaptı)
Sayfa: 1 [2] 3   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Gümrük Müdürlüğüne Nasıl Fatura İbrazı Yapacağım? (CİMER Geri Dönüş Yaptı)  (Okunma Sayısı 14172 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
fort_apocalypse
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #15 : Temmuz 02, 2020, 17:23:30 ÖS »

Sağol Oğuzhan.

İşin parasında değilim de bu sıcakta beni yoracaklar hiç sebepsiz, 3-4 vasıta değiştirmek gerekiyormuş. Bakırköy'den İkitelli Başakşehir'e gitmek için.

Oğuzhan
Genel Yönetici

There's no place like 127.0.0.1

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #16 : Temmuz 02, 2020, 17:30:10 ÖS »

İstanbul güzel ama sahipleri pek yaman

Ankarada paketim gümrüğe takılınca, nerede olursam olayım trafikte 15 dakika sürüyor diye canım sıkılıyor

Amiga 500/500+/1200/4000
Commodore 64
Atari 1040STe/Falcon 030/Jaguar/2600
Roland MT-32 Rev.A&B/SC-88
Sony PS 1-2-3-4-5/PSP/PVM 9"/TV 9"/TV 11"
Sega SMS2FR/MD1FR/MD1JP/MD2/Saturn/Dreamcast/GG
Nintendo NES/SNES/DMG/GBC/GBP/GBA/GBASP
fort_apocalypse
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #17 : Temmuz 14, 2020, 17:54:37 ÖS »

Yurtdışından, benzer üründen, çok sayıda almak isteyen arkadaşları uyarmak için yazıyorum.

Bir süre önce 7 çeşit PCB baskı siparişi verdim, Çin'deki firma her birinden en az 5 tane basıyor, 10 tane de bastırsanız 5 tane de bastırsanız fiyat aynı, 5 dolar. Doğal olarak ben de 7 çeşit plaketin her birinden 10'ar tane ısmarladım, kargo hariç 35 dolar tuttu. Paket ağırlığına kargo bilgilerinde 900gr. yazılmış.

Yaklaşık bir haftada Türkiye gümrüğe ulaştı, ama bir türlü gümrügten çıkmayınca telefon ettim sordum, "size yazı gönderilmiş, buraya gelmeniz gerekiyor." denildi.

Bakırköy'den Başarşehir'deki gümrüğe gitmek için bir dolmuş ve 3 metro değiştirmek gerektiği ve corono salgını tehlikesi olduğu için email ile ürünün faturasını gönderdim, ticari amaçlı değil, kişisel kullanım amaçlı satın alındığını, ürün tek bir tane satılmadığı için mecburen 10'ar tane aldığımı yazdım, "başka bilgi gerekiyorsa beni bilgilendirin göndereyim" dedim, salgın yüzünden hayatımı tehlikeye atmak istemediğimi belirttim.

"gönderi ticari değer arz ettiğinden gümrüğe gelmeniz uygun görülmüştür." diye cevap geldi.

Ben de hobi için hasta olmayı göze almadığım için Gümrük müdürlüğüne gidemedim. Gitmiş olsam da sonucun ne olacağı belli değildi.

Gönderilen yazıda belirtilen süre geçmiş olmasına rağmen plaketlerin Çin'e geri gönderildiğine dair herhangi bir bilgi yok. Ney

Benim üzüldüğüm konu; devlet büyüklerimiz "Hayat eve sığar" kampanyası yapıyor, mecbur değilseniz evden çıkmayın diyor, devletin memuru 35 dolarlık paket için 4 vasıtaya binip oraya gitmemizi istiyor. Paket Çin'e geri yollansa herkes kaybedecek, ben ürüne kavuşamayacağım, devlet alacağı gümrük vergisini alamayacak. Özel imalat plaketler gümrük satışında da satılamaz çünkü sadece benim bildiğim bazı detaylar sözkonusu, alan kişinin yapıp çalıştırması mümkün olmaz. Çok yazık.
« Son Düzenleme: Temmuz 14, 2020, 18:06:17 ÖS Gönderen: fort_apocalypse » Logged

ibo1973
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #18 : Temmuz 14, 2020, 19:50:56 ÖS »

doğru olanı yapmışsın riske girmeye gerek yok. En iyisi sağlık bakanlığına ve cimere durumu anlatan bir mesaj atmak olur sanırım.
fort_apocalypse
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #19 : Temmuz 14, 2020, 22:47:00 ÖS »

doğru olanı yapmışsın riske girmeye gerek yok. En iyisi sağlık bakanlığına ve cimere durumu anlatan bir mesaj atmak olur sanırım.

Memur da işini yapmaya çalışıyor, yönetmeliklerin dışında bir uygulama değildir, şikayeti gerektirecek bir uygulama olduğunu düşünmüyorum. Sağlık olsun.

Sadece arkadaşların yurtdışı alışverişlerde bu konuya dikkat etmeleri için paylaştım. Belki üst seviyelerden birinin gözüne çarparsa yönetmeliklerde salgın hastalığa yönelik özel düzenleme yapılır.

Vatandaşlık numaramı sisteme girseler, benimle ilgili her tür bilgiye ulaşabilirler, benim bizzat oraya gidip sözlü beyanda bulunmam gerekliliği çok eski bir yasal düzenlemeden kaynaklanıyordur, muhtemelen.

ibo1973
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #20 : Temmuz 14, 2020, 23:14:50 ÖS »

Memur da işini yapmaya çalışıyor, yönetmeliklerin dışında bir uygulama değildir, şikayeti gerektirecek bir uygulama olduğunu düşünmüyorum. Sağlık olsun.

Sadece arkadaşların yurtdışı alışverişlerde bu konuya dikkat etmeleri için paylaştım. Belki üst seviyelerden birinin gözüne çarparsa yönetmeliklerde salgın hastalığa yönelik özel düzenleme yapılır.

Vatandaşlık numaramı sisteme girseler, benimle ilgili her tür bilgiye ulaşabilirler, benim bizzat oraya gidip sözlü beyanda bulunmam gerekliliği çok eski bir yasal düzenlemeden kaynaklanıyordur, muhtemelen.

şikayet değil bir gerçek bildirmez iseniz haberleri olmaz ve bir düzelmede olmaz .
fort_apocalypse
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #21 : Temmuz 14, 2020, 23:21:35 ÖS »

Haklısınız.

Verminaard
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #22 : Temmuz 14, 2020, 23:43:06 ÖS »

Şimdi gitmediğin iyi olmuş aslında çünkü boşa gidecektin, bir kez sana gelen paketin "ticari" içerik olduğuna zaten karar vermişler, muhtemelen aynı şeylerden adetli olduğu için böyle bir kanıya vardılar. Gitseydin sana bu malı çekmek için beyanname açman gerekiyor diyeceklerdi. Bu beyanname işi de söylendiği kadar kolay değil zaten 35 dolarlık bir şey için hiç değmez. Değse bile bir gümrük komisyoncusuyla anlaşmadan kendi başına yapman mümkün değil. Neticede aslında kâğıt üzerinde ithalat yapıyorsun. En sağlıklı ve kesin yöntem bir gümrük komisyoncusundan "rica" etmek. Onlar da içeride birilerinden "rica" ediyor, senin iş 300-500 Allah ne verdiyse halloluyor. Bu arada gümrük kayıtlarına "ticari" olarak işlenen bir şeyi hiçbir şekilde değiştirmezler. Fatura ibrazı, gelen malın değeri belli değilse ya da memur ikna olmadıysa istenen bir şey. Buradaki durum çok farklı. Samimi olduğun bir gümrük komisyoncu firma varsa onlar belki "ricasız" halledebilir, onun dışında başka yolu yok.

Edit: Paket geri gönderildiği zaman takip numarasından bakınca görülüyor. Aynı numarayla yollanıyor çünkü.
« Son Düzenleme: Temmuz 14, 2020, 23:57:08 ÖS Gönderen: Verminaard » Logged
fort_apocalypse
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #23 : Temmuz 15, 2020, 00:18:20 ÖÖ »

Zeten ticari olmayan bir gönderiyi ticari gönderi olarak beyan edip teslim alamam, gerçeğe aykırı beyanda bulunmak benim yapacağım bir şey değil. Allah beni yalan söylemek zorunda bırakmasın.

Verminaard
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #24 : Temmuz 15, 2020, 00:26:51 ÖÖ »

Zaten sen herhangi bir yalan beyanda bulunmuyorsun, hatta beyanda da bulunmuyorsun. Onlar zaten karar vermiş bunun ticari olduğuna sana bunu almak istiyorsan ithalat yapacaksın diyorlar.
fort_apocalypse
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #25 : Temmuz 15, 2020, 00:33:31 ÖÖ »

Gereksiz tartışmak istemiyorum, onların gerçeğe aykırı düşünerek doldurdurkları bir formun altına ben imzamı atıp onaylamam. inançlarıma aykırı. Sizin düşündüğünüz gibi bir insan değilim, benim çıkarlarım inançlarımın önüne geçemez.

Verminaard
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #26 : Temmuz 15, 2020, 00:39:52 ÖÖ »

İmzala, onayla, kabul et diyen yok ki? Ben en başında iyi ki gitmemişsin gitseydin bunlar bunlar olacaktı diye bilgi verdim. Benzer duruma düşebilecek kişiler için de bilgilendirme olur diye açıklama yaptım. Bunlarla çok uğraştığım için epey tecrübe kazandım. Tartışacak bir şey yok yani ortada.
« Son Düzenleme: Temmuz 15, 2020, 00:43:00 ÖÖ Gönderen: Verminaard » Logged
Feandreu
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #27 : Temmuz 15, 2020, 01:15:56 ÖÖ »

Konuyla ilgili benim de aklıma takılan bir şey var, herhangi bir şeyden 100'lü/200'lü paket aldığımızda kesin gümrüğe takılır diyebiliyor muyuz ?  Herhangi bir düzenlemesi/kuralı var mı bunun yoksa tamamen şans mı ? Sürekli 5'er 10'ar getirttiğim bir ürünün 100'lü ve 200'lü paketine denk geldim ve 2 haftadır takılır mı takılmaz mı diye sipariş veremiyorum. Adet için ürünün niteliğine bakıp/bakmadıklarını da merak ediyorum; örneğin kişisel bir projeye bir üründen 1 adet başka bir üründen 20 adet kullanman gerekebiliyor.
Verminaard
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #28 : Temmuz 15, 2020, 08:47:31 ÖÖ »

@Feandreu, bunun kesin bir cevabı yok. Biraz mantık kurmak gerek. Misal bir tane TV getirtmiş olsan bunu kendim için getirttim evimde kendim kullanacağım satmayacağım diyebilirsin ama 20 tane TV getirirsen böyle bir şey söyleyemezsin. Senin normalde beşli, onlu getirttiğin şeyin ne olduğunu bilmeden buna cevap vermek zor. Yine misal veriyorum içinde bin tane vida olan bir paket getirdiğinde mantık olarak kimse sana 100 tanesini kullanıp 900'ünü satacaksın diyemez (Pratikte diyebilir tabii burası Türkiye).

İşin özü şu bir şeylerden şüphe çekecek kadar ya da bir kişinin şahsi kullanımı olamayacak adetlerde getiriyorsan gümrük memurlarının da "Bu mal ticaridir kardeşim bunun için ithalat yapman lazım" deme hakkı var ve son sözü onlar söylüyor.

Mesela benim başıma şöyle bir olay gelmişti zamanında, bir LEGO seti aldım yurt dışından 2500 civarı parçalıydı, adamlar beni çağırdı bu ne falan diye sordu anlattım bu bir set, tek bir şey yapılıyor dedim (ki yalan değildi). Ama adam inanmadı, sonra ben de şefiyle konuştum izah ettim, neyse ki adam LEGO'yu biliyormuş, sorun olmamıştı. Faturası falan her şeyi tam olduğundan gümrük vergisini ödeyip aldım ama yarım günüm gitti.

Netice olarak bir şeyin adetli olması riski artırıyor ama açıklamasını yapabilirseniz sorun olmaz. Bazen (yukarıdaki örnekte olduğu gibi) ilk gümrük kontrolünde direkt bu mal ticaridir diye karar verdilerse o zaman maalesef iş karışıyor.
Feandreu
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #29 : Temmuz 15, 2020, 12:48:52 ÖS »

@Verminaard bilgilendirme için sağol hocam. Onemli olan o mantigi benim kurmam degil, gumruk calisanlari kuruyor mu onu merak ediyordum. Lego ornegi bir nevi cevap oldu bunun icin. Derdimizi anlatabilecek birini bulursak isimizin yaver gitme sansi var demek ki. Zira benim ihtiyacim olan ürünler vida/somun/soket gibi daha kolay anlasilabilir seyler.
Sayfa: 1 [2] 3   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: