Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

  Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
Sayfa: 1 [2] 3 4 5   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Dolandırıcı Durumları  (Okunma Sayısı 20219 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Özgür Dereli
Uzman
*****
Mesaj Sayısı: 1.949



Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #15 : Kasım 30, 2019, 08:28:45 ÖÖ »

İlker geçmiş olsun aslında sen böyle tongaya düşecek adam değilsin ama olmuş bir kere herhalde facebook ta 4-5 retro grubuna üyeliğim vardır bu gruplarda bir sürü çakma isim kullanan kullanıcılarda var profiline baktığın zaman hiç bir şey yok yabancı sallamasyon bir isimle üyelik açıp gruplara girip takılıyorlar kim olduğu hangi şehirde olduğu hiç bir bilgi yok en uyuz olduğum olay o yüzden bu tipleri ciddiye alıp herhangi bir konuda muhatap olmak bile bana zaman kaybı olarak geliyor doğru düzgün profil bilgisi olmayan kişileri gruplara almamak ve bunlardan alışveriş yapmamak en iyisi
« Son Düzenleme: Aralık 02, 2019, 11:52:30 ÖÖ Gönderen: ibeser (Ayak Takımı) » Logged
Humphrey
Deneyimli
*****
Mesaj Sayısı: 923


The right man in the wrong place


Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #16 : Kasım 30, 2019, 08:59:46 ÖÖ »

Geçmiş olsun

Bir n11 vakası da ben yazayım: N11'den yaptığım 2. ya da 3. alışverişten hemen değil ama bir süre sonra  gecenin bir yarısı telefona şunu aldınız bunu aldınız diye mesajlar gelmeye başladı. Hemen banka telefonundan durumu bildirip kartımı kapattım. Bu sırada karttan toplamda 3-4bin tl civarı para çekildi, 1 ay gibi bir sürede banka durumu tamamen çözdü, bir zararım olmadı.

İyi bilinen başka bir alışveriş sitesinden kredi kartıyla yıllardır alışveriş yapmışlığım var, başıma hiç böyle birşey gelmemişti. Ama daha 2. ya da 3. alışverişimde n11 klasını gösterdi.

Hırsızlığı n11'in yapmadığını, satıcı şirketle ilgili bir durum olduğunu anlıyorum. N11'in bana bulaşmayan yılan bin yaşasın mantığını da çok iyi anlıyorum.

Levent hocam Çok geçmiş olsun .
Bir konuya senin postun üzerinden dikkat çekmek istedim. önemli bir konu.Başka bir açıya yer vereceğim.

Türkiyenin en büyüğü (Shop&miles sitesini yöneten) firma'ya danışmanlık yaptım.Hem ayrıca kendi siteleri var, hemde n11 , GG , HB , yada amazon, SOUG , hatta aliexpreste de dükkanları var.
satıcı firmanın kredi kartı bilgilerini yada sizin kullanıcı bilgilerinizi edindiğini edinebildiğini sanmıyorum (sizin satışınız üzerinden) ama başka yolu var ;

Satıcı firmanın sizin bilgilerinize ulaşabileceğini , hatta kredi kartı ve üyelik bilgilerinize ulaşabileceği düşüncesi yerine ihtimal N11 çalışanları işin içine dahil olmuştur.Olduğunu düşünüyorum.
Nedenmi diyeceksiniz ;
Olması gereken ; Kredi kartları bilgileri ürün aldığınızda tek kez kullanılır, ödeme yapılır banka onaylar ve tüm kredi kartı bilgileri isim soyad ve son 4 hane dışında tamamen silinir. hiç iz kalmaz.Yasa böyle emrediyor. Sadece alışveriş detayı ve banka onayı (son 4 hane) sistemde kalır.iz kalmaması lazım.Satıcı hatta son 4 haneyi bile görmez. o siteden farklı zamanda parasını alır.

Ancak tek şartla ; Kredi kartı bilginizi sitede , "sakla" diye tıklayarak bırakmadı iseniz. sistem bilgilerinizi tutar . bir yerde databasede tekrar kullanmanız için saklar. Bu da sitenin Database'idir ve bu database yüksek güvenlikli olmalıdır.

2.Ancak ; o şirketin It&güvenlişk departmanında çalışan ve verilere yetkisi ile ulaşan kişi bu bilgileri kopyalayıp, dışarı çıkarabilir. Tabi bu tespit edilebilir veya akıllı olur ise edilemeyebilir.
3.ancak ; Bu çalışan kötü amaçlı bir kişi olup IT kariyer ve yetkisi yeterli olmasına rağmen daha fazla para kazanmak adına bu bilgileri satıcı firmalara satabilir. dışarı çıkarabilir.
Yada ; Şirket ile anlaşmazlık yaşar ve husumet doğar , işten çıkar yada çıkarılır . Bu bilgileride zaten cebinde çıkarır yada daha önce çıkarmıştır. çıkarır kullanır.

Dolayısı ile sizin örneğiniz üzerinden ,N11 hatalı değildir diye düşünmeyin. Çalışan kalitesi, insan kaynakları politikası, Güvenlik politikaları çok önemli , sizde zaten N11 kalitesini belli etti demişsiniz.
- yine danışmanlığını yaptığım bu aynı firmadan örnek vereyim ; Muhasebe müdürü almışlar , SMMM, işletme mezunu, İngilizce biliyor. Onu biliyor bunu biliyor. 6-8 ay çalışıyor . tüm CV'sinin yalan olduğu ortaya çıkıyor. buyrun iyi bir örnek.
ikinci nokta ise , sitelerde kredi kartınızı tanımlı bırakmayınız. silin ve her seferinde elle tekrar girin. çok riskli kullanıcı bilginize ulaşan (firma içinden yada dışından) kişiler adınıza alışveriş yaparlar . başınız ağrır.

Son Not :
Eve gelen Digiturk kurulum çalışanına; size nüfus fotokopisi ve Anne kızlık soyadınızı sorup, onu bir forma kalemle yazdığında zihniniz çalışır ve soğuk terler dökersiniz. Bende oldu, gelen arkadaş hatta bileklerinde jilet izleri vardı. "Ne yapıyorum ben dedim." maalesef hayat bu.  
« Son Düzenleme: Aralık 02, 2019, 11:54:52 ÖÖ Gönderen: ibeser (Ayak Takımı) » Logged

Amiga 500 Plus+,Aca 500+,3.1
Amiga Cd32
Commodore 64,64C,128
Atari 800XL,130XE
Nintendo wii,Nes,Snes,64,Gamecube,3DS XL,3DS,Dsi,Dslite
Playstation 1,2,3
Xbox 360
Sega Saturn,Dreamcast,Mega Drive,Masterdrive
PSP 1001,2001,3001,PSPGO
Zx Spectrum+
Atari Pong,Philips Videopac,Palladium,Unimax
BlitzBasic
Deneyimli
*****
Mesaj Sayısı: 1.247



Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #17 : Kasım 30, 2019, 09:00:55 ÖÖ »

Adamın profil komple offside, denyonun önde gideniyim diye bağırıyor
Herif BIM'de foto çektirmiş, NYC diye yutturmaya çalışıyor hahah

Neyse sonuna kadar gitte aklı başına gelsin...
« Son Düzenleme: Aralık 02, 2019, 11:52:44 ÖÖ Gönderen: ibeser (Ayak Takımı) » Logged

A500|ACA500Plus42Mhz8MB|GoTeK|IndivisionECS|OS3.1
ZX Spectrum 48K, 48KPlus | Amstrad CPC6128
commodore007
Üye
***
Mesaj Sayısı: 108



Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #18 : Kasım 30, 2019, 09:11:55 ÖÖ »

Öncelikle herkese çok geçmiş olsun , Bende bir tane ifşa edeyim bu vesile ile
Sahibinden_87 (yada ilerde _88 , _89 , belki geçmişte _86 yada _85 idi)
Gitti gidiyorda . Kutulu orijinal ürün satıyor havası ile kopya cd gönderiyor,
Gitti gidiyorun iadesiz ürün şemsiyesi altında (yada içerden tanıdık arkadaşı var) ürünü iade edemiyorsunuz.
iade talepleriniz siliniyor ve para sahibinden_87 nin hesabına aktarılıyor. Bu arada iade adreside Posta kutusu. yani ortada iade adreside yok.
Bu konuda gitti Gidiyoruda EBAY'a şikayet ettim . delilli emailler düzdüm ama sonuç alamadım.
Meblağ küçük 10 TL ama yarın büyür, yada bir çok kişi böyle dolandırılır.
Gerekli şikayetleri yaptım , Orijinal CD satıyorum adı altında kopya CD gönderip para kazanılıyor, Gitt Gidiyor konuya kayıtsız kaldı. içerden tanıdığı olduğunu düşünüyorum.
sakın satın almayın .
 


Çipli makineler için olduğunu yazmış ilanların çoğunda. Şikayet edilirse ilanları kaldırmak zorundalar. Benimde başıma şöyle bir şey geldi ve anlam verememiştim. PS4 satmak istedim hesapla birlikte satış ilanı açınca onaydan bile geçmemişti. İki kere ilan açmaya çalıştım sonra fark ettim hesap satışı bile yasak, benzer ilanlarda ise kopya oyun cd si veya kırık ps4 görünce ister istemez farklı muamele yapıldığı hissi oluştu.
« Son Düzenleme: Aralık 02, 2019, 11:52:53 ÖÖ Gönderen: ibeser (Ayak Takımı) » Logged
BillBull
Üye
****
Mesaj Sayısı: 358



Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #19 : Kasım 30, 2019, 09:32:34 ÖÖ »

Adalet kişilerin vicdanına bırakılmaz,illa bir çürük elma çıkar.Maalesef çoğu dolandırıcılık olayında sonuç alamama endişesi ya da kaptirilan rakamın düşüklüğü sebebiyle dolandırılanlar hakkını aramıyor. Dolandiranlarda ise buna paralel, ben yaptığımı yaparım, yanıma kâr kalır anlayışı hakim.

Umuyorum mucadelenizden sonuç alırsınız, bu dolandırıcı da hakettiği cezayı alır ve cezalar bu gibi ahlaksızlıklara korku salar.
« Son Düzenleme: Aralık 02, 2019, 11:52:59 ÖÖ Gönderen: ibeser (Ayak Takımı) » Logged
LW3D
Yönetici
*****
Mesaj Sayısı: 11.303


Günü Kurtaran Avam Hiooargggh :)


Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #20 : Kasım 30, 2019, 10:36:59 ÖÖ »

Açıkçası Türkiyede dolandırılmadım Ben yurtdışı takılıyorum Hollanda, ABD, İngiltere...Bazılarında paramı alabildim (paypal). Bazılarında banka hesabına transfer ettiğimden alamadık. Hatta ilginçtir Hollandada adamın tüm bilgileri elimizde, ama hiç bir şey yapamadılar...
« Son Düzenleme: Aralık 02, 2019, 11:53:06 ÖÖ Gönderen: ibeser (Ayak Takımı) » Logged

onursapci
Uzman
*****
Mesaj Sayısı: 5.081


80 leri yaşamamış , yaşamamıştır.


Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #21 : Kasım 30, 2019, 10:54:35 ÖÖ »

Geçmiş olsun . Superfrog bu işin üstesinden gelecektir
« Son Düzenleme: Aralık 02, 2019, 11:53:13 ÖÖ Gönderen: ibeser (Ayak Takımı) » Logged

C64 ve A500 gerisi teferruat
Levent (Lvnt)
Uzman
*****
Mesaj Sayısı: 2.294



Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #22 : Aralık 01, 2019, 06:39:45 ÖÖ »

@Humprey: teşekkürler, bu türden sıkıntıya uğrayan herkese geçmiş olsun. Sorunun n11'dan başladığı ortada. N11 kendini bu konularda sorumlu görüp tedbirini alsaydı herhalde bu türden vakalar şimdiki gibi alıp başını gitmezdi.

N11'de ya da herhangi başka bir yerde bu güne kadar hiç bir zaman kredi kartımı kaydettirmedim. Çünkü o bilgiler herhangi bir anda para çekmelerine yetiyor. Her para çekileceğinde cep tel'den ya da başka birşeyden onay versek de sistem öyle işlese ya diye herhalde bir 20 yıldır sağda solda konuşurum, hatta hazır aklıma gelmişken "fikrim var" platformuna da yazdım.  Şu ana kadar eh, ilk zamanlara göre biraz daha iyi ama bankadaki paramız hala bizim değil ortalık yerdeki adına "alışveriş sistemi" denilen bir ucubenin elinde.

Kredi kartının kaydedilmesi meselesine benzer bir kandırmaca 2010'larda facebook'ta olmuştu: facebook kullanıcısından mail şifresini istemişti. O anki halimi hatırlıyorum bir süre okuduklarıma inanamayıp tekrar tekrar okumuştum. Neden istemiş? arkadaşları bulup otomatik eklemek için. Zükbilmemneberg de pişkin pişkin ben istedim onlar da verdiler benzeri birşey demişti.
« Son Düzenleme: Aralık 02, 2019, 11:53:22 ÖÖ Gönderen: ibeser (Ayak Takımı) » Logged

Use the brute force, Luke
witchdoktor
Uzman
*****
Mesaj Sayısı: 6.238



Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #23 : Aralık 01, 2019, 07:55:50 ÖÖ »

@Levent

Benim kartlar fastpay, masterpay, chippin, bkmexpress vb sayısız yerde kayıtlı. Hatta bu işi en yaygın kullanan yer hepsiburada, tek klikle malı satın almanı sağlıyor, sepet aşamasında fikir değiştirmeni engellemek için. Bazen ortak bilgisayarlarda bu tür sitelerde login olarak kalma (kargo veya sipariş takibi için girildiğinde) durumu olabiliyor, kart kayıtlı ise o da riskli. Bu arada Hakan ***** da muhtemelen uydurma bir isimdir.
« Son Düzenleme: Aralık 02, 2019, 11:55:05 ÖÖ Gönderen: ibeser (Ayak Takımı) » Logged
Barış Yeni
Deneyimli
*****
Mesaj Sayısı: 657



Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #24 : Aralık 01, 2019, 08:38:38 ÖÖ »

Tüm alışverişlerimde sanal kart kullanıyorum. Satın alacağım ürün bedeli kadar aktarıyorum satın aldıktan sonra limit sıfırlanıyor. Alışkanlık haline getirdim.
« Son Düzenleme: Aralık 02, 2019, 11:53:35 ÖÖ Gönderen: ibeser (Ayak Takımı) » Logged
Cengiz Demir
Uzman
*****
Mesaj Sayısı: 3.696



Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #25 : Aralık 01, 2019, 12:38:42 ÖS »

Tüm alışverişlerimde sanal kart kullanıyorum. Satın alacağım ürün bedeli kadar aktarıyorum satın aldıktan sonra limit sıfırlanıyor. Alışkanlık haline getirdim.
Ben de sanal kart kullanıyorum. Az biraz zahmeti oluyor. Ama olsun o kadarlık.
« Son Düzenleme: Aralık 02, 2019, 11:53:42 ÖÖ Gönderen: ibeser (Ayak Takımı) » Logged

Levent (Lvnt)
Uzman
*****
Mesaj Sayısı: 2.294



Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #26 : Aralık 01, 2019, 15:40:44 ÖS »

@witchdoktor: haklısın üstat, ama bana göre değil
« Son Düzenleme: Aralık 02, 2019, 11:53:56 ÖÖ Gönderen: ibeser (Ayak Takımı) » Logged

Use the brute force, Luke
Humphrey
Deneyimli
*****
Mesaj Sayısı: 923


The right man in the wrong place


Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #27 : Aralık 01, 2019, 20:36:08 ÖS »

@Humprey: teşekkürler, bu türden sıkıntıya uğrayan herkese geçmiş olsun. Sorunun n11'dan başladığı ortada. N11 kendini bu konularda sorumlu görüp tedbirini alsaydı herhalde bu türden vakalar şimdiki gibi alıp başını gitmezdi.

N11'de ya da herhangi başka bir yerde bu güne kadar hiç bir zaman kredi kartımı kaydettirmedim. Çünkü o bilgiler herhangi bir anda para çekmelerine yetiyor. Her para çekileceğinde cep tel'den ya da başka birşeyden onay versek de sistem öyle işlese ya diye herhalde bir 20 yıldır sağda solda konuşurum, hatta hazır aklıma gelmişken "fikrim var" platformuna da yazdım.  Şu ana kadar eh, ilk zamanlara göre biraz daha iyi ama bankadaki paramız hala bizim değil ortalık yerdeki adına "alışveriş sistemi" denilen bir ucubenin elinde.

Kredi kartının kaydedilmesi meselesine benzer bir kandırmaca 2010'larda facebook'ta olmuştu: facebook kullanıcısından mail şifresini istemişti. O anki halimi hatırlıyorum bir süre okuduklarıma inanamayıp tekrar tekrar okumuştum. Neden istemiş? arkadaşları bulup otomatik eklemek için. Zükbilmemneberg de pişkin pişkin ben istedim onlar da verdiler benzeri birşey demişti.

Aynen üstad ,
Birde , diğer sitelere facebook profili ile girme var, veya bir siteye diğer bir sitenin profili ile girme , bu arada ekran açılıyor ve profili aktarılacak sitenin şifresini giriyorsunuz. sahte bir sayfa açılıp şifrenizi çekebiirler. bu da suistimale açık  
« Son Düzenleme: Aralık 02, 2019, 11:53:49 ÖÖ Gönderen: ibeser (Ayak Takımı) » Logged

Amiga 500 Plus+,Aca 500+,3.1
Amiga Cd32
Commodore 64,64C,128
Atari 800XL,130XE
Nintendo wii,Nes,Snes,64,Gamecube,3DS XL,3DS,Dsi,Dslite
Playstation 1,2,3
Xbox 360
Sega Saturn,Dreamcast,Mega Drive,Masterdrive
PSP 1001,2001,3001,PSPGO
Zx Spectrum+
Atari Pong,Philips Videopac,Palladium,Unimax
Cimihendriks
Deneyimli
*****
Mesaj Sayısı: 699



Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #28 : Aralık 01, 2019, 22:07:00 ÖS »

Kayıtlı kartlarda yasal olarak server yöneticisinin bile göremeyeceği şekilde şifrelenmesi gerektiğini okumuştum. Bunun teknik olarak mümkünatını veya ülkemizdeki mi yoksa başka bir yerdeki bir yasa olup olmadığını bilmiyorum. Ancak Sony'nin bile bütün bilgileri çaldırdığı dünyada n11, hepsiburada kim diyorum

not: kartlarım her yerde kayıtlı
« Son Düzenleme: Aralık 02, 2019, 11:54:03 ÖÖ Gönderen: ibeser (Ayak Takımı) » Logged

Alacağın bir kaç nefes, hiç düşündün mü?
Ne kalacak senden, hiç düşündün mü?
Bir cansız vücudun, o da çürür toprak olur gider.
Cimihendriks
Deneyimli
*****
Mesaj Sayısı: 699



Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #29 : Aralık 01, 2019, 22:08:35 ÖS »

Eskiden bilgisayar operatörlüğü, internet okuryazarlığı eğitimi vs verilirdi. Artık pek görmüyorum ama en çok şu anda ihtiyacımız var gibi geliyor. Şifreyi girdiğin sitenin o site olup olmadığını kontrol etme, sitede ssl var mı nasıl anlarız, her gördüğümüz pop-up'a inanmalıyız vb...
« Son Düzenleme: Aralık 02, 2019, 11:54:10 ÖÖ Gönderen: ibeser (Ayak Takımı) » Logged

Alacağın bir kaç nefes, hiç düşündün mü?
Ne kalacak senden, hiç düşündün mü?
Bir cansız vücudun, o da çürür toprak olur gider.
Sayfa: 1 [2] 3 4 5   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: