Nintendo Famicom sevenleri için efsane bir ürün aldım, geldiğinde incelemesini yapacağım

) Tahminlerinizi bekliyorum

Burada milletin çok ilgisini çekmedi ama, yine de konusunu açayım incelemesini yapayım

Umarım ilginizi çeker.
Merhabalar, Ukrayna'dan gelen Everdrive N8 Pro sonunda elime ulaştı. Önce ürünü nereden aldığımdan ve kargonun macerasından bahsetmek istiyorum

Ürünü, KRIKzz'in resmi satıcılarından olan everdrive.me sitesinden satın aldım. Pro modeli, Black Friday indirim furyasının olduğu dönemde çıktı. Black Friday indiriminde %20 indirimli olarak 135USD+6USD kargo ücreti fiyatına aldım (850TL'ye denk geldi). Anlaşıldığı gibi fazlasıyla yeni bir ürün. Hatta NES sürümü daha çıkmadı bile. Herneyse ben kargonun bana ulaşmasından bahsedeyim.
Siparişimi 29/11/2019 tarihinde verdim ancak Black Friday indirimleri nedeni ile sitede olan yğunluktan ötürü 09/12/2019 tarihinde kargolandı. Sitedeki arkadaşlar destek biriminden fazlası ile yardımcı oldular, takip kodu filan da veriyorlar.
Ukraynadan ürün kargolandı ve 5-6 günde Türkiye'ye ulaştı, ancak 20 günden uzun bir süre "Gönderi (varış) alıp verme merkezinde" Durumunda kaldı. Bunun da konusunu açmıştım.
Çözümü ise, kargo babamın adına olduğu için, kendisi Amasya'daki PTT subesine gidip şikayet etti, Şikayeti sonucunda ürünü hemen işleme sokuverdiler

Sonuç olarak, site güvenilir, alışveriş yapabilirsiniz. Bu benim siteden ikinci alışverişim oldu. İlki 10 gğnde gümrüğü geçti ancak ikincisi böyle kaldı. Gümrük işleri konusunda kargoyu devamlı olarak takip etmeniz ve sakin olmanız gerekiyor(muş)

Gümrük ücreti iki alışverişimde de 14TL tuttu.
Şimdi Ürünün incelemesine geçelim

Ürün ufak bir pakette geldi, galiba bundan dolayı gümrük ücreti düşüktü.

Paketin içinden güzel bir kutu çıkıyor.

Kutuyu açtığımızda ise Everdrive karşımıza çıkıyor, dikkat ederseniz herhangi bir kullanma kılavuzu yok, kullanma kılavuzu isteyenler KRIKzz'in sitesinden indirebilir.


Sisteme takılı iken de böyle görünüyor


Everdrive'a MicroSD kart takmadan açtığımızda bu hatayı veriyor. Everdrive, 32GB'a kadar SD kartları destekliyor. NES'e çıkmış büyün oyunlar, 4GB'lık bir karta sığabilir. Ben 16GB Lexar marka bir kart kullanıyorum.
Everdrive, SD kartı takar takmaz açılmıyor. Kullanabilmek için KRIKzz'in sitesinden en güncel işletim sistemini indirmeniz gerekiyor. KRIKzz, yazılımı devamlı olarak güncelliyor, geçenlerde 6-7 yıllık olan eski Everdrive N8'e bile güncelleme geldi. Anlamanız için şöyle diyim, ben siparişi verdiğimde ilk sürüm V2.00 vardı, kargo 40 gün sonra elime geldiğinde V2.05 çıkmıştı bile


İlk açıldığında karşımıza çıkan ekran.

SD karta .nes ile .fds dosyalarını atabilirsiniz. Ayrıca Everdrive N8 PRO, .nsf müzik dosyalarını da açabilmektedir.

SELECT tuşu ile Ana Menü'yü açabiliyoruz. Ana menü'de bir çok Seçenek var, hepsine değineceğim


Options kısmından genel ayarları yapabiliyoruz. Menüde birkaç seçenek var.
In-Game Menu: Everdrive N8 PRO, Savestate özelliğine sahip. Önceki model her oyun için sadece 1 Savestate desteklerken, PRO modeli her oyun için 100 adet savestate destekliyor. Bu ayar ise savestateleri nasıl kullanacağınızı belirliyorsunuz.
STD modunda iken, belirlediğiniz tek bir tuş kombinasyonu, karşınıza bir menü çıkartıyor. Bu oyun içi menüden savestate numaranızı seçip, savestate kaydedebilir ya da yükleyebilirsiniz. Bu menüden oyunu kapatmak da mümkün.
QSS modunda iken, Everdrive, eski N8 modunda gibi çalışıyor. Ancak eski N8 yerine, 100 tane slotunuz oluyor sadece tek bir tane yerine. Bu modun avantajı da yüklemek için ayrı ve kaydetmek için ayrı iki tuş kombinasyonu ile hızlıca, menüye girmeden kaydedip yükleyebiliyorsunuz. Menüye erişmeinz gerekirse, örneğin slot değiştirmek için, kartuş üzerindeki düğmeden oyun içi menüyü açabilirsiniz.
OFF modunda iken, Everdrive Savestate özelliğini tamamen kapatıyor.
Cheats, adından da anlaşılabildiği gibi Game Genie desteğini kapatıp açabiliyoruz.
Reset Delay: Bu ayara göre Everdrive Reset tuşuna bastığınızda ya oyunu resetliyor, ya da sizi Everdrive Menüsüne geri gönderiyor.
File Sorting: Bu özellik sayesinde FAT Sorter tarzında sıralama yapan uygulamalara ihtiyacınız kalmıyor. Everdrive, kendisi dosyaları alfabetik sıralamaya sokabiliyor.
FDS Auto-swap: Bazı Famicom Disk System oyunları, tek bir disketin iki yüzünde bulunuyor. Bu özellik açık ise Everdrive otomatik olarak oyun istediği zaman disketin yüzünü değiştiriyor. Kapatır iseniz kartuş üzerindeki düğmeden disk yüzünü değiştirebilirsiniz.

In Game Combo: Bu menüden oyun içi tuş komnbinasyonlarını ayarlayabiliyoruz.
QSS Modunda iken Save Key, hızlıca savestate almamızı sağliyor, Load key ise hızlıca yüklememizi sağlıyor.
STD Modunda iken Save Key, karşımıza oyun içi Menü'yü çıkartıyor. Load key ise etkisiz kalıyor.


Audio Balance: Everdrive N8 PRO, bazı Famicom oyunlarında bulunan ek ses yongalarının tamamını destekliyor. Bu menüde, her ses yongasının sesinin oranını ayarlayabiliyorsunuz, KRIKzz; Original Famicom, AV Famicom ve 47000Ohm direnç ile yapılan NES MOD'u için hazır ayarları var, hazır ayarlar arasında SELECT tuşu ile geçebilirsiniz.

RTC Setup: Everdrive, Savestatelere zaman damgası basabilmek için gerçek zamanlı saat yongası bulunduruyor, bu menüden saniyesine kadar tarihi ayarlayabilirsiniz. KArtuşun pili KRIKzz'e göre yıllarca dayanabilirmiş.
Options Memüsünden geri adım atıp ana menüdeki diğer seçeneklere baktığımızda Recently
Played'i görüyoruz. Bu menüde en son oynanan oyunların listesini görebiliriz.
Cheats yerine Game Genie kodlarımızı giriyoruz. Game Genie kodlarını bilgisayardan bir TXT dosyasına yazıp da yükleyebiliriz. Everdrive N8 PRO, bunu destekliyor.
Device info, cihaz ile ilgili bigileri görmemizi sağlar. Üretim saatinden, cihazın kaç kez açıldığına kadar bir çok bilgiyi burada görebiliriz.

About'ta ise cihazı kimin yaptığını görebiliriz


Ana Menü'yü tamamladığımıza göre, dosya menüsüne gelelim

Select and Start, ROM'u direk açıp oynatmaya başlar,
Select only, ROM'u belleğe yükler, Game Genie kodlarını girmek için kullanılıyor. Önce oyunu belleğe yükleyip, sonra kodları Cheats yerinden giriyoruz.

Rom info: ROM ile ilgili bilgilere burdan bakabiliriz, kullandığı mapper, PRG ve CHR boyutu gibi detaylara buradan bakabilirsiniz.

Hex View: dosyayı bir TXT dosyası gibi açar, yukarda Hexadecimal, aşağıda da ASCII karakterleri ile dosyayı okuyabiliriz. Hex View sayesinde Everdrive TXT dosyalarını okunur bir biçimde açabilir.

Delete ise dosyayı silmemize yarar.
Böylece cihaz içerisindeki tüm ayarlar üzerinden geçmiş olduk.
Everdrive N8 PRO hakkında biraz da kendi düşüncelerimi vermek istiyorum.
Öncelikle, bu cihaz alınır mı? Bu kim olduğunuza göre değişir, 169USD+6USD kargo fiyatı ile kesinlikle ucuz bir cihaz değil. Günümüz kuru ile 1000TL'nin üzerine çıkıyor. Bundan dolayı sadece NES/Famicom'a körü körüne bağlı olan benim gibi insanlara önerebileceğim bir ürün. "Casual" Olarak oynayan arkadaşlara pek öneremem.
Ayrıca bu kartuşa sadece NES oyunlarını oynayabieceğimiz bir kartuş gözü ile bakılmamalı diye düşünüyorum. Bu kartuş sayesinde internette romhacking.net gibi sitelerde bulunan muhteşem rom hacklerini oynayabilirsiniz. Eski kartuşun 1MB bellek boyutuna nazaran, PRO'da 16MB ROM'lara kadar destek var. Savestate desteği de önemli diğer özelliklerden biri. Everdrive, bütün oyunlar için savestate destekliyor.
Tüm özellikleri karşılaştırmak isteyenler KRIKzz'in sitesindeki tabloya göz atabilir.
İncelememi okuduğunuz için teşekkür ederim. Biraz uzun bir yazı oldu, elimden geldiğince kendi deneyimlerimi aktarmakla beraber bütün özelliklerini açıklamaya çalıştım. Umarım beğenmişsinizdir. En yakın CGTR Buluşmasına getirmeyi düşünüyorum. Yorumlarınızı bekliyorum
