Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trCommodoreCommodore GenelMinik Bir Geri Dönüş Hikayesi
Sayfa: [1] 2   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Minik Bir Geri Dönüş Hikayesi  (Okunma Sayısı 9068 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
binsekiz
Üye
**

Üyelik Bilgileri
« : Ocak 20, 2020, 10:16:32 ÖÖ »

Yıllar önce eşimin hediye ettiği C64'üm joystic portundaki bir sorun nedeniyle atıl vaziyette duruyordu. Zamanında internette yaptığım araştırmalar sonucu sorunun CIA 6526'dan kaynaklanıyor olabileceğini anlamış ancak konuya dair hiç bilgim olmadığı için daha fazla ilerleyememiştim.

mertuckan'ın çalışmayan Commodore'leri "hayata döndürmek" konusundaki istekliliğini anlattığı bir gönderiyi gürünce kendisine bir mesaj attım ve yardım istedim. Yardım isteğime son derece içten bir şekilde olumlu yanıt veren mertuckan'la CIA arayaşımız da böylece başlamış oldu. İlk denememizde başarılı olamadık. Ankara'dan aldığımız CIA'lar maalesef bozuk çıktı ve iade etmek durumunda kaldık. Sonrasında mertuckan çalışan çıkma CIA'lar buldu ve sorunlu CIA'yı değiştirdi. Video kablosu yenilenmiş ve iyice temizlenmiş makinemi geçenlerde teslim aldım. Atıl duran bir Commodore, mertuckan'ın çabaları neticesinde hayat bulmuş oldu; kendisine buradan bir kez daha teşekkür ediyorum. Şimdi üç buçuk yaşındaki oğlumun biraz daha büyümesini bekliyorum... ona "bu benim ilk bilgisayarımdı" demek için.
ksercan5
Deneyimli

80ler candır... Commodore fan since ‘86

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #1 : Ocak 20, 2020, 10:40:49 ÖÖ »

Güle güle kullanın inşallah.

A500 - Rev6 - 1Mb RAM - GOTEK - Multi-rom
C64C - Multikernel cart - TapeCartSD - Pi1541
C64C - EPYX Fastload
Atari 800XL - Restored
Gameboy DMG-01 - RIPS v2 Upgrade
seco.gen.tr | Satış Sayfam
mertuckan
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Ocak 20, 2020, 12:53:56 ÖS »

Evet, Aynı Cenk'in anlattığı gibi oldu herşey, ancak burada asıl güzel; olan şey Binsekiz (Cenk)'in hiç tanımadığı birine tamir ederim dedi diye güvenip makinesini paketleyip göndermesidir.

Bir de ben anlatayım; Cenk Zaten teşhisi koymuştu. Bunun dedi CIA'i bozuk. dedim tamam, ben zevkle değiştiririm. Ancak bir 6526 CIA bulmak lazım dedim. O da intenette bir hızlı araştırma yapıp Elektrovadi (beti elektronik) den iki 6526 chip buldu, bana söyledi. Ben de açtım baktım, walla var. fiyatıda 45TL + Kdv falandı galiba. O iki tane satın aldı. Ben de dayanamadım, 2 tane de ben aldım.

Sonra Cenk makinesini paketledi gönderdi. Yanında 2 adet CIA ile birlikte. Bir boş zamanımda baktım makineye, gerçekten  joystick bazı yönlere kumanda etmiyordu. Orjinal Led'i yoktu. C kasa olmasına ramen birisi yuvarlak kırmızı Led'i lev yuvasının altına silikonla yapıştırmış. Video ve Audio Kabloları ise soketlere değil direkt kartın üzerine lehimlenmişti. Kasa ise yılların yorgunluğunu ve kirini gösteriyordu.
Hanımdan izni alır almaz CIA'i sökmeye koyuldum. Biraz zorladı ama çıkardım. Pin sayısı fazla olunca kolay olmuyor.

Bir Presicion soketi yerine lehimledim ki bundan sonra bozulursa değişmesi kolay olsun diye. Soket'e Cenk'in aldığı CIA'i taktım, cursor yok oldu. Diğerini taktım, klavye hiç çalışmadı. Benimkileri çıkardım, biri makineyi hiç açmadı, diğerinde belli harfleri basmadı.
Ulan dedim kendi kendime, acaba soketi mi yanlış lehimledim? Bu ne beceriksizliktir?
Tam o sırada aklıma geldi  benim makinelerden birinin CIA chipleri soketliydi. Hemen o makineyi buldum, söktüm sağlam çipi. Taktım Cenk'in makineye. Çalıştı tabii. Test ederken Batman oynamaya dalmışım. Hanım geldi kızdı.
Neyse anladık ki gelen cipler'in 4'ü de bozukmuş. Şimdi bunlar bozukmuş deyip, çocuun bilgisayaraını böylece geri gönderecek değilim heralde.
Bir ara mahçup olmayayım diye kendi shortboard’lu makinemin anakartını mı takıp geri göndersem diye bile düşündüm.
Boş verecektim bozuk çipleri ama cenk ve ben 200TL’nin üzerinde para vermişiz bunlara. Aldığımızdan beri baya  bi zaman da geçmiş, çünkü ben hanımdan izin alıp her zaman uğraşamıyorum bunlarala  
Yine de şansımı deniyeyim dedim. ElektroVadi’ye Detaylı bir e-mail yazdım. Hemen, 20 dakka sonra çok nazik bir beyfendi beni aradı ve o çiplerin hepsinin bozuk olma ihtimali olduğunu söyledi. Benden özür diledi ve paramızı iade etti. Sağolsun.
Bizim Şafak Demir vardır (Amiga Teknik), Onu aradım. Hemen bana 4 tane CIA gönderdi. Aradan 1 sid daha sattı galiba bana. Satışı iyidir sağolsun. Lazım olmayan şeyi bile satar size.  
Chipler gelince taktım yerine Küt diye Çalıştı makine. Oh dedim. Hayır, üstümde bir baskı bir sorumluluk… adam güvenmiş göndermiş… dimi?
Hazır keyfim yerine gelişken video kablosuna DIN soket taktım. Yuvarlak LED’I söküp yerine orjinal dikdörtgen LED taktım. Kırmızı yoktu, Yeşil vardı, onu taktım. Silikonları falan söktüm.
Hanımdan 1 hafta önceden izin almışım, o gün iş güç de yok, oh akşama kadar COMMODORE!
Kasayı bi güzel fırçaladım. Aklınızda olsun eski bilgisayar plastik kasalarını temizlemek için en iyi temizleyici ovma tozu diye satılan, Eskiden VIM diye bildiğimiz toz deterjandır. Alışveriş sitelerinde bulabilirsiniz. VIM yok ama ovma tozu diye iyi bişiler var. Aman içinde çamaşır suyu olan CIF falan sürmeyin. Ağlarsınız.
Sonra işte Makineyi aynen Cenk’in paketlediği gibi topladım, paketledim. Geri yolladım. Kaç kere teşekkür etti bilmiyorum. O da mutlu oldu, ben de.
Şimdi Aynı benim Kızımla C64 Oynadığım gibi o da oğluyla oynayacak.

* Untitled-1.jpg (373.08 KB, 2050x900 - Görüntüleme: 484 kez.)

* Untitled-2.jpg (404.87 KB, 1372x2200 - Görüntüleme: 467 kez.)

* Untitled-3.jpg (434.4 KB, 2493x1500 - Görüntüleme: 479 kez.)

* IMG_20190808_103237_915.jpg (931.7 KB, 2988x2988 - Görüntüleme: 509 kez.)
« Son Düzenleme: Ocak 20, 2020, 14:05:45 ÖS Gönderen: mertuckan » Logged
ercanersoy
Deneyimli

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #3 : Ocak 20, 2020, 13:08:01 ÖS »

Güle güle kullanınız.
amigateknik
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #4 : Ocak 20, 2020, 18:04:46 ÖS »

Maşallah yeni nesil yetişiyor

Elimden geldiği kadar her zaman yardımcı olurum

Amiga Teknik Servis
C64 & AMIGA SERİSİ & HER MARKA NOTEBOOK BAKIM VE TAMİRİ YAPILIR
Gsm:watsap 0544-6886266
mail
amigateknik@hotmail.com

web

https://www.instagram.com/amigateknik/

https://www.facebook.com/amigatekniksafak/

http://amigateknik.blogspot.com/
egemur
Üye

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #5 : Ocak 20, 2020, 20:06:47 ÖS »

Elinize sağlık. Ben de aynı şekilde kızımla oynuyorum 😀

Commodore 64/64c - 1541 Ultimate+ - Ultimate 64 Elite
Amiga 500 - Gotek Floppy Drive
onursapci
Uzman

80 leri yaşamamış , yaşamamıştır.

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #6 : Ocak 20, 2020, 20:13:07 ÖS »

Şahane

C64 ve A500 gerisi teferruat
ksercan5
Deneyimli

80ler candır... Commodore fan since ‘86

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #7 : Ocak 20, 2020, 20:52:21 ÖS »

Güle güle kullanın. Ben de kızımla oynuyorum. Demek kı kız çocuklar daha hevesli retroya. İlk Giana sisters ve rick dangerous ile adım attık.

A500 - Rev6 - 1Mb RAM - GOTEK - Multi-rom
C64C - Multikernel cart - TapeCartSD - Pi1541
C64C - EPYX Fastload
Atari 800XL - Restored
Gameboy DMG-01 - RIPS v2 Upgrade
seco.gen.tr | Satış Sayfam
fort_apocalypse
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #8 : Ocak 20, 2020, 22:10:03 ÖS »

Zaferle sonuçlanan bir kurtarma operasyonu.
Retro aşkı adına, teşekkürler @mertuckan

Ablamın kızları 5-6 yaşlarındayken ekteki "Purple Turtles" oyununu çok severlerdi, saatlerce oynardık.

* Purple Turtles.zip (12.41 KB - Yükleme: 187 kez.)
« Son Düzenleme: Ocak 20, 2020, 22:13:02 ÖS Gönderen: fort_apocalypse » Logged

AmigaEsref
Genel Yönetici

love is where you find it.

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #9 : Ocak 20, 2020, 22:38:50 ÖS »

@binsekiz güle güle kullanın. Güzel bir anı olmuş.
@mertuckan eline sağlık abi. Keyifle okudum yazınızı.
@onursapci abi kız çocukları ilgi çekmek için herşeyi yapıyor. Ben evde çizim yapıyorum genelde oda yanımda çiziyor baba gel çizimcilik oynayalım. Amiga'yıda muhtamelen odamda gördüğü için oynamak istiyor. Çok fenalar Allah eksikliklerini göstermesin. Kız babası olmak güzel gerçekten.
« Son Düzenleme: Ocak 20, 2020, 22:41:07 ÖS Gönderen: AmigaEsref » Logged

AMIGA 500 | GOTEK | 1 MB RAM | 1.3 ROM | Pi Zero HDMI
AMIGA 1200 | 8GB CF | 3.2 ROM | TF1230 Turbo Kart | HDMI-520
COMMODORE 64 | IRQHack64 | KissCart64 | 64K CUPCAKE-CART | Pi 1541 | 1084 S
'Cause I'm CRT., I'm retro | CRT, and I'll win the fight | CRT, I'm a power load | CRT, watch me shine
onursapci
Uzman

80 leri yaşamamış , yaşamamıştır.

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #10 : Ocak 20, 2020, 23:25:47 ÖS »

@binsekiz güle güle kullanın. Güzel bir anı olmuş.
@mertuckan eline sağlık abi. Keyifle okudum yazınızı.
@onursapci abi kız çocukları ilgi çekmek için herşeyi yapıyor. Ben evde çizim yapıyorum genelde oda yanımda çiziyor baba gel çizimcilik oynayalım. Amiga'yıda muhtamelen odamda gördüğü için oynamak istiyor. Çok fenalar Allah eksikliklerini göstermesin. Kız babası olmak güzel gerçekten.

Çizimcilik oynayalım   Kahkaha

Evet kız çocukları farklı Eşrefcim Ben de oynuyorum ama çabuk yoruluyorum  Kahkaha

Not: bu arada son olarak PS vita da ANOTHER WORLD u beraber bitirdik kızımla  
« Son Düzenleme: Ocak 20, 2020, 23:29:06 ÖS Gönderen: onursapci » Logged

C64 ve A500 gerisi teferruat
AmigaEsref
Genel Yönetici

love is where you find it.

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #11 : Ocak 21, 2020, 00:03:47 ÖÖ »

Helal abi retro oyun bitirmek kolay iş değil. Ufaklığa bakarken bende yoruluyorum bu arada çaktırma Kahkaha

AMIGA 500 | GOTEK | 1 MB RAM | 1.3 ROM | Pi Zero HDMI
AMIGA 1200 | 8GB CF | 3.2 ROM | TF1230 Turbo Kart | HDMI-520
COMMODORE 64 | IRQHack64 | KissCart64 | 64K CUPCAKE-CART | Pi 1541 | 1084 S
'Cause I'm CRT., I'm retro | CRT, and I'll win the fight | CRT, I'm a power load | CRT, watch me shine
mertuckan
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #12 : Ocak 21, 2020, 23:38:07 ÖS »

Ablamın kızları 5-6 yaşlarındayken ekteki "Purple Turtles" oyununu çok severlerdi, saatlerce oynardık.

sinan, teşekkür ederim. kızım buna bayılacak. çok benzer bir oyunu tablette oynuyor. 
fort_apocalypse
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #13 : Ocak 21, 2020, 23:45:58 ÖS »

@mertuckan: Rica ederim, bir şey değil 

mertuckan
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #14 : Ocak 23, 2020, 20:08:25 ÖS »

Teşkkür ediyoruz Sinan Abisi 

* 20200123_204936.jpg (995.75 KB, 1953x3000 - Görüntüleme: 461 kez.)
Sayfa: [1] 2   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: