Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trGenel KategoriProjeMacBerry Pi Projesi - Taklit CRT
Sayfa: [1] 2 3   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: MacBerry Pi Projesi - Taklit CRT  (Okunma Sayısı 18021 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
F_P_G_A
Üye

Üyelik Bilgileri
« : Şubat 10, 2020, 22:44:39 ÖS »

Epeydir internette Macintosh Compact serisi kasalar içerisine LCD ekran ve Raspberry Pi gibi SBC cihazlar yerleştirilerek yapılan projeleri inceliyordum.

Elimdeki cihazlardan birini kullanarak benzer bir proje yapmaya karar verdim. Ancak gördüğüm projelerin tamamına yakınında CRT yerine düz LCD ekran konduğu için pek içime sinmiyordu. CRT etkisi vermek için pleksiglası ısıtıp vacuum forming ile şekil vermeye çalışan birini gördüm bir retro-Mac forumunda. Birkaç denemeye ait fotoğraflar vardı ama bitmiş bir şey göremedim.

Benzer bir şeyi kendim denemeye karar verdim.

8.4" ebatlarında 4:3 oranında bir TFT panelin işimi görebileceğini hesapladım. Aslında 8.7" gibi bir panel olsa daha da uygun olacak sanki ama pek standart bir şey değil galiba. Sonunda eksi model bir yazarkasanın VGA girişli 8.4" monitörünü dağıtıp uygulayarak başlayayım dedim.

Bu işin en zor gördüğüm kısmını bahsettiğim CRT şeklinde bombeli bir ön cam yapmak olduğunu tahmin ediyordum. Çalışmaya başlayınca doğru tahmin ettiğimi de deneyimlemiş oldum.

İnternetten 2mm ve 3mm kalınlığında pleksiglas sipariş ettim. LCD ekran, Macintosh CRT'sinden biraz daha küçük olduğu için, LCD panelin çerçevesinin dışarıdan yani pleksiglasın arkasından hoş gözükmeyeceğini düşündüm. Bu yüzden biraz koyu renkli yarı şeffaf pleksiglasın daha uygun olabileceğini tahmin ettim. Hem şeffaf hem de koyu rekli pleksiglas sipairiş ettim. Bu piyasada bu tür pleksiglasa "duman" pleksiglas diyorlarmış, internet aramalarımdan bunu öğrendim.

Pleksiglasa şekil vermek için sıcak hava tabancası (lehimleme için değil de yapı işlerinde kullanılan büyük tipte bir alet) kullandım. Şekli verirken, pleksiglasın en azından iç yüzeyinin CRT ile tamamen aynı şekilde olması için, CRT'yi "kalıp" olarak kullandım. Bu epey deneme yanılma ve sabır gerektiren bir şey oldu benim için.

Elimde PCB rework işleri vs için kullandığım polyamide geniş bant vardı. Bunun oldukça yararını gördüm. Şu sırayla çalıştım:

Macintosh Plus'ı dağıttım, CRT'yi, statik elektrikten korktuğum için tamamen analog board'dan ayırmadım. Neyseki kablo boyları CRT'yi düşey bir şekilde kitaplarla ve kasanın kendisi ile desteklemek için çevirmeye yetiyor.

CRT'den biraz büyük olacak şekilde, pleksiglası Dremel'in 420 Heavy-Duty Cut-Off Wheel aparatı ile kestim. CRT'nin çerçevesinde vida deliklerinin olduğu kulaklara denk gelen yerleri de köşebent şeklinde kestim.

Pleksiglası CRT'nin üzerine yerleştirdim. İki kenardan polyamide bant ile pleksiglası CRT'ye tutturdum ve sıcak hava ile pleksiglası ısıtmaya başladım.

McGyver modunda, bir kıl testerenin düz sırt kısmı ile her kenarı yavaş yavaş ısıtırken CRT'ye doğru bastırdım. Bundan önce tüm pleksiglası hızlıca biraz ısıttım (preheating)

Çalıştığım kenar CRT'ye iyice yapıştığında (yapışıp kalmıyor) ısıtmayı yavaşça bırakıp bir süre daha testerenin sırtı ile baskı uygulamaya devam ettim. 20-30 saniye sonra hızlıca testereyi çekip polyamide bant ile olabildiğince gergin bir şekilde o kenarı CRT'ye sabitledim.

Bunu birkaç tur şeklinde tüm kenar ve köşelere yaptım. Böylece genel olarak tatmin edici bir şekilde CRT şeklinde pleksiglas elde etmiş oldum.

Bu tekniğe ikinci denememde 3mm pleksiglas ile ulaştım. İlk denemem birkaç akşam önce 2mm pleksiglas ile olmuştu ve fena olmasa da biraz deforme olmuş bir "ön cam" elde etmiştim.

Fotoğraflar geliyor.
F_P_G_A
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #1 : Şubat 10, 2020, 22:50:41 ÖS »

Altta gözüken board Macintosh Plus'ın analog Board'u. CRT hala soketinde ve anot cap'i de hala bağlı halde.

Ekranın çevresi boyunca sarı polyamide bantı görebilirsiniz.

« Son Düzenleme: Şubat 10, 2020, 22:56:55 ÖS Gönderen: F_P_G_A » Logged
F_P_G_A
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Şubat 10, 2020, 23:00:24 ÖS »

Burada da daha geniş açı ile CRT'nin nasıl yatay olarak sabitlendiği görülüyor.

Sıcak hava tabancasını yere dik olarak şekilde ne çok hızlı ne de çok yavaş olarak preheat sırasında ortadan başlayaran spiral şeklinde gezdirdim.
F_P_G_A
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #3 : Şubat 10, 2020, 23:02:43 ÖS »

Burada kenardan ev yapımı tezgah görülüyor. CRT düşmesin diye soldaki kitapları retro bir valizle destekledim.
F_P_G_A
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #4 : Şubat 10, 2020, 23:04:39 ÖS »

Yakından nasıl gözüktüğünü merak edenler için başka bir fotoğraf.

Burada görünen 3mm kalınlığında "duman" dedikleri türde füme renkli pleksiglas.
F_P_G_A
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #5 : Şubat 10, 2020, 23:08:00 ÖS »

Şu anda pleksiglas hala CRT'nin üzerinde sıkıca bantlanmış durumda.

İlk denemelerimden birinde acele edip pleksiglas hala biraz ılıkken alıp incelemeye başladım. Yavaş yavaş düz şekline geri döndü. Şimdi iyice soğumasını bekliyorum.

Macintosh Plus'ın ön paneli ile beraber bu şekilde gözüküyor.
F_P_G_A
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #6 : Şubat 10, 2020, 23:10:54 ÖS »

Pleksiglas, ön panelin arkasından böyle gözüküyor (tabi altta hala kalıp olarak kullanılan CRT var)

İki elle düzgünce oturttuğumda epey iyi bir şekilde çerçeve oturuyor. Umarım bantları açtığımda da bu şekilde olur.

F_P_G_A
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #7 : Şubat 10, 2020, 23:18:20 ÖS »

Kullanacağım LCD'yi ön panelin arkasına koyunca böyle gözüküyor.

aslında LCD'nin plastik çerçevesini sökmeyi düşünüyorum.

Füme pleksilglasın arkasından LCD'nin çerçevesi belli olmuyor, bunu geçen 2mm pleksiglas ile yaptığım denemede gözlemlemiştim. 3mm pleksiglası "kalıptan" söktüğümde beraber bir fotoğrafını daha yükleyeceğim.
F_P_G_A
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #8 : Şubat 10, 2020, 23:43:32 ÖS »

Kullanılması planlanan LCD, kendi kasasının içinde böyle gözüküyor. Yazarkasaya tutturmak için altında bir standı var.
HkRecai
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #9 : Şubat 10, 2020, 23:58:54 ÖS »

Gayet güzel elinize sağlık. Plexy tabakayı şekillendirirken tabakayı büyük tutup esnetme işleminden sonra gerekli boyuta düşürmek daha temiz işçilik açısından iyi olabilir. Hatta şöyle bir öneri plexy tabaka monitörden 4 taraftan ortalama 10cm büyük kesilir. 2 adet plexy tabaka boyutunda ortaları dekupaj testereyle boşaltılmış kenarlarda ortalama 7cm bırakılmış mdf arkalı önlü plexy tabakaya matlapla açılmış deliklerden civata ile sıkıştıtılır. Ortada kalan plexy ye sıcak hava tutunca yumuşayacak ama iki mdf arasında kalan kısımlar sert kalacak.

Isı tabancası mdfyi yakabilir o yüzden geniş tutmakta fayda var.

Yumuşak plexy kısmı yukardan aşağı doğru monitör e bastırıp şekil verilir. Kenarların halen sert olması temiz iş çıkartır. Tam soğuma olana kadar baskıyı bırakmayın.

* plexy.PNG (14.56 KB, 739x382 - Görüntüleme: 1060 kez.)
« Son Düzenleme: Şubat 11, 2020, 08:36:28 ÖÖ Gönderen: HkRecai » Logged
AmigaMan
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #10 : Şubat 11, 2020, 01:31:43 ÖÖ »

Çok güzel bir çalışma merakla bekliyorum

Amiga ölmedi, efsane uyuyor
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #11 : Şubat 11, 2020, 07:47:51 ÖÖ »

Güzel proje!

Ben bir benzerini, şeffaf epoxy (şu ahşap masa vs kapladıkları) ile yapmayı planlamıştım bir dönem ama hiç hayata geçirmedim.

Merakla bekliyorum sonuçları.

Işığın bombeli CRT camında hafif kırılması etkisi için belki bombeli plexy'ye daha sonra şeffaf epoxy dökülüp LCD panel direk yapıştırılabilir.

Theoden (CYON4D)
Deneyimli

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #12 : Şubat 11, 2020, 09:21:12 ÖÖ »

İlginç projeymiş, takipteyim

F_P_G_A
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #13 : Şubat 11, 2020, 22:50:05 ÖS »

Bu akşam bantları sökerek pleksiglası CRT kalıptan ayırdım.
Daha sonra Macintosh Plus'ın ön paneline içten elle oturttum. Sonuçtan son derece memnunum.

@yavuzg : Epoksi ve CRT'nin negatif kalıbını alarak gerçekten cam mercek gibi benzer şeyler yapan birilerini görmüştüm. Epoksiyi cam şeffaflığında hiç hava kabarcığı kalmadan kalıba ancak bir vakum tankında alabilirim sanırım, doktora sırasında beraber çalıştığım malzemecilerin bunun için özel bir sistemi vardı. Benim pek ev ortamında yapabileceğim bir şey değil şimdilik. İleride garajım, bahçem filan olursa mutlaka denemek isterim.

Benzer şekilde CRT'nin kendisinin ön camını keserek yapmaya çalışanlar olmuş. Bu baya riskli ve zor bir iş. Buna kalkışmam.

@HkRecai : Tarif ettiğin baskı çerçevesi fikrini anladım ve gerçekten çok mantıklı. Benim epey bir vaktimi alan kenarları döne döne bükme işini muhtemelen tek seferde bu çerçeveyle yapabilirdim. Elimdeki sıcak hava tabancasından iki tane ve iki tane de ilave el gerekirdi muhtemelen, bir tarafı ısınınca diğer taraflar hemen soğuyor, tüm pleksiglası tek seferde ısıtmak için büyük bir fırına konulabilir veya geniş infrared ısıtıcı kullanılabilir belki.

LCD'de görüntü varken pleksiglasın arkasından nasıl gözükeceğini çok merak ediyordum.
Elimdeki LCD ekranın sadece VGA girişi var. VGA çıkış alabileceğim bir cihaz bulmam zaman aldı. Bir retro meraklısı olarak biraz utandım. Evdeki en eski laptopta HDMI çıkış var. Bunları HDMI-DVI ve DVI-VGA pasif dönüştürücülerle LCD'ye vermeye çalıştım görüntü gelmedi.
Sonra osiloskobumda VGA monitör çıkışı olduğu aklıma geldi (Tektronix MDO3034) Hemen onu doğrudan VGA kablosu ile bağladım ve görüntü geldi.

Pleksiglası çerçeveye elimle tutturdum şimdilik. İç taraftan, CRT'yi çerçeveye tutturmaya yarayan vida deliklerine @HkRecai'nin bahsettiği türde bir çerçeve yapıp pleksiglası çerçeveye iyice sıkıştıracağım. Elle dikkatlice yaptığımda kağıt girecek kadar bile boşluk kalmıyor.

F_P_G_A
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #14 : Şubat 11, 2020, 23:11:34 ÖS »

Raspberry PI'ı kasanın içerisine monte ettikten sonra projenin devamı için iki hedefim var:

1. Klavye olarak Macintosh Plus'ın kendi klavyesini kullanmak istiyorum. Şu anda elimde bu klavyeden yok, arıyorum. Bu klavyeler RJ9 kablo ile (RJ45'in ufak, 4 pinli olanı) çalışıyor. RJ9 spiral kabloyu telefon ahizesi kablosu olarak bu kasaya uygun bej renkte 4-5 liraya buldum ve aldım. Ahize kablosu ile Macintosh Plus keyboard (M0110A) kablosunun sıralaması farklıymış. O yüzden boş 4P4C (her pininde de iletken pim olan) RJ9 soketler de aldım. Elimde RJ9/11/45 sıkabilen bir pense var. Olmasaydı da ince uçlu bir kargaburun ile yapılabilecek bir şey.

Bu klavyeyi ufak bir board ile Rasperry PI'a hatta bir PC'ye USB'den bağlamak için ufak bir board kullanacağım. Bunun için şu anda Maxim Integrated - MAX32625PICO geliştirme board'unu düşünüyorum. Üzerinde USB stack'i USB HID (human interface device) klavye emülasyonu yapacak şekilde konfigüre edeceğim. Klavyeden gelen seri datayı, tuş kodları olarak keyboard emulation ile PC'ye gönderebilirim. Aynı şekilde Macintosh mouse'unu da böyle bir adaptör board ve firmware ile kullanmak istiyorum.

2. Bu biraz daha uzun vadeli bir hedefim. Bu Macintosh Plus kasasından çıkan mainboard'u güzelce temizleyip bakımını yaptım. Çalışabilir hale getirebileceğimi düşünüyorum. Üzerinde sevgili MC68000 var bir tane kocaman.

Yapmak istediğim aynı LCD ekran ile istersem gerçek Macintosh Plus donanımını çalıştırıp kullanabilmek, istersem de Raspberry PI'a geçip emulatörle retro makineleri kullanmak, sıkılırsam da tuvalet penceresinden ufak ekranda web'de gezinmek...

Bunun için Macintosh Plus anakartının video çıkışını analog board'a bağlayan yerden alıp, LCD ekranda görünecek bir hale getirmem gerekiyor. İşin güzel yanı Macintosh Plus monokrom bir alet. Gri tonlar yok, ya siyah ya da beyaz var. Yani video sinyali 1 ve 0 dizisinden oluşuyor.

Yapmayı düşündüğüm şey aslında bir nevi frame-buffer yapmak; Mac'in oluşturduğu tam bir frame'i hafızaya alıp daha sonra LCD'nin native çözünürlüğüne göre scale edip VGA sinyal oluşturmak. Bunun için şu anda aklımda ya bir FPGA (Xilinx Spartan 3 serisi en kolay olur herhalde) + SRAM kullanmak var; ya da bir veya iki adet Parallax Propeller + QSPI SRAM kullanmak. Parallax Propeller ile daha önce birden fazla core'u kullanarak assembly ile video görüntüsü oluşturup çeşitli ürünler yapmıştım. Macintosh'un video çıkışını capture edip (frame-grabber gibi), aynı çipte başka bir core'da, olmazsa ikinci bir çipte video sinyalini oluşturmayı gözüm kesiyor şu anda.

Bir switch ile native Macintosh ile Raspberry PI bilgisayarları arasında geçiş yapmayı umuyorum. Kasanın içine bir de ufak audio amplifier board'u ve ek bir hoparlör koymak da iyi olabilir.

Öncelikle 1. maddeye, yani klavye ve mouse için USB çevirici yapmaya başlayacağım.
Gelişmeleri buraya yazarım.
Sayfa: [1] 2 3   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: