Arkadaşlar herkese merhaba

Uzunca süredir unuttuğum (cidden unutmuşum) CPC 464, geçen hafta retroları toparlarken elime geçince bu akibetini bilmediğim cihazla haşır neşir olmaya karar verdim. Forumda araştırdım, gördüğüm kadarıyla daha önce ilgili konulardan bahsedilmiş ama pek detay verilmemiş. Ben de yaşadığım sorunlar hakkında bir iki tüyo vermek ve özellikle CPC 464 için line-in bağlantısından bahsetmek istedim.
Önce cihazı tamamen söküp ılık sabunlu su + diş fırçası tedavisine maruz bıraktım. Kurutup elektriği verince açılmadı. Multimetre ölçümü sonucu switch'in çalışmadığını anladım ve bir iki fıs yağsız kontak sprey darbesiyle switch düzeldi. Kırmızı ışığı görünce sevindim tabi ama bu sefer de gördüm ki bazı tuşlar basmıyor. Yurtdışı CPC forumlarında genellikle sıralı şekilde basmayan tuşların çip arızası olduğundan bahsedildiği için şemalarını bulup tek tek ölçtüm (yapabildiğim kadarıyla) ama nafile, bozuk bir yol görünmüyordu. Sonra farkettim ki asıl odaklanmam gereken konu membranmış. Daha önce spectrum'dan tecrübeli olduğum için bu berbat plastik membranların her daim sorun çıkardıklarını biliyordum ve gerçekten de multimetre ile ölçünce kopuk yollar buldum. Hemen gümüş iletken boya sipariş ettim ama daha önce elemanın birini kurşun kalem ile membran tamir ederken görmüştüm, aklıma geldi en azından deneme olur düşüncesiyle kopuk yolların üzerinden eski tip kurşun kalemle geçtim. Bir baktım ki çalışıyor

Yalnız dokununca kurşun kalem sağa sola yayılıyor, buna dikkat etmek lazım. Yayılan bölümleri silgi ile düzeltip yoluma devam ettim.
Elimde kaset olmadığı için commodore dataset'e yaptığım line-in bağlantısını bu cihaza da uygulamak gerektiğine karar verdim ve konuyu araştırdım. Gördüm ki bu cihaza line-in bağlantısı yapmak C64'ten bile daha basit. İnternette türlü bağlantı şemaları vermişler ama en basidi teyp devresindeki kristal (kafa) bölümüne lehim yapıp bunu da line-in girişiyle kasaya sabitlemek. Temiz ve kesin çözüm. Geriye android veya pc'den CDT dosyalarını oynatıp yüklemek kalıyor ama son birkaç gündür öğrendiğim kadarıyla bunun biraz incelikleri var(mış). Kasanın son görüntüsü şöyle;

Bağlantı aşağıdaki gibi;

Bir alternatif bağlantı daha var ama bende çalışmadı. İncelemek isteyenler için;
https://www.cpcwiki.eu/index.php/DIY_464_External_Audio_SocketPC'den CDT dosyalarını oynatabilen programlar var ama telefon hem çok pratik hem de benim denemelerimde daha başarılı sonuç verdi. CDT oynatmak için TAPDANCER isimli programı kullanıyorum (bu programı da youtube'da Jan Beta'nın videosundan öğrendim)
TAPDANCER link (Android için): https://apkpure.com/de/tapdancer-virtual-datasette/co.kica.tapdancerÖnceleri bazı oyunları hemen açarken bazılarını hiç açamadım. Ses seviyeleriyle oynadım hatta sinyali ölçmek için azimuth bile denedim ama sorun bambaşkaymış. Benim gibi commodore 64'e alışkın bünyeler için Amstrad biraz ters kalıyor

Zamanında 6128 kullanmıştım ama 464'üm hiç olmadığı için oyun yükleme prensibini bilmiyordum.
Şimdi CDT dosyasını TAPDANCER veya pc'de muadil bir programa yükledikten sonra pc veya telefonun sesini %30'a getiriyoruz (bende en iyi çalışan ses seviyesi bu).
CPC 464'te ( RUN" ) yazıp ENTER'a bastıktan sonra herhangi bir tuşa daha basıyoruz, cihaz dinleme moduna geçiyor.
Oyun yüklerken kaset kısmından arada sırada tık diye bir ses geliyor. Anlam veremesem de bunun motora giden elektriği kapatan ve açan bir switch (veya başka bir elektronik komponent) olduğunu farketmem birkaç günümü aldı. TAPDANCER veya muadil programda autopause seçeneğini mutlaka kaldırın, pause etmesin çünkü bu işi manuel olarak biz yapacağız.
CPC464 line-in modunda play tuşu basılı olmadan da yükleme yapıyor ama bence mutlaka basılı kalsın ki teybin ne zaman durduğu ve ne zaman yükleme yaptığı konusunda size rehberlik etsin. TAPEDANCER üzerinde play tuşuna basın ama eliniz pause üzerinde olsun. Eğer teypten tık sesi bir kez gelirse (veya motor durursa) hemen TAPEDANCER'da pause'a basın çünkü Amstrad yüklemeyi bir dahaki tık sesine kadar kesmiş demektir. Bu arada logo falan çiziyor, ufak çaplı bir animasyon izletiyor veya içeride başka bir işlem yapıyor. Bir dahaki tık sesine kadar play'e basmayın. Eğer tık sesi iki defa üst üste gelmişse sorun yok, yüklemeye aynen devam. Eğer Amstrad üzerindeki teyp ünitesi çalışıyorsa bunları takip etmeniz çok kolay. Teyp durduğunda telefon üzerinde pause'a basmak gerekiyor, teybin motoru çalıştığında ise play'e. Teyp ünitesi arızalı olan arkadaşlar da bu tık seslerini takip ederek yükleme yapabilirler (duyulmayacak gibi değil

)
Son olarak da CDT dosyalarını nereden bulabilirsiniz onun linkini vereyim ve Ikari oynamak için odama gideyim;
https://cpcrulez.fr/GamesDL_tape/index.php