Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
Sayfa: 1 [2]   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: 486'da floppy ile en yenisinden linux boot etmek  (Okunma Sayısı 16447 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
ercanersoy
Deneyimli

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #15 : Eylül 16, 2020, 22:21:54 ÖS »

Evet, özellikle masaüstü konusunda ciddi sıkıntılar var.

Sunucu tarafında ise işler iyi gidiyor. Ancak, gelecekte bazı sıkıntıların yaşanacağını kestirebiliyorum. Çünkü, Linux'ın temel aldığı yaklaşım çok eskidir ve Linux'lerde her yeni süerümde sistem büyüyor. Sistemlerde, sürekli birşeyleri denetlemek gerektiğinden bir sürü güvenlik sistemi entegre edilmiş. Bu durumlar Windows'ta da geçerlidir.
ercanersoy
Deneyimli

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #16 : Kasım 09, 2020, 17:27:06 ÖS »

bu dedikleriniz desktop dünyası için geçerli, server dünyasında linux unix'i öldürdü, windows'u da  geçiyor. Her sene daha da büyüyor.

Herhangi bir grafik arabimine ihtiyacı yok, kullanan da yok. Driverları da vendorlar kendi yazıyorlar hatta L1 supportu çoğunlukla kendileri veriyorlar.

Bu dediklerim üç büyük için geçerli, ubuntu/redhat/suse.
Enterprise support alabildiğiniz, genelde kernel seviyeleri 1-2 sene geriden gelen stabil sürümlere sahipler.

Evet, haklısınız.

Sunucu konusunda Linux sistemleri daha öndedir ve bu konularda grafik arabiriminde pek gereksinim yoktur.

Ancak, eski sistemlerde ve yeni olan kısıtlı kişisel bilgisayar sistemlerinde çalışacak yeni sürüm Linux sistemleri pek kalmadı.

Eskiden Linux sistemlerini kısıtlı sistemler üzerinde rahatlıkla çalıştırılabiliyordu.

Kaynak: https://www.youtube.com/watch?v=5DBPuZHWEXc

Şimdi ise 10-12 seneden önceki bilgisayarların çoğunda zor çalışıyor. Kişisel bilgisayar dünyasındaki yazılımlar bayağı sistem kaynağı istiyor. Birileri kısıtlı masaüstü sistemleri için yeni sürüm paketlerle iyi bir Linux dağıtımı yaparsa tutabilir.
« Son Düzenleme: Kasım 11, 2020, 16:42:18 ÖS Gönderen: ercanersoy » Logged
Levent (Lvnt)
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #17 : Kasım 09, 2020, 17:51:10 ÖS »

Yeni sürüm programlar çok feci üstat, eski compiler takımıyla pek compile olmak istemiyorlar. Hatta yeni sürüm olsa da 32-bit işletim sistemleri altında bile sorun çıkarabiliyorlar. Şahsen, bakımıyla birebir şahsen ilgilenilen programlar dışındakileri, özellikle de büyük olanları her an patlamaya hazır bomba gibi görüyorum.

Hatta bence, kimse elalemin programının peşine takılıp arkasını düzelteceğim diye uğraşmamalı. Malum, program yazarken bira içmek falan gibi alışkanlıkları var bunların. O bulanık kafayla yazılan kodlar da hiç bir zaman, orjinal unix ya da plan9'un ders kitabı kalitesinde c kodları gibi olmuyor işte
« Son Düzenleme: Kasım 09, 2020, 17:59:40 ÖS Gönderen: Levent (Lvnt) » Logged

Use the brute force, Luke
blackturk
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #18 : Kasım 09, 2020, 18:00:09 ÖS »

Buraya yazmak istiyorum . " startx " lanet olsun. Pentium 166mhz makinamda  bir türlü başlatamadığım xwindow.hata verip geri bash'e düşmesi. Offf beee , dedirtmişti.şu ekran kartları driverlarını yükleyip. yada xconfig ayarları felan o dönem çıldırtmıştı.hepsi eskide kaldı.

A1200 | APOLLO 1240 32 MB | CNET PCMCIA | SYSINFO SPEED TEST 30 MIPS
SM1,SEGA MEGA CD,SM2,SMS II,Sega Saturn Mod ve AR 4MB,PSX Mod ve Mpeg ,PSX2 ,SNES ,ATARI 800XL,SPECTRUM 128K +2,YAMAHA CX5M MSX,ATARI 520 STFM,1040 STF,C64,C128,1541 II,1571,RAM 1764 ,A500,A500+,A600,A590,IDE68k,2X1084S,1084P
Levent (Lvnt)
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #19 : Kasım 09, 2020, 20:02:09 ÖS »

@blackturk: seni çok iyi anlıyorum üstat. Bunlarla uğraşırken insan, daha basit insanı yormayacak birşeyler olmalıydı derken buluyor hep kendini. Bununla da kalmıyor 5-10 yılda bir bir bakmışsın komple yeni bir şey çıkmış hadi bakalım eskisi çöpe yenisinle uğraş. Kasıtlı yaptıklarını sanmıyorum ama hep böyle. Yani misal, bizde bir deli kuyuya bir taş atar 40 akıllı çıkaramaz, bunlarda bir deli kuyuya taş atar ardından diğerleri hobaraa hep beraber kuyuyu taşla doldururlar, böyle birşey.

Use the brute force, Luke
ercanersoy
Deneyimli

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #20 : Kasım 11, 2020, 17:04:22 ÖS »

Yeni sürüm programlar çok feci üstat, eski compiler takımıyla pek compile olmak istemiyorlar. Hatta yeni sürüm olsa da 32-bit işletim sistemleri altında bile sorun çıkarabiliyorlar. Şahsen, bakımıyla birebir şahsen ilgilenilen programlar dışındakileri, özellikle de büyük olanları her an patlamaya hazır bomba gibi görüyorum.

Hatta bence, kimse elalemin programının peşine takılıp arkasını düzelteceğim diye uğraşmamalı. Malum, program yazarken bira içmek falan gibi alışkanlıkları var bunların. O bulanık kafayla yazılan kodlar da hiç bir zaman, orjinal unix ya da plan9'un ders kitabı kalitesinde c kodları gibi olmuyor işte

Haklısınız. Bence, herkesin kullanacağı kodlar yazılırken acele etmeden kumaş dokur gibi özenle yazılmalıdır ve iyice sınanmalıdır. Yazılım geliştirmede kullanılacak araçlar iyi seçilmelidir. Bir yazılım geliştirici, sadece on seneden beri bildiği C++ gibi bir programlama dilini kullanması önemli değildir, geliştireceği yazılıma göre yeni konulara açık olması gereklidir.

Buraya yazmak istiyorum . " startx " lanet olsun. Pentium 166mhz makinamda  bir türlü başlatamadığım xwindow.hata verip geri bash'e düşmesi. Offf beee , dedirtmişti.şu ekran kartları driverlarını yükleyip. yada xconfig ayarları felan o dönem çıldırtmıştı.hepsi eskide kaldı.

Haklısınız. Linux sistemlerinde sinir bozucu durumlar çıkabiliyor. Bir de Linux sistemi oluşturma aşaması en sinir durumlardan biri, özellikle glibc derleme gibi konularda insanı sinir ediyor.

@blackturk: seni çok iyi anlıyorum üstat. Bunlarla uğraşırken insan, daha basit insanı yormayacak birşeyler olmalıydı derken buluyor hep kendini. Bununla da kalmıyor 5-10 yılda bir bir bakmışsın komple yeni bir şey çıkmış hadi bakalım eskisi çöpe yenisinle uğraş. Kasıtlı yaptıklarını sanmıyorum ama hep böyle. Yani misal, bizde bir deli kuyuya bir taş atar 40 akıllı çıkaramaz, bunlarda bir deli kuyuya taş atar ardından diğerleri hobaraa hep beraber kuyuyu taşla doldururlar, böyle birşey.

Haklısınız. Bilgisayar dünyasında bazı işlerin iyiye gitmediğini düşünüyorum. Hep yazılımlar büyüyor ve yenilik olarak pek bir şey yok. Çoğu yazılım da gereksiz olarak yeniden yazılıyor. Örneğin, işletim sistemleri konusunda eski buluşlara pek buluş eklenmemiş. Birkaç senede bir yeni sürümler çıkıyor ve eskisi terk edilmeye çalışılıyor.
ercanersoy
Deneyimli

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #21 : Kasım 12, 2020, 20:04:26 ÖS »

PC'ler için Windows 95 kullanımı gibi kullanıma sahip ve en az sistem gereksinimleri Windows 95 ya da Windows 98 ile eşit olan bir işletim sistemi istiyorum. Maalesef ki Linux sistemlerinde bu durum zor görünüyor.

Bu durumda, Linux sistemleri yerine hangi işletim sistemi ailelerine ağırlık verilmelidir?
ZeldaZonk
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #22 : Kasım 13, 2020, 01:23:30 ÖÖ »

Haklısınız. Bilgisayar dünyasında bazı işlerin iyiye gitmediğini düşünüyorum. Hep yazılımlar büyüyor ve yenilik olarak pek bir şey yok. Çoğu yazılım da gereksiz olarak yeniden yazılıyor. Örneğin, işletim sistemleri konusunda eski buluşlara pek buluş eklenmemiş. Birkaç senede bir yeni sürümler çıkıyor ve eskisi terk edilmeye çalışılıyor.
Aslında iyi gitmediğini söylemek biraz haksızlık olur gibime geliyor. Sadece son kullanıcı tercihinin kişisel bilgisayarlardan mobil cihazlara kaymış olması son kullanıcı için üretilecek yazılımın platformunu kaydırıyor. Microsoft, Windows için sürekli olarak yeni güncellemeler veriyor fakat bu güncellemeler genel olarak güvenlik vs gibi kullanıcıyı dolaylı olarak ilgilendiren konularla alakalı oluyor çünkü son kullanıcının artık windows üzerinde yapacağı bir şey kalmadı. Ofis uygulamaları, intertte gezinmek vs gibi sıradan şeyler. Kişisel bilgisayar üzerinde yazılım geliştirme işi ise parası olan için MAC üzerinde son derece rahatken bunun ucuz alternatifi Linux dağıtımları oluyor. Fakat gelinen son noktada Microsoft ürünleri İT alanında(bulut,hosting,azure vs vs) yaygın kullanılıyor. Birçok İT çalışanı Microsofttan şikayetçi. Kalan ürünlerde yazılım geliştiricilerinin kullanacağı ürünler oluyor bu da standart son kullanıcın işi değil. Örneğin bu gün sıradan bir sosyal bilimler öğrencisi, sıradan bir öğretmen, sıradan bir esnaf neden kişisel bilgisayar kullansın? Mesleki bir takım basit amaçlar ve ofis uygulamaları dışında pek bir seçenek kalmıyor ve bunlar da son hızla mobil platformlara kayıyor. 5 inç bir cep telefonunu taşımak varken neden koca laptopu sırtlansın ki insanlar?
Bunun yanında google son birkaç senedir fuşya çekirdeği üzerinde çalışıyor, microsoft ve spacex yeni ortak oldular uzaya bulut hizmeti vermek için, google birkaç yazılım dilini aynı anda bünyesinde barındırıyor, facebook ise whatsapp ve instagramla beraber dünya devi. Snapchat zarar etmesine rağmen hala yayında olan bir sosyal medya platformu. Bunun nedeni aslında işin sosyal medya değil en yenilikçi yüz tanıma programlarının geliştirilip bu uygulamada test ediliyor oluşu. Yani her şey mobil platformalra kayarken mobil platformlardaki gelişmeler hem donanım hem yazılım bakımından son hızla devam ediyor. Birkaç yıl içinde Linux çekirdeği üstüne yazılmış androidi kullanmayı tamamen bırakacağız fuşya çekirdeği ile piyasaya sürülünce. Bir yandan da Çin piyasası atağa geçmiş durumda, onlarda yeni donanımlar ve yazılımlarla beraber piyasayı oldukça zorlamaya devam ediyorlar. Apple ise telefonlarını her ne kadar aşırı pahalı bulsam da (ticari anlamda iki model arasında anlamlı farklılıklar olmaması üzerine bir strateji izlese de aslında) modelleri birer birer atlayarak gidince aradaki farkı gözümüzle görebileceğimiz ürünler üretiyor. Iphone 11 ile 12 arasında aman aman farklar göremeyiz belki fakat 10-12 kıyaslaması yaparsak bunu anlayabiliriz diye düşünüyorum.
« Son Düzenleme: Kasım 13, 2020, 01:32:25 ÖÖ Gönderen: ZeldaZonk » Logged
ZeldaZonk
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #23 : Kasım 13, 2020, 01:35:51 ÖÖ »

Bu mesajı yanlışlıkla açtım ve ne kadar arasam da silmeyi bulamadım, silme yetkisi olan bir yöneticimizin müdahale etmesi mümkün müdür acaba?
« Son Düzenleme: Kasım 13, 2020, 01:47:04 ÖÖ Gönderen: ZeldaZonk » Logged
ercanersoy
Deneyimli

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #24 : Kasım 13, 2020, 04:13:47 ÖÖ »

Bu mesajı yanlışlıkla açtım ve ne kadar arasam da silmeyi bulamadım, silme yetkisi olan bir yöneticimizin müdahale etmesi mümkün müdür acaba?

Mesajı düzenleyebilirsiniz.
Sayfa: 1 [2]   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: