Dünyamızda her şey sanal... Cebimizdeki para bile bir rakkamdan (plastik kart) ibaret... Her şey sanal olunca, insanın elindeki, dokunduğu, daha anlamlı oluyor (en azından eskiler için). Emulatorde hiç bir zaman commodore 64 ya da Amiga 1200'ün klavyesine dokunduğum, andaki tadı alamadım. Sorun görsel değil. Yani en iyi görsel yöntem olsa, scanline'ından akla gelecek tüm görseli, hızı, sesi sunsalar, eskinin anlamı başka... Bizden sonrakiler için anlamı olmaz, ama bizim için anlamı var bu cihazların...oyun kutuları ya da kartuşların.
O konuda size hak veriyorum. O zaman ki aldığımız haz tabi çok başkaydı. Retro bilgisayarı olmamış , hiç atari salonuna gitmemiş neslin bizi anlaması çok zor.
Ama teknolojinin gelişmesiyle zamanında oynadığımız oyunlara ait ayrıntıları da öğrenmiş olduk. Aaa böyle bir ending var mıydı ? Şu komboyu nasıl yapıyorlardı ? şeklinde oyuna tekrar yönelmemizi sağlayan unsurlar da oldu.
Peki geçmişte aldığımız o haz nasıl kapatılır ? Tabi konsola ait klavye,joystick gibi donanımlarda artık bilgisayar ile uyumlu.Dolayısı ile eski günlerden aldığımız keyfi bir tık az da olsa bugünün teknolojileri ile elde edebiliriz diye düşünüyorum.