Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
Sayfa: [1]   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: 1541-II sürekli devrede  (Okunma Sayısı 6177 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
leaderfree
Üye
**

Üyelik Bilgileri
« : Aralık 06, 2020, 15:24:38 ÖS »

Merhaba arkadaşlar,
Daha önce benzer bir konu açıldımı göremedim, 1541-II driver on yapıldığında içinde disket okuyormuş gibi sürekli çalışıyor off yapmadan durmuyor. Bağlantı kablosunun takılı olup olmaması durumu değiştirmiyor.
Kaan Akkurt
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #1 : Aralık 06, 2020, 15:34:25 ÖS »

Merhaba arkadaşlar,
Daha önce benzer bir konu açıldımı göremedim, 1541-II driver on yapıldığında içinde disket okuyormuş gibi sürekli çalışıyor off yapmadan durmuyor. Bağlantı kablosunun takılı olup olmaması durumu değiştirmiyor.

işlemci ya da Rom sorunu olabilir. sürücüyü açıp soketli chipleri söküp yeniden takın. Chipleri geri takmadan önce alkol ya da kontak spreyi ile soketleri temizleyin. Chipler sağlamsa çalışır. Değilse daha derin sıkıntıları vardır.

fort_apocalypse
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #2 : Aralık 06, 2020, 15:37:50 ÖS »

6522'leri de kontrol ediniz.

leaderfree
Üye
**

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #3 : Aralık 06, 2020, 15:44:46 ÖS »

Tamam, kontrol edip yazıcam   Sağolun
Voltron
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #4 : Aralık 06, 2020, 15:50:37 ÖS »

Adaptor ya da 1541 ise ic guc kaynagi arizali olabilir. Surekli motor on konumunda kalan, isiklari yanik duran, 6522 leri arizali sandigim bir 1541-ii surucum 2 hafta once baska bir adaptorle deneyince calisti ve guzel supriz oldu. Sorun adaptordeymis. Bu adaptor diger 1541-ii de ayni tepkiyi verdirtiyor.

1571 de ayni sekilde tepki veriyordu ama onda sadece kirmizi isik yanik ve motor donuyor. Sorun 6522 lerden birinde.
« Son Düzenleme: Aralık 06, 2020, 15:53:22 ÖS Gönderen: Voltron » Logged

Metal grupları çok bağırıyor. haklıyken haksız duruma düşüyorlar...
onursapci
Uzman

80 leri yaşamamış , yaşamamıştır.

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #5 : Aralık 06, 2020, 15:53:27 ÖS »

Benim de aynı hatayı veren bir cihazım olmuştu adaptörün ucunda sorun vardı bağlantı noktasinda . Hatta ses geliyor ışık yanmıyor Orayla oynayınca ışık yanıyor ve düzgün çalışıyordu temazsizlik da olabilir adaptorde bir ihtimal.

C64 ve A500 gerisi teferruat
leaderfree
Üye
**

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #6 : Aralık 06, 2020, 16:30:16 ÖS »

Biraz önce soketli chip bacak kontrol ve temizliğini yaptım hatta kart kanalları çok detaylı olmasada kontrol ettim maalesef çözüm olmadı, 6522 lerde yapabileceğim ne var bilemiyorum ?  Adaptör sorunu olabilirmi diye pinlere baktım sorun görünmüyor besleme değerini ayrıca ölçerim. Acaba adaptör sorunu yada 6522 de daha detaylı nasıl kontrol etmeliyim ?  Test edebileceğim başka bir adaptör olsaydı netleştirebilirdim
Voltron
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #7 : Aralık 06, 2020, 16:39:44 ÖS »

Burada bir checklist var
https://cbm8bit.com/articles/ray-charlsen/article23

Ayrica surucuyu sokunce yanlis hatirlamiyorsam, icerideki guc devresinden 4 pinli bir kablo anakarta giriyor, oradaki pinlerin degerini olcmen iyi olur. 12v ve 5v alman lazim normalde.

ilkerficicilar
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #8 : Aralık 06, 2020, 16:51:01 ÖS »

Adaptör voltajları normal çıkarsa, 6522'lerin yerini değiştirerek bir dener miyiz? Soldakini sağa, sağdakini sola... Eğer bunu yaptıktan sonra sürekli motor hareketi duruyorsa sorunu bulduk demektir.

Ayrıca DOS ROM'unu da bir kontrol etmekte yarar var. Bir okuyup, içeriğini Vice'taki 1541-II DOS'u ile karşılaştırmak yararlı olabilir.

Ek olarak, yukarıda verilen dokümanın ve https://commodore.bombjack.org/commodore/books.htm adresindeki 1541 Troubleshooting ile Maintenance kitaplarının yardımı olabilir.

Şimdiden kolay gelsin.

http://cbm.ficicilar.name.tr/ - Commodore Hacking
Davlf1
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #9 : Aralık 07, 2020, 19:08:02 ÖS »

Merhaba arkadaşlar,
Motor devresinin fotoğrafını ekleyebilir miyiz?

Sonī Kabushiki-Kaisha
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #10 : Aralık 07, 2020, 19:21:13 ÖS »

Adaptor ya da 1541 ise ic guc kaynagi arizali olabilir. Surekli motor on konumunda kalan, isiklari yanik duran, 6522 leri arizali sandigim bir 1541-ii surucum 2 hafta once baska bir adaptorle deneyince calisti ve guzel supriz oldu. Sorun adaptordeymis. Bu adaptor diger 1541-ii de ayni tepkiyi verdirtiyor.

Aynı şey benim de başıma gelmişti...

Ayrıca DOS ROM'unu da bir kontrol etmekte yarar var. Bir okuyup, içeriğini Vice'taki 1541-II DOS'u ile karşılaştırmak yararlı olabilir.

Bu da başıma gelmişti...

Hatta bu son "hatayı" kendim yapıp (epromu söküp) disket temizlemek için bile kullanmıştım Kahkaha

Drive sürekli dönerken alkollü pamukla disket'in açık penceresinden diski rahatça temizleyebiliyorsunuz

Voltron
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #11 : Aralık 07, 2020, 20:04:20 ÖS »

Ayrıca DOS ROM'unu da

Bu da başıma gelmişti...

Hatta bu son "hatayı" kendim yapıp (epromu söküp) disket temizlemek için bile kullanmıştım Kahkaha

Drive sürekli dönerken alkollü pamukla disket'in açık penceresinden diski rahatça temizleyebiliyorsunuz

5.25” disketler icin guzel bir cozum. Mcgyver isi olmus Ben bunun aynisini  bozuk PC 3.5” disket suruculerinden birine yapmak istiyorum ama 3.5” disketi ters cevirmek gibi bir sans yok. Yapmak istedigim alt kafa ve ust kafayi stepper motordan kurtarip, kafa uzerlerine lens temizleme pamugu sabitleyip surucu motorunu bir sekilde surekli dondurerek, vr kafa mekanizmasini elimle ileri geri yaparak disketleri temizlemek. Surucu motorunu surekli nasil dondururum bilemiyorum.  Bu arada atil vaziyette yillardir ici bad sector dolu dd disketlerimi isopropil alkol ile temizlememe ragmen duzelmiyorlardi. Pamuklu cubuk ve camsil ile basit bir sekilde temizleyince disketler sifir gibi oldu.

Davlf1
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #12 : Aralık 07, 2020, 20:23:11 ÖS »

Ayrıca DOS ROM'unu da

Bu da başıma gelmişti...

5.25” disketler icin guzel bir cozum. Mcgyver isi olmus Ben bunun aynisini  bozuk PC 3.5” disket suruculerinden birine yapmak istiyorum ama 3.5” disketi ters cevirmek gibi bir sans yok. Yapmak istedigim alt kafa ve ust kafayi stepper motordan kurtarip, kafa uzerlerine lens temizleme pamugu sabitleyip surucu motorunu bir sekilde surekli dondurerek, vr kafa mekanizmasini elimle ileri geri yaparak disketleri temizlemek. Surucu motorunu surekli nasil dondururum bilemiyorum.  Bu arada atil vaziyette yillardir ici bad sector dolu dd disketlerimi isopropil alkol ile temizlememe ragmen duzelmiyorlardi. Pamuklu cubuk ve camsil ile basit bir sekilde temizleyince disketler sifir gibi oldu.
Çıkışındaki bazı pinleri gndye bağlamanız gerek. Alttaki pinlerin hepsi gnd (- kutup) üstteki tüm girişleri sırayla gndye bağlayarak motor kısmını çalıştırabilirsiniz. Pinin adını hatırlamıyorum, drive select gibi bir şeydi. Ayrıca step motora adım da arttırabilirsiniz

Sonī Kabushiki-Kaisha
Sayfa: [1]   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: