Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trGenel KategoriGenel SohbetYenilikçi mi orijinalci misin ?
Anket
Soru: Yenilikçi mi orijinalci misin ?
Yenilikçiyim - 19 (26.8%)
Orijinalciyim - 30 (42.3%)
İkisi de aynı sekilde mutlu eder - 22 (31%)
Toplam oy: 70

Sayfa: [1] 2 3   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Yenilikçi mi orijinalci misin ?  (Okunma Sayısı 8685 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
onursapci
Uzman

80 leri yaşamamış , yaşamamıştır.

Üyelik Bilgileri
« : Aralık 22, 2020, 23:33:41 ÖS »

Comoomodore ,Amiga gibi eski bilgisayarlarınızda gotek vb . sonradan yapılan gelişmeleri tercih eder misiniz yoksa ben o disketin sesini duymalıyım diyenlerden mi? Ya da her ikisi de aynı mı

C64 ve A500 gerisi teferruat
SouLPoWer87
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #1 : Aralık 22, 2020, 23:36:39 ÖS »

Gotek kullanıyorum abi ama tabi orijinal disket sesi hazzı hatırası başka Kahkaha

İnsan imkansızı başarabilir sözü yetersizdir. İnsan imkansızın da ötesine gidebilir..

+90'lar da çocuk olmak..
+Commodore Amiga Aşkı
+Jay Miner
+Paula
+Agnus
+Denise
lunarstrain
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Aralık 23, 2020, 00:16:19 ÖÖ »

Henüz saatler önce aliexpress'ten kendi gotek'ini alıp flashfloppy programlamayı ve çalıştırmayı becerebilmiş biri olarak, hissettiğim mutluluktan dolayı kendimi yenilikçi ilan edebilirim sanırım.  c64'de eskiden sahip olduğum 1541'i fiziken özlüyorum aslında, ama onda da pi1541 beni mutlu ediyor

Öbür konudan paste
Humphrey
Deneyimli

The right man in the wrong place

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #3 : Aralık 23, 2020, 09:17:12 ÖÖ »

Gelenekçiyim
Hadi biraz sert gireyim ;  , orjinale sadık kalınmasından yanayım, C64’e dataset ve kasetle oyun yüklemekten haz alıyorum, 1541’e 5.25 disket takmak hoşuma gidiyor,
Amiga 500 elimden gelse tüm oyunları sıfır disketlere gıcır gıcır etiketli çekip ordan kullanacağım. (Yapacağım ama şu an vaktim yok buna)
Üretilen bir çok oyun , destek kartlarını bazılarını aldım çoğunu almadım , (cupcake , şekil baskılı oyun kartları, sd2iec , hack64 vs vs)
Ps2 mousedan amiga mouse yapmak boş iş , Orjinali varken ?
C64 joystikten , mousedan ps2 yada pc mouse/joystik yapmak bana çok gereksiz gelir.
Sid ciplerini alıp proje yaparlar, hiç sevmem zaten siid çipi bulunamıyorken ?
Raspery pi vs ile c64 ve A500 -1200 emulesi hiç girmeyeceğim bir iştir. Prim vermem. Orjinali varken emulesimi ??
Elime geçen cihazı orjinal yönü ile çalıştırmaya çalışırım, amstrad kasetli ise kaset kısmı çalışmalı , 800 xl teybi ile oyun yüklenmeli ,   Cihaz kasalarını orjinalinden farklı boyamaya karşı değilim , elinizde çoksa yapılabilir vs vs vs
« Son Düzenleme: Aralık 23, 2020, 20:35:38 ÖS Gönderen: Humphrey » Logged

Amiga 500 Plus+,Aca 500+,3.1
Amiga Cd32
Commodore 64,64C,128
Atari 800XL,130XE
Nintendo wii,Nes,Snes,64,Gamecube,3DS XL,3DS,Dsi,Dslite
Playstation 1,2,3
Xbox 360
Sega Saturn,Dreamcast,Mega Drive,Masterdrive
PSP 1001,2001,3001,PSPGO
Zx Spectrum+
Atari Pong,Philips Videopac,Palladium,Unimax
wizofwor
Genel Yönetici

Gosub ile gidilen yerden goto ile dönen adam

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #4 : Aralık 23, 2020, 10:18:39 ÖÖ »

Zamanında noname joystikleri açıp switchlere basarak oynardık. Datasette'e led devresi ekletirdik. Amiga'mın kasası her daim açıktı. 2.5" harddiskler pahalı olduğu için 3.5" disk kullanıyordum. Tabi bu disk kasaya sığmıyordu. IDE kablosuyla beraber floopy'den aldığım güç kablosunu kasanın dışına uzatmıştım. Bu düzeneğe bağladığım 3.5" harddisk kasanın üst tarafındaki ızgaranın üstünde dururdu. Daha hatırlamadığım neler neler var.

O yüzden bu saatten sonra orjinalci olamıyorum. Kusuruma bakmayın. Sadece kozmetiği sağlam kasaya zarar veremem o kadar.

ExoticKiller
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #5 : Aralık 23, 2020, 11:46:50 ÖÖ »

Bu anketin fitili benim alım konumda ateşlendiği için  son yorumu oraya yapmıştım.    https://www.commodore.gen.tr/forum/index.php?topic=19087.new#new

Tekrar aynı yazı olmasın diye linkini verdim.  Bu anketede oy kullandım. Teşekkürler.

Elektronik Mühendisi.
1977 Doğumlu. ICQ: #37-90-37 ilk bilgisayarlarım:  8088 Explorer HeadStart & 8088 IBM XT / AT , c64
LW3D
Yönetici

Günü Kurtaran Avam Hiooargggh :)

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #6 : Aralık 23, 2020, 11:55:26 ÖÖ »

Orjinalci / Yenilikçi ayrımında, kendini orjinalci sayanın, yenilikçi olduğu durumlar da söz konusu olabiliyor. Şöyle ki, ben zamanında RF (anten) üzerinden görüntü alırdım, bugün de antenden bağlamalıyım diyenler bile var. Bırakalım RGB olarak almayı, Composite bile bu arkadaşlara çok net, detaylı geliyor Kahkaha Böyle olunca kendimi gelenekçi saysam da, yenilikçi kalabiliyorum. Yeri geldiğinde scanconverter kullanarak, LCD'de görüntü alıyorum. Aslında CRT kullanmalıyız.

Benim sistemlere bakışım genelde tasarım olarak, görsel bir yaklaşım. Bu nedenle orjinal tasarımı, görünümü bozacak uygulamaların hiç biri pek ilgimi çekmiyor   Özellikle de kalıcı düzenlemeleri hiç sevmiyorum. Amiga'yı kesmek, üzerine tuş sabitlemek hatta GOTEK bile çok sevimli gelmiyor. 3.5 disket bulması zor olasa da, yeri geldiğinde 5.25 sürücü okumasa da, orjinal ekipmanı, çevre birimini zorlamak daha hoşuma gidiyor.

- Bu arada PC'de ya da Amiga'da IDE-CF dönüştürücü kullandım. Görseli bozmadıktan sonra, iç gelişmeler o kadar rahatsız etmiyor beni. Yeni güzel bir turbo kart, harici bir dönüştürücüye her zaman açığım.

sertacarslan
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #7 : Aralık 23, 2020, 12:46:42 ÖS »

Ben de orjinalciyim. Hasarlı cihazları aslına uygun şekilde restore ederek hayata döndürenlere çok büyük saygı duyuyorum. Orjinal cihazın kesilip biçilerek modlanmasını vandalizm olarak görüyorum.

Oyun yada uygulamalarımı orjinal dataset yada sürücü üzerinde kasetten yada disketten yükleyerek kullanıyorum.

Bununla birlikte, kaset yada disket oluşturmak için yada modern cihazları retro monitörlerde kullanmak için yapılan güncel donanımlara, arduino destekli kablolara, hdmi2rgb yada tersi çeviricilere vs. karşı değilim hatta bunları kendime kaset/disket oluşturmak için yada bilgisayarlarımı Commodore yada Amstrad monitörlerime bağlamak için kendim de kullanıyorum.

Gotek, hxc, divmmc, sd2iec vs. gibi güncel depolama donanımlarına da karşı değilim. Amstrad CPC 6128 yada ZX Spectrum +3 disketlerini bulmak hem çok zor, hem de bunlar için istenen çılgın fiyatlar benim bu donanımlara bakışımı değiştirmiş durumda. Şu an bende yok, ama orjinal datasetimin yada sürücümün yanında yardımcı donanım olarak mesela bir Gotek sürücü bulunmasında bir sakınca görmüyorum.

Sinclair ZX Spectrum 128k +2 -> PC
agathon
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #8 : Aralık 23, 2020, 14:14:03 ÖS »

Konunun sınırlarını çizmek biraz zor. Kendi adıma Amiga özelinde konuşacağım çünkü Amiga dönemine yetiştim. Commodore abim dediğim yaştaki insanların dönemi idi. Diğer markalar ile de retro anlamında bir ilişkim olmadı.

Amiga'larımı stok halde kullanmaya çalışmıyorum. Donanım modifikasyonuna karşı değilim. Hatta bazıları zamanla elzem hale geliyor. Disket kullanmayı sesini duymayı seviyorum. Gotek'im var ama disket sürücüm çalıştıkça onu stepne olarak tutuyorum.

Karşı olduğum şeyler fiziki modifikasyon. Bir şeyleri kesmek, kırmak. Amigaların kasaları bence kimliğinin oluşmasında önemli. Futuristik köşeli tasarımları ile bilgi çağının evimize kadar girdiğini gösteren birer dönem ikonları. Bu yüzden korunmalılar diye düşünüyorum. Aynı nedenden tower kasa Amiga edinmeye hiç heveslenmedim. Ya da kullandığım bir Amiga'yı başka bir kasada kullanmaya çalışmadım. Donanım modifikasyonları kasaya zarar vermiyorsa alıp kullandım.
« Son Düzenleme: Aralık 23, 2020, 14:19:02 ÖS Gönderen: agathon » Logged

AmigaEsref
Genel Yönetici

love is where you find it.

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #9 : Aralık 23, 2020, 14:23:15 ÖS »

her cihazı dönemine uygun, yapısıyla kullanmayı seviyorum. Araba, elektronik, müzik ne varsa

Amiga'da gotek kullanıyorum tabi. Ama disket gene olmaz ise olmazım

AMIGA 500 | GOTEK | 1 MB RAM | 1.3 ROM | Pi Zero HDMI
AMIGA 1200 | 8GB CF | 3.2 ROM | TF1230 Turbo Kart | HDMI-520
COMMODORE 64 | IRQHack64 | KissCart64 | 64K CUPCAKE-CART | Pi 1541 | 1084 S
'Cause I'm CRT., I'm retro | CRT, and I'll win the fight | CRT, I'm a power load | CRT, watch me shine
fort_apocalypse
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #10 : Aralık 23, 2020, 15:23:49 ÖS »

Orijinal cihaza hem işlevsel hem kozmetik zarar vermeden modlamaya tamam.
Geri dönüşü olmayacak, tekrar orijinal heline getirilemeyecek şekilde yapılan her türlü müdahaleye "hayır".

Ancak; orijinal parçanın bulunma umudu olmayan durumlarda, cihazın orijinal görüntüsüne minimum zarar verilerek, internal gotek benzeri müdahale yapılablir, ama LCD/OLED ekran için kasanın üstten delinmesi bana cinayet gibi geliyor.

« Son Düzenleme: Aralık 23, 2020, 18:45:43 ÖS Gönderen: fort_apocalypse » Logged

haydar_abi
Uzman

İlla ki Amiga

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #11 : Aralık 23, 2020, 17:21:44 ÖS »

Led koymak için Delinmiyor ızgaranın arasından; usb kablolar içindeki kablolar çok rahatça geçiriliyor.

Amiga fanatiği.... 
Amigalıktan çıkmış Amigalar....

Amiga 1200 + Vampire V1200
LG 24MA53 TVMonitör
Amiga 500 Plus +TerribleFire030 64MB+16 GB CF
Amiga 2000
Amiga 500 + 1MB Çip + 9.5 mb FastRAM + Internal GOTEK + 4GB CF HDD
2 Casper M989A Monitor
Commodore64
Let
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #12 : Aralık 23, 2020, 19:11:28 ÖS »

Güzel bir başlık olmuş. Kesip biçmek ve bazı modlamalar bana da fazla geliyor. Orijinalliği koruyarak yenilikçi hareketler güzel oluyor. Bazı planlarım var ama henüz fırsat bulamadım.
onursapci
Uzman

80 leri yaşamamış , yaşamamıştır.

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #13 : Aralık 23, 2020, 19:19:10 ÖS »

Güzel bir başlık olmuş. Kesip biçmek ve bazı modlamalar bana da fazla geliyor. Orijinalliği koruyarak yenilikçi hareketler güzel oluyor. Bazı planlarım var ama henüz fırsat bulamadım.
Tesekkurler . Ustte ankete de katilin

Bu arada benim de yorumum son disket kadar disket , son kasete kadar kaset kullanmak yonunde

C64 ve A500 gerisi teferruat
witchdoktor
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #14 : Aralık 23, 2020, 19:23:54 ÖS »

Yenilikçilikten ziyade geridönüşümsüz modifikasyon ve orijinalliği bozmayan terfi oylaması olsa daha uygun olabilirdi. Vampire, Indivision, ACA vb yükseltmeler cihazın orijinalliğini bozmadan işlevselliğini arttırıyorlar.
Sayfa: [1] 2 3   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: