Herkese merhabalar.
Elimde uzun yıllar önce babamın üniversite dönemlerinde almış olduğu babamın ilk bilgisayarı olan ZX Spectrum 48K var. Cihazın yanında işimize yarayacak neredeyse her şey var. Fotoğraflarda da göreceğiniz üzere bir sürü teknik broşür,reklamlar ve ''Herkes için BASIC'' kitaplarının yanında Quickshot ve Spectravideo Joystickler,Alphacom 32 yazıcı,ZX Interface 1,ZX Microdrive,DK'tronics Joystick Interface ve SANYO Data Recorder'ımız ve bunların yanında bir sürü kasetimiz var. Ve cihazı açıkçası kullanmak istiyoruz. Fakat cihazımız birkaç sıkıntıya sahip. Sizden gelen tavsiyeler üzerine de ya cihazımızı parçalık olarak saklayıp her şeyiyle düzgün bir 48K alacağız, yada cihazımıza gereken bakımları yapıp devam edeceğiz.
1-Cihazımızdaki ZX Spectrum'lardaki kronik problem Flex Klavye sorunu var. Flex'i inanılmaz hassas bir şekilde sökmeye çalıştım fakat Flex'in uç kısmı direk elimde kaldı.
2-Cihaza zamanında bir RF to AV mod yapılmış, çalışıyor ama ciddi manada kötü bir işçilik ile yapılmış bu yüzden yeniden yapılması gerektiğini düşünüyorum.
3-Cihazı çalıştırdığımızda ve bir kaset taktığımızda ekranın ortasına büyük bir siyah dikdörtgen geliyor.Sizce bu neden olur ?
4-Cihazımızın adaptörü orijinal Sinclair adaptörü, fakat çalıştırdığımızda uzun süre bir cızırtı sesi çıkarıyor. Sizce bu bir sıkıntı yaratır mı ? Yaratırsa alternatif uyumlu bir şey mi almak sağlıklıdır yoksa orjinalde kalmak mı ?
5-Bizim göremediğimiz başka sıkıntılar olabilir mi ? Diğer yandan bu cihazı yaptırabileceğimiz ve gerekli parçaları tedarik edebileceğimiz bir yer yada bir kişi var mıdır ?
Fotoğrafları boyut sıkıntısından ötürü Imgur'a yükledim bu linkten ulaşabilirsiniz :
https://imgur.com/a/nm7MOeLÖnerilerinizi bekliyorum.
Selamlar. Bildiğim kadarıyla cevap vermeye çalışayım:
1- Bu klavyelerde lastik tuşları okuyan membran vardır. Zaman içinde gevrekleşerek çalışmamaya veya anakarta bağlantı noktalarından kırılmaya meyillidir. Yeni üretilen membranlar var, yurt dışından temin edip değiştirilirse epey gider.
2- Bahsettiğiniz herhalde composite mod. Basit bir moddur, işçilik kötüyse düzeltilebilir.
3- Kasetten okuma hatası diyeceğim ama emin de değilim. Spectrum çok kullanmadığım için bu tarz bir hatayla karşılaşmadım.
4- Eski adaptörlerin kendisi de başlı başına sorun olduğu için kullanmamanızı tavsiye ederim. Yeni bir 9V DC adaptör işinizi görür ancak uçlara dikkat edin. Ortası (-) olacak. Gitar pedallarının kullandığı tipte.
5- Klavyeye yeni membran alıp yeni adaptör de koydunuz mu ilk etap tamam demektir. Bir sonraki etap "future proofing", yani ileride muhtemel problem çıkarmaması için yapılabilecek en iyi şey kondansatörlerin değiştirilmesidir (recap). Uzman birinin yapması doğru olacaktır, hatta orjinalindeki gibi aksiyel kondansatör ile yapılırsa daha iyi olur. Yurt dışındaki (özellikle İngiltere) sitelerde set halinde 10 GBP civarında satılmakta.