Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
Sayfa: [1]   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: RP2040 C64 projeleri  (Okunma Sayısı 310 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
stanriverdi
Üye

Üyelik Bilgileri
« : Ekim 25, 2024, 12:21:05 ÖS »

Merhabalar,

Burada elektronik işinden iyi anlayan arkadaşlar olduğu için bir şey sormak istiyorum. Şu ana kadar benim gördüğüm en verimli retro projelerden biri A8PicoCard. Neredeyse ek hiç bir şeye ihtiyaç duymadan çalışmakta. RP2040'ı C64 projelerinde kullanmak istediğimde karşıma çıkan en büyük sorun RP2040'ın 3.3v, C64'ün ise 5v veri yolu seviyelerinde çalışması. Atari'de 5v seviyesinde olmasına rağmen a8picocard projesi nasıl dönüştürücü vs. kullanmadan bu kadar stabil çalışıyor? Benzer riskleri C64 projelerinde alabilir miyiz?

Pico Eeprom Emu projesi var mesela c64 için kernal rom olarak rahatlıkla kullanılabilir gözüküyor. Kafama takılan konu bu 3.3v olayı...

Feandreu
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #1 : Ekim 25, 2024, 14:27:12 ÖS »

Datasheet'e göre RP2040'ın GPIO pinleri, input voltajının -0.5/+0.5v'u aralığında bir töleransa sahip. Girişi regulatörle 3.3v verdiğinizi düşünürsek bu da 3.8v civarı bir değere denk geliyor.

Çok teknik detaya boğmadan 5v verirseniz patlar mı? Hayır. Uzun, kısa vadede sorun çıkabilir mi? Evet. Biraz kel alaka olacak; elektrik sonuçta fiziksel bir hareket. Babamın sigarayı bıraktığı yaştayım, aynı yaşta başlamışız, ben ondan daha fazla sigara içiyorum. Bir problemim yok gibi gözüküyor. Onun sigarayı bırakma sebebi bacağının neredeyse kesilecek seviyeye gelmiş olması. Şu an bir problem yok gibi gözüküyor olması yarın bir problem yaşamayacağımın garantisini veriyor mu?

Bu kadar konuştuktan sonra ekleyeyim, elinizde A8Pico gibi somut bir örnek var. Ben de bir sorun olacağını düşünmüyorum Kahkaha

Bu arada C64 ve Pico ile bir şeyler yapmaya çalışıyorum. Kendi projeleriniz için logic level shifter entegre kullanabilirsiniz.

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Ekim 25, 2024, 15:03:12 ÖS »

pico 5V'a "dayanıyor" gözüküyor.

Ama "sağlam" bir tasarım aslında bırakın ucuz pico'yu C64'ü korumak için olmalı zira pico günün birinde zara görüp IO pinlerinden birisi gereğinden fazla akım çeker hale geldiğinde C64'ü de beraberinde götürmemeli.

Eğer pico'lu bir proje c64 kartuş slotuna takılacaksa tasarıma eklenmesi gerekenler en az;

1) Pico'yu beslemek için için 5V=>3.3v voltaj regületör entegresi içermeli
2) GPIO<=>C64 data/adress interface'inde feandreu'nun da bahsettiği gibi logic level shifter lar olmalı (pi1541 projelerinde olduğu gibi)

fort_apocalypse
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #3 : Ekim 25, 2024, 15:15:26 ÖS »

A8PicoCard projesinin benzerini (MicroSD kartlısını), seneler önce Nejat Üstad Commodore64 için arduino ile yapmıştı.

IRQHack64
https://www.commodore.gen.tr/forum/index.php?topic=11034.0
« Son Düzenleme: Ekim 25, 2024, 15:17:12 ÖS Gönderen: fort_apocalypse » Logged

Sayfa: [1]   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: