Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trCommodoreCommodore DonanımCommodore 1084S Tamiri konusunda Yardım
Sayfa: [1]   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Commodore 1084S Tamiri konusunda Yardım  (Okunma Sayısı 753 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Foxbat
Üye

Üyelik Bilgileri
« : Kasım 04, 2024, 18:59:33 ÖS »

Merhabalar geçtiğimiz günlerde rasgele bir pasaja tamamen başka bir sebeple girmişken köşede duyan bir 1084S monitör gördüm, dükkan sahibi cihazın sorunlu olduğunu fakat an itibari ile gösteremeyeceğini daha sonra başka bir vakitte gelmem gerektiğini söyledi. Fakat anlattığı tarzda bir problem aradığımda buna denk geldim;

https://www.youtube.com/watch?v=Uksvl-2SsiU

Eğer böyle bir sorunu varsa daha önce hiç CRT tamir etmemiş biri olarak sizce kendim edebilir miyim? veya forum içinden yardımcı olabilecek bir kişiyi bulabilir miyim.
Def Leppard
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #1 : Kasım 04, 2024, 19:15:23 ÖS »

Video da Vertical entegresi değişiyor bu entegreler Türkiyede hala bulunabilir ve pek de pahalı olmaz. Ama vertical bozuk olmayıp onu etkileyen bir direnç kapasitör gibi sorunlarda olabilir. Eğer bu tarz tamirler için tecrübeniz yoksa hiç bulaşmayın derim. Eski tv tamircilerinden bulabilirseniz o tarz birine götürüp baktırın. Bu işler tarif üzerine de belli olmaz. Burada önemli olan fiyatı makul uygunsa  alınıp baktırılabilir.

Amiga Repair Service
Foxbat
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Kasım 04, 2024, 19:26:55 ÖS »

Video da Vertical entegresi değişiyor bu entegreler Türkiyede hala bulunabilir ve pek de pahalı olmaz. Ama vertical bozuk olmayıp onu etkileyen bir direnç kapasitör gibi sorunlarda olabilir. Eğer bu tarz tamirler için tecrübeniz yoksa hiç bulaşmayın derim. Eski tv tamircilerinden bulabilirseniz o tarz birine götürüp baktırın. Bu işler tarif üzerine de belli olmaz. Burada önemli olan fiyatı makul uygunsa  alınıp baktırılabilir.

Fiyatı oldukça maküldü, o yüzden bir kez daha uğrayıp bir görmek lazımç
Foxbat
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #3 : Kasım 08, 2024, 18:15:29 ÖS »

Bugün sonunda monitörü deneme şansımız oldu, fakat maalesef herhangi bir görüntü alamadık. Fiyattan da bir düşüş yapmadı esnaf, yine de bozuk bile olsa 1084S-D1 için 600tl gibi bir fiyat çekici gelmiyor değil.
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #4 : Kasım 08, 2024, 18:37:39 ÖS »

ilk gönderdiğin örnek videoda o zaman sadece bir tahmindi sanırım?

Hiç görüntü alamamanın sebebi güç anahtarından kaynaklı olabildiği gibi tüpün boyun kısmı kırılmış da olabilir ki onun tamiratı mümkün değildir...

yani ben 500-600 TL ye bit pazarında tezgahta görsem araba da yakındaysa alırdım. Ama benim tamir etme ümidim olurdu. Hiç tamir tecrübeniz yoksa CRT bir monitör bunu kazanmak için biraz tehlikeli bir başlangıç olur...

Gerçekten 1084'e ihtiyacınız varsa ara ara 3000-5000 bandında pırıl pırıl çalışan satış ilanları çıkıyor. Hiç yoksa basit bir sony CRT TV de 1084'e yakın (hatta monitörün durumuna göre belki daha da iyi) görüntü verir

Not: görütü yok ama cihazdan "inleme" "vızıltı" veya ekrandan "çıtırtı" geliyor muydu?

Foxbat
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #5 : Kasım 08, 2024, 20:38:13 ÖS »

Merhaba, evet bir tahmindi. Satıcının anlatımına göre yaptığım bir tahmindi, ancak denediğimizde görüntü hatta daha doğrusu tepki alamadık. Güç LED'i bile yanmadı; o yüzden sorun tahminimce sorun, sizin de söylediğiniz gibi, güç kaynağından kaynaklanıyor.

Evet açıkcası CRT tamiri konusunda pek bir tecrübem yok, eğer ilk videoda olduğu gibi bir tamir olsa onu yapabilirim diye tahmin ediyordum ama hiç tepki alınılamayan bir monitör olduğu için çekindim biraz açıkcası.

Elimde oldukça kaliteli KV-C27M model bir Sony CRT var, kendisinden oldukça da memnunum. (hatta içinde PVM-2730 ile aynı tüpün olduğunu söyleyenler bile gördüm lakin Service Manual'larına ulaşamadığım için doğrulayamadım.)

Ama Commodore monitörlerde çok çekici geliyor, o yüzden bir tane almak istiyorum. Lakin fiyatlar benim gibi bir lise öğrencisini ciddi manada aştığı için bu cihaza yöneldim
« Son Düzenleme: Kasım 08, 2024, 20:49:52 ÖS Gönderen: Foxbat » Logged
badocan
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #6 : Kasım 11, 2024, 09:57:22 ÖÖ »

Arızalı bir 1084 monitör bende de var. Tv tamircilerinin bir çoğu tüplü tv-monitöre bakmıyorlar artık. Ben de her ne kadar 1084 olmasa da,  gbs8200 dönüştürücü ile tüplü vga monitör kullanma yoluna gittim. Ankarada "mesut bilgisayar" bu monitörlerin tamirini yapıyor sanırım. 1084 senin için çok gerekliyse başvurabilirsin. Ben de götürmeyi düşünüyorum. Bilgi verirsen sevinirim. Zira yüksek fiyat isteyebilirler ..
Foxbat
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #7 : Kasım 11, 2024, 11:08:39 ÖÖ »

Arızalı bir 1084 monitör bende de var. Tv tamircilerinin bir çoğu tüplü tv-monitöre bakmıyorlar artık. Ben de her ne kadar 1084 olmasa da,  gbs8200 dönüştürücü ile tüplü vga monitör kullanma yoluna gittim. Ankarada "mesut bilgisayar" bu monitörlerin tamirini yapıyor sanırım. 1084 senin için çok gerekliyse başvurabilirsin. Ben de götürmeyi düşünüyorum. Bilgi verirsen sevinirim. Zira yüksek fiyat isteyebilirler ..

Maalesef Ankara'da değilim , yine de aklımda bulunucak.
bazak
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #8 : Kasım 11, 2024, 11:46:51 ÖÖ »

Def Leppard kardeş. 1084 tamiri yapıyorsan İstanbul'dan toplaşalım, bir arabaya koyalım monitörleri sabahtan gelelim, sen sanatını icra et, akşam dönelim. Ne dersin?

Commodore 64/128 ve Amiga 600/1000/1200
Def Leppard
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #9 : Kasım 11, 2024, 12:37:31 ÖS »

Benim 1084 monitör konusunda biraz bilgim var ama bu işler basit mevzular değil. 20 seneye yakın bilgisayar işiyle uğraştım. Bu tür tamir işlerinde  çevremde Tv tamirciliğinden gelme bayağı yaşları olan iki usta abimiz vardı. Bendede 2 adet 1084 var tamir olması gereken ve onları bile onlara götürmüştüm. Bendekilerin flyback bozuk ve parça bulamadım. Konu başlığındaki video daki vertical entegresini bile Samsunda bulamam bir çok şeyi bulamayacağım gibi. En son sanırım 2 sene önce 1084 tamir etmiştim. Tamir için o abilerden birini aramıştım oda bana telde tarif etmişti. Arızayı tespit edip parçaları temin etmem yine 1 hafta sürmüştü. Ben nasıl Amiga'ların her şeyini çok iyi biliyorsam o kişilerde Tüplü tabir ettiğimiz cihazların tamirini çok iyi biliyorlar.

İstanbul ve Ankarada bu işlerden anlayan forumda olan arkadaşlarda var. Benim sizlere tavsiyem bulunduğunuz şehirde varsa eski TV tamircilerine götürmek olacaktır. Bilgisayarcı gibi yerler bu işlerden anlamazlar. 1084 leri örnek alırsak Flyback ve Tüp ile ilgili bir sorun olmadığı sürece ve gerekli parçalar temin edilebilirse tamir olabilirler.

Foxbat in durumunu Yavuz üstad gayet güzel açıklamış. Bu durumda olan bir monitör de flyback arızasıda olabilir, sigortası da atmış olabilir ne diyebiliriz ki?. Tecrübelerime dayanarak ben 1084 monitör almam artık. Her an  elinizde kalabilir. Piyasada 15khz destekli lcd ve led monitörler var, uygun fiyatlara bulmak da mümkün. Ben bu şekilde kullanıyorum. Yada CRT scart girişli ufak bir tv de olur. Yıllarca bu şekilde kullanmadık mı? Fiyat olarak en uygun bu şekilde monitör işi halledilebilir. Tabi fiyatına göre bir çok çözümlerde mevcut.  1084 monitörler gözlerimi de çok rahatsız ediyor orası da ayrı bir konu Karizmatik

Sonuç olarak açıkladığım nedenlerden dolayı benim Sizlere bu konuda yardımcı olmam mümkün değil...
« Son Düzenleme: Kasım 11, 2024, 12:52:37 ÖS Gönderen: Def Leppard » Logged

Amiga Repair Service
bazak
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #10 : Kasım 11, 2024, 13:10:35 ÖS »

Çok net açıklamışsın, sağolasın. İşin boktan tarafı, artık o tüplü tv tamiri yapan abilerden kalmadı. Ya teknolojiyi takip edip tüplü işini bıraktılar ya da yaşlandılar emekli oldular. Çok zor artık. Bende Samsung T22C300 var, mis gibi çalışıyor ama 1084'ün tadı da başka...

Commodore 64/128 ve Amiga 600/1000/1200
mrmojorisin
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #11 : Kasım 11, 2024, 15:31:56 ÖS »

Yıllar önce Sp1 için flyback'i https://www.donberg.ie/'den bulmuştum
Def Leppard
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #12 : Kasım 12, 2024, 13:18:26 ÖS »

Donberg'i çok iyi biliyorum. Bendeki 1084 lere Flyback almak için kaç defa baktım ama almak nasip olmadı.Son çıkan gümrük durumundan sonra zaten almak da imkansız.

Amiga Repair Service
Aykiri1
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #13 : Kasım 12, 2024, 14:24:19 ÖS »

Arkadaşlar flyback dışındakiler (fiziksel tüpnhasarı hariç) genelde tamir edilir.
Ama şunu ciddi söylemek isterim iyi bir crt tv/monitor aynı işi görür.
Sayfa: [1]   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: