Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
Sayfa: [1] 2   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: İçerleme  (Okunma Sayısı 9691 defa)
0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
agg1401
Ziyaretçi
« : Şubat 25, 2021, 13:28:56 ÖS »

Bugün normalde Türk oyun geliştiriciler için güzel öneriler sunacaktım ama tam bu yazıyı yazacakken bir forum sitesinde bir haber okudum ve kan beynime sıçramadı değil. Onca zaman harcadığım işe böyle salakça yaftalar görmem can sıktı.

Bugün bunu eleştirmek ve birkaç acımasız düşüncelerimi söylemek istiyorum. Bugünün konusu Geliştiriciler “Youtuber’lara Göre” Salaktır, hatta onlara göre geliştiriciler zırlak ve ahmak bir yaratığız. Sizleri kaleme almam ama bu iş benim mesleğime laf sokan olursa, orada dur derim.

İzleyicileri gaza getirmek ve bu gazın üzerinden yürütmek, başka değişle o insanların akıllarını bulandırmak ve o izleyicileri dilediğin gibi kontrol etmek çok tatlı geliyor de mi? Bende severim, insanları hipnoz ederek para kazanmayı ama bu yapılan iş etik değildir. Adam olsan seni çok ciddiye alırdım ama oldum olası, Youtuber dedikleri o mesleği yapan tüm insanları sevmiyorum. Madem adı lazım olmayan adam bana bilendi. Bende ona biraz kelâm çakmak istiyorum. İyilikle anlamayanın hali kötektir. İyilikle uslanmıyorsa, kötülükle uslanırsın.

Olayı bilmeyenlere kısaca özetleyecek olursam, Erzurum oyununu satın alır ve adı lazım olmayan adam bir sitede canlı yayın açar ve oyunu oynar. Oyunu oynarken, o oyuna demediğini bırakmaz. Sonra, Steam’da oyun sayfasında dalga geçercesine eleştirir. Oyunun özgün olmadığı konusunda herkes aynı fikirde, bunda sorun yok ama adamın yaşam enerjisini sömürdün. Şimdi bende biraz daha yardıracağım.

Oyun geliştirme konusunda tecrübesi olmayan gelip, sürekli o iş olmamış, bu iş olmamış. Şu neden saçmalık, bu neden böyle saçma? Yahu, adamın hayal dünyasını eleştirmek sana kalmamış gelip, adamın yaptığını laf sokmak. Koskoca adam olmuşsun ama beynin hala saçmalıklarla dolu. Seni eleştirmek istiyorum. Çünkü bende oyun geliştiriyorum.

Bazı insanların beni engelli olduğunu bilmiyor, tabii dışarıdan her şey “melek” gibi gözüküyor de mi? Hah, işte geliştiricileri küçük gören ve her türlü hakareti rahatça saydırmak çok kolay. Bende oturduğum yerden sevmediğim her oyuna laf sokayım. Hatta “x oyunu çöp.” bu cümleyi kendini bir geliştiricinin yerine koyarak okusana, o adama çok dokunur. Hatta sinirlenir ve neden bu oyunu Türkçe yaptım diyerek iç geçirir? Peki adama sorsana, neye ihtiyacın var diyer? Yok, ancak herkes sevmediği şeyi eleştirmek yerine sürü psikolojisi gibi linçliyor.

Bana sorarsan oyun güzel olmayabilir, hatta kötü bile olabilir ama adam emek vermişse veya öğrenerek bir şey yapıyorsa, onun kalbini kırmadan ve onu aşağılamadan adam gibi eleştirmek büyüklük değil midir? Oyun geliştirmek sadece kodlamadan ibaret değil, senin gibilerin anlayacağı dilden konuşmak istemiyorum. Sen ancak, küfürden, argodan ve kötü laflardan anlarsın ama ben onlara tokum bayım.

Oyun geliştiren bir engelli olarak sana bir kardeş tavsiyesi. Oyunu eleştirmeden önce, akıl süzgecinden geçir. Eğer tabii o sende hala var ise. Ben onun olduğundan bile şüpheliyim bay çok bilmiş Youtuber veya adı neyse işte, ondan.

Ben nasıl olsa Youtuber’lara göre salağım? İnsan değilim, sonuçta her türlü küfürü yiyeceğim. Sonunda hiçbir şey olmamış gibi oyunuma devam edeceğim. Valla senin gibiler, bir gün belanı birisinden bulacaksın.

Umarım bu cümleler seni kırmamıştır. Okuduğun için teşekkür ederim
Let
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #1 : Şubat 25, 2021, 14:24:40 ÖS »

Sen ne olduğunu bildikten sonra başkalarının senin hakkında ne söylediğinin anlamı yok. Bence bu yazdıklarını kafana takmak yerine, kafanı yapmak istediğin şeylere yorsan daha başarılı olursun.
agg1401
Ziyaretçi
« Yanıtla #2 : Şubat 25, 2021, 14:42:03 ÖS »

Sen ne olduğunu bildikten sonra başkalarının senin hakkında ne söylediğinin anlamı yok. Bence bu yazdıklarını kafana takmak yerine, kafanı yapmak istediğin şeylere yorsan daha başarılı olursun.

Takmamaktan çok, içerledim hocam. Oyun için günlük işlerimi yapınca bakıyorum sosyal medyaya. Yoksa bu insanlarla uğraşılmaz.
segaa
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #3 : Şubat 25, 2021, 15:27:59 ÖS »

Eğer eleştiriler  şahsına hakaret, aşağılama seviyesinde değilse oyun eleştirilerini pek fazla takmaman gerekir, bu eleştrilier seni yıldırmasın

daha iyisini yapmaya çalış, hatalarını gözden geçir, hiç kimse elimden bu kadarı geliyor cümlesinin arkasına saklanmamalı, eğer çaba gösterilirse emek verilirse vakit harcanırsa mutlaka daha iyi sonuç alınacaktır, bu sadece oyun gelişitiriciliği ile ilgili değil, her türlü konuda uğraşta geçerli.

Misal sen değil, profesyonel oyun geliştiricilerini bile yerden yere vuran eleştiriler yapılıyor haklı eleştiri ya da haksız her oyuncunun hoşuna gitmeyen, eksik gördüğü durumlar olacaktır, kimi çok beğenirken kimi hiç beğenmeyecektir.

Ben bile bazen beğendiğim bir oyun serisinin son oyununu aldığımda oyunu genel anlamda sevsem, beğensem bile eksik gördüğüm kısımlara sinirlenerek keşke şu oyun geliştiricini karşıma alsam tek tek sorsam hangi kafayla şunu yaptın veya bunu yaptın diyerek içimden geçirmiyorum değil,

örnek yıl 2021 olmuş teknoloji gelişmiş oyun alıyorsun standart bir tabanca mı diyim silah mı diyim ateş ettiğinde düşmanın kafası kopuyor, veyahut vucudu kopuyor, gerçekle bir alakası var mı tabiki yok, bu tamamen oyun geliştiricinin yapıcılarının tembelliğinden kaynaklanıyor, isteseler daha iyisini yapabilirler ama yapmıyolar, elbette bunun çeşitli nedenleri, imkansızlıkları (bütçe, zaman, vs) vardır ama bir oyuncunun gözünden bakınca bu detaylar can sıkıcı oluyor, oyuncu her zaman kusursuz keyif alabileceği eğelenebileceği bir oyun ister.

O yüzden eleştirilere pek fazla kulak asma, daha iyisini yapamaya çalış, tekrar dene, başka bir oyun geliştir.
« Son Düzenleme: Şubat 25, 2021, 15:34:07 ÖS Gönderen: segaa » Logged

agg1401
Ziyaretçi
« Yanıtla #4 : Şubat 25, 2021, 16:17:27 ÖS »

Eğer eleştiriler  şahsına hakaret, aşağılama seviyesinde değilse oyun eleştirilerini pek fazla takmaman gerekir, bu eleştrilier seni yıldırmasın

daha iyisini yapmaya çalış, hatalarını gözden geçir, hiç kimse elimden bu kadarı geliyor cümlesinin arkasına saklanmamalı, eğer çaba gösterilirse emek verilirse vakit harcanırsa mutlaka daha iyi sonuç alınacaktır, bu sadece oyun gelişitiriciliği ile ilgili değil, her türlü konuda uğraşta geçerli.

Misal sen değil, profesyonel oyun geliştiricilerini bile yerden yere vuran eleştiriler yapılıyor haklı eleştiri ya da haksız her oyuncunun hoşuna gitmeyen, eksik gördüğü durumlar olacaktır, kimi çok beğenirken kimi hiç beğenmeyecektir.

Ben bile bazen beğendiğim bir oyun serisinin son oyununu aldığımda oyunu genel anlamda sevsem, beğensem bile eksik gördüğüm kısımlara sinirlenerek keşke şu oyun geliştiricini karşıma alsam tek tek sorsam hangi kafayla şunu yaptın veya bunu yaptın diyerek içimden geçirmiyorum değil,

örnek yıl 2021 olmuş teknoloji gelişmiş oyun alıyorsun standart bir tabanca mı diyim silah mı diyim ateş ettiğinde düşmanın kafası kopuyor, veyahut vucudu kopuyor, gerçekle bir alakası var mı tabiki yok, bu tamamen oyun geliştiricinin yapıcılarının tembelliğinden kaynaklanıyor, isteseler daha iyisini yapabilirler ama yapmıyolar, elbette bunun çeşitli nedenleri, imkansızlıkları (bütçe, zaman, vs) vardır ama bir oyuncunun gözünden bakınca bu detaylar can sıkıcı oluyor, oyuncu her zaman kusursuz keyif alabileceği eğelenebileceği bir oyun ister.

O yüzden eleştirilere pek fazla kulak asma, daha iyisini yapamaya çalış, tekrar dene, başka bir oyun geliştir.

Öyle yapıyorum hocam zaten. Kendi hayallerimi sunmak ve pazarlamak gibisi yok. Fakat bazı kendini bilmezler yüzünden enerjim ve moralim kalmıyor.
onursapci
Uzman

80 leri yaşamamış , yaşamamıştır.

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #5 : Şubat 25, 2021, 17:42:49 ÖS »

NESDelisi biz seni biliyoruz . Başarilarin daim olsun .

C64 ve A500 gerisi teferruat
Cengiz Demir
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #6 : Şubat 25, 2021, 19:56:21 ÖS »

Kendini prof sanan. Ama boş teneke gibi tangırdayan dambuldorları boş ver. Takma onları.

Maalesef gevşek gevşek konuşup, sağa sola sallayıp prim yapan, bu tür boş insanlar fazlaca var.

agg1401
Ziyaretçi
« Yanıtla #7 : Şubat 26, 2021, 06:18:54 ÖÖ »

NESDelisi biz seni biliyoruz . Başarilarin daim olsun .

Sağ olasınız hocam, elimden geleni yapıyorum.

Kendini prof sanan. Ama boş teneke gibi tangırdayan dambuldorları boş ver. Takma onları.

Maalesef gevşek gevşek konuşup, sağa sola sallayıp prim yapan, bu tür boş insanlar fazlaca var.

Maalesef çağımızın en büyük sorunu.
BlitzBasic
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #8 : Şubat 26, 2021, 09:06:10 ÖÖ »

Erzurum oyunu ile milletin uğraşmasının sebebi teknik aksaklıklar değil başkasının oyununu komple çalıp üzerine dini temalar ekleyip yerli oyuncuları söğüşleme yoluna gitmesi yüzünden.

Bu bence kötü niyet...

A500|ACA500Plus42Mhz8MB|GoTeK|IndivisionECS|OS3.1
ZX Spectrum 48K, 48KPlus | Amstrad CPC6128
agg1401
Ziyaretçi
« Yanıtla #9 : Şubat 26, 2021, 09:47:16 ÖÖ »

Erzurum oyunu ile milletin uğraşmasının sebebi teknik aksaklıklar değil başkasının oyununu komple çalıp üzerine dini temalar ekleyip yerli oyuncuları söğüşleme yoluna gitmesi yüzünden.

Bu bence kötü niyet...

İki tarafında niyeti kötü zaten. Benim dem vurmak istediğim şey, yayıncı dediklerimiz insanların kendine çeki düzen vermesi gerektiğidir. Ben mesela, oyunumu incelemesi için asla Jahrein'e göndermem.
egemur
Üye

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #10 : Şubat 26, 2021, 11:26:55 ÖÖ »

@NesDelisi merhaba Erzurum oyunu geliştiricileri arasında mısın tam anlayamadım ama oyunu Youtube üzerinden hem kötü yorum yapan ilgili Youtube kanalı üzerinden hem de diğer kanallar üzerinden izledim. Hayatımı yazılım geliştirerek kazanan biri olarak söylemeliyim ki oyun çok güzel. evet çok güzel. Oyun sektörü bugünlere bir günde gelmedi adım adım, taş taş üstüne konarak gelindi. Geçmişini hepimiz biliyoruz hobimiz nedeniyle zaten 😊

İlgili youtube kanalı çok küfür içeren , kötü eleştiri odaklı idi zaten.  Ben aşağıdaki hikayeyi bu konuda hep aklıma getiririm. Bir konuda kötü eleştri yapmak çok kolaydır ancak iş yapmak zordur. Emek ister, özveri ister, disiplin ister, çalışma ister, düşüp tekrar kalkacak cesaret ister, ister de ister.  Sen yoluna devam edeceksin bunu yazdıklarından anlıyorum. Sadece fikirlerimi paylaşmak istedim.

Kıssadan hisse. Hikaye :

Ünlü ressam Ranga Guru’dan talebesi Raciçi’ye anlamlı ders: Mesleğinde usta olman yetmez, aynı zamanda bilge de olmalısın. Sakın emeğini, bilmeyenlere sunma ve asla bilmeyenlerle tartışma.

Hindistan’da renklerin ustası anlamına gelen Ranga Guru adı verilen çok ünlü bir ressam varmış.

Onun yetiştirdiği bir ressam olan Raciçi ise eğitimini tamamlamış, son resmini yaparak Ranga Guru’ya götürmüş ve ondan resmini değerlendirmesini istemiş.

Rangu Guru ise, “Raciçi, sen artık ressam sayılırsın. Senin resmini artık halk değerlendirecek” diyerek, yaptığı resmi şehrin en kalabalık meydanına götürmesini ve görünen bir yere asmasını istemiş. Yanına da kırmızı bir kalem koyarak, halktan beğenmedikleri yerlere çarpı atmalarını rica eden bir yazı bırakmasını istemiş.

Raciçi, denileni yapmış. Birkaç gün sonra resme bakmaya gittiğinde tüm resim kırmızı çarpılar içindeymiş ve neredeyse resim görünmüyormuş. Raciçi’nin emeğini ve yüreğini koyarak yaptığı tablo kırmızıdan bir duvarmış sanki.

Raciçi, kırmızılar içindeki resmini ustası Ranga Guru’ya götürmüş ve çok üzgün olduğunu belirtmiş. Ranga Guru, üzülmemesini ve yeniden resme devam etmesini önermiş.

Raçici, yeniden resmini yapmış ve Ranga Guru’ya götürmüş. Ranga Guru, resmi aynı meydana tekrar asmasını, ama bu sefer yanına bir palet dolusu çeşitli renklerde yağlı boya ve birkaç fırça bırakmasını istemiş. Resmin yanına da insanlardan beğenmedikleri yerleri düzeltmesini rica eden bir yazı bırakmasını söylemiş.

Raciçi resmi meydana götürmüş asmış. Birkaç gün sonra resmi görmeye gittiğinde meydanda asılı resmine hiç dokunulmadığını, fırçaların ve boyaların da kullanılmamış olduğunu görmüş. Raciçi çok sevinmiş ve koşarak Ranga Guru’ya giderek resme hiç dokunulmadığını söylemiş.

Ranga Guru öğrencisine demiş ki:

–Sevgili Raciçi, sen ilk seferinde, insanlara fırsat verildiğinde ne kadar acımasız eleştiri yapabileceklerini gördün. Hayatında resim yapmamış insanlar dahi gelip senin resmini karaladı. Oysa ikinci seferde, onlardan hatalarını düzeltmelerini, yani yapıcı olmalarını istedin. Yapıcı olmak, eğitim gerektirir. Gördüğün gibi hiç kimse bilmediği bir konuyu düzeltmeye kalkmadı.

Sevgili Raciçi, mesleğinde usta olman yetmez, aynı zamanda bilge de olmalısın. Emeğinin karşılığını, ne yaptığından haberi olmayan insanlardan alamazsın. Onlara göre senin emeğinin hiçbir değeri yoktur. Sakın emeğini, bilmeyenlere sunma ve asla bilmeyenlerle tartışma.

Commodore 64/64c - 1541 Ultimate+ - Ultimate 64 Elite
Amiga 500 - Gotek Floppy Drive
stealth
Üye

1970s,1980s,1990s...En guzel zamanlar...

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #11 : Şubat 26, 2021, 20:46:13 ÖS »

Kısa ve özet yazacağım.

Erzurum oyunu...Kaç kişilik bir stüdyo ekibi var? Ben profesyonel bir müzisyenim aynı zamanda bir eğitimciyim. Bir melodiyi düzenlediğim zaman en az 3-4 gün kafa patlatıyorum bilgisayar başında.Profesyonel olduğum halde saniyeler içinde iş çıkmıyor. Buna rağmen eksik birtakım işler olabiliyor müşteri işi geri yolluyor şurası şöyle olsun burayı beğenmedim gibi. Şimdi bir oyundan bahsediyoruz. Bunun grafikleri var, müzikleri var, ses ve görsel efektleri var, 3d'si var, konusu, senaryosu var, ışıklandırması var, render'ı var, kodlaması var, akış diyagramı var...Var da var...Bir de hukuki işleri var. Telifleri, ödenen paralar, izinler, pazarlama falan da filan...Sonuçta bir emek var. Bir de risk var. Satamazsan, başarısız olursan başka bir projeye kalkışmadan yok olur gidersin. Bu adamlar bir de vergi veriyor değil mi? Oyun yazmak ve satmak maliyetli iştir.

Şimdi bu adamları bilmem ne stüdyoları ile karşılaştırıyorsunuz. El insaf...Adamın yıllık cirosu en az birkaç milyon dolar, sen şurada belki ortaya 100 bin tl koydun.

Bu durumun realitesi. Bir de yayın yapan, hani bir internet operatörünün kanalında oynayan şahsiyet...Yaptığı şey ahlaki değil, insani değil hiç şık değil...

tamam yapımcı şirket tribünlere oynayabilir.Erzurum der, cami der, bayrak der, vatan der...Amerikalı yapmıyor mu bunu pardon???Özgürlük gününde millet aşkı ile uzaylıları yok ediyorlar filmlerde...Biz yapınca ne oluyor?Belki bir an önce yırtmaya çalışıyorlar. Çünkü o harcanılan paranın en az iki katının geri dönmesi gerekir. Yoksa sektörde tutunamazlar. Para işi bu. İşletme hesabı. yapacak birşey yok.

Eleştiri yapılacaksa yapılması gereken kardeş şurada hata var şurayı düzelt. ya işte yama yok buraya şeklinde olmalı...Adam Windows 10 yapıyor 1000 tane hata. Bir de bu adamlar pro. Niye aynı eleştiri bu kişilere de yapılmıyor acep?

Kıssadan hisse...Yapılan ayıp ve terbiyesizce...ne demek canlı yayında oyunu geri iade et...Milletin ekmeği ile oynuyorsun...Yakışmadı olmadı...Zaten sevmediğim ve ısınamadığım bir şahsiyetti şimdi hiç izlemem. Bende amatör youtuberlık yapıyorum ama bende iki üniversite mezunuyum. Herhalde gerizekalıyım o yüzden böyle oldu...

Aynen yola devam edin. Erzurumu seviyoruz...

Sevgiler saygılar...

Psion Organiser,Casio Fx710p,Gameboy Dmg01,Zx Spectrum 48k,Atari 800xl,Commodore Vic20, Commodore 64 Breadbin+1541,386dx40pc,486dx2-66pc,Pentium 166mmxpc,Thermaltake Pc,Korg wavestation sr,E-mu Proteus 1,Korg Triton Classic,Roland Sc-55 Sound Canvas,Akai Sampler,Cubase 10
agg1401
Ziyaretçi
« Yanıtla #12 : Şubat 27, 2021, 05:41:13 ÖÖ »

@NesDelisi merhaba Erzurum oyunu geliştiricileri arasında mısın tam anlayamadım ama oyunu Youtube üzerinden hem kötü yorum yapan ilgili Youtube kanalı üzerinden hem de diğer kanallar üzerinden izledim. Hayatımı yazılım geliştirerek kazanan biri olarak söylemeliyim ki oyun çok güzel. evet çok güzel. Oyun sektörü bugünlere bir günde gelmedi adım adım, taş taş üstüne konarak gelindi. Geçmişini hepimiz biliyoruz hobimiz nedeniyle zaten 😊

İlgili youtube kanalı çok küfür içeren , kötü eleştiri odaklı idi zaten.  Ben aşağıdaki hikayeyi bu konuda hep aklıma getiririm. Bir konuda kötü eleştri yapmak çok kolaydır ancak iş yapmak zordur. Emek ister, özveri ister, disiplin ister, çalışma ister, düşüp tekrar kalkacak cesaret ister, ister de ister.  Sen yoluna devam edeceksin bunu yazdıklarından anlıyorum. Sadece fikirlerimi paylaşmak istedim.

Kıssadan hisse. Hikaye :

Ünlü ressam Ranga Guru’dan talebesi Raciçi’ye anlamlı ders: Mesleğinde usta olman yetmez, aynı zamanda bilge de olmalısın. Sakın emeğini, bilmeyenlere sunma ve asla bilmeyenlerle tartışma.

Hindistan’da renklerin ustası anlamına gelen Ranga Guru adı verilen çok ünlü bir ressam varmış.

Onun yetiştirdiği bir ressam olan Raciçi ise eğitimini tamamlamış, son resmini yaparak Ranga Guru’ya götürmüş ve ondan resmini değerlendirmesini istemiş.

Rangu Guru ise, “Raciçi, sen artık ressam sayılırsın. Senin resmini artık halk değerlendirecek” diyerek, yaptığı resmi şehrin en kalabalık meydanına götürmesini ve görünen bir yere asmasını istemiş. Yanına da kırmızı bir kalem koyarak, halktan beğenmedikleri yerlere çarpı atmalarını rica eden bir yazı bırakmasını istemiş.

Raciçi, denileni yapmış. Birkaç gün sonra resme bakmaya gittiğinde tüm resim kırmızı çarpılar içindeymiş ve neredeyse resim görünmüyormuş. Raciçi’nin emeğini ve yüreğini koyarak yaptığı tablo kırmızıdan bir duvarmış sanki.

Raciçi, kırmızılar içindeki resmini ustası Ranga Guru’ya götürmüş ve çok üzgün olduğunu belirtmiş. Ranga Guru, üzülmemesini ve yeniden resme devam etmesini önermiş.

Raçici, yeniden resmini yapmış ve Ranga Guru’ya götürmüş. Ranga Guru, resmi aynı meydana tekrar asmasını, ama bu sefer yanına bir palet dolusu çeşitli renklerde yağlı boya ve birkaç fırça bırakmasını istemiş. Resmin yanına da insanlardan beğenmedikleri yerleri düzeltmesini rica eden bir yazı bırakmasını söylemiş.

Raciçi resmi meydana götürmüş asmış. Birkaç gün sonra resmi görmeye gittiğinde meydanda asılı resmine hiç dokunulmadığını, fırçaların ve boyaların da kullanılmamış olduğunu görmüş. Raciçi çok sevinmiş ve koşarak Ranga Guru’ya giderek resme hiç dokunulmadığını söylemiş.

Ranga Guru öğrencisine demiş ki:

–Sevgili Raciçi, sen ilk seferinde, insanlara fırsat verildiğinde ne kadar acımasız eleştiri yapabileceklerini gördün. Hayatında resim yapmamış insanlar dahi gelip senin resmini karaladı. Oysa ikinci seferde, onlardan hatalarını düzeltmelerini, yani yapıcı olmalarını istedin. Yapıcı olmak, eğitim gerektirir. Gördüğün gibi hiç kimse bilmediği bir konuyu düzeltmeye kalkmadı.

Sevgili Raciçi, mesleğinde usta olman yetmez, aynı zamanda bilge de olmalısın. Emeğinin karşılığını, ne yaptığından haberi olmayan insanlardan alamazsın. Onlara göre senin emeğinin hiçbir değeri yoktur. Sakın emeğini, bilmeyenlere sunma ve asla bilmeyenlerle tartışma.

Erzurum'un yapımcısı değilim ama bir insan emek veriyorsa ve o emeğin karşılığını almak istiyor. Bu sadece "Erzurum"la sınırlı değil. Buna ben ve arkadaşlarımla birlikte geliştirdiğim "Wing's Power" veya başkaların geliştirmekte olduğu diğer oyunlar için de geçerlidir.

Hani sizin dediğiniz gibi oyun dünyası bugünlere gelmesinin sebebi, herkes az veya çok demeden bir şeyler yapmış olması. İyi veya kötü dememek gerekiyor. Onun yerine, hataları belirtmek bizim gibi insanların görevidir ama bunu karşındakini küçük düşürmeden yapmalıyız.

Kıssadan hissedeki hikaye gerçekten çok doğru.

Kısa ve özet yazacağım.

Erzurum oyunu... Kaç kişilik bir stüdyo ekibi var? Ben profesyonel bir müzisyenim aynı zamanda bir eğitimciyim. Bir melodiyi düzenlediğim zaman en az 3-4 gün kafa patlatıyorum bilgisayar başında.Profesyonel olduğum halde saniyeler içinde iş çıkmıyor. Buna rağmen eksik birtakım işler olabiliyor müşteri işi geri yolluyor şurası şöyle olsun burayı beğenmedim gibi. Şimdi bir oyundan bahsediyoruz. Bunun grafikleri var, müzikleri var, ses ve görsel efektleri var, 3d'si var, konusu, senaryosu var, ışıklandırması var, render'ı var, kodlaması var, akış diyagramı var...Var da var...Bir de hukuki işleri var. Telifleri, ödenen paralar, izinler, pazarlama falan da filan...Sonuçta bir emek var. Bir de risk var. Satamazsan, başarısız olursan başka bir projeye kalkışmadan yok olur gidersin. Bu adamlar bir de vergi veriyor değil mi? Oyun yazmak ve satmak maliyetli iştir.

Şimdi bu adamları bilmem ne stüdyoları ile karşılaştırıyorsunuz. El insaf...Adamın yıllık cirosu en az birkaç milyon dolar, sen şurada belki ortaya 100 bin tl koydun.

Bu durumun realitesi. Bir de yayın yapan, hani bir internet operatörünün kanalında oynayan şahsiyet...Yaptığı şey ahlaki değil, insani değil hiç şık değil...

tamam yapımcı şirket tribünlere oynayabilir.Erzurum der, cami der, bayrak der, vatan der...Amerikalı yapmıyor mu bunu pardon???Özgürlük gününde millet aşkı ile uzaylıları yok ediyorlar filmlerde...Biz yapınca ne oluyor?Belki bir an önce yırtmaya çalışıyorlar. Çünkü o harcanılan paranın en az iki katının geri dönmesi gerekir. Yoksa sektörde tutunamazlar. Para işi bu. İşletme hesabı. yapacak birşey yok.

Eleştiri yapılacaksa yapılması gereken kardeş şurada hata var şurayı düzelt. ya işte yama yok buraya şeklinde olmalı...Adam Windows 10 yapıyor 1000 tane hata. Bir de bu adamlar pro. Niye aynı eleştiri bu kişilere de yapılmıyor acep?

Kıssadan hisse...Yapılan ayıp ve terbiyesizce...ne demek canlı yayında oyunu geri iade et...Milletin ekmeği ile oynuyorsun...Yakışmadı olmadı...Zaten sevmediğim ve ısınamadığım bir şahsiyetti şimdi hiç izlemem. Bende amatör youtuberlık yapıyorum ama bende iki üniversite mezunuyum. Herhalde gerizekalıyım o yüzden böyle oldu...

Aynen yola devam edin. Erzurumu seviyoruz...

Sevgiler saygılar...

İşte bu dediklerini birde çok bilmiş konuşanlara söylemek gerekiyor. Ben kendimden bahsedeyim. Benim kendi ekibim var ve ekibim 3 kişi. Ben oyunu kodluyorum, hikayesini ve bölümlerini yazıyorum. Bir arkadaşım müziğini ve sesini yapıyor. Bir diğer arkadaşım ise, grafiğini yapıyor. Şimdi, "Erzurum" oyununu yapan belki de 1 kişidir, belki de 3 kişidir. Sonuçta o oyunun geliştirilmesi sürecinde olan arka planında neler var ben bile bilmiyorum? Ama emin olduğum bir şey var. Herkes bir gün oyun yapmak için, çaba gösterecek ve anlayacak o zaman bu işin hiç kolay olmadığını.

Yıllık cirosu dediğiniz kısıma olmayan baş parmağımı basarım. Sana o derece hak veriyorum. Sonuçta, hayatta yapılan her iş, risk almaktır. Risk almazsan başarılı olamazsın.

Windows 10 resmen fiyasko zaten. Bu adamlara laf sokamaz kimse, niye? Çünkü, millet resmen babasının malı gibi savunur. Ciddiyim, adı lazım olmayan bir forumda gördüm. Windows 7 kullandığın zaman, bir sorun yaşadıysan şu sisteme geç der. Halbuki, o adamın belki sistemi iyi değildir. Hayatta herkes zengin değil diyebilirim.

"Yapılan ayıp ve terbiyesizce...ne demek canlı yayında oyunu geri iade et...Milletin ekmeği ile oynuyorsun...Yakışmadı olmadı..." Bu bana yapılsa, çok ağrıma gider. O kadar ay emek vereyim, kendini bilmez birisi bunu yapsın. O an sinirle dava bile açarım. Sonuçta emeğimi gasp ediyor ve adam farkında olmadan kul hakkı yiyor. Eğer oyunumun demosunu çekerim dersen, özelden sana bir bağlantı atayım, tabii istersen.

Bu arada hepinizin güzel tecrübeleri için, teşekkür ederim.
« Son Düzenleme: Şubat 27, 2021, 05:43:42 ÖÖ Gönderen: NESDelisi » Logged
Levent
Deneyimli

4'294'967'296

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #13 : Şubat 27, 2021, 08:50:28 ÖÖ »

Oyuna bakmadım, mevzubahis eleştiriyi de izlemedim ama eleştiri elbetteki olmalı ancak kompleksli benliklerini tatmin etmek için "takipçi kasmak" amacıyla, ürünün giriş, gelişme ve sonuç aşamalarından haberdar olmadan yerin dibine sokmak, sövmek saymak, hatta iade edin gibi saçmalıkları yapmak olmamalı ve de kişinin ruhunun aynasıdır bana göre.
İnsanların ruhlarındaki çöplerini üzerinize dökmelerine izin vermeyin, bırakın o çöp kendi içlerinde metan gazı üretmeye devam edip gün geldiğinde de insanlardan uzakta patlasın.

Güzel bir örnek olacağını düşünerek şuraya bir eleştiri videosu bırakayım:
https://www.youtube.com/watch?v=pvdw-H3qA6k
« Son Düzenleme: Şubat 27, 2021, 09:15:19 ÖÖ Gönderen: Levent » Logged

█ Commodore 64C + MPS1230 █ Commodore 128D █ 2x Naked Amiga500 █ Apple eMac-700 █ WinXp PC █ Win11 PC █
wizofwor
Genel Yönetici

Gosub ile gidilen yerden goto ile dönen adam

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #14 : Şubat 27, 2021, 08:53:45 ÖÖ »

Konunun uzmanı değilim. Takip edebildiğim kadarıyla, hazır assetler kullanılarak, 2014 çıkışlı Long Dark isimli oyuna benzer bir şeyler yapmaya çalışılmış ama olmamış. Hazır assetler kullanmak tabi ki kabahat değil, ancak bir çok yerde üstüne basarak emek var denildiği için belirtmek istedim. Assetlerin sahibi şöyle bir twit atmış:

Oyun yapan arkadaşları çok küçümsemek istemiyorum ama benim UE4 için yaptığım paketi alıp direk oyun yaptım diye ortaya çıkmaları gerçekten beni üzüyor. Alttaki linkten orijinal paket ile oyun arasında tek fark "Cami" olması.
https://twitter.com/_gkaradayi/status/1365010133823205381?s=20

Aslında bu da tek başına sorun değil. Sonuçta bu assetler satılmak ve oyunlarda kullanılmak üzere yapılıyor. Sorun: yapılan iş orjinalinin yanına bile yaklaşamayınca, Türklük ve İslamiyet üzerinden bi pazarlama kampanyasına yürütülmesi. Yoksa oyun zaten  kalitesine uygun şekilde 25TL gibi uygun bir fiyata markete konmuş. Bu kadar agresif pazarlama taktiklerine girişilmeseydi ve muhteşem bir şeymiş gibi pazarlanmaya çalışılmasaydı böyle tepki çekmezdi.  

Sayfa: [1] 2   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: