Nasıl başlayabilirim? Hep kitap yazmak istemişimdir. Çok fazla maymun iştahlıyım.
Günümüzün bazı meşhur edebiyat dergilerine yazdım. Ek olarak üniversite dergilerinde yer buldum. Bana amatör dahi demek doğru olmaz aslında. Yine de birkaç şey söylemek, başlangıç fikri yaratmak isterim. Kitap yazmak istiyorsanız Türkçeyi anlatıcılık yönünde kullanmayı öğrenmek zorundasınız. Anlatıcılık konuşmaktan ve Türkçe biliyorum demekten çok farklı bir olaydır. Yerinizde olsam aylarca anlatım bozukluğu konusu çalışırım liseli gibi. Büyük yazılarda sizi etkileyen en önemli unsur anlatım bozukluğudur. Betimlemeler, benzetmeler zannedilir ama anlatım bozukluğu temeldir, cümleyi ayakta tutan en önemli unsurdur. Bir lise test kitabında, anlatım bozukluğu test sorularını seri ve doğru bir şekilde çözme işini halletmeden girmeyin yazarlık işine. Belki popüler ve tüketime yönelik başarı yakalarsınız. Yazın başarısı? Mümkün değil. Hedef raf ömrünüz 2 yıl ve hedef okuyucu kitleniz 12-17 yaş arası değilse tabii ki. Daha sonra klasik anlatımları ve modern Türk yazınını bilmeniz gerekiyor. Örneğin Nihal Yalaza Taluy'un çevirilerini okumadan, Oğuz Atay ve Orhan Pamuk'u okumadan bu işe asla girmeyin. Bu isimler aslen kendi birikiminize katmanız gereken onlarca hatta yüzlerce isimden üç adeti sadece. Örneğin olay odaklı, akıcı ve hafif bir yazı için Ahmet Ümit'i ya da Emrah Serbes'i örnek alabilirsiniz. Ama tahlillerin ve analizlerin olduğu bir yazı için örnek alacağınız isimler farklı olacaktır. Okumadan yazmaya asla kalkışmayın. Kesinlikle başarılı olma ihtimaliniz yok. Günümüz tüketimlerini öğrenin, insanların dinlemek ve izlemek gibi kısa ve az yorucu yolları tercih etmeyip de sizin yazılarınızı okuması için gerekli nedeni ortaya önce kendiniz koyabilmelisiniz. Ülkemizdeki okuma oranı düşüklüğü sizin için önemli bir meydan okuma olacaktır. Bütün bunları halletiyseniz eğer, anlatımın temel unsurlarını içselleştirmeniz gerek. Örneğin birinci kişili anlatımın yazımı en kolay fakat okuyucuyu en çok iten anlatım olduğu gibi detayları kavramanız gerek. Dünyaca ünlü yazarların bundan kaçınırken, birincil kişili anlatımda başarılı olan yazarların neden başarılı olduklarına bakabilirsiniz. İlahi bakış açısının detayları, zaman/mekan tutarlılıkları, yazının biçimsel detayları gibi şeyleri de hallettikten sonra, üslup seçmek gibi detaylara geçersiniz. Bunların yanında Türkçe'nin nesnel konularına hakim olmanız gerekmekte. Noktalama işaretleri, paragrafa yazımı, konu bütünlüğü ve yazının biçimi ilişkisi gibi şeylerden bahsediyorum yani. Yanlış yerde yaptığınız ya da yapmadığınız bir paragrafın yazınızı katletmemesi için, okuyucuya taramalı tüfek gibi kelimeleri sıralamamak için, okuyucunun nefesini ve vurgulamak istediğiniz şeyi noktalama işaretleriyle kontrol edebilmeniz için bunlar gerekli. Mesela 'tab' tuşuna basamadığım için bütün bir yazı tek blok halinde görünecek

Halbuki paragraf yapabilseydim, konu konu ayırabilirdim söylediklerimi. Umarım bu kısa rehber yardımcı olur. En azından başlangıç için bir fikir vermesini umut ediyorum.