Öncelikle bu adaptör yapmak için referens olarak kullandığım eski web sitesini sizlerle paylaşayım. Bu sayfalar internette zip dosyası olarak dolaşıyor. Ben açıp yazan adamı şereflendirmek için kendi web sitemde host ettim:
https://www.yavuzg.com/images/Repairs/c16/plus4joy/Plus4joy.htmElemanın bir iki yerde yaptığı yazım hatalarını da düzelttim

Şimdi gelelim bizim Türkçe yazımıza...
mini DIN soketin DOĞRU pinout'u bu arkadaşlar;
Önden görünüm:

Lehim yapılacak arkadan görünüm:

DB9 uzatma kablosunun da DOĞRU pinout'u bu:

C16 da "SELECT" diye bir sinyal var normal Atari 2600/C64 tipi joysticklerden farklı olarak. Bu sinyal TED tarafından LOW (Yani 0 volt) yapılarak o porttaki joystick'in kontak bilgilerinin geçerli olması sağlanıyor. Yani geçici sanal GND olarak kullanılıyor.
Bu basit protokol sayesinde TED çipinde sadece tek port joystick kontaklarının adeti kadar giriş/çıkış hatları kullanılabiliyor. Yani ekonomi yapmış Commodore daki mühendisler

Neyse, en önemli konular:
1) DB9 dan gelen GND hattı bizde SELECT'e bağlanacak. GND'a değil!!!
2) TED çipini bozma ihtimali olduğu rivayet edilen autofire özelliğinin tamamen işlevsiz kılınabilmesi için joystick'e giden +5V güç hattını BAĞLAMIYORUZ arkadaşlar.
Bu iki temel kurala sürece ve yukarıda paylaştığım fotolardaki pinoutlara uyduğunuz sürece öyle komplike buffer'lı vs li detaylı ara devrelere gerek yok.
Ama aceleyle yanlışlık yapıp TED çipini de elinize alırsanız sorumlusu da ben değilim ona göre

Yapacağınız;
DB9 UP (Yukarı) => miniDIN UP
DB9 DOWN (Aşağı) => miniDIN DOWN
DB9 LEFT (Sol) => miniDIN LEFT
DB9 RIGHT (Sağ) => miniDIN RIGHT
DB9 FIRE (Ateş) => miniDIN FIRE
ve DİKKAT!
DB9 GND => miniDIN SELECT!!!
diğer başka kablo bağlanmayacak!!!