Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
Sayfa: 1 [2] 3   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Commodore 16  (Okunma Sayısı 10017 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
maverick
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #15 : Mart 28, 2021, 18:34:45 ÖS »

Büyük keyifle izlediğim bir tamirat-tadilat daha. Elinize sağlık hocam.

Yakında Kuantum bilgisayarı da yaparsanız hiç şaşırmayacağım

| Amiga 1200 | C= 64 | PS1 | PSone | Commodore Dergileri |
WildLord
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #16 : Mart 28, 2021, 18:39:59 ÖS »

Efsane iş başında Problemli bir C16 yatıyor bende de. Hangisi hatırlamıyorum ama bir chip kısa sürede aşırı ısınıyordu. Güzel bir rehber oldu ellerine sağlık.
onursapci
Uzman

80 leri yaşamamış , yaşamamıştır.

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #17 : Mart 28, 2021, 19:18:32 ÖS »

Yavuz abi eline sağlık

C64 ve A500 gerisi teferruat
metaone
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #18 : Mart 28, 2021, 19:34:36 ÖS »

Harika bir çalışma olmuş, tebrik ederim...Hem temiz hem titiz Sonunda da bir C16 hayata dönmüş...Daha ne olsun..

Aykiri1
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #19 : Mart 28, 2021, 19:36:35 ÖS »

yine harika bir iş çıkarmışsın @yavuzg
tebrikler kelimesi hafif kalır
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #20 : Mart 28, 2021, 19:49:11 ÖS »

Şimdi sıra bir diğer "gerekli" modda; Joystick adaptörü

Commodore 16 çıktığı zaman (aslında 264 serisi bilgisayarlar demek daha doğru) Commodore bir "güzellik" yaparak piyasanın o dönem neredeyse %90 ev bilgisayarı ve oyun konsolunda kullanılan 9 pinli D-Sub bağlantılı Atari 2600 standardında joystick kullanmak/desteklemek yerine kafasına göre 8 pinli miniDIN bir konnektör kullanmayı tercih etmiş Joystick konusunda...

Ben zamanında bana gelen (sonradan UK için çıkmış C16 Starter pack olduğunu anladığım) paketin içinden çıkan veya yanında gelen körüklü mekanizması olan bir Joystick hatırlıyorum. Ucu farklı olduğundan piayasadaki joysticklerden kullanamıyordum ve bu joystick çok sık bozuluyordu. İçini sık sık açıp temizliyordum ta ki şaftı ya da körüklü kontaklara basan diski kırılana kadar.

Sonra dergilerde yavaş yavaş Commodore 16 ekipmanı ve az sayıda oyun çıkmaya başladığında bir iki C16 uyumlu joystick daha almıştık. Ama bunlar çok zaman sonra ve çok zor lojistiklerle olmuştu...

Benzer durumla şimdi yine karşılaştım. Ama artık o çaresiz çocuk yok Kahkaha Ne var? internet var, alet edevat var, sabır var, can sıkıntısı var

Şimdi normal db9 atari2600 standardında joystick'leri C16 da kullanabilmek için adaptör yapımını anlatacağım...

Yanlız bu konu çok basit olmasına rağmen internetteki yanlış pinout şemalarını yanlış yöntemleri veya ultra gereksiz elektronik devreleri görünce şaşırdığımı da söyleyeyim  

Size tavsiyem bu işi internetten bakıp yapacaksanız ÇOK dikkatli ve sağduyulu olun. Ben TED çipini kaybetmemek için 10 defa araştırıp 1 defa yaptım. Burada paylaşacağım pinout ve yöntem çalışıyor ve doğru

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #21 : Mart 28, 2021, 19:55:45 ÖS »

Bu iş için gerekli malzeme listesi şöyle;

1) DB9 erkek soket: Temiz bir iş olsun istiyorsanız tavsiyem 9-pin joystick uzatma kablosu bulun (aliexpress veya zebramoda falan satanlar var). Olmadı standart kaba DB9 kapaklı erkek soket de kullanabilirsiniz. Ama uzatma kablosu kullanmanın avantajı bir ucundaki erkek soketi kısa keserseniz (10-15cm) C16 joystick adaptörü için yeterli olur ve ayrıca elinizde kalan 1 metrelik dişi kısımı da içinde teli kopmuş bir başka DB9 uçlu joystiği tamir etmek için de kullanabilirsiniz

2) 8 pin erkek mini-DIN soket

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #22 : Mart 28, 2021, 20:12:31 ÖS »

Öncelikle bu adaptör yapmak için referens olarak kullandığım eski web sitesini sizlerle paylaşayım. Bu sayfalar internette zip dosyası olarak dolaşıyor. Ben açıp yazan adamı şereflendirmek için kendi web sitemde host ettim:

https://www.yavuzg.com/images/Repairs/c16/plus4joy/Plus4joy.htm

Elemanın bir iki yerde yaptığı yazım hatalarını da düzelttim

Şimdi gelelim bizim Türkçe yazımıza...

mini DIN soketin DOĞRU pinout'u bu arkadaşlar;

Önden görünüm:

Lehim yapılacak arkadan görünüm:

DB9 uzatma kablosunun da DOĞRU pinout'u bu:

C16 da "SELECT" diye bir sinyal var normal Atari 2600/C64 tipi joysticklerden farklı olarak. Bu sinyal TED tarafından LOW (Yani 0 volt) yapılarak o porttaki joystick'in kontak bilgilerinin geçerli olması sağlanıyor. Yani geçici sanal GND olarak kullanılıyor.

Bu basit protokol sayesinde TED çipinde sadece tek port joystick kontaklarının adeti kadar giriş/çıkış hatları kullanılabiliyor. Yani ekonomi yapmış Commodore daki mühendisler

Neyse, en önemli konular:

1) DB9 dan gelen GND hattı bizde SELECT'e bağlanacak. GND'a değil!!!
2) TED çipini bozma ihtimali olduğu rivayet edilen autofire özelliğinin tamamen işlevsiz kılınabilmesi için joystick'e giden +5V güç hattını BAĞLAMIYORUZ arkadaşlar.

Bu iki temel kurala sürece ve yukarıda paylaştığım fotolardaki pinoutlara uyduğunuz sürece öyle komplike buffer'lı vs li detaylı ara devrelere gerek yok.

Ama aceleyle yanlışlık yapıp TED çipini de elinize alırsanız sorumlusu da ben değilim ona göre Kahkaha

Yapacağınız;

DB9 UP (Yukarı) => miniDIN UP
DB9 DOWN (Aşağı) => miniDIN DOWN
DB9 LEFT (Sol) => miniDIN LEFT
DB9 RIGHT (Sağ) => miniDIN RIGHT
DB9 FIRE (Ateş) => miniDIN FIRE

ve DİKKAT!

DB9 GND => miniDIN SELECT!!!

diğer başka kablo bağlanmayacak!!!

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #23 : Mart 28, 2021, 20:18:27 ÖS »

Bu fotoları bastırıp önünüze koyduktan sonra ilk iş miniDIN soketi açmak.

Dalga geçmeyin, bu mereti metal kısmını yamultmadan açmak için veya plastik kısmını tornavida ile deforme etmeden açmak için denemelerim oldu. Sizi bu sıkıntılardan kurtarayım

Soketi koruyan plastik kılıfı tutan bir şey yok aslında. Geri çekerseniz sıyrılıyor. Ama elinizin terinden tutacak kısmın küçüklüğünden bu basit iş için 1 saat uğraşabiliyorsunuz Kahkaha

Bunun için soketin metal kısmını bir bez veya kağıt havlu ile koruyarak sabitleyip plastik kılıfı öyle çekin geriye...

Sonra soketin açılmış hali de böyle gözüküyor. Toparlarken ne nereye girecek diye kafa yormayın diye bu fotoları da buraya bırakayım

Sonra DB9 uzatma kablosunun erkek tarafını 10-15 cm den kesin ve mini DIN içine girecek olan kısmı ölçmek için öylece bir prova yapın fotodaki gibi...

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #24 : Mart 28, 2021, 20:25:22 ÖS »

Sonra uzatma kablosunun prova yaptığınız kısmını açıp içindeki kabloları ortaya çıkartın. Uçlarını hafif açıp lehim sürün.

Hangi renkli kablonun hangi sinyal olduğunu söyleyeyim isterseniz ama ben yerinizde olsam bu kabloyu yapan çinli nin haliyeti ruhiyesine güvenmezdim. bu renkli kabloların herhangi bir standardı olduğunu düşünmüyorum. Ama yine de, tüm bu uyarılarıma rağmen...

Kırmızı UP
Siyah DOWN
Gri LEFT
Turuncu RIGHT
Yeşil FIRE
Mavi (GND) SELECT'e bağlanacak unutma!!!

Tekrar tavsiyem siz kabloları multimetre ile ölçerek belirleyin

Sonra miniDIN soketin pinlerinin bulunduğu kafayı bir yere sıkıştırıp çıkan kılıfını da DB9 kablodan geçirmeyi UNUTMADAN lehim yapmaya başlayın...

Ben minik makaron lar kullanarak daha sağlam yapmaya çalıştım. Sizde makaron yoksa lehim işiniz bittikten sonra pinlerin olduğu yere sıcak silikon sürebilirsiniz mesela.

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #25 : Mart 28, 2021, 20:30:08 ÖS »

Lehim işi bitince önce metal kılıfları kafaya takın. Sonra metal kılıfın 2 mm gerisinden soketin içinden çıkan metal sıkıştırma parçasını sıkın. Bunları plastik yuvanın içine yerleştirin ...

... ve son olarak plastik kılıfı da yerine yerleştirin. Joystick adaptörünüz hazır

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #26 : Mart 28, 2021, 20:35:41 ÖS »

Şimdi test zamanı...

Adaptörümüzü ve joystiğimizi C16'ya takıyoruz

Joystick'i test etmenin yani adaptörü doğru yapıp yapmadığımızı anlamının 3 yolu var:

1) Kısa bir program yazmak (gereksiz ama olsun vaktiniz bolsa )

2) Joystiği oynattığımızda direk ekrana gelen yazılara bakmak

Joy 1 port'a takılıysa ekrana bu harfler gelir => UP: 5, DOWN:R, LEFT:D, RUGHT:6 ve FIRE:T

Joy 2 port'a takılıysa ekrana bu garfler gelir => UP:3, DOWN:W, LEFT:A, RIGHT:4 . İkinci portta ateş (FIRE) herhangi bir görünebilir harf basmıyor!

3) Joystick destekleyen bir oyun açmak

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #27 : Mart 28, 2021, 20:40:08 ÖS »

Son olarak, bir mod daha kaldı...

İşe yaramayan metal koruyucuları sökün ve CPU ve TED üzerine birer soğutucu yapıştırın. İşe yarayıp yaramadığını bilmiyorum ama o metal RF shield'ın CPU'yu soğutmadığını biliyorum.

Bu şekilde C16 restorasyonumun sonuna geliyorum. Kasayı Novus 2 plastik parlatıcı ile parlatıp odamdaki ait olduğu yere yerleştiriyorum Kahkaha

ve bende "gerçekten" hatırası olan Commodore cihazlarından oluşturduğum köşem tamamlanmış oluyor

Commodore 16
Commodore 64
Commodore 128 (Zamanında bundan yoktu ama 128'i olan tek bir arkadaşım vardı. kıskanırdım )
Amiga 500

Kalın sağlıcakla! Herkeze bol Commodore'Lu günler

kirkoryan
Ziyaretçi
« Yanıtla #28 : Mart 28, 2021, 21:27:22 ÖS »

Yavuz abi eline koluna sağlık yine harika bir proje bıraktın ortaya saygılar abi.
izmirmaster
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #29 : Mart 28, 2021, 21:31:58 ÖS »

Yavuz hocam ellerine kollarına sağlık saygılarımla

Sayfa: 1 [2] 3   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: