Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
Sayfa: 1 [2] 3 4   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: [Restorasyon] Sega Dreamcast  (Okunma Sayısı 17065 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #15 : Mayıs 13, 2021, 16:59:47 ÖS »

Gelelim Dreamcast'In o meşhur "swirl logo" suna...

Gördüğünüz üzere bendeki orjinal logo da kasa sararmasından nasibini almış. Bunu diş gibi beyaz kasaya geri yapıştırmak olmaz.

Bunu da normalde UV baskı yapan bir yerde yaptırabilirdim ancak eldeki imkanlara dönüyoruz yine

Bu sticker kasanın arka stickerlarından farklı olarak kalın yarı geçirgen (buzlu) bir plastik malzemeden üretilmiş. Bende de hangi projeden kaldığını hatırlayamadığım kalın buzlu asetat malzeme varmış.

Önce orjinal sticker'ı o malzemeye yapıştırdım...

Sonra orjinal stickerın kontürünü takip ederek malzemeyi kestim.

Sonra waterslide decal olarak (ama tersten) bastığım swirl logoyu bu buzlu asetat malzemeye uyguladım. Ama işimiz daha bitmedi. Şu an sticker hala şeffaf...

Kuruduktan sonra yeni stciker'ı tersten çift taraflı bant ile bir kağıda yapıştırdım...

... ve arkasından mat beyaz sprey boya ile ince iki kat şeklinde boyadım...

İşte swirl logolu sticker'ımız da hazır

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #16 : Mayıs 13, 2021, 17:09:10 ÖS »

Şimdi gelelim daha kolay konuya. Arka stickerlar...

Kolay dediğime bakmayın, konsol japon bölge olunca bu stickerların reprosunu layığıyla üretmek için de bir kaç püf noktası paylaşayım sizlerle.

Stickerlar tamamen ingilizce olsaydı işimiz kolaydı. Sticker'ı taratıp imajı arkaya dayayıp üzerinden yazı veya şekiller ile vektörel versiyonunu kolayca yapabilirdik. Ama japonca yazılar ne olacak?

Ona da ürettiğim çare şöyle arkadaşlar;

Önce taradığınız sticker'In japonca yazılarını kesiyorsunuz...

Mesela...

Sonra "Japanese OCR" diye internette bulduğunuz bir siteye resim dosyasını yüklüyorsunuz...

Sonra bu web sitesinin OCR yaparak (Optik karakter tanıma) ürettiği japonca yazıyı Google translate'e yükleyerek teyid ediyorsunuz (öyle ya saçma sapan bir şey de çıkmış olabilir)

Hah, yazıyı doğru çevirdiysek resimden harf haline dönüşmüş doğru japonca text'i kullandığımız vektör programına paste ediyoruz...

ve sağını solunu çekiştirip arkaplan taranmış resimdeki yazının üzerine hizalayıp oturtuyorsunuz. Biraz zahmetli ama orjinaline en yakın biçimde Japonca repro sticker üretmenin yolu bu

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #17 : Mayıs 13, 2021, 17:12:35 ÖS »

Bu şekilde reprosunu ürettiğimiz tasarımı önce sticker kağıdına basıyorum...

Sonra 42 micron laminasyon filmi ile kaplıyorum...

... ve son olarak çelik cetvel ve çapak olmaması için ucu taze yenilenmiş maket bıçağı ile kesimini yapıyorum.

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #18 : Mayıs 13, 2021, 17:20:15 ÖS »

Sıra Dreamcast'In üst kapağındaki ücgenimsi plastik parçaya geldi. Bu parça ilginç bir şekilde PAL konsollarda direk gri renge boyanmış. Japon konsolda ise şeffaf ve sadece arkadan metalik boya ile boyanmış.

Metalik boyanmış kısmın yapıştırıcı banta denk gelen kısmı temiz kalmış diğer kısımlar zamanla renk değiştirmiş. Durumunu beğenmedim ve lüzumsuz bir detay işe daha giriştim.

Önce plastik parçanın arkasındaki renk değiştirmiş metalik boyayı zımpara ile kazıdım...

Sonra elimde (yine) pinball projesinden kalmış metalik boyalardan birisiyle çok hafif ince bir kat boya attım (kalın yaparsanız dökülme yapabiliyor bu boyalar)

ve kuruduktan sonra arkasına çift taraflı bantı (biraz sağlam olsun diye) iki kat uyguladım ve son montaj için kenara koydum...

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #19 : Mayıs 13, 2021, 17:34:01 ÖS »

Şimdi sonlara yaklaşıyoruz ama işimizin çok önemli bir detayı daha kaldı...

Özellikle uyguladığımız Waterslide decal'ların ve boyanın korunması için son kat olarak kasayı zevkinize göre mat yarı-mat veya parlak akrilik vernik uygulamanız lazım.

Ben bauhause vs kapalı olduğundan market alışverişi sırasında bizim oralarda kaçak göçek açık bir hırdavatçı buldum ve dükkandaki tek verniği aldım...

Bu marka muhteşemdir aman bunu kullanın demiyorum ama bulabildiğim tek mat vernik buydu bu ortamda

Bu verniği de 10-15 dk arayla ince katlar şeklinde 4-5 kat olarak waterslide decalları yapışmış kasaya uyguluyorum ve bir gün bekliyorum...

Sonunda kasa artık garajdan çıkıp çalışma masama yeniden geliyor...

... ve uyguladığım verniğin de hem çapaklarını almak hem de konsola "yarı mat" bir görünüm kazandırmak için önce kimi yeri çok hafif 1000 kum zımpara ile düzeltiyorum sonrasında plastik parlatıcı ile taze kasayı parlatıyorum.

Mat vernik kullandığımdam bu işlem sonunda kasa "piyano" tabir edilen parlaklıkta olmuyor elbette (ki zaten istediğim o değil) ama ele de bebek teni gibi yumuşak geliyor artık

« Son Düzenleme: Mayıs 13, 2021, 20:35:04 ÖS Gönderen: yavuzg » Logged

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #20 : Mayıs 13, 2021, 18:14:37 ÖS »

Artık yavaş yavaş ektiğimizi biçmeye başlıyoruz...

Reprolarını ürettiğimiz stickerları ve boya öncesi söktüğümüz parçaları geriye yapıştırmaya geldi sıra.

Önce arka stickerlar...

Sonra swirl logo...

Bunu çift taraflı bantla değil de fotosprey ile yapıştırdım (çift taraflı bant da olurdu gerçi)

Sonra keçeler ve kauçuk pabuçlar... Bunları geri uygularken sadece arkasındaki eski yapıştırıcıyı ısıttım.

ve son olarak kapağın içindeki sünger... Bunda yeni çift taraflı bant kullandım

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #21 : Mayıs 13, 2021, 18:23:35 ÖS »

Artık kasayı toparlamaya başlayabiliriz...

Önce kapak ksımını bir araya getiriyorum...

Sonra ana kasa... Yanlız burada bir şeye dikkatinizi çekmek istiyorum; GD-ROM bloğunu geri monte ederken 2 tip vida var. 2 Kısa ve 1 uzun.

SAKIN UZUN VİDAYI ANAKARTIN OLDUĞU YERE TAKMAYIN!!!

Yoksa anakartınızı ve üzerindeki yolları parçalarsınız

Ve konsolumuzu yeniden bir araya getirdik Kahkaha

Tabi bir de acaba hala çalışıyor mu? Kahkaha

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #22 : Mayıs 13, 2021, 18:27:51 ÖS »

Son olarak fonksiyonalite testlerimi de yapıyorum...

Evet konsol çalışıyor... Kahkaha Kahkaha Kahkaha

Bu mini projeyi de böylece tamamlamış olduk. Mükemmel oldu mu? Yaani... %95 diyelim.

Mükemmel olabilmesi için profesyonel baskı yapardım ama bu kapanma ortamında eldeki malzemeler ile bundan iyisi şamda kayısı diyelim

Son karede hiçbir ağartma işlemi yapılmamış orj bir kol görüyorsunuz. Benim kasanın rengi bir tık daha açık olmuş ama yine de fark çok da göz rahatsız edici değil gibi...

murtek
Deneyimli

DO-IT-YOURSELF (AMIGA FOREVER)

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #23 : Mayıs 13, 2021, 18:54:57 ÖS »

Eline sağlık. Tebrik ediyorum. Müthiş detaylı bir çalışma olmuş.

DO-IT-YOURSELF
metaone
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #24 : Mayıs 13, 2021, 18:59:13 ÖS »

Harika bir çalışma olmuş, elinize sağlık... Ciddi emek vermişsiniz, sonuç da çok güzel...

segaa
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #25 : Mayıs 13, 2021, 19:00:15 ÖS »

Tebrikler abi müthiş bir emek ve içşilik, zevkle okudum. A planınından ilerleseydin acaba bu kadar güzel olur muydu bilmiyorum ama bu hali muhteşem olmuş.

Bu arada kol PAL konsola ait logosu mavi, ona da ntsc j bir logo şart gibi uyumlu olması açısından.

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #26 : Mayıs 13, 2021, 19:31:44 ÖS »

Tebrikler abi müthiş bir emek ve içşilik, zevkle okudum. A planınından ilerleseydin acaba bu kadar güzel olur muydu bilmiyorum ama bu hali muhteşem olmuş.

A planı daha zahmetsiz olacaktı. Ama başarılı olsaydım bile bu derece sararmış bir plastik yeniden geri dönerdi.

Alıntı
Bu arada kol PAL konsola ait logosu mavi, ona da ntsc j bir logo şart gibi uyumlu olması açısından.

Japon kol ve vmu'm var. Onları da retrobrite yaptım (ilk sıvı peroxit ile) onlar gayet güzel oldu. Japon kol dağınız durumda. @Hurşit'le yaptığımız proje için her tarafı jumper kablolar vs bağırsakları deşik yani  

kirkoryan
Ziyaretçi
« Yanıtla #27 : Mayıs 13, 2021, 20:01:01 ÖS »

Yavuz abi harika bir çalışma olmuş eline sağlık abi bu arada kol dağınık @Hurşit'le yaptığımız çalışma dediğinden yola çıkarak tahminde bulunuyorum bluetooth kol çalışması gibi bir şey sanırım
Ayrıca iyi bayramlar dilerim.
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #28 : Mayıs 13, 2021, 20:28:45 ÖS »

Yavuz abi harika bir çalışma olmuş eline sağlık abi bu arada kol dağınık @Hurşit'le yaptığımız çalışma dediğinden yola çıkarak tahminde bulunuyorum bluetooth kol çalışması gibi bir şey sanırım

Yaklaştın ama tam olarak değil Zamanı gelince anlatırız onu da

kirkoryan
Ziyaretçi
« Yanıtla #29 : Mayıs 13, 2021, 20:34:40 ÖS »

Yaklaştın ama tam olarak değil Zamanı gelince anlatırız onu da
O zaman merakla beklemedeyim 😁
Sayfa: 1 [2] 3 4   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: