Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
Sayfa: [1] 2 3 4   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: [Restorasyon] Sega Dreamcast  (Okunma Sayısı 17068 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« : Mayıs 13, 2021, 15:00:02 ÖS »

Hepinize iyi ve sağlıklı bayramlar arkadaşlar...

Tam kapanma sırasında evdeki malzemeler el verdiğince uğraştığım mini bir projeyi sizlerle paylaşmak istedim. Her zamanki gibi yanlışlıklar, onları toparlama çalışmaları ve ufak tefek ipuçları şeklinde, eve kapanılmış bir bayramın sıkıcı anlarında sizlere bi yarım saatlik bayram şekeri kıvamında bir içerik olsun dedim

Eveet, konumuz Sega Dreamcast ve müzmin kasa sararması ve çatlak/kırık sorunları. Bir proje vesilesiyle sevgili @Hurşit'in hediyesi bu Japon bölge Sega Dreamcast yaklaşık 1 senedir bende duruyor ve sanırım ilk geldiğinden bugüne kadar daha da sararmış durumda... Sararma diyorum da aslında neredeyse kahveringiye doğru bir turunculuk söz konusu Kahkaha

Bu yazımda bu Dreamcast'ı görsel olarak restore etme çabalarımı sizlerle paylaşacağım. Keyifli okumalar

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #1 : Mayıs 13, 2021, 15:19:17 ÖS »

Bu Dreamcast'ın kozmetik kondüsyonu oldukça kötü olduğundan öncelikle bir retrobrite deneyeyim dedim. Havalar da güneşli, bakalım ne kadar başarılı olacağım...

Aslında kasanın ön kenarında kırık olduğundan orasının tamir edilmesi sonucunda zaten bir boya gereksinimi olacaktı ama belki retrobrite başarılı olursa belki de o kırık kısmı kısmi boyama ile makyajlayabilirim diye de düşündüm...

Neyse, öncelikle Dreamcastı son vidasına kadar söküp retrobrite için hazırlamaya koyuldum.

Sonra elimdeki az miktarda kalmış %50 sıvı Hidrojen peroksiti su doldurduğum bir şeffaf bir kasaya boşalttım ve konsol parçalarını bu kasaya koydum.

İlk gün pek de fena olmayan bir sonuç elde etmeye başladığımı gördüm...

Keyfiler gıcır Kahkaha Ama bir günlük güneş bu derece sararmış kasaya yetmedi. Ertesi bir kaç gün güneş kendini bulutların arkasına sakladı. Bu sürede de tükenmiş olan peroksidin yerine krem kıvamındaki peroksitlerden sipariş verdim.

Cengiz Demir
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Mayıs 13, 2021, 15:21:39 ÖS »

Üstad,

Kola cips eşliğinde bilgisayarda oraya buraya bakınırken başlığı gördüm.

Ohh dedim tam keyiflik olacak. Hem okuyacağım hem de kola cips.

Ama henüz yeni başlamışsın Kahkaha

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #3 : Mayıs 13, 2021, 15:26:19 ÖS »

Güneşin kendini gösterdiği bir gün tekrardan aldım retrobrite ekipmanını ve çıktım bahçeye... Krem peroksidim de gelmiş, mis Kahkaha

Hata 1 !!!

Krem peroksidi internette anlatıldığı gibi direk malzemeye sürüp şeffaf streç film ile sarmaladım...

Senmisin bunu yapan. 1 saat sonra malzemenin aldığı hal buydu

Sorun kullandığım peroksitten miydi bilmiyorum ancak etkilemediği söylenen etiketlerin bile aldığı hale bakın...

Dersimi aldım... Bir daha krem peroksit kullanmam. Sıvı, şeffaf, normal peroksit ve su ile doldurulmuş kap ile beyazlatma işlemi daha az riskli ve homojen oluyor.

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #4 : Mayıs 13, 2021, 15:35:34 ÖS »

Güzeeel, operasyon projeye dönüşmeye başlıyor Kahkaha Batırdığımız işi toparlamak için Plan B'ye geçmeye karar verdim. Ancak önce şu kasa kırığını tamir etmek lazım.

Daha önce benzer tamiratlarda da kullandığım Tamiya putty ile kırığı yamadım. Bu plastik temelli çabuk kuruyan bir malzeme. Biraz da akışkan. Yamadığım harç akmasın diye kenarına bant ile kaba bir kalıp yaptım.

Bir kaç saat sonra kuruyunca bantı çıkartıp kaba yamayı zımpara ile düzeltmeye başladım

Zımpara ile düzelttikçe bazen kuruyan malzemede delikler pürüzler vs olabiliyor

Onlara da plastik bir spatüla ile sıva gibi ince Tamiya uygulayıp kurutunca ve yeniden zımparalayınca kırık kapandı. Bu işi parmağınızla pürüz hissedilemeyecek hale gelene kadar tekrarlayabilirsiniz...

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #5 : Mayıs 13, 2021, 15:39:22 ÖS »

Üstad,

Kola cips eşliğinde bilgisayarda oraya buraya bakınırken başlığı gördüm.

Ohh dedim tam keyiflik olacak. Hem okuyacağım hem de kola cips.

Ama henüz yeni başlamışsın Kahkaha

Afiyet olsun

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #6 : Mayıs 13, 2021, 15:53:58 ÖS »

Plan B: Kasa boyanacak...

Evet, hem s***tığım retrobrite'ı düzeltmek hem de tamir ettiğim kırığı makyajlayabilmek için boya artık şart oldu...

Ancak bunun için kasayı iyice hazırlamamız lazım.

Öncelikle, "temiz" bir kasa boyama operasyonunun püf noktası boyanmasını istemediğiniz yerleri maskelemek DEĞİLdir. Sökülebilecek herşeyi sökmeniz lazım. Sökemeyeceğiniz veya sökmeye cesaret edemediğiniz kısımlar varsa onları maskeleyin tabii. Ama maskelemek için de iyi malzme kullanmanız lazım. Hırdavatçıların boya reyonunda satılan maskeleme bantlarını kullanmayın. Onlar hem alttan boya sızdırır hem de bazılarının yapışkanı o kadar sağlam oluyor ki sökerken parça/etiket vs onları da  götürebiliyor...

Oto detaylandırma malzemesi veya airbrush malzemesi satan yerlerde satılan kaliteli maskeleme bantlarını kullanın.

Neyse ben bu konsolda maskeleme yapmadım zira her parça sökülebiliyordu...

Sökme işlemlerini nazikçe yapmalısınız. İnce uçlu tornavidalar malzemede iz bırakır. Mümkün mertebe geniş ağızlı ve/veya plastik gereçler kullanın.

Sökeceğiniz parçalar 30 yıl önce fabrikada yapışkanlı bantlar kullanılarak monte edilmişse mutlaka sökme işleminden önce ısıtın. 100 dereceyi geçmemeli ve parmağınızla ne kadar ısı üfürdüğünüzü kontrol edin. Parmağınız yanıyorsa çok ısıtıyorsunuz demektir

Söktüğünüz parçalarınızı sağlam bir yere alın.

Kasamız boyaya hazır hale geldi...

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #7 : Mayıs 13, 2021, 16:03:43 ÖS »

Şimdi plastik kasa boyamanın altın kurallarına gelelim:

1) Yüzey temizliği: Bu aşamalarda artık eldiven ile işe devam etmelisiniz. Elinizden yüzeye yağ bulaşmaması için. Ayıca boyamadan önce yüzeyi IPA ile güzelce de temizleyin.

2) Astarlama: Plastik boyamasının vazgeçilmez parçası. Astarlama. Boyanın yüzeye tutunabilmesi için mutlaka astarlanması gerekir. Önce çok ince zımpara ile (800-1000 kum) zımpara sonra da Akrilik astar.

Astar (ve sonraki kat boyalar için de) mutlaka ince katlar halinde atılmalıdır. Boyayı şöyle düşünün, her kat sırayla döşenen tuğla gibidir. Birbirlerine az miktarda sıva ile tutunur. İşiniz bittiğinde elinizde sağlam bir duvar olur

İnce katlar ile boyamazsanız sıktığınız boya/astar daha tutunmaya fırsat bulamadan akar gider. O aktıkça siz sinir olur daha fazla sıkarsınız ve hem konsolun detayları kaybolur hem de konsolun boyandığı 100 metreden anlaşılır.

İnce katlardan kastettiğim bu... Girintilere dikkat (örn A B C D yazıları)

Çıkıntılara dikkat edin...

İnce ince yaptığınızda bu detaylar kaybolmaz

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #8 : Mayıs 13, 2021, 16:07:46 ÖS »

Astarlama bittikten sonra malzemeyi kullandığınız astarın üzerinde yazan kuruma süresi kadar kurutmalısınız. Normalde 10-15 dk sonra malzeme dokunulacak kadar kurur. Ama ben işimi sağlama almak için her zaman ertesi güne kadar kemikleşmesini beklerim.

2-3 ince astar attım. Astarın ne kadar ince olduğunu anlatabilmek için logolara bakın. Hala görünebiliyorlar...

Bu kadar ince atmalısınız

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #9 : Mayıs 13, 2021, 16:19:58 ÖS »

Ertesi gün, boyama...

Astarlama işleminden sonra yüzeyde "toz" gibi (havadan malzeme yüzeyine erişene kadar kuruyan boya) bir boya artığı kalması normaldir.

Boyama öncesi önce bu tozu, kaba olan yerleri ince zımpara ile ve sonrasında çok sıkılmış nemli bez ile temizleyin. Sonra malzemeyi bırakın kurusun.

Yüzeyi boya için hazırladıktan sonra sıra rengi ayarlamaya geldi. Bu aşamada ben pinball projesinden elimde kalan akrilik boyaları kullanmaya karar verdim zira kapanmadan ötürü gidip hazır RAL kodlu sprey boya alamıyordum. İnternet siparişleri bile bir süredir yasaklandı biliyorsunuz.

Hazır sprey boya kullanamadığım için renkleri "göz kararı" tutturmak gerekecek. O yüzden denemeleri kasanın iç plastiği üzerinde yaptım.

Siyah kullanırken çok dikkat edin! Bakın bir şişe beyaza ne kadar siyah katıyorum.

Böyle böyle rengi tutturmaya çalıştım. 100% tutması zor ama makul ölçüde yaklaşınca da OK dersiniz devam edersiniz. (Fotoda kırmızı okla işaretlediğim yere bakın.)

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #10 : Mayıs 13, 2021, 16:23:35 ÖS »

Rengi tutturunca şişeyi airbrush'a takıyorum...

... ve ince katlar şeklinde kasanın tüm detaylarını boyuyorum. Bu boyanın iyi tarafı katlar arasında kurumayı ısı tabancası ile yapabiliyor olmanız. Ama ısıya dikkat, plastikle çalıştığınızı unutmayın.

Bu şekilde 3-4 ince kattan sonra...

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #11 : Mayıs 13, 2021, 16:27:00 ÖS »

Kasaları sadece dıştan boyuyoruz. İsterseniz içini de boyarsınız ama ben gereksiz olarak görüyorum. Ama şuna dikkat!

Kasanın havalandırma ızgara delikleri ve birleşim yerlerini içerden hafifçe boyamayı da unutmayın

Son olarak şişede kalan son boyaya bir miktar daha siyah katarak konsolun açık gri parçalarını da boyuyorum...

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #12 : Mayıs 13, 2021, 16:29:04 ÖS »

Attığımız ince katlar yine de konsolun detaylarını yok etmeyecek kadar ince olmalı. İşte boyama sonrası kasanın durumu...

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #13 : Mayıs 13, 2021, 16:34:36 ÖS »

Airbrush ile işiniz bitince mutlaka çok vakit kaybetmeden airbrush'ı temizlemelisiniz...

Bunu pinball yazımda anlatmıştım ama bir kez de burada kısaca yineleyeyim...

Boya şişesini yıkadıktan sonra şişeye temizleme solküsyonu koyun...

... ve airbrush'ı çalıştırın...

... sonra parmağınızla airbrush'ın azını kapatıp bir de öyle sıkın.

Bu sayede tabancanın içinde kalan boyalar dışarı çıkmak yerie şişeye geri dönerler. Böyle böyle bir kaç defa bu işlemi yaparak tabancayı temizleyin. Son olarak airbrush'ın ağzındak parçaları söküp temizleme solüsyonuna koyun ki kalan artıklar iyice çözülsün...

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #14 : Mayıs 13, 2021, 16:49:38 ÖS »

Konsol boyamanın en önemli sorusu: Eee boya ile yok olan logolar ne olacak?

Burada yardımımıza "Waterslide Decal" (sulu çıkartma) yetişiyor. Maketçiler iyi bilirler

Konsolun önündeki SEGA ve "Designed for Microswoft Windows CE" logolarını önce tarayıcıda taradım ve üzerinden geçerek basılacak logoları hazırladım. Sonra elimde pinball restorasyonundan kalan decal kağıdına bunları evdeki laser yazıcı ile bastım.

Normalde bu tür işleri profesyonel baskı yerlerinde UV yazıcı ile yapardım ancak kapanmadan ötürü eldeki imkanları değerlendirmek zorunda kaldım. Baskı kalitesi muhteşem olmadı o yüzden. Ama idare eder seviyede de olunca "e bu kadar olsun madem" dedim...

Neyse, bir ipucu daha sizlere... Waterslide decal hazırlarken decal'ı mutlaka baskılı içeriğin kontürlerine mümkün olduğu kadar yakın kesin.

Bu sayede decal'ın ince kontürleri daha az anlaşılır olur (ki onları da yok edeceğiz birazdan)

Decalı uygulamadan önce önce uygulayacağımız yüzeye Decal Fix malzemesinden sürüyoruz. Bu malzeme decal'ın yüzeye daha iyi tutunmasını sağlıyor.

Sonra bu sürdüğümüz decal fix kuruken decal'Imızı ılık suya bırakıyoruz. 10-15 saniye sonra decal yumuşayınca yüzeye dikkalice uyguluyoruz.

Sağ sol yerleştirmeleri bitince fazla suyunu kulak pamuğu ve kağıt havlunun kenarı ile aldıktan sonra decal'In yüzeye iyice oturmsını sağlıyoruz.

Sonra decal artık hareket etmeyecek kadar yüzeye tutununca üzerine Decal Medium uyguluyoruz.

Bu işlem decal'i oluturan ince malzemeyi daha da incelterek eritiyor. Bu sayede decal yüzeyden neredeyse ayırdedilemez hale geliyor

Bu şekilde ön logoların işi tamamlanıyor...

Sayfa: [1] 2 3 4   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: