Bugün xStation deneyimlerimi paylaşacağım sizlerle. Bir önceki Game Gear Tamirat yazımdan sonra ekipmanlarımı upgrade ettim.
Edit (16-05-2021): Bir video ekledim. Ama kurulum videosu gibi düşünmeyin. Maksat bir şeyleri nasıl yaptığımı göstermek. Uzun kısımlar olabilir hızlı geçin
https://www.youtube.com/watch?v=mhEgEmCoAGE
Ben genelde retro ruhunu korumak adına emulatör vs. kullanmam ve hep gerçek donanımı tercih ederim. Ama söz konusu işin medyası olunca artık bu iş hem masraflı hem zahmetli hem de yorucu olmaya başlıyor.
Diskettir, Cd'dir, lensidir, sürücüsüdür derken çok yıpranıyoruz.
Çocukluk zamanlarımdaki gibi sınırsız vaktim olsa bunu da sorun etmem ama kırk yılın başı bir oyun oynayacakken cd takılma yaparsa insanın hevesi kaçmıyor değil.
Bu sebeple ben retro işinde medya'nın güncel cihazlarla ikamesine sıcak bakıyorum.
Amiga'da gotek, CF kartları (whdload) gibi...
Commodore'da Ultimate II+ gibi...
Konsolarda da SD kart çözümleri (gdemu, xstation, fenrir, sd2snes vs...
Yavuz Abi'nin gazıyla xStation aldım. Durduk yere bok atmayayım "ben aldım" dedi bu da benim gaza gelmeme yetti açıkçası

Nedir bu xstation.
ODE kavramından başlayalım. ODE yani Optical Disk Emulator...lanet olsun bunun açılımda bile emulasyon lafı geçmesi tüylerimi diken diken ediyor

Yani Optik sürücülerin yerini alan sd vb. medya çözümlerine verilen genel isim.
xStation ise PSX yani Playstation 1 için yapılmış bir ODE çözümü.
Fransada "rama" takma isimli bir arkadaş tarafından geliştirilmiş.
Öncelikle bu cihaza uygun PS1 nasıl olmalı. Aşağıdaki listede sıraladığım modeller hem Türkiye piyasasında bulunabilen hem de bu işe uygun olanlar.

Modelden ziyade dikkat etmemiz gereken şey anakartların üzerinde yer alan PU ile başlayan kod.
PU-8 veya PU-18 olmasına özen göstermeliyiz. (malum bu cihazlar bize gelene kadar kaç defa içi değişti bilemeyiz).
Pu-7'nin de desteklenebileceği söyleniyor ama henüz test eden yokmuş. Bence 1xxx serisini de boşverin 5502 bulun bir tane (Ben 1xxx serisi kullanmak istiyordum ama 5xxx serisinin grafik çipinin daha iyi olduğunu duyunca (Yavuz abi uyardı) direkt 5502 aldım kendime bir tane)