Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trArcade Sistemler ve Oyun KonsollarıOyun Konsolları[Restorasyon] Playstation SCPH-5502 Derin çizik tamiratı
Sayfa: [1]   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: [Restorasyon] Playstation SCPH-5502 Derin çizik tamiratı  (Okunma Sayısı 4943 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« : Mayıs 16, 2021, 00:37:50 ÖÖ »

Selamlar arkadaşlar...

Geçen ay (sanırım) xStation monte etmek için SCPH-5502 model bir kalın kasa Playstation almıştım. İşin açıkçası çalışan, kırığı olmayan ve fiyatı uygun olması benim için yeterliydi. Ben retro konsol modifikasyon projelerinde jilet gibi pırıl pırıl, çiziksiz, kutulu vs. yani kısaca kolleksiyon değeri yüksek olan konsolları kullanmayı tercih etmiyorum.

Zaten Oğuzhan'la da bu konuyu konuşmuştuk, ODE'lerin nasıl hangi kondüsyonda konsollara kurmayı tercih ettiğimize yönelik. Sonuçta gündelik kullanıma yönelik olacak konsolda kondüsyonun çok üst düzey olmaması da iyi bir şey zira 30 senedir pırıl pırıl kalmış bir retro konsolun, kullanım sırasında kazayla başına gelebilecek bir vuruk, çizik vs insanı  üzer...

Neyse, bulduğum konsol bu kriterlere uyuyordu ancak CD kapağında da oldukça derin bir çizik vardı.Tam kapanmayı da fırsat bilip acaba bunu onarabilirmiyim diye bir şeyler denedim.

Bu yazımda bu denemelerimin sonuçlarını sizlerle de paylaşmak istedim ki belki günün birinde sizlerin de işine yarayabilir

Yazıda xStation kurulumunu anlatmayacağım zira Oğuzhan'ın yazısı bu konuda oldukça detaylı bilgileri içeriyor zaten...

Gelelim sorunumuza...

Gördüğünüz üzere bu çizikler öyle plastik parlatıcı ile gidebilecek türden değil. Tırnağınızla bile hissedebileceğiniz kadar derin maalesef...

Çözüm alternatifleri:

1) Başka bir kasanın kapağını transfer etmek: Evet bu mümkün ama retro envanterinde bir değişiklik olmayacak. Elde yine kapağı çizik bir PS1 kalacak.
2) Plastik macunla kapat, zımpara, boya, etiketler v.s. Kahkaha Kahkaha Kahkaha Aman diyim, benzer hikayeyi Dreamcast restorasyonunda yaşadım, o kadar uğraşmaya hem vaktim hem de hevesim yok.
3) Lokal bir tamirat: Du bakalım dedim belki de tatmin edici bir sonuca varırız.

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #1 : Mayıs 16, 2021, 00:53:45 ÖÖ »

Çiziği boya badana işine girişmeden lokal olarak tamir etmeye karar verdim.

Önce bu derin çiziğin bir şekil doldurulması lazım. Sonrasında boya yapacak olsa işimiz kolay, plastik macunu ile (örn. Tamiya, epoxy vs) sıvayıp sonra zımparaladıkmı çizik kapanır.

Ama sonrasında boya yapmayacaksak çiziği konsolun kendi plastiği ile kapatmaya karar verdim. Bunun için retro konsol restorasyonunda nadiren kullandığımız bir malzeme kullandım: Aseton

Aseton bir çok plastiği (örn ABS) erittiği için retro konsol temizliğinde KESİNLİKLE KULLANILMAZ!!!

Ama bu işte çok az miktarda aseton kullanacağız. Kulak pamuğunun ucuna çoook az bir aseton sürüyoruz ve çiziklere dik açı yapacak şekilde dışardan çiziğe doğru sürüyoruz. Bir çeşit "kaynak" yapıyoruz aslında

Bu sayede çizik asetonla eriyen az miktarda plastik ile doluyor. Sonra bu yamayı kamufle etmemiz lazım. Bunun için de zımparalıyoruz. Aynı kaynak yapıldıktan sonra kaynağın taşlanması gibi

Bu işlem asetonla kaynaklanmış yeri pürüzsüz hale getirdi ama kozmetik olarak pek de tatmin edici bir sonuç vermedi.

Bu yamayı etrafı ile uyumlu hale getirmek için tüm kapağı çok ince bir tabaka zımparalıyorum...

... ve sonuç pek de fena olmuyor.

Hafif zımpara ile matlaşmış olan kapağı artık plastik parlatıcı ile muamele edebiliyoruz...

Bence gündelik kullanım için çok da fena olmayan bir kondüsyona geldi konsol. Dokusu da çok kaybolmadı.

Zaten bu SCPH-1000 ve 5000 serisi muhtemel aynı kalıptan çıkmış plastiğin dış dokusu çok tırtıklı değil. 7000, 9000 serisinin daha gözenekli bir yapısı var.

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Mayıs 16, 2021, 00:59:47 ÖÖ »

Tabi xStation kurulumu öncesi kasayı güzelce bir yıkadım. Tüm kasayı scotch brite'n arkası ile de ovaladım zira sağında solunda altında ufak tefek vuruk ve ince çizikler vardı. Bu çok hafif bir zımpara etkisi yapıyor.

xStation'ı da kurduktan sonra bir tur daha plastik parlatıcı ile tüm konsolu elden geçirdim.

murtek
Deneyimli

DO-IT-YOURSELF (AMIGA FOREVER)

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #3 : Mayıs 16, 2021, 01:12:01 ÖÖ »

Tebrikler. Bir güzel çalışma daha. Eline sağlık.

DO-IT-YOURSELF
Heroman
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #4 : Mayıs 16, 2021, 01:17:41 ÖÖ »

Üstad gene döktürmüş..
AmigaEsref
Genel Yönetici

love is where you find it.

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #5 : Mayıs 16, 2021, 02:02:02 ÖÖ »

Eline sağlık abi. Merak edenler için cihazın xStation videosu Yavuz abinin kanalında.

https://www.youtube.com/watch?v=myYx4KL2w8w&t

AMIGA 500 | GOTEK | 1 MB RAM | 1.3 ROM | Pi Zero HDMI
AMIGA 1200 | 8GB CF | 3.2 ROM | TF1230 Turbo Kart | HDMI-520
COMMODORE 64 | IRQHack64 | KissCart64 | 64K CUPCAKE-CART | Pi 1541 | 1084 S
'Cause I'm CRT., I'm retro | CRT, and I'll win the fight | CRT, I'm a power load | CRT, watch me shine
pofpor
Deneyimli

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #6 : Mayıs 16, 2021, 12:50:59 ÖS »

Elinize sağlık tertemiz olmuş. Açma kapama tuşuna basınca, insan optik okuyucunun motor sesini duymak istiyor playstation'da. Buna küçük bir devre eklenemez mi mini hoparlör, gözün hareketlerinin sesi falan?

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #7 : Mayıs 16, 2021, 15:12:57 ÖS »

Elinize sağlık tertemiz olmuş. Açma kapama tuşuna basınca, insan optik okuyucunun motor sesini duymak istiyor playstation'da. Buna küçük bir devre eklenemez mi mini hoparlör, gözün hareketlerinin sesi falan?

Aman o ciiiiyk sesini bir daha duymak mı? olmaz olsun Kahkaha

Ama teorik olarak o sesi simule etmek mümkün. xStation üzerinde 2 tane de LED var, kapak kapalıyken gözükmüyorlar gerçi, ama birisinin kenarında "access" yazıyor. Sanırsam disk işlemi yaparken bu LED yanıp sönüyor (kapak kapalı olduğundan görmedim). Belki bu led'e verilen sinyali alıp bir piezo speaker'a uygun "cızırtıyı" veren bir arduino projesi yapılabilir

Ama ben kesinlikle yapmam Kahkaha Kahkaha Kahkaha

Faradrim
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #8 : Mayıs 16, 2021, 15:34:40 ÖS »

Eline sağlık Yavuz abi, xStation nereden ve ne kadara temin ettin acaba? PSIO ve xStation arasında kaldım.
cengizermis
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #9 : Mayıs 16, 2021, 20:30:46 ÖS »

Ama teorik olarak o sesi simule etmek mümkün. xStation üzerinde 2 tane de LED var, kapak kapalıyken gözükmüyorlar gerçi, ama birisinin kenarında "access" yazıyor. Sanırsam disk işlemi yaparken bu LED yanıp sönüyor (kapak kapalı olduğundan görmedim). Belki bu led'e verilen sinyali alıp bir piezo speaker'a uygun "cızırtıyı" veren bir arduino projesi yapılabilir

yavuzg 5 yıl önce bir gün:
Optik medya bana gelmez, yok çizildi yok okumadı....

-Cengiz's- Retro Game Room @youtube:
http://www.youtube.com/user/cengizermis1
pofpor
Deneyimli

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #10 : Mayıs 16, 2021, 21:12:07 ÖS »

Ben eskilerin seslerini duymayı seviyorum. Disket sürücü, 5400rpm hdd... Şunu bile arada açar dinlerim:

https://www.youtube.com/watch?v=Ldjg5ME_FNE
https://www.youtube.com/watch?v=LdgzsF_O7oI

Sayfa: [1]   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: