Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trGenel KategoriGenel SohbetGüneşte bırakarak beyazlatma
Sayfa: [1] 2 3   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Güneşte bırakarak beyazlatma  (Okunma Sayısı 10401 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
leventp
Uzman

Üyelik Bilgileri
« : Haziran 06, 2021, 21:22:17 ÖS »

Selamlar,

Sararmış cihazları güneşte bırakarak beyazlatma konusunda deneyimi olan var mı? Sararmanın nedenlerinden biri ışıksa, ışıkla beyazlatma nasıl olacak çok aklıma yatmıyor açıkçası. Güzel örneklerini görüyorum ama ikna olamıyorum.

Lütfen Perifraktik vs. Youtube kanalı linki vermeyin, kişisel deneyimi olan var mı onu öğrenmek istiyorum. Beyazlamış gözüken parçanın 2-3 ay sonra daha da sararması ihtimalinden çekiniyorum.

Sevgilerle, LP
Kaan Akkurt
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #1 : Haziran 06, 2021, 21:35:13 ÖS »

Merhaba abi,

aşağıdaki koleston hidrojen peroksit saç boyası kremi temizleyicisi ile ben beyazlatmıştım.

önce parçayı güzelce yıkayıp temizledim ve kendi kendine kurumasını bekledim.

Krem halinde olduğu için bir fırça ile beyazlatacağım parçanın üzerine sürdüm. Parçayı folyo naylon ile kaplayıp güneşe bıraktım.

Gün içinde aynı parçaya işlemi bir daha uyguladım.

Bunu amiga 500- atari 65xe ve commodore 1010 harici disketi sürücüsüne uyguladım.

Amiga 500 3 yıl sonra yeniden sararmaya başladı. Sanırım kullandığım kolestonun hidrojen peroksit yoğunluğu yeterli gelmedi Kahkaha

« Son Düzenleme: Haziran 06, 2021, 22:02:04 ÖS Gönderen: Kaan Akkurt » Logged

onursapci
Uzman

80 leri yaşamamış , yaşamamıştır.

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Haziran 06, 2021, 21:36:36 ÖS »

Bunun vol 9 olani daha makbul

C64 ve A500 gerisi teferruat
leventp
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #3 : Haziran 06, 2021, 21:37:32 ÖS »

Hocam o iş retrobrite, ben düz güneşte bırakma olayını merak ediyorum. Son 2 senedir öyle bir iş çıktı.
onursapci
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #4 : Haziran 06, 2021, 21:51:30 ÖS »

Hocam o iş retrobrite, ben düz güneşte bırakma olayını merak ediyorum. Son 2 senedir öyle bir iş çıktı.

Bunu sürdükten sonra strecleyip güneşe bırakıyoruz. Onun dışında direk güneşle duymamistim

Kaan Akkurt
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #5 : Haziran 06, 2021, 21:54:45 ÖS »

Bunun vol 9 olani daha makbul

evet ben de %9 u kullanmışım fotoğraf yanıltmasın

acaba plastiğin bir özelliği mi? Ben buna hiç rastlamadım ama belki bilen başka arkadaşlar vardır..

pofpor
Deneyimli

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #6 : Haziran 06, 2021, 22:10:38 ÖS »

Ben de koleston ile Gameboy beyazlatmıştım ama sadece güneşte bekletme işini yeni duydum. Bununla ilgili bilgi verirseniz ben de sevinirim.

emarti
Uzman

Only Amiga Makes It Possible █

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #7 : Haziran 06, 2021, 22:35:05 ÖS »

Koleston bolca sürün stres film yada poşet içine koyun hava almasın yoksa koleston buharlaşır. Buradaki amaç uzun süre temas ve ıslaklık ile yüzeye temasının devamlılığının sağlanması. Eğer mümkünse sürekli güneş gören ve rüzgarsız bir alanınız mevcut ise birkaç gün bekletmek de fayda var. Bunun formülü uzun süre temas + sıcaklık ile sonuç gayet güzel oluyor. Birkaç saatte bir sağa sola çevirin hep aynı konumda kalırsa yerçekimi nedeni ile az temas eden yüzeyler olabilir.

https://github.com/emartisoft My GitHUB | http://csdb.dk/scener/?id=26786 My CSDB | https://c64kernal.com Genesis

READY.
SYS(64767): EMARTI
wizofwor
Genel Yönetici

Gosub ile gidilen yerden goto ile dönen adam

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #8 : Haziran 06, 2021, 22:49:25 ÖS »

Ek bir uygulama yapmadan sadece güneşte bırakarak beyazlatmayı ben de ilk defa duyuyorum. Açıkçası aklım da almadı. Kimse de buna ihtimal vermemiş olacak ki sonradan açıklanmasına rağmen, peroksit, saç kremi vb. tavsiyeleri gelmeye devam ediyor.

@leventp: İstersen konu iyice dallanıp budaklanmadan ilk mesajı editleyerek sorduğun uygulamanın retrobright olmadığını dair bir not ekle.

emarti
Uzman

Only Amiga Makes It Possible █

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #9 : Haziran 06, 2021, 23:21:11 ÖS »

...sadece güneşte..... gibi olsaydı cümle. Nasıl yapılırsa yapılsın tekrar sararmaya mahkum.

https://github.com/emartisoft My GitHUB | http://csdb.dk/scener/?id=26786 My CSDB | https://c64kernal.com Genesis

READY.
SYS(64767): EMARTI
wizofwor
Genel Yönetici

Gosub ile gidilen yerden goto ile dönen adam

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #10 : Haziran 06, 2021, 23:29:44 ÖS »

Tekrar sararmayı vernik veya cila uygulamasıyla hava almasına engel olarak önlüyorlar. Kendim bizzat denemediğim için bir şey öneremiyorum.
« Son Düzenleme: Haziran 06, 2021, 23:45:37 ÖS Gönderen: wizofwor » Logged

agathon
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #11 : Haziran 06, 2021, 23:36:02 ÖS »

Evet, böyle bir yöntem peydah oldu, hatta"sunbrite" diyorlar. Kişisel deneyimim yok ama okuduklarımdan anladıklarımı paylaşmam gerekirse:

80-90 lar tüketici elektroniğinde yaygın, bizim Commodore, Amiga, Atari vs kasalarında da bolca kullanılan ABS isimli bir tür plastiğin içine yanmasını zorlaştırmak amacıyla bromine maddesi ekleniyor. ABS uzun yıllar UV ışığına maruz kalınca içindeki bromine daha önceden öngörülmediği üzere kararsız hale gelerek plastiğin yüzeyine doğru haraket ediyor ve bizim sararma dediğimiz şey oluyor. Retrobrite denilen şey ise ürünü bir süre direkt UV ışığına tekrar maruz bıraktıktan sonra, yani yüzeydeki bromine'nin kararsızlığı aktif durumda iken, hidrojen peroxide yardımıyla renk pigmentinin nötrlenmesi oluyor. Plastiğin içinde bromin hala olduğu için bir süre sonra sararma tekrar baş gösteriyor. O yüzden zannediyorum peroxide'in volümünü bir seviyeye kadar arttırmak, o anlık beyazlatmayı daha iyi yaptırabilir ama sararmanın geri gelmesinin önüne geçemez.

Sunbrite hikayesi ise tahminimce şöyle gelişmiş. Evde retrobrite yok, onun yerine kasaya mutfaktaki yüzey temizleyici, deterjan vs. birşeyle iki sünger atayım, sonra yine güneşe yatırayım bakalım nolacak diyenler, bir miktar beyazladığını farkedip "hidrojen peroxide'e gerek yok yeaea" demeye başlamışlar. Fakat görülen etki çok daha minör. Onun da nedeni bu ev temizliği maddelerinde sodyum gibi vs. beyazlatma süreci olan kimyasallar olması ama hiçbiri bu işin ağa babası hidrojen peroxide kadar etkili olmaması.
« Son Düzenleme: Haziran 06, 2021, 23:46:05 ÖS Gönderen: agathon » Logged

witchdoktor
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #12 : Haziran 06, 2021, 23:40:11 ÖS »

Benim merak ettiğim, bu uygulamalarla plastiğin yapısının, mukavemetinin zarar görüp görmediği.
onursapci
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #13 : Haziran 06, 2021, 23:42:46 ÖS »

Benim merak ettiğim, bu uygulamalarla plastiğin yapısının, mukavemetinin zarar görüp görmediği.

Bir süre sonra fiziksel olarak tekrar sararma ve bunun dışında kötü bir koku verdigini soyleyenler var . Sonuçta kimsaysal bir tepki veriyor belli ki ama gözle gorunur bir aşınma tarzında degil

onursapci
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #14 : Haziran 06, 2021, 23:44:26 ÖS »

Evet, böyle bir yöntem peydah oldu, hatta"sunbrite" diyorlar. Kişisel deneyimim yok ama okuduklarımdan anladıklarımı paylaşmam gerekirse:

80-90 lar tüketici elektroniğinde yaygın, bizim Commodore, Amiga, Atari vs kasalarında da bolca kullanılan ABS isimli bir tür plastiğin içine yanmasını zorlaştırmak amacıyla bromine maddesi ekleniyor. ABS uzun yıllar UV ışığına maruz kalınca içindeki bromine daha önceden öngörülmediği üzere kararsız hale gelerek plastiğin yüzeyine doğru haraket ediyor ve bizim sararma dediğimiz şey oluyor. Retrobrite denilen şey ise ürünü bir süre direkt UV ışığına tekrar maruz bıraktıktan sonra, yani yüzeydeki bromine'nin kararsızlığı aktif durumda iken, hidrojen peroxide yardımıyla renk pigmentinin nötrlenmesi oluyor. Plastiğin içinde bromin hala olduğu için bir süre sonra sararma tekrar baş gösteriyor. O yüzden zannediyorum peroxide'in volümünü bir seviyeye kadar arttırmak, o anlık beyazlatmayı daha iyi yaptırabilir ama sararmanın geri gelmesinin önüne geçemez.

Sunbrite hikayesi ise anladığım kadarıyla şöyle gelişmiş. Evde retrobrite yok, onun yerine kasaya mutfaktaki yüzey temizleyici, deterjan vs. birşeyle iki sünger atayım, sonra yine güneşe yatırayım bakalım nolacak diyenler, bir miktar beyazladığını farkedip "hidrojen peroxide'e gerek yok yeaea" demeye başlamışlar. Fakat okuduğum kadarıyla görülen etki çok daha minör. Onun da nedeni bu ev temizliği maddelerinde sodyum gibi vs. beyazlatma süreci olan kimyasallar olması ama hiçbiri bu işin ağa babası hidrojen peroxide kadar etkili olmaması.
bir şey daha öğrendik teşekkürler ama HP ni yerini tutamaz dediğin gibi bea

Sayfa: [1] 2 3   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: